Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: grey »

Takie może dziwne dla Was pytanie. Można pivoty ustawić na H1 i tylko ich używać? H1 jest wszędzie takie samo. Czy muszą być na każdym interwale?
Nie za bardzo rozumiem, skoro ustaliliśmy pivoty to są na wszystkie periody przecież te same :)
jackub pisze:Grey,
Dziękuję bardzo za podane informacje.... na pewno skorzystam...
Jeśli chodzi o dzienne piwoty to nie ma problemu, wskaxnik Daily Pivots (Shifted) pozwalają na przesuwanie godziny od ktorej sie liczy HLC i działa ten wskaźnik u mnie bardzo dobrze, cały czas problem dotyczy poziomów tygodniowych i miesięcznych....
Ale to rozwiązalem sobie ręcznie, mam w profilu MT4 kżdą parę zaznaczona z poziomami które muszę raz w tygodniu lub raz w miesiącu updatować, nawet dla kilku par nie jest to znowu tak dużo pracy, szczególnie jeśli ktoś lubi "dupogodziny wykresowe" tak jak ja...
Pozdrawiam
też mam już ten wskaźnik, no autor wprowadził tam fajne rozwiązania. Jak mi się uda to zrozumieć kiedyś tam to należałoby napisać wskaźnik, który rysuje DP, WP, MP oraz liczenie po przesunięciu, ignorowanie niedzielnych świec i możliwość rysowania pivotów dla dni z przeszłości a ostatecznym wyzwaniem będzie zapisanie do pliku txt, by porównać takie wyniki z innymi brokerami i znowu uśrednić. Jestem właśnie ciekaw rozbieżności takich pivotów u różnych brokerów. Natrafiłem na taki artykuł odnośnie brokerów MM, ECN
http://bossafx.pl/index.jsp?layout=fx_2 ... s_id=34557

należałoby porównać politykę jaką prowadzi MM oraz ECN i jak to się odnosi na pivoty i wartość ceny.

Wydaje mi się jednak, że skoro broker MM ma określony algorytm określenia własnych kursów i stale się go trzyma to nie ma znaczenia po ile ten edek będzie. Problem się pojawi jak zmieni swój algorytm po jakimś czasie. Ale to jest trochę dziwne, z jednej strony każdy bacznie obserwuje jak Edek dochodzi do poziomu 1.06, 1.07 a z drugiej strony można zobaczyć jakie są różnice u brokerów. Na przykład świeczki dzienne niektóre mają różnicę po 17 pipsów :D albo w ogóle jedna ma ciało w połowie cienia a u drugiego brokera nie ma w ogóle górnego cienia.

przykład
11.12.2014
Forex.com open - high = 86.6 pips
HFT open - high = 39.1 pips

no to już jest przesada,

malse
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malse »

Pytanie do autora i długotrwałych użytkowników i testerów.

Skoro kreski D używamy do wchodzenia, dlaczego również ich używamy do ustawiania TP, czy wynika to z praktyki?

Skoro cena od D_R1 idzie w kierunku D_R2 (po drodze nie ma np. kresek M i W) to na D_R2 w SYS powinienem ustawić TP, ale jednoczesnie jeżeli warunki są spełniane po przebiciu M5 D_R2 na kolejnej świecy otwieramy np. zlecenie z SL - 30 pipsów.

Nie lepiej pozostawić istniejące zlecenia a przesunąć w dól SL - wydaje mi się że powinno być to samo - a pomijamy prowizję Broka.

Chyba, że się mylę.

Niemiaszek: jak możesz opisz swój system przesuwania SL - bo z krótkiej bytności tutaj (mojej) kilka razy już się wypowiadałeś, że czasami nie potrzebnie czeka się do -30p (czyli stosujemy odstępstow od reguły- czy tworzymy nowe reguły?). Cego najczęściej używasz - jak cena wraca np. na M1 do M200? - lub innych zasad?

malse
Gaduła
Gaduła

Jeszcze pytanie o One Click Trader (demo) czy działa on tylko na czystym MT4 - czy na modyfikowanych np. GO4x?

malse
Gaduła
Gaduła

grey pisze:jeszcze taki wskaźnik, który zaoszczędzi nam nieco czasu, na zdjęciu widać takie coś

D1: S
H1: L OK
M5: S

Zasada jest prosta
Jeżeli SMA21 > SMA200 to jest napis "L", czyli long
Jeżeli SMA21 < SMA200 to jest napis "S", czyli short
Jeżeli świeczka poprzedzająca aktualną na H1 obejmuje korpusem DR1 albo DS1 wyświetla się napis OK.

SUPER! :564:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Grey - extra!

Ja z tym OCT mam problem, jeden już rozwiązałem. Miałem w nim rozjechane literki, a to z powodu, że w windows mam ustawione czcionki na średnie (rozdzielczosc 1920 x 1200) i małe literki są na ekranie 17" laptopa. Musiałem dać znowu małe aby na OCT coś widzieć. Szkoda, że nie da się go powiększyć (ale może napiszę do kolegi Pierza i zobaczymy).
Drugi problem to taki, że coś się wiesza i pisze " brak dostępu do pliku OCT" - zalogowany jestem jako admin, ale się kicha - windows 7 pro 64bit.
Niemiaszku u Ciebie pewnie gra i buczy?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
grey
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grey »

Uwaga wskaźnik PPv1.01.mq4 źle liczy pivoty dla poniedziałku, tzn liczy na podstawie świeczek z czwartku a nie z piątku, za bardzo się skupiłem na świeczkach niedzielnych, sorka za to, za szybko wypuściłem nie sprawdzając tego, poprawię to później.

malse
Gaduła
Gaduła

Jak wg SYS traktować sytuację:

Cena wyjściowo jest powyżej D_P, następnie spada do D_P i od niego się odbija w górę. Wszystkie odpowiednie Parametry na M5 i H1 (oraz innych) są zachowane.

