Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Jackal
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Jackal »

Witam ponownie. Dziękuje za wcześniejsza odpowiedz na moje pytania. Otwieram konto w admiralu. Jest tam opcja kodu rabatowego do wpisania. Czy można gdzieś go uzyskać i jakie były by przez to profity? Następnie czy ma jakieś znaczenie czy depozyt będzie w płn czy np us? I jak sie ma sprawa z dźwignia chce grać na mini lotach a mam 2 opcje do wyboru 1:100 i 1:25. Moze kto mi to wytłumaczyć? Bo nie chce porobić błędów już na etapie otwierania konta. Ponownie dziękuje z góry za odpowiedz:))

levrone
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: levrone »

raposo dzięki za odpowiedz, mam kolejne pytanie: gdzie jest opcja "one click trading" na koncie real? Na demo normalnie klikam prawym myszy i jest, a na real nigdzie znaleźć nie mogę.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jackal pisze:Witam ponownie. Dziękuje za wcześniejsza odpowiedz na moje pytania. Otwieram konto w admiralu. Jest tam opcja kodu rabatowego do wpisania. Czy można gdzieś go uzyskać i jakie były by przez to profity? Następnie czy ma jakieś znaczenie czy depozyt będzie w płn czy np us? I jak sie ma sprawa z dźwignia chce grać na mini lotach a mam 2 opcje do wyboru 1:100 i 1:25. Moze kto mi to wytłumaczyć? Bo nie chce porobić błędów już na etapie otwierania konta. Ponownie dziękuje z góry za odpowiedz:))
Odnośnie kodu rabatowego nie pomogę. Skontaktuj się z brokerem lub z jakimś z jego partnerów.

Jeśli zarabiasz/wydajesz w PLN to wybierz depozyt w PLN i tyle. Unikasz zbędnego przewalutowania. Gorzej, że nie wiesz jaką dźwignię wybrać, bo skoro tego nie wiesz to prawdopodobnie nie wiesz jak działa. A skoro nie wiesz jak działa to nie powinieneś jej używać. Dlatego polecam wrócić na demo i przestudiować ten wątek od dechy do dechy:
http://forex-nawigator.biz/forum/dzwignia-t1780.html
levrone pisze:raposo dzięki za odpowiedz, mam kolejne pytanie: gdzie jest opcja "one click trading" na koncie real? Na demo normalnie klikam prawym myszy i jest, a na real nigdzie znaleźć nie mogę.
Alt + T
lub
Narzędzia -> Opcje -> Handel -> Zaznaczasz na dole.

Jeśli nie ma takiej opcji to być może Twój broker jej nie aktywował. Wtedy pozostaje kontakt z supportem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

marecki26
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: marecki26 »

Na początek chciałbym się przywitać
Witam wszystkich na forum
Gdzie mogę sprawdzić notowania walut a dokładnie aud/cad z innego żródła niż platforma Mt4.
Dodam że mam konto w Bzwbk i uważam ,że dzisiaj niesłusznie mi zamknęli pozycję Aud/Cad na niekorzyść .
SL był ustawiony na 0,94671 a sprawdzałem na mforex o godz 8,05 był szczyt 0,94666 a potem jazda w dół i byłby TP.
czy mogli tak rozszerzyć spred że wycieli mi pozycję?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

Miejsc masz masę. Choćby Stooq.com, Bloomberg ( http://www.bloomberg.com/quote/AUDCAD:CUR ), a nawet platforma dowolnego, innego brokera.
Tyle, że FX to rynek zdecentralizowany, gdzie spready i kursy mogą się różnić między platformami więc szczególnie przy tak małych różnicach (0,5 pipsa) oceniam, że masz 1% szans na powodzenie reklamacji. Taki urok rynku Forex ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

karolixx2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: karolixx2 »

Witam mam pytanie zarobiłem trochę około 1000zl na plus500 z tego ich darmowego bonusu 100zl czy jest jakas opcja wypłaty tych pieniędzy? pewnie sie wykręcą , ale trochę szkoda kasy :/ dodam ze nie wpłacałem tam nic proszę o pomoc

Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

Hej,

Korzystając z opcji szukaj nie mogłem znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie, więc mam nadzieję, że nie multiplikuję. Pytanie dotyczy bankroll management i wysokości ryzyka w przypadku początkującego adepta.

