Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
zimnylech
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pytanie o uczciwego brokera, spread mniej ważny

Nieprzeczytany post autor: zimnylech »

I jestem po prostu w kropce bo najchętniej to założyłbym livea u Global Prime tylko trochę zniechęca mnie fakt wysokich prowizji które będą pobierały sobie banki przy wypłatach (koszt międzynarodowego przelewu), no i broker naprawdę ze świetną opinią ale z drugiej strony dochodzić później ewentualnych roszczeń w Australii gdyby jednak brokerowi znudziła się obecna polityka bycia "fair"...
No fakt, jak broker jest daleko to trochę lipa.
Mnie wysokie koszty prowizji rekompensuje dobry spread i lepszy lewar, i jeszcze polski broker przysyła mi załącznik do pita.
A że nie wszyscy grają fair ? A jaki broker lubi tracić ?

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

zimnylech pisze:
I jestem po prostu w kropce bo najchętniej to założyłbym livea u Global Prime tylko trochę zniechęca mnie fakt wysokich prowizji które będą pobierały sobie banki przy wypłatach (koszt międzynarodowego przelewu), no i broker naprawdę ze świetną opinią ale z drugiej strony dochodzić później ewentualnych roszczeń w Australii gdyby jednak brokerowi znudziła się obecna polityka bycia "fair"...
No fakt, jak broker jest daleko to trochę lipa.
Mnie wysokie koszty prowizji rekompensuje dobry spread i lepszy lewar, i jeszcze polski broker przysyła mi załącznik do pita.
A że nie wszyscy grają fair ? A jaki broker lubi tracić ?
A u którego brokera jesteś ?
I czy otwierasz większe pozycje czy bardziej hobbystycznie na 0.1-0.3 lota ?
Pytam, bo w zasadzie już w pierwszym poście na otwarciu tego tematu powinienem o tym również napisać. W sumie uczciwy broker który nie będzie uprzykrzał życia klientowi może zmienić podejście gdy klient przykładowo będzie zarabiał większe kwoty i prowadził trading na 1 locie lub kilku lotach.

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

maccyw pisze:A co sądzicie o brokerach Global Prime oraz FXCM ?
Z FXCM mam doświadczenie od roku 2008. Natomiast oprócz inwestowania za ich pośrednictwem jesteśmy ich brokerem referującym przez co z jednej strony opinia może być trochę stronnicza, ale z drugiej strony opiera się na doświadczeniach innych inwestorów, którzy korzystają z rachunków w FXCM.
maccyw pisze:Mam pytanie o sensownego brokera (najlepiej polskiego, ale może być też europejski).
FXCM to broker amerykański, ale obsługę Polski prowadzi ich brytyjska spółka córka. Oba podmioty są licencjonowane - jeden w US, drugi w UK.
maccyw pisze:Interesuje mnie głównie daytrading, czasami trading w cyklu 4 dni (zamknięcie pozycji po 4 dniach) + czasami (zależnie od sytuacji) scalping ale nie po 4 pipsy ale przykładowo po 20-30 pipsów.
W FXCM nie ma problemu z inwestycjami za pomocą dowolnych strategii, również skalpowania. FXCM "od zawsze" działa w modelu No Dealing Desk, co oznacza, że zarabia tylko na prowizji od obrotu i zależy mu na sukcesie inwestorów - większy kapitał to większy obrót :-)
Jeśli do zamykania pozycji stosujesz zlecenia typu "profit target" lub do otwierania zlecenia z limitem ceny, to masz duże szanse na dodatnie poślizgi - w przypadku najpopularniejszych par 60-70% zleceń z limitem jest objęte dodatnimi poślizgami (tzw. price improvements").
maccyw pisze: Pod powyższe standardy poszukuję brokera przede wszystkim zależy mi na tym aby, w sytuacji gdy jestem traderem odnoszącym w miarę sensowne profity (mówimy tu o kilku-kilkunastu tysiącach złotych miesięcznie), broker wypłacił mi środki z konta. Sorry, ale naczytałem się na tym forum różnych rzeczy które wprawiły mnie wręcz w osłupienie.
FXCM jest nie tylko nadzorowany przez lokalne KNF-y, ale również notowany na NYSE, co powoduje, że podlega obowiązkowi raportowania wyników i ważnych wydarzeń. Tu naprawdę nic się nie ukryje - wystarczy poczytać ile wiarygodnych informacji o sytuacji FXCM było dostępne po 15 stycznia w stosunku do liczby informacji o sytuacji innych brokerów.
Wypłaty z FXCM nie należą do najszybszych - trzeba poczekać parę dni na przelew zagraniczny lub zwrot na kartę, ale są realizowane zawsze :-)
Klienci FXCM mają zdeponowane o brokera ok 1 mld USD, więc wypłata kilku, czy kilkunastu tysięcy to z punktu widzenia brokera drobniutka operacja ;-)
maccyw pisze:Interesuje mnie również jak najmniej problemów technicznych ze strony brokera, a więc wykluczone aby przykładowo jak to czytałem w temacie związanym z BOSSA nagle zerwało mi dostęp do konta na okres 2 dni.
Generalnie nie ma z tym problemu. Poważniejsze problemy w ostatnich latach były w czasie flash crash-u na Wall Street i w czasie uwolnienia CHF. Przy czym dotyczyły przede wszystkim opóźnień w potwierdzaniu transakcji. Choć przy flash crashu Ci, którzy wyłączyli platformy nie mogli sie potem połączyć do serwerów. Na koniec wszystkich odłączyło od serwerów.
Z informacji od inwestorów wiem, że opóźnienia potwierdzeń rzędu kilkudziesięciu sekund pojawiają się na ekstremalnych ruchach (kilkaset pisów parędziesiąt sekund) - wystarczy wiedzieć, że to się może zdarzyć i wtedy spokojniej podchodzimy do komuniktu informującego, że nie można dwa razy zamknąć tej samej pozycji ;-)
maccyw pisze:Kolejna kwestia - jak najmniej odczuwalne rekwoty a najlepiej w ogóle brak rekwot. Miło byłoby aby podczas ogłaszania "newsów" nie zrywało połączenia z platformą i nie było odczuwalnych poślizgów z egzekucją zlecenia.
FXCM działa w modelu NDD i nie ma tu nigdy rekwotowań. Przy danych poślizgi wynikają z ruchów rynku - to nie market maker i nie ma stałego spreadu, jednak czy poślizgi są "duże" czy "małe" trudno mi oceniać - nie gram na danych :-)

