Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: highend »

ZielonaMgielka pisze: Kosz dobrze napisal. Nikogo nie obrazajac w duzym skrocie napisal ze fibo na rynku jest tworem sztucznym.
Cieszy mnie fakt ze jestes na fali ale nie warto w ten sposob dyskredytowac wartosciowych wpisow.
Nawet jeśli teraz napisał to w sposób kulturalny i nikogo nie obraził - po prostu jeśli to Kusus to nie będę z nim rozmawiał. Nawet jeśli chciał coś przekazać i poddać mnie krytyce (chętnie posłucham od innych) to zrobił to wcześniej po chamsku i co najmniej niegrzecznie. Więc jak ktoś ma niewyparzony język i obraża innych użytkowników (nie tylko mnie) to będę dyskredytował takie wpisy.
I uwaga: nie obrażam się na cały świat. Jedno słowo "przepraszam" i byłoby po temacie. Podszywając się pod inny nick tylko się ośmieszył. Takie rzeczy się załatwia na priv.

To może zapytam inaczej: czy ktoś stracił jakąś kasę (nieważne czy demo czy real) bawiąc się w takie "fibo" ?
A jesli tak - to czy obwini mnie czy siebie? Czy nie jest tak, że każdy ma rozum, dwie ręce i chęć - i robi trade wg własnego uznania, stosuje odpowiedni MM, poziomy SL i TP? I każdy bierze odpowiedzialność za swoje klikanie?
I ma świadomość tego czym to grozi jak coś pójdzie nie tak?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

ZielonaMgielka pisze: Kosz dobrze napisal. Nikogo nie obrazajac w duzym skrocie napisal ze fibo na rynku jest tworem sztucznym..
- Fibo jest tworem sztucznym na rynku, a w przyrodzie i w naturze?:

https://www.google.pl/search?q=obrazy+d ... cci+nature

Człowiek stworzył rynek, ale człowieka stworzyła natura (no chyba, że Bóg - ale to już inna kwestia). A zatem skoro fibo działa w naturze, więc odpowiedź jest prosta.

- Poziomy fibo nie działają (patrz wykres)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

ZielonaMgielka pisze:
Kosz dobrze napisal. Nikogo nie obrazajac w duzym skrocie napisal ze fibo na rynku jest tworem sztucznym.
Cieszy mnie fakt ze jestes na fali ale nie warto w ten sposob dyskredytowac wartosciowych wpisow.
Ja się tylko po części nie zgodzę z tą opinią, bo korzystam z tej metody tylko i wyłącznie do wyznaczania TP i o dziwo to działa piekielnie dobrze.

Poziomy fibonnaciego i tzw złote podziały istnieją w naturze i zbyt często wszędzie są wykorzystawane np. w projektowaniu logo firmowych czy projektowaniu kształtu samochodów. W dużym skrócie chodzi w tym o to że podobno ludzki mózg podświadomie szuka kształtów o takim podziale. Może też podświadomie szukamy takich zakresów na wykresie ?

To co jest na rynku zafałszowane - to klasyczne wzniesienia fibo tak jak uczą w książeczkach do foreksu.
Ludzie walą zlecenia pod takie poziomu bo liczą na to że "fibo" uratuje - a tutaj plum, często zostają wycięci.
Sam się od poziomów fibo trzymałem z dala właściwie od początku zabawy w giełdą, ponieważ nie raz na nich poleciałem. O samym złotym podziale swego czasu czytałem i dlatego mnie zainteresowało inne użycie podziału.

Nie wiem, możecie pisać co chcecie, ja byłem sceptycznie również do tego nastawiony i to bardzo, ale ciężko nazwać serię kilkanastu krótkich wejść zakończonych TP w niemalże dla mnie idealnym miejscu, całkowitym przypadkiem... i mało tego po osiągnięciu TP cena robiła swinga powrotnego.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Każda fala na rynku jest harmoniczna w stosunku do poprzedniej i dlatego to tak wychodzi. Żadna rewelacja nie została odkryta. Tylko sposób wyznaczania Fibo jest do bani.
highend dopasowuje Fibo na oko raz na tej świecy, a raz na tych świecach. Wszystko jest robione w tym dzienniku aby udowodnić że ta metoda działa. No niestety źle doradza a inni podchwytują złe wyznaczanie zniesień zewnętrznych i myślą że to dobry sposób na wyduszenie paru pipsów.

