Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MrNov
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: MrNov »

niemiaszek pisze:jestem ciekaw gdzie jest MrNov :?:
Jestem, jestem. Marzec w rozjazdach ale śledzę i czytam na bieżąco. Pisanie z fonika nie dla mnie nie mówiąc o klikaniu (co z resztą zostało dowiedzione :wink:)
Cieszę się że wraca sysowe granie :564:

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

jackub pisze:Rozumiem prawie wszystko co pozaznaczałeś, ale mam wątpliwości co do pozycji nr 4 i 8 …..
Wyłuszczam wątpliwości co do pozycji 4…. nie zajmowałeś chyba pozycji na open zielonej świecy bo nie wiedziałeś, że będzie zielona, poprzedzająca świeczka zamknęła się bez knotka, czy to była wskazówka?
Co do tradu 8, pierwszy którego nie brałeś, jest to sytuacja podobna do tradu nr 2, gdzie czerwona zamyka się pod PIVOTEM i mamy powrotne przebicie, tyle że MA21 jest już wyraźnie opadająca pokazując odzwierciedlając słabnącą siłę kupujących ....
wykres z opisem jest wersją czysto teoretyczną z uwzględnieniem wszystkiego co można było grać :idea:

pisałem(wpis w jurnalu z 13:13 i 14:26) wczoraj o dwóch sytuacjach, gdzie ewidentnie mi wejście uciekło na kablu :(

poz 4 - świeczka poprzedzająca wejście nie zamknęła się poniżej DP, podobnie było z poz.3

poz 8 - identyczna jak poz 2, ale wejście pokazałem na następnej świecy, po przebiciu i zamknięciu poand DP, więc wszycho było zgodne z sysem

pomimo układu to im bliżej MA21 do MA200 to test MA200 bardziej pewny i Twoja sugestia odnośnie nachylonej/opadającej MA21 jest prawidłowa :idea:

MA200 działa jak magnes i jeżeli cena jest blisko to ją zaliczą...

pamiętasz moją pozycję na XAGUSD i układ na H1, gdzie pewny byłem testu/zaliczenia MA200 i dlatego trzymałem L, TP ustawiałem na MA200, ale zamknąłem z palca podczas danych :!:
była to jedna z pierwszych kontrowersyjnych pozycji w jurnalu :p
trochę opatrzenia z wykresem i schemat ciągle ten sam na małych jak i większych TF :wink:
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
Declan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Declan »

Nie no wypas, Dzięki wielkie. :564:

Już wczoraj wieczorem przeglądałem, chyba jakieś krzywe pivoty miałem. Na pracowym laptopie mogę tylko na webowych platformach, admini czuwają :wink: nad instalacjami. Muszę coś pomyśleć, na telefonie też lipa.
„Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie”. - Dante Alighieri

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

niemiaszek pisze:
poz 4 - świeczka poprzedzająca wejście nie zamknęła się poniżej DP, podobnie było z poz.3
no ten przypadek jeszcze pomolestuje, jeśli pozwolisz...
Widzę że świeczka czerwona zamknąła sie ponad DP, ale nie wiesz czy następna się nie zamknie poniżej.....
Widzę również że w przypadku wejścia nr 3, cena odwiedziła poziomy poniżej DP i została wypchnięta powyżej DP.. to przemawia do wyobraźni, że bycza siła ciągle jest... a w przykładze 4 nie wiem co się stanie ... ja nie wiem.. :?:
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jackub pisze:
niemiaszek pisze:
no ten przypadek jeszcze pomolestuje, jeśli pozwolisz...
Widzę że świeczka czerwona zamknąła sie ponad DP, ale nie wiesz czy następna się nie zamknie poniżej.....
Widzę również że w przypadku wejścia nr 3, cena odwiedziła poziomy poniżej DP i została wypchnięta powyżej DP.. to przemawia do wyobraźni, że bycza siła ciągle jest... a w przykładze 4 nie wiem co się stanie ... ja nie wiem.. :?:
Pozdrawiam...
dla większej pewności, żeby nie kombinować za bardzo to będziemy się trzymać tylko konkretnych świeczek do zajęcia pozycji, które występują po świeczce przebijającej kreskę :!:

wziąłem na tapetę jeszcze H1 kabla i nie powinno być wejść 6 i 7... :roll:
jak przypatrzysz się dobrze to napisz dlaczego :?: (zagadka) :wink:

jackub

U mnie świeca doji wejścia 7 zamknęła się pod DP...
czy chodzi o to że godzinna świeca spadkowa zamknęła sie pod DP...., so sugerowałoby zmiane trendu ...?

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jackub pisze:U mnie świeca doji wejścia 7 zamknęła się pod DP...
czy chodzi o to że godzinna świeca spadkowa zamknęła sie pod DP...., so sugerowałoby zmiane trendu ...?
trafiony zatopiony :d
łatwa ta zagadka była...

H1 zamknęła się pod DP :idea:
do zmiany trendu jeszcze droga daleka, bo układ na L trzyma i zmiana trandu będzie dopiero po zmianie układu :wink:

jackub

Patrzyłem na te świece na godzinowym wykresie dużo wcześniej i nie pasowało mi, ale nie sprowadziło to na mnie konkluzji że zanegowany został układ, dopiero jak zwróciles uwagę na H1 dotarło do mnie co mnie wcześniej niepokoiło....
Cóż , "long way home" .... ale do przodu!!
TKS

jackub

Przyszło mi do głowy.... :idea: że zamiast ciagle gapić się na wykresy M5, patrzeć na H1 i zerkać od czasu do czasu na M5 gdy sytuacja na H1 zbliża sie do ewentualnego przelamania jakiegoś poziomu dziennego.... od razu widzimy wieksze prawdopodobienstwo i lepiej psychicznie ustawieni do tradu zgodnego z wyższą ramą czasową z dużym nurtem ewentualne zagrożenia itp. .... równiez przypadki jak ze słynnym już srebrem ...... :?: :?:

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kreski do bani, ale poszła L na USDJPY na test MA200 z H1(zagranie pod prąd) :!:

a niech to, nakombinowałem :(
przesuwałem wykres, bo kreski wąsko i zamknąłem przez przypadek, ale poprawię na MA21 z M5(będzie po korekcie) :idea:

patrząc na tabelkę z poziomami i biorąc pod uwagę korelację z edkiem to D_S1 1.0810 a na ujku D_R2 119.44... powinno się zgrać :wink:

ODPOWIEDZ