Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

fx-emery92 pisze:Dostarczyciele płynności, wiedzą gdzie dostarczyli płynnośći
Czekaj, kim są owi dostarczyciele płynności i jak niby dostarczają płynność? Chyba nie chcesz powiedzieć, że jak chce kupić X waluty to oni mi ją dają nawet wtedy, gdy stracą...

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

Największe banki na forexie, normalnie, dają CI drugą stronę transakcji, jak często tracą nie wiem, pewnie bardzo rzadko bo maja sporo kasy i po wybiciu stopów mogą zebrać płynność po drugiej stronie..

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

RoLudlum pisze:Przede wszystkim na rynkach nie ma takiego podziału jak grubasy i chudzielcy (?). Jedyny podział to ci którzy zarabiają i ci którzy tracą.
Masz na to jakieś źródła czy tak wierzysz?
Ja wierzę, że zlecenia typu 20 000 lotów i więcej, które się zdarzają dosyć regularnie, nie mogą wychodzić od forexowego kowalskiego. I że większość z tych instytucji nie ma na celu bycie w tej zabawie zarabiającymi czy tracącymi w naszym rozumieniu, ale chce sprzedać duże wolumeny po możliwie najlepszej dla siebie ustalonej cenie, ewentualnie utrzymać ją przed wygaśnięciem interesujących je opcji.

Skoro rynek jest manipulowany - bo fałszywe wybicia z konsoli, a następnie podążanie we "właściwym kierunku" można nazwać chyba manipulacją - to musi być ktoś, kto ma siłę na takie manipulacje.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Wtrące swoje 3 grosze.
Czytałem na forexfactory o facecie który był przez 15 lat traderem w takiej instytucji.

Z jego wypowiedzi wynika tyle że:

- Ich detaliści kompletnie nie interesują. Podobno wykresy który my widzimy to tylko pochodna ich rynku.
Grube ryby walczą tylko i wyłącznie ze sobą i zrozumcie to.

- Facet pisał, że oni mają jakiś dostęp do "order book'a" i widzi gdzie są zlecenia oczekujące. Właśnie w ten sposób robią fałszywe wybicia dla złapania płynności

- Może ciężko w to uwierzyć, ale standardowa wielkość pozycji jaką gość grał to około 500 lotów ( 5 mln dolarów) bez lewara.

- Pisał że jeszcze kilka lat temu wrzucenie 500 lotów pchało kurs o 20 pipsów w danym kierunku.

- Powiedział że ich interesują tylko poziomy S/R i żeby tam szukać śladów, bo to jest "mapa drogowa" ich zleceń i że cena zawsze wraca prędzej czy później do tych samych miejsc.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Nie składa się zlecenia za 2 mlrd taką pozycję się buduje polując także na SLe( pozatym nawet będąc takim grubasem możesz ponieść straty ). Reszta to kwestia definicji z tym że jeśli uczestników rynku zdefiniujesz jako grubasów i resztę w jakiej grupie będziesz? Jeśli zdefiniujesz ich jako zarabiających ( smart money ) i resztę masz wybór w której grupie chcesz być. Niewielka różnica? Tak jak napisałem to kwestia definicji z tym że jeśli uważasz że psychologia ma w tradingu znaczenie to kwestia tego jak widzisz rynek jest fundamentalna. Bo albo uczestniczysz w demonicznej grze grubasów wysysających soki z maluczkich i całych narodów, a to stawia Cię z góry na przegranej pozycji albo rynek to po prostu miejsce w którym różni ludzie mają różne interesy a twoim zadaniem jest je zidentyfikować bo tam pojawi się twój zysk. Proste.

Rynek jest manipulowany? I to jest właśnie różnica, manipulacja, fałszerstwo ja wiem że rynek po prostu tak działa inaczej nie może jeśli chcesz kupić 2 mlrd euro musisz przekonać mnie abym Ci je sprzedał. Innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam

Edit: Dokładnie Mpapież, dlatego nie warto dzielić rynku na grubasów i resztę ale na tych którzy zarabiają i tracą i szukać śladów tych którzy zarabiają i miejsca w którym pojawia się ten zysk.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Nie jest czasem tak że dostarczyciele płynności, dostarczają nam płynność, widzą arkusz,
Dostarczyciele płynności, wiedzą gdzie dostarczyli płynność i wydaje mi się ze mają tez arkusz i widzą wszystko co wpływa no rynek
Jaki arkusz?, gdzie właśnie są te "kwity" w rynku, który rzekomo nie jest scentralizowany? . Własnie o to mi chodzi, gdzie
jest ta informacja, jeżeli w ogóle jest.
- Ich detaliści kompletnie nie interesują. Podobno wykresy który my widzimy to tylko pochodna ich rynku.
Grube ryby walczą tylko i wyłącznie ze sobą i zrozumcie to.
Interesują, .. interesują detaliści, pamiętacie zmowę brokerów?, po co mają walczyć między sobą kruszyć kopie jak są dawcy kapitału prawie że bezbronni, jeśli są kwity na SL.

