Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

malse pisze:Dziękuję - podstawowa zasada FX - nie tracić kapitału i super.
SL 30 - rozumiem zaszyty w OTC (z którym mam problem - ale spróbuję z autorem się kontaktować) i możliwie szybko przesuwany w inne miejsce.

Ustawianie TP - ustawiasz co do pipsa jak wychodzi z kresek? Czy stosujesz jakiś margines własnie na obliczenia z różnych dostawców - chyba że masz "sprawdzonych" - ale takich na indeksy ciężko znaleźć (indeksy dość czuję bardziej niż pary walutowe dlatego tyle o tym piszę)

do szybkiego przesuwania SL jest funkcja BE+, więc tylko wpisanie odpowiednich wartości uwzględniając spread+commision w zależności od tego na czym klikasz i u jakiego broka, żeby nie tracić na pozycji i po kosztach zawsze coś choć minimalnie zostało na + :idea:

jeżeli TP wychodzi z kreski z D to powinno być co do pipsa, ale jak po drodze jest kreska z W lub M to od 3 do 5 pipsów zapasu wskazane, nie jest to sztywną regułą ale żeby nie przyżydzić to tak jest lepiej, rozsądniej :idea:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grey »

Dokładnie. Szukamy wejścia na kreskach DR1,DS1, ale z wyjściem to jest już różnie. Mogą być różne sytuacje. Możemy jechać do DR2, możemy złapać 45 pips, albo do najbliższej kreski W albo M. OCT Andrzeja Pierza bardzo ułatwia sprawę. Właśnie łapanie BE+ nie skazuje nas na całkowitą porażkę :)

Co do moich wskaźników na razie nie sugerujcie się nimi bo źle liczy PPv1.01.mq4 oraz scPP.mq4 dla poniedziałków. Niby to poprawiłem, ale już się parę razy przejechałem na tym, że kod wydawał się w pełni poprawny, ale w testach gdzieś tam wychodził błąd. Ja sobie to potestuję na spokojnie przez tydzień czasu. Jak się nic nie będzie dziać to wrzucę.

malse
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malse »

Obserwuję od kilku dni SYS i w mojej opinii dodatkowo jak kreski W i M należy traktować kreski YHL (Yestserday High Line) i YLL (Yesterday Low Line).

Zwróćcie na to uwagę.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Sys oparty jest na clasic pivots, co zapewnia mu przejrzystośc i prostotę, pewnie można dodac poziomy innego rodzaju kóre działają jak np. poziomy dzienne fibo, pivoty woodiego czy camarilla czy deMarka... działają na cenę również miesięczne high i low, miesięczne close i open, sam sprawdzałem.... ale jeśli sys ma być prosty i przejrzysty to zaufajmy Niemiaszkowi, który wie co robi i nie ulepszajmy jego optymalizacji, optymalizacji jaką jest każdy system.. tak sobie myślę :564:

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Zauważyłem że za bardzo skupiacie się na kreskach, kreski to tylko kreski,to co jest najistotniejsze, to żeby grać z trendem ( tutaj to zgodność średnich na M5 i H1), linie po prostu ułatwiają wejście i wyjście, ale to wciąż tylko linie
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

malse
Gaduła
Gaduła

jackub pisze:Sys oparty jest na clasic pivots, co zapewnia mu przejrzystośc i prostotę, pewnie można dodac poziomy innego rodzaju kóre działają jak np. poziomy dzienne fibo, pivoty woodiego czy camarilla czy deMarka... działają na cenę również miesięczne high i low, miesięczne close i open, sam sprawdzałem.... ale jeśli sys ma być prosty i przejrzysty to zaufajmy Niemiaszkowi, który wie co robi i nie ulepszajmy jego optymalizacji, optymalizacji jaką jest każdy system.. tak sobie myślę :564:
OK. Jak najbardziej SYS powinien być jak najprostszy - więc nie zaciemniam reguł.

Dzięki za info.

dużo pipsów.

panzupa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: panzupa »

Mozliwy setup na EURUSD swieca 9:20 przez PP przechodzi, przynajmniej u mnie na xtb

malse
Gaduła
Gaduła

Uwaga na DAX - zbliża się do D_R1 i 14 pipsów wyżej jest M_R1 - możliwy setup

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

panzupa pisze:Mozliwy setup na EURUSD swieca 9:20 przez PP przechodzi, przynajmniej u mnie na xtb
bardzo pierwsza klasa... książkowo :clap: :clap: :clap:

o ile możesz to wrzuć screena jak będziesz już po trejdzie :wink:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

panzupa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: panzupa »

niemiaszek pisze:
panzupa pisze:Mozliwy setup na EURUSD swieca 9:20 przez PP przechodzi, przynajmniej u mnie na xtb
bardzo pierwsza klasa... książkowo :clap: :clap: :clap:
o ile możesz to wrzuć screena jak będziesz już po trejdzie :wink:
Bardzo chetnie omowie tego trejda. Odrazu powiem ze wszedlem przed czasem (niebieska strzalka, lewy gorny rog screena).

Ale gdybym gral tylko wedlug systemu to bym wszedl w punkcie 1.
Obrazek

I teraz Niemiaszku mam kilka pytan do Ciebie:
1. Wejscie w punkcie 1 i spory spadek tej swieczki powoduje, ze zgodnie z systemem powinienem przstawic SL na BE+. Po takim przestawieniu prawie na pewno by mi punkt 2 na wykresie wybil SL i na tym by sie skonczyla gra. Jak Ty to widzisz? Lepiej niezarobic niz stracic?

2. Na wykresie zaznaczylem punkt 3, ktory jest 28 pips na plus od poziomu pivota. Z tego co pamietam, od tego poziomu stosujesz Trailing SL. U Ciebie taki TS jest przesuwany co 5 pips czy wiecej?

3. Niemiaszek, mozesz napisac, Gdzie Ty (system) zamknalbys pozycje? Chce miec referencje do swojej gry.

Moja pozycja zostala zamknieta na niebieskiej lini SL - ale nie prowadzilem jej zgodnie z systemem - liczylem ze trend wzrostowy to tylko mala korekta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 13:10 przez panzupa, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