Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
RafiKow
Uczestnik
Uczestnik

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: RafiKow »

Witam
Do których rubryk należy wpisać przychód/koszty z forexa broker ADMIRAL Markets, oraz XTB.

loopez2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: loopez2 »

Witam, mam pytanie dotyczące Urzędu Skarbowego czy ma prawo sprawdzać w jaki sposób wypłacam środki z Forexu chodzi mi o skrill, netteler czy konto bankowe a nastepnie prześwietlać to konto?

Awatar użytkownika
sokol27je
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sokol27je »

Witam, ja mam pytanie podstawowe, bo pierwszy raz bede wypełniał pit z gra na forex :)
A wiec tak mam pit 11 z pracy no i konto na trading212 mam w tym roku mała strate (wysłali do mnie z 20stron hitori konta,mam zliczac wszystkie zyski i straty? ) może mi ktoś powiedzieć jak mam sie do tego zabrac???

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Zliczasz wszystkie zyski{przychod} i straty{koszty uzyskania przychodow} na pit 38 .W rubryce straty wpisujesz wynik .Kopie zostaw sobie na przyszlosc.

fuxio
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fuxio »

Czy stratę z Forexu można odjąć od dochodów z innych tytułów (np. z pracy)? Czy jest to obliczane oddzielnie i stratę z Forex mogę odejmować tylko z ewentualnych przyszłych dochodów z zysków kapitałowych?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Rozliczasz się innym PITem więc opcja nr 2.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Dariogi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dariogi »

Jeśli odpowiedź na to pytanie padła wcześniej to z góry przepraszam za niedoczytanie. W tym roku podatkowym założyłem konto u brokera zagranicznego wpłaciłem pewną kwotę na konto (kilkanaście tyś/chyba to nieistotne), z braku czasu nie dokonałem na nim żadnej transakcji. Czy powinienem zgłaszać to do US, jakie są ewentualne kary jeśli tego nie zrobię, dzięki za pomoc.

Aroon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aroon »

Dariogi pisze:Jeśli odpowiedź na to pytanie padła wcześniej to z góry przepraszam za niedoczytanie. W tym roku podatkowym założyłem konto u brokera zagranicznego wpłaciłem pewną kwotę na konto (kilkanaście tyś/chyba to nieistotne), z braku czasu nie dokonałem na nim żadnej transakcji. Czy powinienem zgłaszać to do US, jakie są ewentualne kary jeśli tego nie zrobię, dzięki za pomoc.
Po pierwsze, do dzisiaj rozliczamy ubiegły rok, a jeśli dobrze zrozumiałem, wpłaty dokonałeś w tym roku.
Po drugie, sama wpłata nic nie oznacza. Równie dobrze mogłeś te pieniądze wpłacić do jakiegoś banku, czego oczywiście nie zgłasza się do US. Jeśli w tym roku dokonasz transakcji, to za rok będzie wypadało się rozliczyć.

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Dla zainteresowanych: w zeznaniu podatkowym po pojęciem przychód nie kryje się suma zyskownych transakcji, a pod pojęciem kosztu uzyskania przychodu suma stratnych transakcji.
Przychodem jest suma wszystkich zamkniętych pozycji, a kosztem uzyskania suma otwarych pozycji. Różnica między tymi wynikami wg wzoru: przychód-koszt uzyskania=zysk/strata.
Dla własnych potrzeb można sobie takie uproszczenie wporowadzić ale w zeznaniu to jest różnica. Ci co mają konta w polskich bankach z pewnością widzą różnicę patrząc na PIT8c.

Ci z kolegów, którzy przytoczyli powyżej wyroki sądowe powinni sobie odpowiedzieć na pytanie co takiego mają otwartego u swojego brokera. Trzeba zrozumieć, że w wyrokach pod pojęciem wpływu kasy na rachunek nie chodzi o konto oszczędnościowe, ROR i czy inne konto szczęśliwego posiadacza, a o rachunek prowadzony właśnie u brokera. Tak to się składa, że posiadaczem tego rachunku na którym ktoś ma środki do obrotu nie jest broker. Analogia do zwykłych banków. Jak broker zbankrutuje to posiadacz ma pecha, ale nie ma to wpływu na obowiązek podatkowy.

Tak na marginesie odnośnie rozważań nad wyższością sądów nad skarbówką... konstytucja RP wskazuje co w Polsce jest żródłem prawa. Nie są to wyroki sądowe. Te bowiem wydawane są tylko w konkretnych sprawach i w podobnych sprawach nawet ten sam sąd w osobie innego sędzi może orzekać różnie. Jest to jedynie pewna linia interpretacyjna, ale nie może stanowić prawa.

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

A ja mam inne pytanie. Dlaczego niby mam płacić jakikolwiek podatek? Siedzę przy komputerze. Ryzykuję własne pieniądze.
Mogę siedzieć w Chinach, Polsce, Turcji gdziekolwiek.
Nie potrzebuję biura, księgowej, polskiego ZUS-u. A nawet polskich banków. Komputer mam chiński, oprogramowanie amerykańskie a brokerzy zagraniczni.
Nie biorę nic od polskiego państwa. Przecież i tak mnie skubie akcyzą i podatkiem vat.
Ktoś mi to wytłumaczy?
Pytanie czysto teoretyczne.

ODPOWIEDZ