maccyw pisze:Lewar nie ma dla mnie znaczenia, natomiast chciałbym uzyskać w miarę przyjazny ŚREDNI spread nie przekraczający średnio 1,5 pipsa na parze EUR/USD, 2,5 pips na parach typu USD/CHF, USD/CAD, GBP/USD, na oil nie więcej niż średnio 6 pips. Tego typu przedziały.
Żaden broker działający zgodnie z prawem nie może oferować inwestorom z Polski lewara większego niż 100:1 i taką dźwignię daje FXCM.
Średni spread na EURUSD wraz z prowizja nie powinien Ci wyjść większy niż 1 pip. Choć to zależy od tego w jakich porach są zawierane transakcje - jeśli tylko na szybkim rynku, to koszt może być oczywiście większy.

maccyw pisze:Szukam sprawdzonego brokera pod kątem tego co wyżej napisałem.
Zachęcam do założenia darmowego konta demo i zapoznania się z platformą Trading Station.
Inwestorzy stosujący strategie krótkoterminowe bardzo sobie chwalą tryb "one-click" dzięki, któremu pojedyncze kliknięcie myszką w kwotowanie lub otwartą pozycję powoduje zawarcie transakcji. Dodatkowo można sobie np. odłączyć wybrane kwotowanie jako osobne okienko, schować platformę i pracować w innym programie, a w przypadku potrzeby tylko kliknąć myszką w odpowiedni kurs (K lub S) i zawierać transakcje.

imperator_wszechswiata
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: imperator_wszechswiata »

maccyw pisze:Albo faktycznie Admiral lub ten HFT poczekam jeszcze na kilka innych opinii.
Admiral średnie koszty ze spreadem dla eur/usd 0,95pipsa, nigdy żadnych problemów z wypłatami, dla porównania bzwbk 1,3pipsa (też polecam).
Odpuść sobie hft, podejrzany broker znikąd, wszystko co jest "pchane" na tym forum z czasem bankrutuje np. fxsalt, black horse, ironfx, armada markets etc.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

Dzięki za pomoc.

Pytanie - ponieważ napisałeś, że Armada Markets zbankrutowała ale z tego co mi wiadomo to ten broker raczej nie zbankrutował tylko stwierdził że nie będzie obsługiwał traderów z polski bo KNF wszczął w jego sprawie jakieś postępowanie. Ale sam broker chyba raczej nie zbankrutował, czy też nie jestem na bieżąco ?

Jeszcze takie pytanie - a jakie Panowie macie zdanie / opinie na temat brokera Dukascopy ? Czy ktoś mógłby się na ten temat wypowiedzieć ?

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

imperator_wszechswiata pisze:
maccyw pisze:Albo faktycznie Admiral lub ten HFT poczekam jeszcze na kilka innych opinii.
Admiral średnie koszty ze spreadem dla eur/usd 0,95pipsa, nigdy żadnych problemów z wypłatami, dla porównania bzwbk 1,3pipsa (też polecam).
Odpuść sobie hft, podejrzany broker znikąd, wszystko co jest "pchane" na tym forum z czasem bankrutuje np. fxsalt, black horse, ironfx, armada markets etc.
Hej a propos BZ WBK to spread mają niższy na spokojnym rynku to nawet 0 pipa - wiem o czym mówię ale mają prowizję od otwarcia i zamknięcia pozycji co jest stałe o daje przy jednym locie na parach XXX/USD konkretnie 9 dolcy (całkowity koszt otwarcia i zamknięcia pozycji na parze o takiej charakterystyce). Skoki spraead na danych to standard w zależności od skali znaczenia musisz liczyć od 7 do 20 kilka pipsów. Wypłaty OK. Masz analizy i sygnały co DI pisze w myśl day-tradingu ale szybko się zorientujesz że to niewiele warte... i nie sugeruj się jego wynikami podanymi na necie.

