Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
MonaLu
Bywalec
Bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: MonaLu »

Witam po raz pierwszy na forum! :)

Mam taki mały problem, drobny(?) szczegół, ale mi się nie zgadza, chodzi o rozliczenie podatku z foreksu.

Wg internetów do rozliczenia podatku, sumujemy kolumny "Swap" i "Profit". Wg mojego doradcy kolumna "Comission" jest wyrażona w spreadach. A w statemencie, który sobie pobrałam jest podsumowanie "Closed Trade", które uwzględnia wszystkie te trzy kolumny! Innymi słowy jeśli suma prowizji wynosi -5, swapów -2, a profitów 50, to "Closed" jest równe 43, a balance = wpłata + 43.

I teraz mam wątpliwość, do PITa mam wpisać dochód 50, koszty 2 (wg internetów) czy koszty 7? W KIPie nie wiedzą, broker nie udziela informacji, a Wujek Gógiel nt. tego szczegółu milczy! Poradzicie? Z góry dzięki! :)
T-REX pisze:
[...]przejrzystość sprawy jest tylko na rękę pokrzywdzonym przez Irona. Żeby znowu nie dać się zrobić w konia. [...] powinniście podjąć jakieś oficjalne kroki i je tutaj opisać, bo na razie potykacie się o własne nogi IMHO.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wg mojego doradcy kolumna "Comission" jest wyrażona w spreadach.
Jeśli doradca tak twierdzi to jak najszybciej go zmień :). Spread to różnica między ceną kupna a sprzedaży. Commission jest wyrażane w walucie depozytowej rachunku (przeliczana jest na bieżąco), a sama jej wartość to % pobierany od obrotu, czyli od wartości transakcji x2 (otwarcie + zamknięcie). Nijam ma się to do spreadu, pipsów itd.

Natomiast jeśli Twój broker nie dolicza do transakcji prowizji i jedynym kosztem transakcyjnym na platformie jest spread to i tak już jest z góry uwzględniany w bilansie transakcji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Raposo dobrze gada - zmień tego doradcę.

Ogólnie to zależy od platformy jak masz podany zysk/stratę z danej transakcji i czy on obejmuje commision i swap. Np. w mt4 zysk nie obejmuje prowizji. Więc musisz to uwzględnić przy przeliczaniu każdej transakcji na kurs PLN (o czym mam nadzieję Twój doradca wie).
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
patx360
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: patx360 »

Cześć mam pytanie o rozliczenie pita a dokładnie co należy wpisać w części D. OBLICZENIE ZOBOWIĄZANIA PODATKOWEGO strata z lat ubiegłych (kwota z poz.28 nie może przekraczać kwoty z poz 26) jeśli nie miałem dochodu i wpisałem 0 a wcześniej w ubiegłych latach miałem straty to wpisuje tą stratę czy wpisuję 0 ?

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Jesli nie masz dochodu to nie wypelniasz tego pola.A straty tez nie bylo?Czyste zero malo prawdopodobne chyba,ze wogole nie grales.

Awatar użytkownika
patx360
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: patx360 »

...........
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Troche przesadzasz z pisaniem tych zer.Masz strate czyli pozycji 28 nie wypleniasz.Wypelniasz ja tylko wtedy gdy masz dochod.Jesli bedziesz mial dochod wtedy w pozycji 28 wpisujesz 50 % kwoty straty z kazdego roku piec lat wstecz ale ta kwota nie moze byc wyzsza niz dochód .

Awatar użytkownika
MonaLu
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: MonaLu »

green7 pisze:Raposo dobrze gada - zmień tego doradcę.

Ogólnie to zależy od platformy jak masz podany zysk/stratę z danej transakcji i czy on obejmuje commision i swap. Np. w mt4 zysk nie obejmuje prowizji. Więc musisz to uwzględnić przy przeliczaniu każdej transakcji na kurs PLN (o czym mam nadzieję Twój doradca wie).
Ho, dzięki Wam serdeczne, green7 i Raposo za odpowiedź! Platforma to rzeczywiście mt4 i w PIT uwzględniłam osobno prowizje, ale jednak miałam wątpliwości. Jeszcze raz piękne dzięki za ich rozwianie! :564:
T-REX pisze:
[...]przejrzystość sprawy jest tylko na rękę pokrzywdzonym przez Irona. Żeby znowu nie dać się zrobić w konia. [...] powinniście podjąć jakieś oficjalne kroki i je tutaj opisać, bo na razie potykacie się o własne nogi IMHO.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Mam pytanie odnośnie zysków z forex.
W którym momencie deklarujemy zysk lub stratę ?

W momencie uzyskania zysku na platformie czy w momencie wpłynięcia tych pieniędzy na konto bankowe ?
To drugie wydaje się logiczne, ponieważ co zrobić, jeżeli broker upadnie i nie wypłaci pieniędzy ?

Tutaj jest ciekawy artykuł:
http://www.parkiet.com/artykul/1048992, ... u.html?p=1

Tyle mnie to ciekawi, że orzeczenie sądu zawsze jest ponad jakimikolwiek zapisami.
Z drugiej strony przepisy mówią zupełnie coś innego.

Ma ktoś doświadczenie ze skarbówką w tych sprawach ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie słyszałem o nikim kto rozliczałby się wg tego 'logicznego' sposobu. Zresztą co w tym kraju jest logiczne? :)

Na przykładzie polskich domów maklerskich - dostajesz PIT-8c z zyskiem/stratą z roku wcześniejszego i nikogo nie interesuje ile wypłaciłeś na rachunek. Ba, możesz nawet zanotować giga zysk do 31 grudnia, a takiego 15 stycznia zaliczyć potężny debet na skutek ruchu na franku i zostajesz z debetem i podatkiem do zapłacenia. Life is brutal...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