DayTrading: Piątek 23.10.2015
- atlanticos
- Maniak
Re: DayTrading: Piątek 23.10.2015
ejek d1 - puściła kilkumiesięczna TL i jednocześnie nastąpiło wybicie z trójkąta. obecne wsparcie nie powinno wygenerować niczego więcej poza korektą choć i na to nie liczyłbym zbytnio... celem IMO jest przedział 130-131.30
https://www.tradingview.com/x/HKKu8TPI/
https://www.tradingview.com/x/HKKu8TPI/
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv
Brzmi jakby euro mialo spadac az do konca tj. Rozpadu Unii i strefy Euro. Serio taka wizja? 

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
- atlanticos
- Maniak
usdpln d1
https://www.tradingview.com/x/eXixE5HR/
https://www.tradingview.com/x/eXixE5HR/
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
No co Ty?highend pisze:Brzmi jakby euro mialo spadac az do konca tj. Rozpadu Unii i strefy Euro. Serio taka wizja?
Zawsze w ekstremach są takie przegięte nastroje.

Zaba, wszystko spoko ale te oznaczenia fal długiego terminu masz trochę z dupy.atlanticos pisze:edek tygodniowy... obecny tydzień przesądził sprawę IMO... dopóki byliśmy wewnątrz flagi jeszcze widziałem szanse na 1 fale wzrostów... obecnie mój punkt widzenia wygląda jak poniżej... wybita mała i duża flaga - jak dla mnie mamy powrót do trendu głównego i dyskontowanie grudniowego zwiększenia QE przez ECB. Widać to nie tylko na edku ale i na innych parach z euro.
https://www.tradingview.com/x/B7nvdCwj/
Nie dość, że Twoje 3-cia fala trendu głównego jest około 20 razy większa niż 1-wsza fala to jeszcze pomiędzy nimi jest fala która jest większa niż 1-wsza a której w ogóle nie wziąłeś pod uwagę. Może to i kwestia interpretacji ale myślę, że najprościej jest założyć takie coś:
- Fala 1 skończyła się tam gdzie Twoja 5 i była to jedna duża fala w całym 7-mio stopniowym układzie (układzie n+1)
- Teraz korektą jest fala nr 2
- Zaczynamy falę 3 która może być podobna do 1 a więc mieć zasięg około 2000-3000 pipsów i może to być koniec układu albo nie - ale to nie ważne.
- zastapmnie
- Pasjonat
Czyli miałeś 13 lat, kiedy zacząłeś prenumerować Wyborczą? Potem doszło jeszcze TVN, żeby odbiór "rzeczywistości" nabrał mocy - zamiast mono, stereo? A odkąd jest Tok Fm, to masz widok przestrzenny?Kusus pisze:Przez ostatnie 15 lat - od czasu kiedy ogarniam pamięcią politykę - przeżyłem różne paranoje i zostałem zaskakiwany raz po raz - wraz z kolejnymi wyborami twierdziłem że nie da się wybrać większego idioty ale za każdym razem mnie zaskakiwali...
Kusus pisze: Pierwszy raz odkąd żyje a mam 28 lat przed wyborami mam myśli samobójcze bo jak pomyśle sobie, że Szydło wygra wybory to myślę o pistolecie przyłożonym do mojej skroni i mam wielką ochotę wpakować sobie jeba*ną kulkę w łeb.
A może po prostu zmień kanał telewizyjny, przestań czytać prasę, którą czytasz i słuchać radia, które słuchasz.
Ostatecznie też możesz zagłosować nogami i wyjechać gdzieś za granicę, tylko uważaj, bo w tym samym pociągu/samolocie, możesz siedzieć z rodziną Kopacz albo Michnikiem, lub męczennikiem demokracji panem Lisem.
SP 500 - wygląda, jakbyśmy mieli powtórkę z zeszłego roku - wtedy jednak było tylko pojedyncze walnięcie o dno, 6 tygodni nieprzerwanych wzrostów i jakieś 260 punktów na liczniku. Obecnie mamy 4 tygodnie i 200 punktów na liczniku, w dodatku drugie dno. Idąc dalej za analogią, moglibyśmy spodziewać się końca tej fali w pobliżu tegorocznych szczytów, dopiero tam konkretnej korekty (a może nawet przekroczenia szczytów...)