Dukas dzieli się na dwie firmy jeden standardowy a drugi Ducascopy Europe i najlepiej sobie poczytaj w tym wątku może nie wszystko ale weź ostatni rok i będziesz miał jasność:
http://forex-nawigator.biz/forum/viewto ... w=viewpoll
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Dtrad5558
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Dtrad5558 »

Ok . Rozumiem.
Jesli mam coś dodać na poważnie . Przetestowałem kilkunastu brokerów.
Wszyscy z MT4 ALE ! u kazdego działa inaczej.3 miesiące demo , potem mały depozyt.
I tak nikt ci nie doradzi dlatego, że każdy stosuje inna strategię/ bezpieczeństwo/ chociaż nie polski nie znaczy mniej bezpieczny. Bo co z tego jeśli stosuje sztuczki i oskubie cie z kasy to po co jakies licencje/ i to tylko TY możesz wybrać brokera.
Może to
http://www.forexcashbackrebate.com/

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

FxSalt - brak jakichkolwiek regulacji.
Black Horse - to był tylko jakiś white (black) label innego brokera.
Iron - ich marketing od początku wołał o pomstę ;) + Cypr
Armada nie zbankrutowała, a wręcz przeciwnie. Ma się dobrze tyle, że kolizja z KNFem wymogła na nich wycofanie się z Polski.

HFT jest pod KNFem, a żeby najpierw być pod KNFem trzeba się nieźle napocić i swoje "utopić" więc to nie sytuacja jak na Cyprze gdzie rachu-ciachu możemy sobie otworzyć firmę brokerską jak z kredytami-chwilówkami. Ale dobrze, każdy może mieć swoją wizję :).

Co do FxPro...
1.....very bad order execution
2....crap broker, chasing stops (i have charts for those who don't beleive) ...poor community... DEMO definitely different from live
Opinia jest z 2009 r. Historia FxPro jest o wiele bardziej złożona. W 2007 r. byli zdecydowanym liderem światowym na rynku usług detalicznych FX. Na tamten czas w mojej opinii zdecydowanie najlepszy broker wyznaczający trendy. W 2009 r. seria problemów technicznych i złych decyzji zarządu trochę im "dokopała" i faktycznie było mniej ciekawie. Od 2 lat widać znaczną poprawę, a od roku ich usługi i oferta bardzo się poprawiły. Co ważne w kontekście tego wątku, są na rynku od 2006 r., sam mam tam konto od 2007r. i od tego czasu też współpracuję. Nie przypominam sobie sytuacji, żeby były jakiekolwiek problemy z depozytami, a ludzie spokojnie wypłacają stamtąd kwoty 6-cyfrowe.

Z brokerami jest trochę jak z kobietami. Idealnej nie znajdziesz, a zawsze jakaś wywinie Ci większy lub mniejszy numer. Jednak ważne żeby była wierna i "wypłacalna" :).

Trzeba potestować samemu. Na szczęście nie wiążemy się z żadną firmą na całe życie więc zawsze możemy powiedzieć brokerowi "papa" i spróbować zaznać szczęścia gdzie indziej. Ja np. mam już przetestowanych ponad 60 brokerów ale ostatecznie na dłużej mógłbym zostać max. u 10 z nich ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

raposo pisze: Armada nie zbankrutowała, a wręcz przeciwnie. Ma się dobrze tyle, że kolizja z KNFem wymogła na nich wycofanie się z Polski.
I tu należy dodać że prokuratura umorzyła dochodzenie względem Armady. Wyrok ten uprawomocnił się już w zeszłym roku. Również i KNF zamieścił takie informacje na swojej stronie www.

Ja przez ostatnie pół roku trejdowałem w Aliorze. Mają swoje minusy jak każdy broker, ale dają radę. Przede wszystkim polecam ze względu na natychmiastowe wpłaty czy też wypłaty w obrębie banku (nawet w weekend).
Do minusów można zaliczyć bardzo wysoki spread na zamknięciu rynku jak i podczas danych. Na parach z pln miewałem spread ponad 600 pips gdzie w godzinach handlu było to 20...

Jurczycho
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jurczycho »

Jak na razie w Polsce widzę tylko jedna opcje HFT. Pamiętajcie żeby WASZE pieniądze były w POLSCE i na TERYTORIUM POLSKI!Żadnych FIRM NA CYPRZE! Iron Fx to taki przykład. NIE Ducascopy NIE LMAX czy Pro fx.NIE UFX.
Pieniądze za granica wiążą sie z ogromnymi opłatami.Przykład wypłaty z UFX to OPŁATA 25GBP! z BARCLAYS,do tego dochodzi oplata w danym Banku gdzie macie swoje konto.

ODPOWIEDZ