freakout pisze:niemiaszek pisze:freakout pisze:...ale - nurtuje mnie jedna rzecz... dlaczego tak szybko przestawiacie SL na BE?
przedewszystkim chronić kapitał
w moim przypadku może dlatego, że nie mam czasu pilnować każdego wejścia, bo praca ma wyższy priorytet i jeżeli wszystkie zasady sysa są spełnione to ma być po mojemu, więc minimum to BE + lub TS, a SL 30 to taka ostateczność, zabezpieczenie na coś nieprzewidzialnego a resztę robi MM, żeby się czuć komfortowo i zysk nie był obarczony ciągłym stresem i siwizną
zarabianie ma dawać przyjemność i satysfakcję a nie powstawać w bólach

po tym poście przeanalizowałem przez ostatnie 2 dni wszystkie swoje trejdy i doszedłem do wniosku że obniżenie BE+1 z 15 na 10 pips to jednak lepsze rozwiązanie

im szybciej transakcja zostanie zabezpieczona tym lepiej, a jak ma wyciąć to i tak wytnie

denerwuje tylko to że po tak szybkim BE bardzo często cena zjeżdża do poziomu otwarcia, wywala na mały plus, żeby za chwilę polecieć do TP... ale z dwojga złego lepszy 1 pips w kieszeni aniżeli 2% konta w plecy

system mam tak skonstruowany że zarobić zawsze się zarobi, ale siwe włosy faktycznie nie są mi potrzebne
powodzenia

może na pierwszy rzut oka wydają się dziwne te moje ustawienia w OCT z BE+,TS lub TP, ale one wynikają z długiej obserwacji wykresów i zachowania ceny, a jak było widać na początku jurnala z testów na żywca, od pierwszego screena w realu (jak jest z demo to chyba każdy doświadczył) naprawdę nie było łatwo
trochę czasu mi zajęło poskładanie tego wszystkiego w "coś" w miarę uporządkowanego i żeby to można było nazywać systemem, który jednak daje minimalną przewagę nad rynkiem
sys gralem nie jest i pewnie nigdy nie będzie, ale na spokojnie, powolutku coś można uskubać do przodu, a własnie o to w tym chodzi
gdybym miał więcej czasu to napewno i pozycji/przykładów byłoby sporo, bo jak widać możliwości są i okazji do zajmowania pozycji codziennie jest cała masa... do wyboru do koloru
oczywiście zdarzają się dni kiedy trzeba swoje wyczekać i ma się wrażenie, że wszystko chodzi w zwolnionym tempie, ale żeby wejść w rynek, otworzyć pozycję, która ma zarabiać to bezwzględnie trzeba działać na podstawie planu, nigdy na pałę
kliknąć można zawsze, nawet z zamkniętymi oczami, ale czy kliknięcie zawsze da zarobić...