Nie za bardzo rozumiem, skoro ustaliliśmy pivoty to są na wszystkie periody przecież te sameTakie może dziwne dla Was pytanie. Można pivoty ustawić na H1 i tylko ich używać? H1 jest wszędzie takie samo. Czy muszą być na każdym interwale?

też mam już ten wskaźnik, no autor wprowadził tam fajne rozwiązania. Jak mi się uda to zrozumieć kiedyś tam to należałoby napisać wskaźnik, który rysuje DP, WP, MP oraz liczenie po przesunięciu, ignorowanie niedzielnych świec i możliwość rysowania pivotów dla dni z przeszłości a ostatecznym wyzwaniem będzie zapisanie do pliku txt, by porównać takie wyniki z innymi brokerami i znowu uśrednić. Jestem właśnie ciekaw rozbieżności takich pivotów u różnych brokerów. Natrafiłem na taki artykuł odnośnie brokerów MM, ECNjackub pisze:Grey,
Dziękuję bardzo za podane informacje.... na pewno skorzystam...
Jeśli chodzi o dzienne piwoty to nie ma problemu, wskaxnik Daily Pivots (Shifted) pozwalają na przesuwanie godziny od ktorej sie liczy HLC i działa ten wskaźnik u mnie bardzo dobrze, cały czas problem dotyczy poziomów tygodniowych i miesięcznych....
Ale to rozwiązalem sobie ręcznie, mam w profilu MT4 kżdą parę zaznaczona z poziomami które muszę raz w tygodniu lub raz w miesiącu updatować, nawet dla kilku par nie jest to znowu tak dużo pracy, szczególnie jeśli ktoś lubi "dupogodziny wykresowe" tak jak ja...
Pozdrawiam
http://bossafx.pl/index.jsp?layout=fx_2 ... s_id=34557
należałoby porównać politykę jaką prowadzi MM oraz ECN i jak to się odnosi na pivoty i wartość ceny.
Wydaje mi się jednak, że skoro broker MM ma określony algorytm określenia własnych kursów i stale się go trzyma to nie ma znaczenia po ile ten edek będzie. Problem się pojawi jak zmieni swój algorytm po jakimś czasie. Ale to jest trochę dziwne, z jednej strony każdy bacznie obserwuje jak Edek dochodzi do poziomu 1.06, 1.07 a z drugiej strony można zobaczyć jakie są różnice u brokerów. Na przykład świeczki dzienne niektóre mają różnicę po 17 pipsów

przykład
11.12.2014
Forex.com open - high = 86.6 pips
HFT open - high = 39.1 pips
no to już jest przesada,