-rookie- pisze:
1. Załóżmy trzymam pozycje od 9 do 16 o wolumenie 1.000.000, jest to zyskowna pozycja ~700 pips. To głupie, ale nie potrafię sobie wyobrazić jak wygląda proces kojarzenia zleceń przeciwstawnych, skoro Dukascopy jest tylko pośrednikiem. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoli sobie na trzymanie stratnej pozycji tylko po to żebym to ja zrobił. Do kogo trafia moja strata jeśli nie dotrwam z pozycją do SL, tylko zamknę ją wcześniej, I od kogo trafia do mnie zysk - mniejszy/większy zysk? Albo skąd bierze się zysk wypracowany przez trzymanie pozycji kilka dni?
Nie zawierasz transakcji na stałe z jedną osobą/instytucją. Najpierw nabywasz daną walutę po cenie X z osobą 1, a potem zbywasz ją po cenie Y z osobą np. 2. Nie wiadomo z kim zawierasz transakcję, bo odbywa się to anonimowo. Broker przekazuje Twoje zlecenie dalej i tam już system kojarzy je z ofertą przeciwstawną. Rozliczane są różnice kursowe.
Wyobraź sobie to na zasadzie kupna za złotówki dolarów w kantorze. Przychodzisz do kantoru tydzień później jak kurs się zmienił i dostajesz wtedy mniej lub więcej złotówek

.
-rookie- pisze:2. Czy w modelu ECN można zmieniać ustawienia SL i TP bez ograniczeń, czy jeśli otworzyło się pozycję to trzeba trzymać się ustalonych parametrów bez możliwości edycji. Na koncie demonstracyjnym mogę sobie przesuwać poziom SL/TP dowoli, a jak to wygląda na rynku?
Wygląda to tu tak samo. Możesz przestawiać SL/TP ile razy chcesz i w dowolnej odległości od aktualnego kursu.
-rookie- pisze:3. Gdzieś przeczytałem, że tacy brokerzy nie lubią skalperów - tzn, że w takim modelu trzeba mieć większe doświadczenie, zdecydowanie, żeby nie motać się i nie zmieniać ciągle, decyzji, parametrów - nie otwierać i zmykać co chwilę pozycji albo jej edytować kilukrotnie?
Wręcz przeciwnie. Brokerzy ECN bardzo lubią scalperów, bo to oni zawierają wiele transakcji

generują duży obrót

płacą duże prowizje, a prowizje to zysk brokera.
Inaczej jest w przypadku brokerów MM, którzy ponoć mają problem z zabezpieczaniem krótkoterminowych transakcji i tym samym ostatecznie stają się ich stroną, a to rodzi konflikt interesów, czyli Twój zysk to strata brokera (i na odwrót).
Czy granie u brokera ECN wymaga doświadczenia lub jakiejś konkretnej wiedzy? Powiedziałbym, że to handel na FX wymusza znajomość mechanizmów tego, jak to wszystko funkcjonuje i na pewien sposób unikalnej wiedzy

. Ale nie od razu Rzym zbudowano.