Niewykluczone jednak, że przyszły tydzień skończy swój impuls wzrostowy we środę na posiedzeniu Yellen, a może nawet pół godziny wcześniej, gdyby wzorem ECB FED zastosował niespodziankową podwyżkę stóp. Nikt w to właściwie nie wierzy, w dodatku Chiny i Europa wyraźnie próbują wywierać presję na Stany, by z podwyżką się wstrzymały. (Na pewno też taka podwyżka nie byłaby w smak prowadzącym fundusze, którzy liczą na sute premię na koniec roku.)
Skupię się najpierw na czynnikach zewnętrznych:
Ta presja ze strony Chin z jednej strony pokazuje, że Chiny coraz więcej mają do powiedzenia, skoro mogą ją wywierać. Z drugiej, że zaczynają mieć kłopoty i nie byłoby im w smak te kłopoty powiększać.
Z kolei dla USA powiększenie kłopotów gospodarczych pretendenta do tronu, to jeden z najmniej inwazyjnych kroków na drodze do osłabienia konkurenta. Chiny, które zmagają się z problemami wewnętrznymi to nie te same Chiny, które szukają nowych szlaków handlowych ze światem (patrz restauracja szlaku Jedwabnego). Za 10-20 spokojnych lat, Chiny będą pod każdym względem większe od Stanów. Więc albo teraz jest okazja, by się z nimi dogadać i pozwolić im na udział w światowym torcie, albo za 10 lat godzić się na to, co zaoferują Chiny, albo - spróbować teraz ich przewrócić lub przynajmniej nimi zakołysać.
Co do Europy, to ich problemy wydają się na rękę Stanom, co z jednej strony pokazuje stosunek do nowej wędrówki ludów (stosunek będący być może nawet inspiracją), z drugiej niezbyt korzystne zapisy nowego paktu handlowego TTIP. Im słabsza Europa, tym bardziej sterowalna z zewnątrz. W mniejszej skali możecie szukać porównania na przykładzie Polski.
Ostatnim czynnikiem zewnętrznym będzie podniesienie kosztu pieniądza, co znacząco odbije się na kondycji pożyczkodawców, którzy zaciągnęli długi w dolarach. Stany oczywiście też mają dług w dolarach, ale powiedzcie mi, kto trzyma u siebie drukarkę?
To teraz kilka słów na temat czynników wewnętrznych:
Rynek nieruchomości, kluczowy barometr nastrojów społecznych (nie kupujesz chaty jak źle ci się powodzi lub boisz się przyszłości). Posłużę się cytatem ze stooq.pl
Liczba pozwoleń na budowę spadała o 5%, nadal jednak są to jedne z najwyższych poziomów. O 6,5% wzrosła ilość rozpoczętych budów. Obecnie są to poziomy widziano ostatnio pod koniec 2007 roku. Tak samo dynamicznie wzrosła sprzedaż domów na rynku wtórnym. Jest to drugi tegoroczny wynik, a ostatni raz takie poziomy widzieliśmy w połowie 2010 roku. (...) Patrząc na te dane można zacząć nieśmiało mówić o rosnącej bańce na rynku nieruchomości.
Rynek pracy, znów cytat:
Nadal na ultra niskich poziomach utrzymuje się liczba wniosków dla zasiłek dla bezrobotnych. Ostatni odczyt wyniósł 259 tys. i jest to trzeci najniższy odczyt w tym roku. Należy również pamiętać, że są to poziomy dawno nie spotykane.
Dodajmy jeszcze wypowiedzi członków FED-u, które bywają powściągliwe i stonowane, ale jeśli chodzi o rynek pracy sugerują, że ostatni niski odczyt NFP był nawet zdrowy. Poza tym chyba nie wyobrażacie sobie, że bezrobocie będzie spadało do zera? I potem co, nadal ma spadać?

