Teraz można potestować to o czym pisał Trzycenty, czyli testach na zgodność z rozkładem normalnym. Kiedy jest ok, a kiedy nie. Jeżeli mamy zgodność to w ciemno można grać tym systemem. Oczywiście zgodność będzie wtedy, kiedy średnia będzie nadążać za zmianami w spreadzie.
Dodano po 1 godzinach 1 minutach:
Całkiem fajna zabawa z tym testem zgodności, zaaplikuję to do arkusza i od poniedziałku popatrzę jak się to zachowuje.
Dodano po 52 minutach:
To jest dopiero ciekawe!
Z dostępnych danych zrobiłem test na zgodność z rozkładem normalnym (czyli wtedy kiedy nasza strategia działa) dla tego samego okresu (27.08.2008 godz. 02:10 do 27.08.2008 godz. 18:45) biorąc do obliczeń spread EU-UC i GU-EU.
Porównałem to do wykresów par crossowych EUR/CHF i EUR/GBP i wyszły bardzo ciekawe rzeczy co widać na obrazku poniżej.
Mimo trendów wzrostowych na parach crossowych spread GU-EU był bardzo daleki od rozkładu normalnego, natomiast spread EU-UC był bardzo jemu bliski!
Myślę, że jest to naprawdę godne uwagi i dalszych testów, bo coś w tym musi być.
Już wiemy, że spread GU-EU z równowagi wybija cross, gdy wpada w trend. Tylko co wybija z równowagi spread EU-UC jeśli nie jest tym para crossowa? O ile coś go z równowagi w ogóle wybija, bo jak do tej pory to chodzi jak w zegarku...
Dodano po 39 minutach:
Chociaż co ciekawe w tym czasie kursy EURUSD i USDCHF były w konsolidacji, więc spread EU-UC mógłby być niezgodny z rozkładem normalnym wtedy kiedy te pary wejdą w trend.
Wtedy wniosek mógłby być taki:
Gdy spread GU-EU jest zgodny z rozkładem normalnym to EUR/GBP jest w konsolidacji, gdy nie jest zgodny to EG jest w trendzie.
Natomiast gdy spread EU-UC jest zgodny z rozkładem normalnym to EU i UC są w konsolidacji, gdy nie jest to są w trendzie.
Aby sprawdzić czy tak jest z EU i UC to trzeba poczekać na silne jednokierunkowe ruchy, bo z EG to już chyba zostało sprawdzone.
Dodano po 7 godzinach 17 minutach:
I jak widać na kolejnym obrazku to do naszej strategii mimo wszystko lepiej pasuje USDCHF. Tak wynika z porównania EURUSD i CHFUSD, te pary są ze sobą najbardziej skrelowane i najbardziej nadają się do pair tradingu.
Dodano po 20 minutach:
Bardzo długookresowe porównanie EURGBP i EURCHF wszystko wyjaśnia: