BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Hallo :) No widze coraz mniej pasjonatów BO i FBO :) Patrz i Twoje założenie chyba sprawdzą się na EUR/GBP ale trochę poźniej niż oczekiwałeś. Chociaż faktycznie ten zrzut co dawałeś jakiś czas temu mógł wyglądać na fajny setup jednak rynek trochę wyżej wybił i zrobił solidniejsze FBO. Sam jestem ciekawy jak to dalej pójdzie choć ja w tamtym tygodniu siedziałem trochę S na tej parze oraz aktualnie też siedzę z wąskim SL. Zobaczymy co będzie z tego :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

atam co raz mniej, myślę że odwrotnie... tylko dużo ludzie tego nie rozumie tak do końca, a ci co zrozumieli podciągnęli idee pod siebie i szlifują w ciszy.
Ja generalnie powiedziałbym że nie patrze już tak na rynek typowo BO, FBO ale na swój sposób jest to nieodzowna część mojego tradingu.
Jak tam od ostatniego czasu co pisałeś, zrobiłeś jakieś większe postępy? czy jesteś już na maxie swoich możliwości i niczego nie poprawiasz?

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

oj jak tam nie poprawiam, poprawiam jakbym niepoprawiał to pewnie byłbym milionerem :) dla mnie ogólnie bardzo ważne jest BO i FBO ale w sumie stwierdzam że najważniejsze jest to co się widzi i próbować wbić się w ruch który jest naturalny, nie wiem cięzko mi to opisać mój szablon gry, być może siedzę już tyle na FX że po prostu widzę powtarzające się zachowania ceny, które są gdzieś zakodowane i na jakiś swój sposób widze w którą stronę cena idzie. Ale jak się szerzej potem to analizuje to w sumie zawsze większy ruch jest po jakimś fajnym FBO lub ZL w kierunku BO, ale w sumie to nie ważne czasami nie zrobią tego a cena idzie w odpwoiednim kierunku. Nikt pewnie do końca nie rozgryzie rynku najwazniejsze starać się grać to co się widzi i reagować na to co się widzi bo nikt nie jest omylny. Ale jeżeli widzę i mam jakieś sygnały że to robię jest sprzeczne z aktualną sytuację to staram się ratowac sytuację i nie czekać na SL :)
Widzę Damfry że dziennik ruszyłeś będe sobie zaglądał :) i nawet coś skrobnę od czasu do czasu. Pytanie czemy tylko edka grasz? Teraz fajne spready są na rożnych parach. Ale może na jednej parze też fajnie się gra ale ja mam tak czasem że jak roszyfruję jakąś parę to idę z nią w ruchu i w górę i w dół :)

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

ruch który jest naturaln... wiem o czym mówisz ja po swojemu na to samo zjawisko mówię, że wykres musi wyglądać po bożemu czyli wszystko na swoim miejscu....

Dziennik na razie jest w powijakach, oczywiście skrobaj co Ci w duszy gra, lubi krytykę/ ocenę doświadczonych inwestorów bo ta czasami jest bardzo konstruktywna. Na razie pykam konkursowym kontem w formie -by nie zapomnieć.
Z realem ruszę jak broker dostosuję warunki handlowe pod Polski rynek (już plny wprowadził) mają jeszcze język strony na pL ustawić no i konta pro z niskim wymogiem depozytowym pare tysi, bo od niskiego stanu mam zamiar budować kapitał. Poza tym mają wprowadzić świetną funkcje iż będę miał wykaz kto jest moją drugą stroną transakcji a to opcja nie w kij dmuchał.... wszyscy pechowi frankowicze marzą by takie coś zobaczyć, a nie wciskanie przez brokera kitów w stylu "że tak było i koniec pogódź się z tym, a żeby udowodnić ten fakt to zapomnij, po prostu się pogódź z tym co dla ciebie ustaliliśmy".... a tu taki bajerek będzie.
Brok prawdziwym STP a nie udawaniec, więc myślę że warto poczekać na te cuda :)

Czemu edek.... bo zauważyłem że bardzo mi podchodzi, pod to co chce rozgrywać... nie ma jakiś wybitnie porypanych ruchów... może jest i duża zmienność, może i konsola ale wbrew wszystkiemu jak już nauczysz się tego pobożnego wyglądu wykresu, danej pary to nagle ta para robi się przyzwoicie techniczna :)

Nie mówię, że nie skuszę się kiedyś na inne pary, ale musiałbym być w te klocki taki dobry jak Ty by obcykać kilka par :)
I znać wszelkie niuanse zachowawcze tych że par...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

czerwinek pisze:Hallo :) No widze coraz mniej pasjonatów BO i FBO :) Patrz i Twoje założenie chyba sprawdzą się na EUR/GBP ale trochę poźniej niż oczekiwałeś. Chociaż faktycznie ten zrzut co dawałeś jakiś czas temu mógł wyglądać na fajny setup jednak rynek trochę wyżej wybił i zrobił solidniejsze FBO. Sam jestem ciekawy jak to dalej pójdzie choć ja w tamtym tygodniu siedziałem trochę S na tej parze oraz aktualnie też siedzę z wąskim SL. Zobaczymy co będzie z tego :)
    Niestety tamto zagranie nie wyszło. Zaliczyłem BE i nie ponawiałem po kolejnym FBO. Aktualnie siedzę tam w L. Chciałem pokazac coś innego. Myślę, że szykuje się spore boom na usdjpy. Tak małą świeczkę D1 mieliśmy ponad 2 miesiące temu. Na D1 cena wyszła dołem z trójkąta i aktualnie robią retest dolnego ograniczenia. Jest małe FBO na H1/H4 więc już spróbowałem. Nie przypalam się ale wszystko układa się naprawdę super. :D
    Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
    "Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
    czerwinek
    Maniak
    Maniak

Mam nadzieję ża za dużo nie umoczyłeś :( Mimo wszystko cieszę się że moja koncepcja się sprawdziła niestety nie załpałem się na ruch dalszy z eur.gbp. Pierw w poniedziałek przykosiłem trochę i liczyłem na dalsze spadki wczoraj dzisiaj ale nie mogłem znaleźć miejsca na wejście. Ale cały czas to wszystko pięknie chodzi a dzisiaj to wybornie. Na wielu parach ładnie poszli ale prosty przykład jak to powinno wyglądać.
    Aktualnie w paru parach siedzę ale pokażę jak fajnie np gbp/aud się zachował. odpaliłem 3 pozycje jedna już była w TP1 druga czeka na TP2 a 3 zostawaim może jakiś fajniejszy ruch będzie.
    Ale tak. Mieliśmy linię trendu górnego. dodatkowo opór i czekałem w fajnym miejscu aż zrobią solidne FBO, myslałem że nie nastąpi jak od rana obsrwowałem ale jednak zrobili to co chciałem to nie zastanawiałem się nad wejściem zwłaszcza że jasne było gdzie stawiać SL. Ale na takie trady warto czekać i wypatrywać gdyż nic jak tylko wchodzić pozostaje.
    Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
    bfx
    Pasjonat
    Pasjonat

Trochę umoczyłem, tragedii nie ma. Mam gbpcad S i usdcad S po dzisiejszych FBO. Zobaczymy. Powodzenia z gbpaud! Funcik na wielu parach wygląda spadkowo.

Awatar użytkownika
    Damfry
    Pasjonat
    Pasjonat

bfx, tak podpowiem podglądaj indexy dolca i ojro.... Twój trejd nieco zalatywał od samego początku, bo index dolara przedarł się przez opór.
    Spodziewałem się dzisiaj dalszego umacniania USD, (i obawiałem że drapną CI SLa) ale takie umacnienie przerosło moje najśmielsze oczekiwania.... Swoją drogą, edek prawdopodobnie wybrał opcje zrealizowania FBO z W1, obstawiam zjazd w rejon co najmniej
    1.0883x (raczej przyszły tydzień) a przy dobrych wiatrach zrobimy nowe LL lub podwójne dno z jakimś FBO dla MN. Gdyby tak było wreszcie wykres zacznie wyglądać po bożemu i można by się pakować w L długoterminowe na kilka miesięcy :) bądź S jeśli takowego FBO czy 2 TOP nie będzie.
    Ciekawe czy zrobią korektę tego spadku, czy z miejsca mamy rozpęd i przelecimy przez wsparcia :)
    Mogli by korektę zrobić, i jakieś nowe bazy rozrysować, bo tak to nie będzie gdzie się dosiąść do tego pociągu :)

PS.

Czerwinku co byś nie myślał że zlałem PMke z tym brokiem co pytałeś. Odpiszę jak dogadam pewne kwestie z opiekunem. Muszę wiedzieć że wszystko jest tip top zanim coś polecę, a co raz bardziej zaczyna mi się podobać ten interes i chyba dodatkowo zostanę ich IB :)

Awatar użytkownika
    bfx
    Pasjonat
    Pasjonat

Obserwuje index dolara. Nie podobał mi się bardzo, ale jen ma na niego mały wpływ (13%) więc olałem. Pozdro

Awatar użytkownika
    czerwinek
    Maniak
    Maniak

NO u mnie perfekcyjnie wczoraj poszło z tym GBP/AUD wszystkie pozycje w TP jedna zostawiona na długitermin sam zobaczę ile uda mi się przetrzymać :) Myslałem, że wczoraj zesrają od razu TP ale co się odwlecze to... dzisiaj doszli tam gdzie mieli i zobaczymy co dalej zrobią ja cały czas obstawiam na sell może dokładę po jakiejś korekcie, ale nie wiadomo czy będzie :)
    bfx ja też jedną pozycją siedzę w gbp/cad od wczoraj ale z D1 jeszcze to wygląda jakoś ale tam nie było takiej klarownej sytuacji. Ja nie lubię wchodzić po samym FBO lubię mieć pewność w wejściu czyli odpowiednie świecie na tym FBO albo fajny PB albo objęcie i z tego co zauważam coraz bardziej podobają mi się objęcia gdyż bardzo bardzo rzadko na nich można się zawieść a PB to różnie bo każdy jak widzi PB to od razu myśli że cena zmieniła kierunek ale nie koniecznie pytanie jak ona się budowała.
    Podsumowaująć krótka wg mnie cena cały czas chodzi od FBO do BO ale nie zawsze można grać bo często tak to robią że ciężko znaleźć miejsce do wejścia a ja lubię mieć pewność i czekać na silniejsze ruchy, jedno dwa solidne wejścia w tygodniu w zupełności mogą wystarczyć a i radość jest większa jak widzisz że załapałeś się na fajny ruch.
    A oczywiście w międzyczasie można coś poskalpować tylko tutaj trzeba mieć oko cały czas na wykres i reagować na sytuację gdyż należy patrzeć co robi cena, więc zdecydowanie jeżeli o mnie chodzi to polecam wypatrzeć fajne zagranie na kilkaset pipsów i załadować większym lotem, wówczas wszyscy są zadowolenie :)

ODPOWIEDZ