Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Mpapiez pisze:
ZielonaMgielka pisze:
Ciekawi mnie jeszce jedno. Dlaczego kiedy ludzie kupuja auto badz telewizor sa w stanie przeprowadzic skrupulatne badania rynku, poglebiac wiedze o produkcie i czekac na lepsza oferte... a na rynku powierzaja swoje pieniadze teoriom opartym na wierze, nie na naukowej analizie.
(...)
Udanego weekendu zycze :564:
Tak się składa, że analiza wykresu zawsze się opiera na wierze :).
Wierzymy (zakładając), że S/R puści lub nie, że linia trendu utrzyma, tak samo ty wierzysz, malujac sobie kwadraty na wykresie w swoim journalu że znalazłeś strefę popytu czy podaży.

A wiesz, nie jesteś w stanie za pomocą żadnej naukowej analizy udowodnić że masz racje lub jej nie masz, więc dlaczego powierzasz swoje pieniądze w oparciu o wiarę ?

Jak to mówią, uderz w stół a nożyce się odezwą. Highend robi naprawdę coś nieszablonowego i widzę że wielu osobom to przeszkadza. W życiu sie nie dojdzie nigdzie powielając schematy.

Nigdy nie powierzyl bym pieniedzy w wydmuszke nie znajac zadnych faktow i dziwi mnie ze Ty jestes to w stanie zrobic.
Moja gra nie opiera sie stricte na wykresie ale to nie czas i miejsce zeby sie tu konfrontowac i debatowac nad wyzszoscia jednego nad drugim.

Nie okazalem braku szacunku autorowi dziennika i nie przeszkadza mi jego poniekad ciekawy eksperyment.
Lubie zwyczajnie podyskutowac ale widze ze Tobie przypala sie juz lont.

Pozdrawiam :564:

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

ZielonaMgielka pisze: Nigdy nie powierzyl bym pieniedzy w wydmuszke nie znajac zadnych faktow i dziwi mnie ze Ty jestes to w stanie zrobic.
Moja gra nie opiera sie stricte na wykresie ale to nie czas i miejsce zeby sie tu konfrontowac i debatowac nad wyzszoscia jednego nad drugim.

Nie okazalem braku szacunku autorowi dziennika i nie przeszkadza mi jego poniekad ciekawy eksperyment.
Lubie zwyczajnie podyskutowac ale widze ze Tobie przypala sie juz lont.

Pozdrawiam :564:
Spokojnie, ja jeszcze żadnych pieniędzy na tą metode nie powierzyłem... to raz. Aktualnie ją sprawdzam, właściwie samą część do brania TP.
Fundamenty to też wiara - ale tak jak piszesz, debatować na ten temat nie ma sensu.
A jeżeli o mnie chodzi, to spoko luz, nic mi się przypala :wink: .

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Mysle, ze aby dana strategia okazala sie skuteczna.... to musi byc podobna do innej skutecznej. Np rysowanie motyli czy krabow to jest bardzo podobne do wyznaczania zasiegow z fibo. Wiele metod skutecznych jest do siebie podobnych.

Wiecie co mnie najbardziej zszokowalo? Para usdrub jak wyskoczyla na swoje maksy. A wiecie gdzie byl ten maks? Na fibo 423. I od tamtego momentu zaczalem sie nad tym gleboko zastanawiac, ze to jednak nie jest przypadek i cos w tym jest.
A skoro tak - to trzeba to rozgryzc.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Mpapiez pisze: Fundamenty to też wiara - ale tak jak piszesz, debatować na ten temat nie ma sensu.
Niewiem co masz dokladnie na mysli.
Wzkazniki ekonomiczne moga podlegac roznym interpretacjom ale w momencie kiedy ECB, FED badz BOJ oglasza skup obligacji, wzrost podazy na narodowej walucie podczas trwania programu staje sie niepodwazalnym faktem.
Nad tym nie trzeba debatowac bo tu zwycieza zwykla matematyka.

Najwiekszy gracz na rynku ktory gra w otwarte karty rodzi swietna i prosta okazje na zarobek, czego wiecej chciec ? :)
...to juz temat na odrebny watek.

Sorry za OT. Juz bede dobrym chlopcem :)

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

ZielonaMgielka pisze:
Mpapiez pisze: Fundamenty to też wiara - ale tak jak piszesz, debatować na ten temat nie ma sensu.
Wzkazniki ekonomiczne moga podlegac roznym interpretacjom ale w momencie kiedy ECB, FED badz BOJ oglasza skup obligacji, wzrost podazy na narodowej walucie podczas trwania programu staje sie niepodwazalnym faktem.

