Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Re: Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Nieprzeczytany post autor: Jones »

niedawno założyłem konto na FxPro
odnośnie jakiś rozłączeń to na razie nic nienaturalnego nie zauważyłem
na jakieś 3 tygodnie jedna przerwa jakieś 5 sekund ?

jeszcze nie zdążyłem wszystkiego przetestować
jedyne co można sie przyczepić to spread ale to sie zobaczy bo dla mnie akurat to nie jest najistotniejsze
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

Pytanie do Ciebie Jones -> w kwestii spreadu to chodzi o spread który stanowi koszt otwarcia pozycji czy rozszerzenia spreadu przez brokera w trakcie sesji ?

Generalnie póki co skłaniam się do kilku brokerów, tylko nie chciałbym trafić do brokera który rozszerza na bardziej popularnych parach spread do powiedzmy 80 pipsów...czytałem np że w przypadku Dukascopy jeden użytkownik miał taką sytuację na parze CAD/CHF na ważnych danych. Rozumiem, że spread wiązał się z ważnymi danymi ale 80 pipsów to i tak moim zdaniem dużo jak na CAD/CHF.

Jeszcze takie pytanie - czy ktoś się orientuje jak to jest z regulatorami australijskimi, może Ty raposo ? Widzę że jesteś dobrze rozeznany wśród brokerów z różnych krajów oraz wśród regulatorów. Czy tamtejsi regulatorzy mają odpowiedni bat na niegrzecznych brokerów, jak np w UK lub w PL (nasz rodzimy KNF) ? :P Oraz czy musi być spełniony szereg restrykcyjnych wymogów ?

I może nietypowe pytanie - a jak to wygląda z brokerami w takim przypadku gdy stroną umowy z brokerem miałaby być firma a nie osoba fizyczna ? Czyli tak jakby traderem nie był Pan Kowalski tylko przykładowo firma XYZ ? Czy jest to w ogóle możliwe, czy stroną umowy z brokerem musi być zawsze i bez wyjątku osoba fizyczna ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

maccyw pisze: Generalnie póki co skłaniam się do kilku brokerów, tylko nie chciałbym trafić do brokera który rozszerza na bardziej popularnych parach spread do powiedzmy 80 pipsów...czytałem np że w przypadku Dukascopy jeden użytkownik miał taką sytuację na parze CAD/CHF na ważnych danych. Rozumiem, że spread wiązał się z ważnymi danymi ale 80 pipsów to i tak moim zdaniem dużo jak na CAD/CHF.
W przypadku brokerów STP/ECN/MTF nawet jeśli wybierzesz takiego, który nie odnotował nigdy takiego spreadu na CAD/CHF (o ile ktoś jeszcze poza Tobą na tym gra z tego forum :D ) to nie jest powiedziane, że na skutek jakichś zdarzeń rynkowych w przyszłości nie osiągnie on takich wartości. Nikt takich gwarancji nie daje. Można przyjąć, że gdzieś spready są średnio wyższe lub średnio mocniej się rozszerzają ale patrzyłbym na ogół niż na pojedyncze sytuacje.
maccyw pisze: Jeszcze takie pytanie - czy ktoś się orientuje jak to jest z regulatorami australijskimi, może Ty raposo ? Widzę że jesteś dobrze rozeznany wśród brokerów z różnych krajów oraz wśród regulatorów. Czy tamtejsi regulatorzy mają odpowiedni bat na niegrzecznych brokerów, jak np w UK lub w PL (nasz rodzimy KNF) ? :P Oraz czy musi być spełniony szereg restrykcyjnych wymogów ?
Z tego co słyszałem australijski regulator (ASIC) jest całkiem dobry i wzbudza zaufanie wśród traderów. Z samym ASIC do czynienia nie miałem ale przerobiłem kilku mniej i bardziej znanych australijskich brokerów i muszę powiedzieć, że mam mieszane doświadczenia. Jedni byli OK, inni wręcz przeciwnie. Nie wiem czy ta druga część regulatora się nie bała, bo nie było czego czy też liczyła na to, że skoro jestem z Europy to i tak to oleję? :) Ostatecznie oczywiście tak zrobiłem, bo za mało wiem o tamtejszych przepisach i nie wiem czy dałoby się cokolwiek wskórać. Ale mam wrażenie, że brytyjscy brokerzy zdecydowanie bardziej boją się swojego FSA :).
maccyw pisze: I może nietypowe pytanie - a jak to wygląda z brokerami w takim przypadku gdy stroną umowy z brokerem miałaby być firma a nie osoba fizyczna ? Czyli tak jakby traderem nie był Pan Kowalski tylko przykładowo firma XYZ ? Czy jest to w ogóle możliwe, czy stroną umowy z brokerem musi być zawsze i bez wyjątku osoba fizyczna ?
Możesz założyć konto firmowe, tyle, że nie każdy broker oferuje taką możliwość. Najczęściej trzeba po prostu zapytać, bo często nie publikują takich informacji na stronie. Od razu też warto dowiedzieć jakie obowiązują warunki i jak wygląda procedura. Często (ale nie zawsze) firmy mają większe wymogi dot. min. depozytu i procedura rejestracyjna jest dłuższa, a Ty musisz im dostarczyć różne dokumenty firmowe.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

