Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
chihuahua
Gaduła
Gaduła

Re: Smart Money, - skąd czerpią informację o SL ?

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Fx_boy pisze:Nie moje mityczne brednie ;)
Ja wierzę, że zlecenia typu 20 000 lotów i więcej, które się zdarzają dosyć regularnie, nie mogą wychodzić od forexowego kowalskiego.
Co ja bym zrobił bez tego forum i życzliwych ludzi. Zawsze wskażą mi właściwy kierunek i dobrym słowem poratują.

http://forex-nawigator.biz/forum/daytra ... ml#p697640
http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost7656102

Zlecenie na 27 000. Nikt nic nie widział, nikt nic nie wiedział.
Ja byłem świadkiem na rynku jeszcze 2 podobnych, ale wybaczcie, doszukiwanie się i tego zajęło mi zbyt dużo czasu.
RoLudlum pisze:Nie składa się zlecenia za 2 mlrd taką pozycję się buduje polując także na SLe( pozatym nawet będąc takim grubasem możesz ponieść straty ).
Zasadniczo nie składa się, to prawda, co nie znaczy, że takie sytuacje od czasu do czasu nie mają miejsca.
Mogę się tylko domyślać, że wolumen podczas czarnego czwartku na franku grubo przekroczył 1 mld.
Zaraz dostanę odpowiedź, że są to wyjątki od wielkiego dzwonu. Są, zgadza się. Tyle, że ten rynek, jak żaden inny, jest pełen wyjątków i albo rozmawiamy o całości albo o tym co nam pasuje do teorii.
Cieszy mnie, że użyłeś słowa grubas. Jednak oni są na tym rynku.
Na każdym rynku, gdzie jako podmiot masz realny wpływ na jego kształtowanie, interesuje cie głównie płynność. Bez niej każdy grubas jest tylko papierowym grubasem. I myślę, że jako grubas znacznie częściej ponosi straty, tyle że są one wkalkulowane w działalność, nie spekulację. Jak było tu już powiedziane, spekulować można kapitałem do pewnego poziomu. Później jest się na to za ciężkim.
RoLudlum pisze: Bo albo uczestniczysz w demonicznej grze grubasów wysysających soki z maluczkich i całych narodów, a to stawia Cię z góry na przegranej pozycji albo rynek to po prostu miejsce w którym różni ludzie mają różne interesy a twoim zadaniem jest je zidentyfikować bo tam pojawi się twój zysk. Proste.
To dyskusja to tym czy szklanka jest do połowy pełna czy pusta, jednak nie wychodząca poza semantykę.
Ja wolę uczestniczyć w demonicznej grze grubasów, bo ona mi tłumaczy skąd właśnie biorą się czasem ruchy na 20 000 lotów. Rynek jako miejsce różnych ludzi mających różne interesy, tej informacji mi nie daje.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

ZielonaMgiełka postawiłeś kropkę nad "i" , właściwie nad dużym "I" , - dzięki bardzo za merytoryczną odpowiedź.
Moje wątpliwości zostały rozwiane, czy raczej niewiedza leszcza zaspokojona ;) .
Zlecenie na 27 000. Nikt nic nie widział, nikt nic nie wiedział.
Ja byłem świadkiem na rynku jeszcze 2 podobnych, ale wybaczcie, doszukiwanie się i tego zajęło mi zbyt dużo czasu.
:)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2015, 10:22 przez Fx_boy, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziękuję i pozdrawiam.

tie1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tie1 »

Mpapiez pisze: Może ciężko w to uwierzyć, ale standardowa wielkość pozycji jaką gość grał to około 500 lotów ( 5 mln dolarów) bez lewara.
500 lotów to jest 50 000 000

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

chihuahua pisze:.....
Cieszy mnie, że użyłeś słowa grubas.......To dyskusja to tym czy szklanka jest do połowy pełna czy pusta.....

Zdaje się że tam grubas była zapisane w cudzysłowiu ;) Zgadza się od razu napisałem że to kwestia definicji. Ale niezwykle ważna, czy tego chcesz czy nie zawsze będziesz interpretował informacje płynące z rynku poprzez definicje które przyjąłeś do opisu jego działania. Jeśli rynek to pokrętne działanie mitycznych grubasów polujących na mikro, mini i pojedyńcze loty detalistów, to każda strata nie dzieje się tylko na rynku ale także w emocjach. Cały ten problem to po prostu heurystyka wydawania sądów, prowadzi do błędnej oceny sytuacji a te do błędnych ( także niezgodnych z planem ) decyzji a to po raz kolejny odkładają się w emocjach i utwierdza w tym spisku "grubasów".