Najwiekszy gracz na rynku ktory gra w otwarte karty rodzi swietna i prosta okazje na zarobek, czego wiecej chciec ? :)

To jest dla mnie taki wyjątek potwierdzający regułę :). Ale zauważ że skoro wtedy się zarabia na osłabianiu waluty, to z drugiej strony ktoś wierzy w to, że waluta się powinna umacniać. Ktoś musi stracić żebyś ty zarobił.

A to o czym pisałem, to pochodna tzw. "risk on" :). Przykład - dane dobre dla dolara, a zamiast niego, on się osłabia a euro rośnie. Wtedy zaczynają się kosmiczne tłumaczenia takiego zjawiska.

Dobra kończmy ten offtop :). Miłego weekendu :564: .

kosz

Nieprzeczytany post autor: kosz »

Mpapiez pisze: Tak się składa, że analiza wykresu zawsze się opiera na wierze :).
Wierzymy (zakładając), że S/R puści lub nie, że linia trendu utrzyma, tak samo ty wierzysz, malujac sobie kwadraty na wykresie w swoim journalu że znalazłeś strefę popytu czy podaży.

A wiesz, nie jesteś w stanie za pomocą żadnej naukowej analizy udowodnić że masz racje lub jej nie masz, więc dlaczego powierzasz swoje pieniądze w oparciu o wiarę ?

Jak to mówią, uderz w stół a nożyce się odezwą. Highend robi naprawdę coś nieszablonowego i widzę że wielu osobom to przeszkadza. W życiu sie nie dojdzie nigdzie powielając schematy.
Być może Ty traktujesz to na wiarę. Wykres o czym tutaj się zapomina ma obrazować zachowanie ceny. Tak jak geolog jest w stanie przewidzieć trzęsienie ziemii patrząc na wykres tak samo trader jest w stanie przewidzieć ruch ceny patrząc na zachowanie ceny. Pytanie, czy geolog rysuje jakieś kreski, wskaźniki itp?

Wy patrząc na wykres widziecie jakieś figury geometryczne - trójkąty, linie trendu, poziomy wsparcia i oporu. Nic z tych rzeczy nie istnieje; wszystko jest w waszych głowach.

Problem polega na tym, że nie macie zielonego pojęcia co wykres pokazuje i jak wyciągnąć z tego wnioski. Dlatego twierdzicie że potrzeba tutaj wiary. Twierdzenie, że można grać na fundamentach jest równie zabawne. W dzisiejszym świecie, gdzie jest tysiące walorów i miliony informacji nie jest to możliwe dla pojedyńczego spekulanta.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Mpapiez pisze:
ZielonaMgielka pisze:

To jest dla mnie taki wyjątek potwierdzający regułę :). Ale zauważ że skoro wtedy się zarabia na osłabianiu waluty, to z drugiej strony ktoś wierzy w to, że waluta się powinna umacniać. Ktoś musi stracić żebyś ty zarobił.
Takich wyjatkow jest wiecej. Chocby odczyt kanadyjskiego banku centralnego w ostatnim tygodniu.
BOC zaskoczyl rynek jastrzebia postawa i nie trzeba bylo byc geniuszem zeby oszacowac sile srednioterminowego wsparcia pod cena. Tak sie sklada ze na rynku futures w tym momencie zaczely uciekac zlecenia sprzedazy na oporze USOIL.

Oczywiscie ze zawsze ktos stoi po drugiej stronie, przewaznie nie sa to doinformowani spekulanci. Jako detalisci nie musimy sie tym przejmowac bo plynnosc jest dla nas czysta abstrakcja przez wekszosc czasu.
A to o czym pisałem, to pochodna tzw. "risk on" :). Przykład - dane dobre dla dolara, a zamiast niego, on się osłabia a euro rośnie. Wtedy zaczynają się kosmiczne tłumaczenia takiego zjawiska.
Dlatego warto sie skupic na calosciowym obrazie a nie na publikacjach dajacych szczatkowe informacje.
Woda na mlyn dla analitykow :)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

A może chodzi o .....; :D

hhhllllh
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hhhllllh »

hahahaha to teraz trejduje sie o wiare ? a wiara to taka forma nadziei czyli macie nadzieje ze kiedys zarobicie wiecej jak drobne 0.01 tutaj coraz zabawniej xD xD xD

krystian jest cos jeszcze dalej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

A co jeśli takie fibo potrafi wyznaczyć zasięgi ruchów które nastąpiły po ogłoszeniu BOC np? ;) SCI-FI? :D
nie mówiąc o franku.
Swoją drogą jak popatrzy się na parę CHF/PLN do dnia 14 stycznia widać tam chęć wyskoku na UP. Fakt, że TAKIEGO wyskoku raczej nikt się nie spodziewał.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

ODPOWIEDZ