Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Mpapiez

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

raposo pisze:Nie słyszałem o nikim kto rozliczałby się wg tego 'logicznego' sposobu. Zresztą co w tym kraju jest logiczne? :)

Na przykładzie polskich domów maklerskich - dostajesz PIT-8c z zyskiem/stratą z roku wcześniejszego i nikogo nie interesuje ile wypłaciłeś na rachunek. Ba, możesz nawet zanotować giga zysk do 31 grudnia, a takiego 15 stycznia zaliczyć potężny debet na skutek ruchu na franku i zostajesz z debetem i podatkiem do zapłacenia. Life is brutal...
No jest zgrzyt, bo sobie przeczytałem uzasadnienie wyroku naczelnego sądu administracyjnego i wynika z tego że faktycznie czasem uzyskania przychodu jest faktyczne wpłynięcie kasy na konto :))....

Ale mniejsza z tym. To pytanie z innej beczki, bo ja korzystam z broka zagranicznego z kontem PLN, czy w takim przypadku raport z MT4 jest wystarczającym dowodem obliczenia zarobku bądź straty ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Mpapiez pisze:No jest zgrzyt, bo sobie przeczytałem uzasadnienie wyroku naczelnego sądu administracyjnego i wynika z tego że faktycznie czasem uzyskania przychodu jest faktyczne wpłynięcie kasy na konto :))....
To wtedy robi się ciekawie, bo wszystkie znane mi osoby, które rozliczały się z podatku z FX robiły to na podstawie transakcji, które zostały zamknięte, a nie środków, które został wypłacone :). I robią tak od wielu, wielu lat. Na moją logikę tak też powinno być ale sądem naczelnym nie jestem.
Mpapiez pisze: Ale mniejsza z tym. To pytanie z innej beczki, bo ja korzystam z broka zagranicznego z kontem PLN, czy w takim przypadku raport z MT4 jest wystarczającym dowodem obliczenia zarobku bądź straty ?
Tu podobnie. Nie mam żadnego oficjalnego uzasadnienia ani innego pisma ale nawet w tym wątku wypowiadały się osoby, które w przypadku kontroli przedkładały listę transakcji z MT4 i to wystarczyło.
Możesz więc w jakimś stopniu zaryzykować i zrobić tak jak robili inni albo wystąpić o oficjalną interpretację Twojego US... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

raposo pisze: To wtedy robi się ciekawie, bo wszystkie znane mi osoby, które rozliczały się z podatku z FX robiły to na podstawie transakcji, które zostały zamknięte, a nie środków, które został wypłacone :). I robią tak od wielu, wielu lat. Na moją logikę tak też powinno być ale sądem naczelnym nie jestem.
Ciekawie to jest teraz - poniżej jeszcze inne orzeczenie sądu.

Znalazłem na razie dwa i z obydwóch wynika, że realizacją zlecenia nie jest jeszcze moment uzyskania przychodu pomimo że urząd podatkowy by tak chciał.
Rozumiem że NSA jest ponad skarbówką i w tym momencie robi się niezły bigos ? :)
Ta sprawa akurat dotyczyła firmy, ale zasada opodatkowania jest raczej taka sama.

