BO & FBO
Re: BO & FBO
Trochę się kopiecie z koniem moim skromnym zdaniem, chyba że liczycie na gwałtowne osłabienie funta, bo jeżeli chodzi o kanadyjczyka, to słabnie, a ta waluta jak ubierze kierunek to lubi trzymać po 2-3 dni.
Ps. Nie wiem jak dokładnie działają te ZL, ale domyślam się że to istotne low/high świeczek.
Na wykresie który wrzuciłeś bfx, nie pasuje mi do tego setupu fakt, że walczysz z ogromną świecą na H4.
Ps. Nie wiem jak dokładnie działają te ZL, ale domyślam się że to istotne low/high świeczek.
Na wykresie który wrzuciłeś bfx, nie pasuje mi do tego setupu fakt, że walczysz z ogromną świecą na H4.
-
- Maniak
z tego co ja zdołałem skumać to jest to górna/dolna banda konsolidacji, z której cena wybiła się. Ja to widzę jako strefę popytu/podaży ale nie wiem czy to jest to samo.
Ale masz rację, że kopiemy się z koniem.
Ale masz rację, że kopiemy się z koniem.
Chodzi bardziej o funta.Mpapiez pisze:Trochę się kopiecie z koniem moim skromnym zdaniem, chyba że liczycie na gwałtowne osłabienie funta, bo jeżeli chodzi o kanadyjczyka, to słabnie, a ta waluta jak ubierze kierunek to lubi trzymać po 2-3 dni.
Bardzo często główne zwroty ceny zaczynają się od dużej świecy przeciwnej.Mpapiez pisze: Ps. Nie wiem jak dokładnie działają te ZL, ale domyślam się że to istotne low/high świeczek.
Zrobili FBO na ZL H1 i ZL H4. Super. Teraz jeszcze pasowało by FBO na wczorajszej świecy D1.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
Dzięki za zrzut bfx, tak przeanalizowałem sobie jeszcze raz i kiepsko to widzę
ja narazie z dala nie wchodzę w ciemno aktualnie jest taka sytuacja że nie mogę wejść w sell gdyż na to system nie pozwala. Wszystko się odwróciło bo usd/cad też odwrócił a liczyłem tam na mocne sell na aud/cad też słabo wygląda CAD więc narazie do obserwacji jak dla mnie bo ja lubie obserwować i zapamiętać co cena potrafi robić ale jak na tę chwilę żadnych sygnałów na sell. Były sygnały ale się zmyły cena chciała inaczej i nie ma co się sprzeciwiać będą inne okazje. Choć wydawało mi się wszystko takie klarowne i przejrzyste do momentu jak nie odwalili tego dzisiaj choć ja jakoś też nie widziałem wyraźnych sygnałów na up, ale to może też dlatego że nie lubię grać up na żadnej parze bardziej mam obczajone sell
Jutro masa danych więc wszystko może się zdarzyć aby udało się na coś załapać po dobrych sygnałach a jak nie dadzą to trudno.
BFX pomyśl tak czy teraz wszedłbyś w sell? Pewnie nie więc jak dla mnie nie ma też co pozycji trzymać.
Ale zobacz co dzisiaj rano zrobili, może jednak był sygnał na up. Zrobili momo na H1 potem cofka i jazda cały czas do góry, więc po prostu muszę jeszcze bardziej obserwować rynek i doceniać i słuchać co cena mówi.
Ale to też nauka jak człowiek widzi tylko S to nie widzi że dają sygnały na up.
Obserwować, obserwować i jeszcze raz obserwować i pogłębiać wiedzę

Jutro masa danych więc wszystko może się zdarzyć aby udało się na coś załapać po dobrych sygnałach a jak nie dadzą to trudno.
BFX pomyśl tak czy teraz wszedłbyś w sell? Pewnie nie więc jak dla mnie nie ma też co pozycji trzymać.
Ale zobacz co dzisiaj rano zrobili, może jednak był sygnał na up. Zrobili momo na H1 potem cofka i jazda cały czas do góry, więc po prostu muszę jeszcze bardziej obserwować rynek i doceniać i słuchać co cena mówi.