spread rozszerzający sie podczas danych
na danych podczas dnia mało widziałem bo akurat w tym czasie pracuje z reguły w terenie
a to co widziałem to było nie wiem jakieś 2,5/3,5 pipsa
co przy dużych ruchach jest nieistotne
natomiast podczas otwarcia w niedziele to raczej masakra
zamiast średniego 1,6 mamy 16 a miałem przypadek i 40 pipsów
chciałem zamknąć coś tam ale co z tego jak cena Ask stała w miejscu

w tym roku zrobiłem z 5 transakcji więc widać że mało obiektywne moje doświadczenie

a wiesz że tak samo myślałem o Australii i Pepperstone kto wie czy tam jeszcze nie otworze konta ?
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

maccyw
Gaduła
Gaduła

raposo, Jones - dzięki za informacje.

raposo - wszedłem teraz na platforme demo FxPro i widzę tą zieloną linię o którą mi chodziło tak więc wrzucam poniżej screen. Ta linia normalnie nie jest widoczna i na ułamek chwili pojawiła się w piątek na GBP/CAD oczywiście cały czas mówimy o demie. Zastanawiam się co ta linia wskazuje bo nie jest to linia ceny która znajduje się poniżej tej linii.

Jones - w kwestii rozszerzenia spreadu w piątek na koniec sesji oraz w niedziele na początku sesji to mi akurat nie przeszkadza to chyba mają wszyscy brokerzy a przynajmniej typu ECN, często dochodzi też do większych lub mniejszych luk cenowych ale to mi nie przeszkadza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Naciśnij F8, wejdź w kolory i podeslij mi screena. Moze byc w PW lub na maila. Skądś się bierze ale watpię zeby to był błąd brokera, platformy lub jakaś niewidzialna ręka rynku ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

maccyw
Gaduła
Gaduła

Pozwolę sobie wrzucić screena tutaj bo myślę, że osoby które śledzą ten wątek również mogą być zainteresowane wyjaśnieniem sprawy :)

Ze screena wynika że ta zielona linia jest tzw. "linią ostatniej ceny" o ile tutaj jej występowanie mnie nie dziwi (po zakończeniu notowań w weekend) to jednak nie rozumiem powodu dla którego pojawiła się podczas notowań na GBP/CAD.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że na GBP/CAD w piątek w godzinach popołudniowych (gdy kurs zaczął spadać) nastąpiła jakaś chwilowa utrata płynności którą odzwierciedla demo i dlatego na chwilę pojawiła się ta właśnie linia. Jeżeli mój domysł jest odzwierciedleniem rzeczywistej sytuacji która miała miejsce to uzasadniałoby również to dlaczego kurs spadał a kwota dotycząca tej transakcji na pewien czas przestała się zmieniać tak jakby została "zamrożona". Aczkolwiek wolę aby wypowiedział się raposo :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To na pewno linia ostatniej ceny ;). I może być faktycznie jak piszesz. Tyle, że ta "linia ostatniej ceny" to jakaś nowość z ostatnich aktualizacji MT4, bo nie przypominam sobie żeby wcześniej tam była, dlatego nie do końca wiem "o co lotto".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ViproMarkets
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ViproMarkets »

Jeżeli ktoś szuka uczciwego brokera, który oferuje do tego rewelacyjne warunki handlowe, wspaniały i błyskawiczny support to oto jesteśmy!
Przedstawiliśmy się w wątku: http://forex-nawigator.biz/forum/vipro- ... 27729.html
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie!
Spread od 0.0 pips | Darmowe wpłaty i wypłaty | Błyskawiczny support | Brak rekwotowań
Sprawdź nas | Forum | WWW w profilu.

pony1982
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: pony1982 »

Przyznam, ze również chciałbym założyć rachunek u brokera z dostępem do rynku forex na zasadzie NDD. korzystałem jakiś czas z aliora kiedyś. ogolnie byłem zadowolony z egzekucji zleceń ale nie polubiłem platfromy. mam jakiś sentyment do mt4, na którym grałem swego czasu w bosiu (zrezygnowałem jak na rynek weszły NDD).

Obecnie rozważam jakiegoś polskiego brokera ze względów podatkowych. Najbardziej widoczny jest mforex. bzwbk i pko też są ale jakoś ciężko znaleźć opinię na ich temat. Ma ktoś opinię na temat ezgezkucji zleceń i ogólnie jakości strumienia danych u tych brokerów. 50 milisekund obsuwy na transakcji to minimum jakie mnie interesuje

ODPOWIEDZ