3 mld obrotu dziennie !, wątpię że większościowy udział w tym rynku mają jedynie SM ( zresztą często grają krótkie piłki, kontraktami stymulują forex i dlatego tu ich nie widać :(, a potem jak rekiny na moment wypływają i koszą ),
podobnie jak w naszym grajdołku, mamy kilkudziesięciu grubasów ( firmy ) a budżet tworzą mali i średni przedsiębiorcy i ich się kosi. Co z tego, że jeden czy dwóch SM otworzy pozycję 10 000 lotów, jak to się ma do armii "tłumu" ( ilu detalistów gra dziennie, czy są takie statystyki, 20 tys. otworzy po 0,5 i już jest równowaga, a przecież dziennie grają miliony leszczy), który gdyby grał do jednej bramki to ich nakryje.

W mojej ocenie (ale co tam ja mały leszcz), nie ma możliwości podglądnięcia na rynku forex, gdzie są ustawione SL, tę wiedzę SM mają z teorii S/R i R/R , .... jeżeli do kolejnego dołka-górki zysk to SL 1/3 tego. Mam wielkie uznanie dla tych osób, które ustawiają SL na poziomie 2-3 pps ( panowie R.G i M.S - propagatorzy VSA ). Własnie ich zagrania inspirują mnie do szukania odpowiedzi na pytanie jak w tytule postu.
Dziękuję i pozdrawiam.

Mpapiez

@fx_boy

Sorry ale nie lubie czytać bredni...
Jak znasz angielski to łap i sobie poczytaj, bo ten wątek pięknie obala istnienie mitycznego polowania na detalistów, jeszcze raz powtarzam że instytucje handlują między soba, a my oberwujemy rykoszetem:

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=486128

Nick tego faceta to Skenobi. Tam się jeszcze 3 innych traderów instytucyjnych się wypowiada.
Z tego co oni piszą to maksymalne zlecenie jakie wrzucali to 500 lotów (bez lewara), więc daleko do twoich mitycznych 10 000.

No chyba że 20 traderów otworzy w tym samym kierunku to się wtedy uzbiera...

Jako ciekawostkę napiszę, że Skenobi uważa że większość instytucyjnych traderów nie poradziłaby sobie grając na swoim realnym koncie, podobno sa tacy dobrze w te klocki :mrgreen: .

Podejrzewam że wynika to z tego, że tam mają mechaniczny MM i chyba nie puszcza ich więcej niż 1% na transakcje.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Nie moje mityczne brednie ;)
Ja wierzę, że zlecenia typu 20 000 lotów i więcej, które się zdarzają dosyć regularnie, nie mogą wychodzić od forexowego kowalskiego.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Na rynku miedzybankowym korzysta sie glownie z dwoch systemow brokerskich - EBS i Thomson Reuters.
To systemy ktore lacza ze soba najwieksze banki i daja wglad do aktualnie dostepnych ofert / plynnosci na rynku.
Oczekujace zlecenia ktorymi czasami dzieli sie forexlive.com pochodza wlasnie z tego zrodla.

Bede sie powtarzal jak zacieta plyta ale naprawde polecam otworzyc konto na platformie futures i samemu zobaczyc jak wyglada ksiazka zlecen na scentralizowanych rynkach zamiast dawac ujscie dzikim spekulacjom.

Tez bylem traderem instytucjonalnym i widzialem duzo roznych ciekawych rzeczy w DOM (Depth of Market - ksiazka zlecen). Z czasem zaczyna sie dostrzegac pewne zaleznosci pomiedzy istotnymi poziomami a aktywnoscia w ksiedze.
Widzialem zlecenia wielkosci 30000 lotow na takich rynkach jak Euribor. Wiekszosc czasu sa to "fejki" stawiane przez automaty ale od czasu do czasu takie zlecenie wchodzi prosto w rynek zmieiajac nieco krajobraz wokol :)

Zlecen typu Stop nie widac w ksiedze i nie sa one czescia widocznej plynnosci ale widzac sposob w jaki zmienia sie order-flow w kontekscie nadchodzacych informacji nie ciezko odgadnac gdzie sie gromadza.

Gielda walutowa nie jest rynkiem scentralizowanym ale zachowania graczy sa tu bardzo podobne dlatego majac wprawne oko i pewien poglad na to co sie dzieje za kulisami mozna z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic gdzie rezyduja pola plynnosci na rynku fx.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2015, 07:04 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 1 raz.

Mpapiez

No nieźle, nie wiedziałem że to na forum kogoś takiego mamy :wink: ...

A powiedz mi, te 30.000 lotów które widziałeś, to było pojedyncze zlecenie ? Czy zgrupowanie zleceń w 1 miejscu.

Tyle mnie to ciekawi, że na forexfactory skenobi pisze, że mógł rzucać max 5 mln dolarów, na transakcje (bez lewara).

Kolejne pytanie, w której instytucji byłeś traderem ?

ODPOWIEDZ