„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
-
- Maniak
To najwiekszy bol, zafiksujesz sie w jakims pogladzie i widzisz tylko to, tzw. tunelowanie. Ciezko przyznac sie przed samym soba, ze jest sie w bledzie i wszedzie szuka sie potwierdzen (nawet najmniej prawdopodobnych) swojego pogladu.czerwinek pisze:Ale to też nauka jak człowiek widzi tylko S to nie widzi że dają sygnały na up.
Tak teraz patrzę na tego gbpcada z większej perspektywy i widzę, że po prostu daliśmy się w puścić w konsolę.
Dzięki za rady Czerwinek! Jest duże prawdopodobieństwo że masz rację. Możliwe, że się nastawiłem na kierunek i nie wiedzę przeciwnych sygnałów. Jutro się okaże. Spokojnie, ryzyko nie jest duże a jestem na plusie w tym tygodniu. Na funtach dalej widzę S. Nawet bardziej niż wczoraj. Myślę, tak jak pisałem wcześniej, że układają się pod jutrzejsze dane dla funta. Boję się tylko, że nawet jeśli mam rację to wytną mnie jutro na danych jakąś szpilą.czerwinek pisze:Dzięki za zrzut bfx, tak przeanalizowałem sobie jeszcze raz i kiepsko to widzęja narazie z dala nie wchodzę w ciemno aktualnie jest taka sytuacja że nie mogę wejść w sell gdyż na to system nie pozwala. Wszystko się odwróciło bo usd/cad też odwrócił a liczyłem tam na mocne sell na aud/cad też słabo wygląda CAD więc narazie do obserwacji jak dla mnie bo ja lubie obserwować i zapamiętać co cena potrafi robić ale jak na tę chwilę żadnych sygnałów na sell. Były sygnały ale się zmyły cena chciała inaczej i nie ma co się sprzeciwiać będą inne okazje. Choć wydawało mi się wszystko takie klarowne i przejrzyste do momentu jak nie odwalili tego dzisiaj choć ja jakoś też nie widziałem wyraźnych sygnałów na up, ale to może też dlatego że nie lubię grać up na żadnej parze bardziej mam obczajone sell
![]()
Czerwinek wrzucam jeszcze raz screena gbpcad. Wygląda na to że ta ZL o której wczoraj pisałem może byc kluczowa. Zobacz co robią na H1 i H4. Dodatkowo wczoraj pisałem, że powinni zrobic FBO na high poprzedniego dnia, i zrobili. Pozaznaczałem na obrazku jak ja to widzę. Szkoda, że Ty tego nie widzisz, mniej bym się denerwował 
Nie widac zlecenia bo screen z innego konta.

Nie widac zlecenia bo screen z innego konta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiesz ja to widzę ale nie jestem przekonany do końca wszedłem sobie jedną pozycja choć nie jestem przekonany. Ale pamiętaj musisz grać to co Ty widzisz i to jest najwazniejsze. Jeżeli coś nie pójdzie to możesz mieć tylko pretensje do siebie
Ale bez tego nie można prowadzić dobrego tradingu. Ja ogólnie jeszcze cały czas jestem na sell mimo wczorajszych wzrostów, podejrzewam że dzisiaj przy takich danych wszystko się wyjaśni
I będzie można pisać kto miał rację heh
Ale jak pójdą sell to by się sprawdziło to o czym pisałem wcześniej. Czyli wywalą wszystkich i wszędzie 
Czyli pierw tych z M5 i M15 poźniej z H1 i H4 i tak dalej. Ale to mogłoby mieć recę i nogi aby zrobić mocniejszy ruch musza wywalić tych z większych inetrwałów. No nic obserwujemy dzisiaj ciekawy dzień się zapowiada.
Jeszcze zastanawiam się na GBP/AUD, bo aud/cad wygląda jakby szli powoli po tę ZL albo po nowe High nawet co mogłoby świadczyć że jak zesrają się na gbp/cad to gbp/aud mocno mógłby iść w dół ale narazie też ciężko tam znaleźć miejsce na wejście

Czyli pierw tych z M5 i M15 poźniej z H1 i H4 i tak dalej. Ale to mogłoby mieć recę i nogi aby zrobić mocniejszy ruch musza wywalić tych z większych inetrwałów. No nic obserwujemy dzisiaj ciekawy dzień się zapowiada.
Jeszcze zastanawiam się na GBP/AUD, bo aud/cad wygląda jakby szli powoli po tę ZL albo po nowe High nawet co mogłoby świadczyć że jak zesrają się na gbp/cad to gbp/aud mocno mógłby iść w dół ale narazie też ciężko tam znaleźć miejsce na wejście
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
ale sie londyn dziś zabawił.... wyrwali na edku tą świecą, jak by sugerowali korektę.... przyznam, że zbaraniałem, bo miejsce na taki ruch wskazane, wybronili ostatnią ZLkę z tego wsparcia, a przyznam że już widziałem praktyczni przełamanie poziomu....ten tydzień cały jest jakiś dziwny na edku, wszystko takie niedokładane i chaotyczne...
1.09242 celem korekty jeśli nie robią w bambuko....
1.09242 celem korekty jeśli nie robią w bambuko....