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

[quote="Kerad"]
Przykład:
GBPJPY
1. W tej sytuacji następuje wyczyszczenie SL osób grających longi pod podwójne dno, dodatkowo łapią się sell stopy na kontynuację trendu spadkowego. Następuje rajd w górę.

2. Następuje wybicie i powstanie nowego dołka, kolejny raz łapie się SL i sell stopy w pułapkę. Po fałszywym wybiciu następuje silny rajd w górę.
GBPJPYDaily.png
[/quote="Kerad"]

Czekaj czekaj, jednej rzeczy nie rozumiem, ostatnio mi tłumaczono, że pary crossowe to pary na których nie zachodzi normalny handel tylko ich wykres jest wypadkową dwóch wykresów pierwotnych (tutaj USDJPY i GBPUSD) a "handel" jest tutaj po prostu obstawianiem kontraktów u różnego typu brokerów. Zatem nie mamy normalnej podaży i popytu na dokladnie tym instrumencie tylko wypadkową podaży i popytu na instrumentach pierwotnych (usdjpy i gbpusd). Więc na tym instrumencie nie zachodzi czyszczenie stopów, bo ono zaszło na pierwotnych instrumentach. Jak to w końcu jest?

trader niedoskonaly
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trader niedoskonaly »

Hej, pamiętam, że kiedyś coś się przewinęło w dzienniku, który prowadzisz na C., zerknij tam jeszcze raz :)
irmentruda pisze: Czekaj czekaj, jednej rzeczy nie rozumiem, ostatnio mi tłumaczono, że pary crossowe to pary na których nie zachodzi normalny handel tylko ich wykres jest wypadkową dwóch wykresów pierwotnych (tutaj USDJPY i GBPUSD)
Zachodzi.
irmentruda pisze:a "handel" jest tutaj po prostu obstawianiem kontraktów u różnego typu brokerów. Zatem nie mamy normalnej podaży i popytu na dokladnie tym instrumencie
I owszem jest też normalna podaż i popyt.

Żeby stało się to jaśniejsze po prostu spróbuj nie wyobrażać sobie rynku walutowego jako pary walutowe, tylko jako oddzielne waluty na które jest podaż i popyt wyrażony w innych walutach.
Obrazek
Obrazek

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

zgadza sie, T.Nd., dobrze mi przypomniałeś, tyle, że ponoć taniej wychodzi zamienić poprzez dolara ale też nikogo nie można zmusić do tego (no chyba, że chodzi o ropę to skonczysz jak Kadafi albo Hussein).

Awatar użytkownika
kaiju
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kaiju »

Witam,
znalazłem screena na którym widać "odciśnietą łapę Sorosa" (słynne "obalenie Banku Anglii"). Piękny False Breakout, chwycenie płynności i jazda w dół :twisted: . Ciekawy przypadek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

YoungD
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: YoungD »

RoLudlum pisze:Przede wszystkim na rynkach nie ma takiego podziału jak grubasy i chudzielcy (?). Jedyny podział to ci którzy zarabiają i ci którzy tracą. Jest bardzo ważnym aby to zrozumieć i zaakceptować bo wtedy zmienia się cała perspektywa już nie podąża się za jakimiś wyimaginowanymi grubasami ale szuka się miejsc które przyniosą zysk itd...

Skąd takie info bo rynek, ludzie są przewidywalni
Zgadzam się, wyleczyłem się z wszelkich teorii spiskowych FX , polowań na stopy manipulacji kursami itd juz dawno temu, po co ktoś miałby to robić jak i tak 95% graczy traci :)

Awatar użytkownika
kaiju
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kaiju »

YoungD pisze:
RoLudlum pisze:Przede wszystkim na rynkach nie ma takiego podziału jak grubasy i chudzielcy (?). Jedyny podział to ci którzy zarabiają i ci którzy tracą. Jest bardzo ważnym aby to zrozumieć i zaakceptować bo wtedy zmienia się cała perspektywa już nie podąża się za jakimiś wyimaginowanymi grubasami ale szuka się miejsc które przyniosą zysk itd...

Skąd takie info bo rynek, ludzie są przewidywalni
Zgadzam się, wyleczyłem się z wszelkich teorii spiskowych FX , polowań na stopy manipulacji kursami itd juz dawno temu, po co ktoś miałby to robić jak i tak 95% graczy traci :)
A może te 95% ludzi traci bo istnieją manipulacje (wycinanie stop lossów)? Może w większości te "95 procent" dobrze przewiduje kierunek tylko, że w ostatnim momencie są wysadzani z siodła?

ODPOWIEDZ