Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

raposo pisze:Skoro Twój broker nie oferuje nanolotów, a ich potrzebujesz to zwyczajnie go zmień ;). Nie podpisujesz cyrografu krwią.

Grając w XTB w ogóle nie musisz się martwić o brak płynności if u know what I mean... :D
No właśnie nie bardzo, sorry. :P

A jak później wygląda rozliczenie ze skarbówką? Zbieram Pit-8 od wszystkich i sumuję odpowiednie rubryki? Czy muszę każde konto oddzielnie rozliczać?
raposo pisze: Zresztą problemy z płynnością w true ECN zaczną się na edku przy setkach lotów.

Z małym kapitałem jest inny problem niż ew. kontrola ryzyka. Siedzisz pół dnia przez cały miesiąc i wg Twoich zasad money managmentu okazuje się, że zarobiłeś grubo ponad 15%. Tyle, że to będzie 150 zł. I wtedy zachodzisz w głowę czy było warto... ;)
Nie nastawiam się na duże sumy pieniężne na początku. Interesuje mnie jedynie stopa zwrotu. Tak jak w pokerze - na początku grasz turnieje za 1$ i wiadomo, że milionów się na tym nie dorobisz, ale nauczysz się podstaw, które zaowocują jak dostaniesz się na wyższe limity. ;-)

krzysiek2005
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krzysiek2005 »

Witam,
mam takie małe pytanie a mianowicie czy Price Action to jest w skrócie to co jest napisane w książce Murphy'ego, czyli linie trendu, chorągiewki, formacja spodka, formacja głowy i ramion, wsparcia i opory, fale Eliota itd (bez wskaźników typu MACD, RSI...)?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

m4tt pisze: A jak później wygląda rozliczenie ze skarbówką? Zbieram Pit-8 od wszystkich i sumuję odpowiednie rubryki? Czy muszę każde konto oddzielnie rozliczać?
Rozliczasz wszystko jednym PIT-em 38. Polscy brokerzy wyślą Ci PIT-8c, zagraniczni nie i w tym drugim przypadku sam wyliczasz sobie należności, sumujesz całość i koniec.

-- Dodano: pn 05-10-2015, 17:11 --
krzysiek2005 pisze:Witam,
mam takie małe pytanie a mianowicie czy Price Action to jest w skrócie to co jest napisane w książce Murphy'ego, czyli linie trendu, chorągiewki, formacja spodka, formacja głowy i ramion, wsparcia i opory, fale Eliota itd (bez wskaźników typu MACD, RSI...)?
Poniekąd... Ten artykuł rozwieje Twoje wątpliwości ;)
http://comparic.pl/price-action-nial-fuller/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

krzysiek2005
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krzysiek2005 »

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy sławni daytraderzy jak Birger Schäfermeier czy Kroum Petkov używają price action?

-- Dodano: 05 paź 2015, 18:24 --

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy sławni daytraderzy jak Birger Schäfermeier czy Kroum Petkov używają price action?

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Chyba 99% zarabiajacych traderow w jakiejs formie uzywa price action. Czy będą to wsparcia i opory i ruchy ceny wokół nich, czy różnego rodzaju wybicia - wszystko opiera sie na cenie. Sławni traderzy średnio i krótkoterminowi mają kilka wybranych setupów z całej gamy możliwości, które grają od wielu lat i są najczęsciej ekspertami w tych dość wąskich specjalizacjach. WIeloletnie doświadczenie i setki (tysiace/dziesiatki tysiecy?) takich zagran już zrobionych i przeanalizowanych pozwala im zarabiać...

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

nie wiem skąd te liczby bierzecie....

ilu inwestorów tyle teorii i strategi...

jeden widzi longa.... drugi shorta... i tu jest pojedynek jeden na jeden

ja znam poważnych inwestorów z których cześć wogóle nie patrzy na wykres... a reszta posługuje się lub wykorzystuję narzędzia znane 80 lat temu... więc....

dobranoc ;)
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

bartpl
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: bartpl »

czesc, czy na walutach jest cos podobnego do TKO na gieldzie? Czy kursy zmieniają się/są monitorowane przez weekend? Gdzie można je zobaczyć?

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

oni zamiast PA lepiej posługują się technikami sprzedażowymi, aby sprzedawać swoje szkolenia i inne cuda ...
Chyba 99% zarabiajacych traderow w jakiejs formie uzywa price action. Czy będą to wsparcia i opory i ruchy ceny wokół nich, czy różnego rodzaju wybicia - wszystko opiera sie na cenie. Sławni traderzy średnio i krótkoterminowi mają kilka wybranych setupów z całej gamy możliwości, które grają od wielu lat i są najczęsciej ekspertami w tych dość wąskich specjalizacjach. WIeloletnie doświadczenie i setki (tysiace/dziesiatki tysiecy?) takich zagran już zrobionych i przeanalizowanych pozwala im zarabiać...
tak tak, bo ty wiesz to na pewno

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bartpl pisze:czesc, czy na walutach jest cos podobnego do TKO na gieldzie? Czy kursy zmieniają się/są monitorowane przez weekend? Gdzie można je zobaczyć?
Nie, nie ma czegoś takiego. FX to rynek zdecentralizowany więc nie masz tu jednej, nawet teoretycznej ceny otwarcia ;). Ba, nawet czasy startu handlu róznić się mogą między platformami.

Kurs przez weekend można sprawdzać na xe.com ale trzeba i tak uwzględnić powyższe.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Prist
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Prist »

hej,

mam typowe pytanko początkującego :D
Czy istnieja jakieś limity wypłat od brokerów?
tzn :
jeśli wpłacę depozyt 5000pln i ugram np do 10 000 to czy moge wypłacic te całe 10 000 od razu Jeśli zamknę wszystkie transakcje?
karma zatoczy koło i je...e Cię w czoło

ODPOWIEDZ