Tutaj całość: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4070E01075
II FSK 849/11 - Wyrok NSA pisze:21. Ustawodawca w sposób jednoznaczny odróżnia zbycie praw wynikających z pochodnych instrumentów finansowych od ich realizacji czy rezygnacji z realizacji tych praw. Dał temu wyraz choćby w art. 16 ust. 1 pkt 8 u.p.d.o.p., zgodnie z którym nie uważa się za koszt uzyskania przychodów wydatków związanych z nabyciem pochodnych instrumentów podatkowych - do czasu realizacji praw wynikających z tych instrumentów albo rezygnacji z realizacji praw wynikających z tych instrumentów albo ich odpłatnego zbycia - o ile wydatki te stosownie do art. 16g ust. 3 i 4, nie powiększają wartości początkowej środka trwałego oraz wartości niematerialnych i prawnych. Natomiast warunkiem zaistnienia "zbycia" jest wystąpienie zmian podmiotowych (por. wyrok NSA z 9 listopada 2011 r. II FSK 21/11). Skoro ustawodawca uznał za konieczne odróżnienie powołanych wyżej sytuacji (wskazując przy tym na alternatywę rozłączną), to niedopuszczalne jest uznanie, że pojęcie zbycia praw z pochodnych instrumentów finansowych obejmuje również ich realizację. Przy takiej wykładni część art.16 ust. 1 pkt 8 u.p.d.o.p. byłaby zbędnym powtórzeniem. Z tych względów nie można uznać, że realizacja praw z nierzeczywistych kontraktów terminowych i opcyjnych jest równoznaczna z ich zbyciem oraz, że realizacja praw wynikających z nierzeczywistych kontraktów terminowych i opcyjnych polega także na wydaniu rzeczy czy świadczeniu usług. Instrumenty pochodne są najczęściej wykorzystywane w spekulacji oraz jako instrumenty zabezpieczające w celu minimalizacji ryzyka. Przy czym u genezy powstania rynku instrumentów pochodnych leży konieczność zabezpieczenia się uczestników transakcji finansowych przed ryzykiem wystąpienia sytuacji przeciwnej do przewidywanej przez nich. Do osiągnięcia celu zabezpieczenia się "przed ryzykiem niekorzystnych zmian w poziomach cen sprzedaży na rynku walutowym i towarowym" nawiązuje spółka przedstawiając we wniosku o interpretację stan faktyczny. Oznacza to, że w procesie sposobu ustalania przychodu w wyniku zawierania transakcji na instrumentach pochodnych należy uwzględniać – w braku odmiennych ustaleń – cel zawierania tych transakcji i korzystania z tego typu instrumentów finansowych. Dlatego w badanej sprawie należy oceniać moment uzyskania przychodu zgodnie z zasadą kasową, wyrażoną w art. 12 ust. 3 e u.p.d.o.p. Naczelny Sąd Administracyjny w składzie orzekającym w rozpoznawanej sprawie zaznacza, że w pełni akceptuje poglądy i argumentację zawartą w wyrokach Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 28 marca 2012 r., sygn. akt II FSK 1780/10, z dnia 1 lutego 2011 r. o sygn. akt II FSK 1724/09 oraz II FSK 1725/09, a także z dnia 9 listopada 2011 r., sygn. akt II FSK 21/11 (publ. http://orzeczenia.nsa.gov.pl), gdzie zostały zaprezentowane poglądy, iż momentem uzyskania przychodu z tytułu realizacji kontraktów dotyczących nierzeczywistych transakcji opcyjnych jest dzień otrzymania zapłaty zgodnie z art. 12 ust. 3e u.p.d.o.p.
Ponieważ w stanie faktyczny rozpoznawanej sprawy:
- nie następuje fizyczna dostawa instrumentu bazowego,
- nie dochodzi do zbycia prawa majątkowego lub wydania rzeczy,
- nie ma miejsca wykonanie usługi,
to zysk z tytułu dodatniego wyniku z transakcji na nierzeczywistych instrumentach pochodnych powinien stanowić przychód podlegający opodatkowaniu zgodnie z art. 12 ust. 3e u.p.d.o.p. w dniu faktycznego otrzymania.

Krzymajster
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Krzymajster »

witam mam pytanie czy ktos z was rozlicza sie z forexa w angli? ile wynosi podatek i jak go zaplacic? mam kont na fx pro pozdrawiam

xXx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xXx »

Krzymajster pisze:witam mam pytanie czy ktos z was rozlicza sie z forexa w angli? ile wynosi podatek i jak go zaplacic? mam kont na fx pro pozdrawiam
£0 - £10,600 0%
£10,600- £31,785 20%
£31,866 - £150,000 40%

https://www.gov.uk/government/publicati ... -tax-rates

Spread betting w UK jest bez podatku...

forresty
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: forresty »

Witam,
może tu ktoś bedzie mi mógł pomóc. Chodzi o podatek od kupna-sprzedaży waluty w kantorze netowym (Alior) i zysk z tego tytułu. jestem zielony w sprawach podatków. jak ja mam się z tego rozliczyć? mam rozliczać każda transakcję osobno czy zbiorczo potraktować nadwyżkę środków nad zainwestowanym kapitałem?
Załóżmy ze tam wpłacam 5000pln i kupuję walutę. po pół roku odsprzedaję z zyskiem, ale po drodze mogę jeszcze jas przedać a potem znów odkupić. Kantor nie dostarcza mi chyba żadnego rozliczenia z tytułu tych transakcji a przy każdej transakcji powstaje zysk albo strata i trzeba się rozliczyć a do tysiąca złotych przecież nie będę księgowego zatrudniał. Gorzej jak zatrudnią mi kontrolera z US i dopiero będzie wesoło. Jakoś jakby kto mi to łopatologicznie rozjaśnił to byłbym wdzięczny.

santo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: santo »

Z tego co wiem to masz potwierdzenie transakcji, nie wiem czy nie trzeba tego zsumować....
Nauka nauka nauka....... :564:

Awatar użytkownika
karson
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: karson »

Cześć
Mam pytanie odnosnie rozliczania strat, czy jesli nie zrobilem rozliczenia strat za 2013 to moge to jeszcze zrobic, co w przypadku gdy w 2015 osiagne zyski, czy nie bede mogl zmiejszyc podstawy opodatkowania o polowe strat za 2013 skro ich nie rozliczylem ? Czy wyciag z platformy nie bedzie wystarczajacy ? (Broker zagraniczny w PLN )

waszpawel
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: waszpawel »

Witam,
może ktoś z was się orientuję jak postąpić w następującej sytuacji:
jestem rezydentem podatkowym w Niemczech. Od 3 lat nie rozliczam się w Polsce. W Polsce mam jeszcze zameldowanie i konto u polskiego brokera. W 2014 poniosłem stratę i dostałem pit 8-c. Czy powinienem się rozliczyć z tej straty w Polsce? A jak będę musiał postąpić gdy uzyskam zysk w 2015?

ODPOWIEDZ