maccyw pisze:A co sądzicie o brokerach Global Prime oraz FXCM ?
Z FXCM mam doświadczenie od roku 2008. Natomiast oprócz inwestowania za ich pośrednictwem jesteśmy ich brokerem referującym przez co z jednej strony opinia może być trochę stronnicza, ale z drugiej strony opiera się na doświadczeniach innych inwestorów, którzy korzystają z rachunków w FXCM.
maccyw pisze:Mam pytanie o sensownego brokera (najlepiej polskiego, ale może być też europejski).
FXCM to broker amerykański, ale obsługę Polski prowadzi ich brytyjska spółka córka. Oba podmioty są licencjonowane - jeden w US, drugi w UK.
maccyw pisze:Interesuje mnie głównie daytrading, czasami trading w cyklu 4 dni (zamknięcie pozycji po 4 dniach) + czasami (zależnie od sytuacji) scalping ale nie po 4 pipsy ale przykładowo po 20-30 pipsów.
W FXCM nie ma problemu z inwestycjami za pomocą dowolnych strategii, również skalpowania. FXCM "od zawsze" działa w modelu No Dealing Desk, co oznacza, że zarabia tylko na prowizji od obrotu i zależy mu na sukcesie inwestorów - większy kapitał to większy obrót

Jeśli do zamykania pozycji stosujesz zlecenia typu "profit target" lub do otwierania zlecenia z limitem ceny, to masz duże szanse na
dodatnie poślizgi - w przypadku najpopularniejszych par 60-70% zleceń z limitem jest objęte dodatnimi poślizgami (tzw. price improvements").
maccyw pisze:
Pod powyższe standardy poszukuję brokera przede wszystkim zależy mi na tym aby, w sytuacji gdy jestem traderem odnoszącym w miarę sensowne profity (mówimy tu o kilku-kilkunastu tysiącach złotych miesięcznie), broker wypłacił mi środki z konta. Sorry, ale naczytałem się na tym forum różnych rzeczy które wprawiły mnie wręcz w osłupienie.
FXCM jest nie tylko nadzorowany przez lokalne KNF-y, ale również notowany na NYSE, co powoduje, że podlega obowiązkowi raportowania wyników i ważnych wydarzeń. Tu naprawdę nic się nie ukryje - wystarczy poczytać ile wiarygodnych informacji o sytuacji FXCM było dostępne po 15 stycznia w stosunku do liczby informacji o sytuacji innych brokerów.
Wypłaty z FXCM nie należą do najszybszych - trzeba poczekać parę dni na przelew zagraniczny lub zwrot na kartę, ale są realizowane zawsze

Klienci FXCM mają zdeponowane o brokera ok 1 mld USD, więc wypłata kilku, czy kilkunastu tysięcy to z punktu widzenia brokera drobniutka operacja ;-)
maccyw pisze:Interesuje mnie również jak najmniej problemów technicznych ze strony brokera, a więc wykluczone aby przykładowo jak to czytałem w temacie związanym z BOSSA nagle zerwało mi dostęp do konta na okres 2 dni.
Generalnie nie ma z tym problemu. Poważniejsze problemy w ostatnich latach były w czasie flash crash-u na Wall Street i w czasie uwolnienia CHF. Przy czym dotyczyły przede wszystkim opóźnień w potwierdzaniu transakcji. Choć przy flash crashu Ci, którzy wyłączyli platformy nie mogli sie potem połączyć do serwerów. Na koniec wszystkich odłączyło od serwerów.
Z informacji od inwestorów wiem, że opóźnienia potwierdzeń rzędu kilkudziesięciu sekund pojawiają się na ekstremalnych ruchach (kilkaset pisów parędziesiąt sekund) - wystarczy wiedzieć, że to się może zdarzyć i wtedy spokojniej podchodzimy do komuniktu informującego, że nie można dwa razy zamknąć tej samej pozycji ;-)
maccyw pisze:Kolejna kwestia - jak najmniej odczuwalne rekwoty a najlepiej w ogóle brak rekwot. Miło byłoby aby podczas ogłaszania "newsów" nie zrywało połączenia z platformą i nie było odczuwalnych poślizgów z egzekucją zlecenia.
FXCM działa w modelu NDD i nie ma tu
nigdy rekwotowań. Przy danych poślizgi wynikają z ruchów rynku - to nie market maker i nie ma stałego spreadu, jednak czy poślizgi są "duże" czy "małe" trudno mi oceniać - nie gram na danych
maccyw pisze:Lewar nie ma dla mnie znaczenia, natomiast chciałbym uzyskać w miarę przyjazny ŚREDNI spread nie przekraczający średnio 1,5 pipsa na parze EUR/USD, 2,5 pips na parach typu USD/CHF, USD/CAD, GBP/USD, na oil nie więcej niż średnio 6 pips. Tego typu przedziały.
Żaden broker działający zgodnie z prawem nie może oferować inwestorom z Polski lewara większego niż 100:1 i taką dźwignię daje FXCM.
Średni spread na EURUSD wraz z prowizja nie powinien Ci wyjść większy niż 1 pip. Choć to zależy od tego w jakich porach są zawierane transakcje - jeśli tylko na szybkim rynku, to koszt może być oczywiście większy.
maccyw pisze:Szukam sprawdzonego brokera pod kątem tego co wyżej napisałem.
Zachęcam do założenia darmowego konta demo i zapoznania się z platformą Trading Station.
Inwestorzy stosujący strategie krótkoterminowe bardzo sobie chwalą tryb "one-click" dzięki, któremu pojedyncze kliknięcie myszką w kwotowanie lub otwartą pozycję powoduje zawarcie transakcji. Dodatkowo można sobie np. odłączyć wybrane kwotowanie jako osobne okienko, schować platformę i pracować w innym programie, a w przypadku potrzeby tylko kliknąć myszką w odpowiedni kurs (K lub S) i zawierać transakcje.