Dodam tylko, że w październikową podwyżkę też nie wierzę, ale grudniowa wydaje mi się prawdopodobna - zarządzający funduszami zdążą już pobrać swoje prowizje i odwrócić się na rynku.
-- Dodano: sob 24-10-2015, 16:43 --
A na koniec powrócę do wykresu:
Na tygodniowym delikatne wyjście z chmury, która jest całkiem szeroka/wysoka. Prognozuję powrót do niej w przyszłym tygodniu.
Na dziennym mamy delikatne wyjście z kanału wzrostowego, śmiałe przebicie poziomu oporu na 2040 (podobnie śmiało przebili go w sierpniu, tylko w drugą stronę) dotarcie do kolejnego oporu, który tutaj rozpoczyna strefę zasieków. Tym niemniej 2090-2100 jak najbardziej realne przed korektą.
Może akurat do środy wyciągną indeksy do tego poziomu, a może będą do środy lekko korekcić, potem zrobią rurę do góry i tam się odbiją - scenariusz nieco podobny do tego z września.
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...
U nas marazm pod oporem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wiemkarnak pisze:No co Ty?highend pisze:Brzmi jakby euro mialo spadac az do konca tj. Rozpadu Unii i strefy Euro. Serio taka wizja?
Zawsze w ekstremach są takie przegięte nastroje.

aktualnie najbardziej mnie ciekawi czy PLN się umocni po wyborach jak twierdzi 90% tego forum.
Mi taki rajd pachnie dalszym osłabianiem pln...

a wybory to tylko pretekst - pln się osłabia od dawna przecież.
pln z euro idą w parze względem dolara (mniej więcej), Natomiast złotówka powinna tracic mniej do dolara, niż euro.highend pisze:wiemkarnak pisze:No co Ty?highend pisze:Brzmi jakby euro mialo spadac az do konca tj. Rozpadu Unii i strefy Euro. Serio taka wizja?
Zawsze w ekstremach są takie przegięte nastroje.![]()
aktualnie najbardziej mnie ciekawi czy PLN się umocni po wyborach jak twierdzi 90% tego forum.
Mi taki rajd pachnie dalszym osłabianiem pln...
a wybory to tylko pretekst - pln się osłabia od dawna przecież.
Tak mi się wydaje.
-- Dodano: 24 paź 2015, 20:16 --
Swoją drogą, jak hipotetycznie wyglądałby dolar , po ujawnieniu nagrań z politykami usa tej samej wagi co u nas.
Na złotówce nie zrobiło to "wrażenia"

dokonałem pewnych pomiarów gdzie mnie olśniło na:
EUR/CAD, EUR/AUD i AUD/NZD
wszystkie te krosy są pro-wzrostowe i szukałbym na nich longów.
a zatem EUR power i AUD power, ale EUR bardziej power
w takiej opcji na KIWI bym longów nie grał....
czarne wizje edka na 1.00 się nie spełnią.
W takiej opcji EUR/PLN powinno się umacniac, USD/PLN oslabiać, a GBP/PLN zleciec na ryj.
Ale tu dużo zalezy od złotówki.
póki co są to moje pobożne życzenia, ale z pomiarów tak mi wychodzi. Czy mam rację czy będzie zgoła odwrotnie (antywskaźnik;)) - czas pokaże.
-- Dodano: 24 paź 2015, 20:31 --

EUR/CAD, EUR/AUD i AUD/NZD
wszystkie te krosy są pro-wzrostowe i szukałbym na nich longów.
a zatem EUR power i AUD power, ale EUR bardziej power

w takiej opcji na KIWI bym longów nie grał....
czarne wizje edka na 1.00 się nie spełnią.
W takiej opcji EUR/PLN powinno się umacniac, USD/PLN oslabiać, a GBP/PLN zleciec na ryj.
Ale tu dużo zalezy od złotówki.
póki co są to moje pobożne życzenia, ale z pomiarów tak mi wychodzi. Czy mam rację czy będzie zgoła odwrotnie (antywskaźnik;)) - czas pokaże.
-- Dodano: 24 paź 2015, 20:31 --
Jak ktoś by chciał łapać S a'la Nowy123 - to tak od 2500 polecam na sp500karnak pisze:Ameryka po korekcie idzie w kierunku nowych szczytów - hossa trwa, jak w 1998:
.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.