Ok czas spisać trading plan od nowa:
RED EMA TRADING
1) Opis generalny:
Mój system handlowy opiera się o średnie ruchome, które działają jak pływający S/R. Cena generalnie porusza się pewnym uśrednionym ruchem. Po akcji, natępuje reakcja co sprawa że cena zbliża się i oddala od średniej ruchomej.
Dodatkowo opieram się okrągłym poziomami ceny jako psychologiczne S/R które wspomagają proces decyzyjny.
Również wyznaczam pewne charakterystyczne miejsca (R)eakcji, gdzie cena zareagowała w pewny charakterystyczny sposób, najcześciej są to
swingi z dnia poprzedniego lub aktualnego.
Zaznaczam je dwoma czerwonymi liniami - jedna linia po cieniach świeczki, druga linia po korpusie świecy (czyli tam gdzie cena się ustabilizowała).
2) Parametry średnich i okrągłych poziomów:
- Średnie mają następujące parametry:
a) Red Ema - Exponential movina avarage - 48 - close
b) Green Ema - Exponential moving avarage - 16 - close
Jak widzicie, okresy minimalnie zmodyfikowałem, dlatego że zainspirwał mnie post pewnego facet na forexfactory, który pisał, że okresy powinny mieć jakaś logike. Tutaj to wynika z układu 48-godzinowego.
Jak możecie zauważyć, Green Ema na TF 15 min, będzie odpowiadać Red Ema z TF 5 min i generalnie o to tu chodzi.
Na TF 15 min tak naprawdę są 2x red EMA z dwóch róznych TF, przy czym M15 ma zawsze pierwszeństwo.
- Okrągłe poziomy są rozstawione co 25 pipsów, przy czym najistotniejsze są "50" i "100".
3) Rodzaje wejść
Generalnie wejścia są z poziomu M15. Czasami się zdarzy że wejdę z M5.
Wejścia są:
1) Zgodnie ze średnimi - na ucieczke od średnich
2) Przeciwko średnim - na powrót do red EMA.
4) Stop loss, Take profit oraz kwestia BE:
- Stop loss sztywny 15 pipsów. Jeżeli wywali, oznacza to tylko tyle, że wejście było złe i koniec tematu.
Zmusi mnie to do szukania bardziej precyzyjnych wejść, oraz szukania wejść poprzez zlecenia oczekujące.
-
Take profit -
Musi być stosowany zawsze. Wyznaczany będzie w oparciu o linie (R)eakcji lub przy grze na powrót, nie dalej niż obszar Red Ema na TF 15 min.
Maksymalna wielkość TP to 43 pipsy, ale nie powinien on wychodzić poza obszar (R)eakcji wyznaczony przez linie. Max wielkość TP pochodzi z dotyczasowego doświadczenia i obserwacji.
- Break even - z doświadczeń ostatnich kilku dni, nie będe w ogóle przechodził na BE.
Przesunięcie SL na BE, psuje logikę i sensowność SL'a i powoduje szukania niepotrzebnego wejścia w przypadku wybicia, a każde nowe wejście jest obarczone ryzykiem.
5) Money management:
1) Dla zabezpieczenia kapitału przed najsłabszym ogniwem systemu (czyli mną), na początek danego tygodnia tradingowego będe przelewał 10% całego depozytu, na konto do handlu.
2) Pozostały kapitał będzie się znajdywał w "Banku".
3) Zyski w ciągu dnia, lub na koniec dnia handlowego, będą przekazywane do "banku" celem zabezpieczenia.
3) W przypadku uślizgu ponad ~5% depo, lewar 1:100 na koncie tradingowym nie pozwoli mi składać nowych zleceń.
Po takim uślizgu w danym dni, nastąpi przerwa w handlu.
Dopuszczam tylko 1 uzupełnienie depo handlowego w tygodniu.
4) Nie ma znaczenia żadnego znaczenia już wcześniej zabezpieczy kapitał w banku.
Jeżeli przykładowo do wtorku zarobie 15% i to przeleje do banku, do czwartku zalicze uślizg 10%, trading w danym tygodniu się kończy, pomimo że tydzień nadal jest na plusie. Chodzi tutaj o trzymanie uślizgu w ryzach.
5) Tak zbudowany system zarządzania kapitałem, sprawi, że na transakcje nie powinienem
więcej ryzykować niż 1-2%. Dodatkowo zapewnia maksymalną ochronę przed drawdown'em.
Komentarz końcowy:
Mija już bardzo dużo czasu, odkąd się w ogóle foreksem zainteresowałem. Journal na ten moment ma prawie 6 miesięcy i stwierdzić muszę, że dzieki prowadzeniu dzienniczka i wystawianiu się na grillowanie przez was, jakość mojego handlowania bardzo poszła mocno do góry.
Niestety, gdy już poczułem że mogę regularnie zarabiać, nagle wszystko się spieprzyło. Od euforii, że tak dobrze idzie, wszedłem w tryb "nieomylności" i zamiast reagować na ruch ceny, ja zaczałem przewidywać jak cena ma się zachować.
Wydarzenia z ostatnich 2-3 tygodniu (te ogromne obsuwy % kapitału) zmusiły mnie do przeanalizowania swojej dotyczasowej gry i szukania odpowiedzi "what da faq" się stało.
Generalnie widzę, że może się zdarzyć słabszy dzień, które sprawi, że przesadzamy z wielkością pozycji. Puszczają nerwy a finał jest później jaki jest.
Mam szczerą nadzieję, że system MM które sobie opracowałem po tej wtopie, uchroni mnie przed podobnym błędem w przyszłości.
Co do samego sposobu wejść, widzę, że tutaj system działa OK. Największy problem mam dalej z braniem TP i na tym będę się chciał skupić.
Podgląd do konta handlowego zabieram, bo nie jest to potrzebne, bo statystyki są zafałszowane, ale będę codziennie po tradingu robił podsumowanie danego dnia, z rzutką wszystkich wejść + określę DD oraz profit.
Zostawiam dostęp do "banku". Generalnie wszelkie wpływy to przesunięte zyski.
Wypływy, to przesunięcie kasy do rachunku handlowego. Gdy na koniec dnia, wrzucę liste wejść i zobaczycie coś niepokojącego, proszę mnie przywołać do porządku.
Bardzo dużo mi pomagają wasze opinie i wiele razy mnie po prostu opierdzielilicie, co przywołuje mnie za każym razem do pionu.
To by było na tyle, czas wrócić do handlu

.