Mpapiez

Taka ciekawostka.
Jeszcze raz zasięgi tego wejścia z przed południa gdzie wziałem Target 1 i wrzuciłem BE bo musiałem isć.

Powiem tak, że Target 1 był bardzo blisko i w sumie niepotrzebnie na BE przeszedłem, ale nie w tym rzecz.
Rzecz w tym, że w normalnych warunkach Target 2 też by wpadł :564: ...

Kolejny punkcik do kolekcji...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

krystian74 pisze:Każda fala na rynku jest harmoniczna w stosunku do poprzedniej i dlatego to tak wychodzi. Żadna rewelacja nie została odkryta. Tylko sposób wyznaczania Fibo jest do bani.
highend dopasowuje Fibo na oko raz na tej świecy, a raz na tych świecach. Wszystko jest robione w tym dzienniku aby udowodnić że ta metoda działa. No niestety źle doradza a inni podchwytują złe wyznaczanie zniesień zewnętrznych i myślą że to dobry sposób na wyduszenie paru pipsów.
Szanuję Twój punkt widzenia :564: :d :p
Chętnie się dowiem w jaki sposób Ty wyznaczasz poziomy fibo, aby "nie były do bani".

Natomiast co do tego czy coś udowadniam czy nie - nie to jest moim celem.
I też wcale nikomu nie chcę nic doradzać. Już napisałem wiele razy i będę powtarzał: każdy ma swój rozum, swoje depo, swoją platformę i swoje klikanie. Na swoją odpowiedzialność.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, 00:31 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Mpapiez pisze:Taka ciekawostka.
Jeszcze raz zasięgi tego wejścia z przed południa gdzie wziałem Target 1 i wrzuciłem BE bo musiałem isć.

Powiem tak, że Target 1 był bardzo blisko i w sumie niepotrzebnie na BE przeszedłem, ale nie w tym rzecz.
Rzecz w tym, że w normalnych warunkach Target 2 też by wpadł :564: ...

Kolejny punkcik do kolekcji...

tu masz świeczkę dolek. Zaznacz sobie target 3 (czyli fibo 423) - i sprawdź czy też by wpadł.
Ale to już w poniedziałek.

Mpapiez

krystian74 pisze:Każda fala na rynku jest harmoniczna w stosunku do poprzedniej i dlatego to tak wychodzi. Żadna rewelacja nie została odkryta. Tylko sposób wyznaczania Fibo jest do bani.
A tak się zastanawiam, możesz w jakikolwiek sposób merytorycznie uzasadnić że ten sposób wyznaczania jest do bani a inny już jest poprawny ? Ja takiej wiedzy nie miałem więc sobie sprawdziłem część do wyznaczania TP.

Na upartego to każda świeca jest szczytem i dołkiem... tylko że jest świeczką. To już jest kwestia przedziału czasowego.

Ja z reguły na słowo nikomu nie wierzę. Sprawdzam i jak do tej pory targety mi wchodzą fajnie.
Wszystko w jego journalu pokazywałem przed i po. To moje zdanie i tyle. A jak nic się nie zmieni, to od maja i w moim journalu "dziwne" fibo będzie jako uzupełneinie strategii.

@Highend

Highend, przemyśl jeszcze raz udostępnienie konta handlowego na % bez kwot.
Jeżeli faktycznie na tak wyznaczanych fibo zarabiasz, fajnie byś ludziom gęby zatkał :wink:

Swoją drogą pojawia się ktoś co robi coś innego niż cały tłum i już jest jedzony żywcem.

Dziwne że tego gościa co jak kupywał lub sprzedawał na podstawie klapy od sedesu tak nie kąsali. To dopiero abstrakcja była.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Aby wyznaczyć wsparcie bądź opór należy nałożyć parę projekcji Fibo i wyznaczyć gdzie ma zagęszczenie. O ile to jasne??
Tu mamy do czynienia z profanacją Fibo raz jest to wyznaczenie od połowy korpusu świecy, a raz od dolnego cienia świecy. Pomieszanie z poplątaniem. Mało tego jest to bardzo sprytnie dopasowane do Pivotów. Tylko gdzie się zaczyna pomiar ???? czysta iluzja. Gdyby autor tego dziennika dopasował węzeł Dinapolego do zewnętrznych zniesień Fibo to tym uwierzył. W tym przypadku mamy do czynienia z naciągnięciem pod własną wyobraźnię jak to może wyglądać. I najczęściej to wychodzi ale nie tędy droga do propagowania tylko jednej skromnej i nie zawsze udanej wizji.

ODPOWIEDZ