Wchodzimy w pozycję czy czekamy?

Czy SYS wyraźnie mówi, że tylko po przebiciu w tym przypadku od dołu?

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

malse pisze:Pytanie do autora i długotrwałych użytkowników i testerów.

Skoro kreski D używamy do wchodzenia, dlaczego również ich używamy do ustawiania TP, czy wynika to z praktyki?

Skoro cena od D_R1 idzie w kierunku D_R2 (po drodze nie ma np. kresek M i W) to na D_R2 w SYS powinienem ustawić TP, ale jednoczesnie jeżeli warunki są spełniane po przebiciu M5 D_R2 na kolejnej świecy otwieramy np. zlecenie z SL - 30 pipsów.

Nie lepiej pozostawić istniejące zlecenia a przesunąć w dól SL - wydaje mi się że powinno być to samo - a pomijamy prowizję Broka.

Chyba, że się mylę.

Niemiaszek: jak możesz opisz swój system przesuwania SL - bo z krótkiej bytności tutaj (mojej) kilka razy już się wypowiadałeś, że czasami nie potrzebnie czeka się do -30p (czyli stosujemy odstępstow od reguły- czy tworzymy nowe reguły?). Cego najczęściej używasz - jak cena wraca np. na M1 do M200? - lub innych zasad?
przy zachowanych układach średnich podstawą sysa jest działanie od kreski do kreski i tak jak tłumaczyłem wcześniej, że lepiej zamknąć pozycję(TP - na kresce) i otworzyć nową niż liczyć na wielokrotność zasięgu do następnej kreski z D :idea:
chciwość gubi, więc lepiej dopisać to co już jest na + i wynika z podstaw sysa, niż liczyć na dużo więcej, bo w większości przypadków można się grubo przeliczyć :idea:

nie jest sztuką otworzyć pozycję, ale szutką jest wiedzieć gdzie ją zamknąć i dlatego sys ma sztywne wytyczne do takich sytuacji...

odnośnie SL30 to wartość ta jest jest obligatoryjnie wpisana w OCT i jako ostateczność załapanie SL takiej wielkości
zazwyczaj SL który jest wybijany przy każdej pozycji to BE+, więc jeżeli od wejścia w pozycję rynek/cena nie idzie zgodnie z założeniami sysa to coś musiało być nie tak z wejściem w pozycję, a najczęściej jest to błąd czytania wykresu, bo wartości kresek z D w zależności od datafedu broka i na to trzeba bezwzględnie uważać :!:

nie patrzę wogóle na M1 i jeżeli przesuwam SL to staram się brać po uwagę srednie, które wchodzą w skład sysa, czyli gdzie jest MA21 lub MA200 na M5
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Lexie9
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lexie9 »

No dziś się przekonałem, że jednak każdy broker inaczej rysuje w AM na USDCAD było dziś przebicie i wrócenie zgodnie z sysem DP a w AtlasCapital było odbicie od pivota. Co już całkiem inaczej wygląda.
Zastanawiałeś się może nad dodaniem alertu do wskaźnika? Sygnalizował by przebicie danej kreski z D i automatycznie na tapetę ustawiał daną parę.

malse
Gaduła
Gaduła

niemiaszek pisze:
malse pisze:Pytanie do autora i długotrwałych użytkowników i testerów.

Chyba, że się mylę.

przy zachowanych układach średnich podstawą sysa jest działanie od kreski do kreski i tak jak tłumaczyłem wcześniej, że lepiej zamknąć pozycję(TP - na kresce) i otworzyć nową niż liczyć na wielokrotność zasięgu do następnej kreski z D :idea:
chciwość gubi, więc lepiej dopisać to co już jest na + i wynika z podstaw sysa, niż liczyć na dużo więcej, bo w większości przypadków można się grubo przeliczyć :idea:

nie jest sztuką otworzyć pozycję, ale szutką jest wiedzieć gdzie ją zamknąć i dlatego sys ma sztywne wytyczne do takich sytuacji...

odnośnie SL30 to wartość ta jest jest obligatoryjnie wpisana w OCT i jako ostateczność załapanie SL takiej wielkości
zazwyczaj SL który jest wybijany przy każdej pozycji to BE+, więc jeżeli od wejścia w pozycję rynek/cena nie idzie zgodnie z założeniami sysa to coś musiało być nie tak z wejściem w pozycję, a najczęściej jest to błąd czytania wykresu, bo wartości kresek z D w zależności od datafedu broka i na to trzeba bezwzględnie uważać :!:

nie patrzę wogóle na M1 i jeżeli przesuwam SL to staram się brać po uwagę srednie, które wchodzą w skład sysa, czyli gdzie jest MA21 lub MA200 na M5
Dziękuję - podstawowa zasada FX - nie tracić kapitału i super.
SL 30 - rozumiem zaszyty w OTC (z którym mam problem - ale spróbuję z autorem się kontaktować) i możliwie szybko przesuwany w inne miejsce.

Ustawianie TP - ustawiasz co do pipsa jak wychodzi z kresek? Czy stosujesz jakiś margines własnie na obliczenia z różnych dostawców - chyba że masz "sprawdzonych" - ale takich na indeksy ciężko znaleźć (indeksy dość czuję bardziej niż pary walutowe dlatego tyle o tym piszę)

ODPOWIEDZ