Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Re: Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Nieprzeczytany post autor: trader »

Hedge jak dla mnie jest zbyt 'pracochłonny' dlatego wole SL.

Martyngałowi zdecydowanie mówię NIE!

Właśnie w przypadku gdy podchodzi się do tradingu jak do pracy (a nie zabawy) to po zajęciu pozycji należy reagować na zmieniającą się cenę a nie w dalszym ciągu przewidywać jej kierunek. Jeżeli pójdzie w dobrą stronę to warto zabezpieczyć na np. BE, jeżeli w złą to warto szybko uciąć stratę.

Samo wejście w pozycję jest oczywiście loterią i przewidywaniem ale tego elementu nie da się wyeliminować ;)
Just do it !

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

trader pisze:po zajęciu pozycji należy reagować na zmieniającą się cenę a nie w dalszym ciągu przewidywać jej kierunek

Nadal wydaje mi się coś tu jest nie tak. Ja przynajmniej rozumuję w inny sposób :wink: Może podzielisz się w jaki sposób chcesz zarabiać skoro nie wiesz gdzie jest większa szansa statystyczna, że cena pójdzie?

Jak dal mnie trading to właśnie przewidywanie statystycznych szans. Cena dochodzi do Punktu X i teraz mam szanse 60%, że spadnie i 40, że wzrośnie przy np. RR 1:1 lub. Szanse są mniejsze np 50% 50% ale rekompensujemy to dużym R:R np. 1:3.

Czyli zawsze musimy przewidzieć albo:
-w którą stronę będzie ruch
lub
-po której stronie zgarniemy więcej pipsów (R:R)choć częściej ruch będzie przeciw nam.

Czyli zawsze musisz przewidywać zachowanie ceny.

Jak chcesz zarabiać na losowych pozycjach (moim zdaniem nierealna ściema :wink: )
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Szanse zawsze są 50%/50% :)

Dlatego operuję R:R.
Just do it !

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

trader pisze:Szanse zawsze są 50%/50% :)

Jaki jest sens w takim wypadku jakiejkolwiek analizy przed wejściem, skoro każde wejście to 50/50?
Jak można operować R:R w sposób nielosowy, skoro szanse na zatrzymaniu się ceny w każdym miejscu dalej są zupełnie losowe?
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

chihuahua pisze:

Jaki jest sens w takim wypadku jakiejkolwiek analizy przed wejściem, skoro każde wejście to 50/50?
Jak można operować R:R w sposób nielosowy, skoro szanse na zatrzymaniu się ceny w każdym miejscu dalej są zupełnie losowe?
Kolega gra na fuksa nie słuchaj go :wink: (bez urazy) :wink:

Moim zdaniem doświadczony trader w dobrych dniach może przewidywać kierunek z około 80-90% skutecznością. Zawsze mamy nieco gorszy czy lepszy dzień. Nie każda z sesja wykona odpowiednie ruchy i pokona poziomy z dni poprzednich wtedy mamy bardzo zawężony rynek. I trudniej o dobre wejścia.

*Przy czym nie mówię o przewidywaniu każdego wahnięcia. 90% pipsów dziennych(90% czasu każdego dnia) to często "loteria" jednak jest takie 10% ruchów które można przewidzieć wręcz idealnie :564:
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

profession pisze:Kolega gra na fuksa nie słuchaj go :wink: (bez urazy) :wink:
Nie można podchodzić z góry z takim założeniem :P Bądźmy dobrej wiary :P
Może ma jakąś modyfikację np. metody Monte Carlo albo jest mega-brain quantem, który stworzył metodę "z 50% zawsze wycisnę 51%".
Może się jakoś ciekawie to rozwinie. Ja w każdym razie jestem ciekaw jak w ogóle można twierdzić i udowodnić, że wchodząc w dowolnym miejscu, na dowolnej parze ma się 50/50 na góra lub dół. Chyba, że mówimy o 1 pipsie, może ticku.
Przez praktykę jestem już w tym tak zryty, że mogę się zgodzić, że w pewnych miejscach (silnych wsparciach, oporach) można zakładać 50/50, ale nie w każdym miejscu i każdym czasie.
profession pisze:*Przy czym nie mówię o przewidywaniu każdego wahnięcia. 90% pipsów dziennych(90% czasu każdego dnia) to często "loteria" jednak jest takie 10% ruchów które można przewidzieć wręcz idealnie :564:
Tego właśnie nie uczą w żadnej AT. Nie że działa, ale kiedy działa.

Awatar użytkownika
kaiju
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kaiju »

Mógłby kolega rozwinąć jak operować R:R? Bo jeśli zakladasz, ze szanse są 50/50% to znaczy, że jak masz R:R 1:3 to teoretycznie prawdopodobieństwo złapania stop lossa wynosi 75% (o ile się nie myle, jak coś to wyprowadzcie mnie z błędu) zaś prawdopodobieństwo zaliczenia profitu tylko 25%. Zakładając oczywiście ruch jak w rzucie monetą (50/50%).

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

To jedna z większych głupot jakie można tu przeczytać.
Dlaczego? Dlatego, że każda "zabawa" FX, Giełda, jest
"grą" o sumie ujemnej a nie zerowej jak propagują
durnym leszczom brokerzy, różnej maści.
Przy 50/50 musisz przegrać.

Gdyby tak było jak piszesz to nie masz szans na zarabianie.
(Prawo wielkich liczb) Bernulliego.

Można zarobić tylko w jednym przypadku. "Grając z trendem" bo prawdopodobieństwo
kontynuacji jest ok. 70/30.
Dlatego tyko nieliczni mogą zarabiać, ci którzy to skoomali.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

YoungD pisze:Zgadzam się, wyleczyłem się z wszelkich teorii spiskowych FX , polowań na stopy manipulacji kursami itd juz dawno temu, po co ktoś miałby to robić jak i tak 95% graczy traci :)
Sprawa stara, bo z grudnia, ale akurat pojawiło się jej odświeżenie.
http://forsal.pl/artykuly/870742,wielki ... prace.html
Inwestorzy BP mieli dostęp do informacji z banków o nadchodzących transakcjach, danych klientów czy stop-lossach – wynika ze zdobytych i przeanalizowanych przez Bloomberga transkryptów.
I chyba każdy, kto czyta od czasu do czasu wiadomości z rynków domyśla się, że sprawa wyszła na jaw dlatego, że była za gruba i za dużo ludzi o niej wiedziało. Ci, którzy mogą, dalej kręcą swoje lody.
To tak samo jak mówić, że w PSLu nie ma już nepotyzmu, bo jakiś czas temu wyszła na jaw sprawa zatrudnienia 24-letniej wiceprezeski i nagle każdy partyjniak zaczął posypywać głowę popiołem.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Transkrypty :) , własnie o coś takiego mi chodziło od początku, - kwity potwierdzające dostęp do SL tłumu nie Smart Money. Tyle tylko, że na nie regulownym rynku forex - jak są tworzone?, jeżeli w ogóle są ?.
Dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