W pięknych czasach dźwigni 1:200 kupując 0.01 lota EURUSD inwestowałem 2% kapitału startowego 250EUR (na wymagany margin). Obecnie będzie to 4%, czyli kapitał startowy wystarczy na jedynie ok 20 transakcji. Wydaje się, że to zbyt mało i powinienem zacząć od 500EUR? Czy po prostu ustawiać stop lossy tak, aby na transakcji nie tracić więcej niż powiedzmy 2% kapitału?

Niestety nie chcę ryzykować więcej niż te 250EUR, ale obawiam się, że przy obecnej sytuacji nie ma w ogóle sensu zaczynać z takim kapitałem.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Przy dźwigni 1:200 i 0.01 lota inwestowałeś 5 EUR ;). Przy lewarze 1:100 i 0.01 locie na EUR/USD będzie to 10 EUR.
1.0 lot = 100 000 jednostek waluty bazowej
100 000 / 100 = 1000
Jeśli to dla Ciebie za dużo to do wyboru masz dwa wyjścia: 1) przejść na jeszcze mniejszy wolumen, czyli nanoloty lub 2) zwiększyć depozyt.

Tyle, że nie za bardzo rozumiem ideę uzależniania wolumenu od procentu zainwestowanego kapitału względem kapitału całkowitego. Chyba, że cały czas ryzykujesz stałą wartość SL i wychodzi na jedno. Niemniej jednak czy nie rozsądniej właśnie patrzeć ile de facto ryzykujesz na transakcji w zależności od wielkości SL i ew. możliwej straty wyrażonej w % kapitału?

-- Dodano: pn 05-10-2015, 15:48 --
karolixx2 pisze:Witam mam pytanie zarobiłem trochę około 1000zl na plus500 z tego ich darmowego bonusu 100zl czy jest jakas opcja wypłaty tych pieniędzy? pewnie sie wykręcą , ale trochę szkoda kasy :/ dodam ze nie wpłacałem tam nic proszę o pomoc
Przeczytaj warunki promocji. Jeśli je spełniłeś to powinno się udać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

raposo pisze:Przy dźwigni 1:200 i 0.01 lota inwestowałeś 5 EUR ;). Przy lewarze 1:100 i 0.01 locie na EUR/USD będzie to 10 EUR.
1.0 lot = 100 000 jednostek waluty bazowej
100 000 / 100 = 1000
Jeśli to dla Ciebie za dużo to do wyboru masz dwa wyjścia: 1) przejść na jeszcze mniejszy wolumen, czyli nanoloty lub 2) zwiększyć depozyt.
Jeśli chodzi o obliczenia to oczywiście wiem jak to wygląda. ;-) Zastanawiam się tylko, czy inwestycja 10EUR przy tym kapitale nie będzie zbyt agresywna i nie popłynę szybko. Mój broker chyba nie oferuje nanolotów (XTB). Przynajmniej tak było wcześniej. Zobaczę jak sprawy mają się teraz. Swoją drogą myślałem, że mikroloty są już najmniejszą możliwą jednostką?
raposo pisze: Tyle, że nie za bardzo rozumiem ideę uzależniania wolumenu od procentu zainwestowanego kapitału względem kapitału całkowitego. Chyba, że cały czas ryzykujesz stałą wartość SL i wychodzi na jedno. Niemniej jednak czy nie rozsądniej właśnie patrzeć ile de facto ryzykujesz na transakcji w zależności od wielkości SL i ew. możliwej straty wyrażonej w % kapitału?
Przeczytaj warunki promocji. Jeśli je spełniłeś to powinno się udać.
Wydaje mi się, że tak właśnie będzie lepiej. Przy mikrolotach raczej nie powinienem się martwić możliwością niewykonania SL ze względu na brak płynności. Tym bardziej na głównych parach.

No cóź, zostanie odświeżyć wiadomości sprzed pół roku na koncie demo i od listopada po ciułać coś na mini depo. ;-)

Dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Skoro Twój broker nie oferuje nanolotów, a ich potrzebujesz to zwyczajnie go zmień ;). Nie podpisujesz cyrografu krwią.

Grając w XTB w ogóle nie musisz się martwić o brak płynności if u know what I mean... :D
Zresztą problemy z płynnością w true ECN zaczną się na edku przy setkach lotów.

Z małym kapitałem jest inny problem niż ew. kontrola ryzyka. Siedzisz pół dnia przez cały miesiąc i wg Twoich zasad money managmentu okazuje się, że zarobiłeś grubo ponad 15%. Tyle, że to będzie 150 zł. I wtedy zachodzisz w głowę czy było warto... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