Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: highend »

gorzej jak ktoś ma debet -900K PLN... bo był tu ktoś taki....
A w ogóle to para EUR/CHF wygląda mi wzrostowo :mrgreen: .
Szczególnie gdy pominąć świecę z 15 stycznia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to wykres ładnie ciśnie do góry ;) EUR w teorii ma się ma osłabiać (QE).... a CHF ? ujemne stopy itd.... :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

highend pisze:gorzej jak ktoś ma debet -900K PLN... bo był tu ktoś taki....
A w ogóle to para EUR/CHF wygląda mi wzrostowo :mrgreen: .
Szczególnie gdy pominąć świecę z 15 stycznia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to wykres ładnie ciśnie do góry ;) EUR w teorii ma się ma osłabiać (QE).... a CHF ? ujemne stopy itd.... :)
Wiesz, może i ktoś ma taki debet.
Tylko, że aby dobrze zdiagnozować dany przypadek, to trzeba znać bardzo dużo szczegółów, a
nie walić tylko ogólnikami i wszystkich ładować do jednego wora.
Bardzo dużo szczegółów złożyło się na te -900K PLN i trzeba znać je wszystkie, żeby coś konkretnego powiedzieć.

Jeżeli trafiło na osobę, ogólnie niezamożną, to nikt nie zmusi jej do płacenia.
A i sąd polski nie zasądzi takiej spłaty.
Jeżeli trafiło na bogatego, to będzie wiedział co robić i jakich prawników zatrudnić.
EURCHFDaily.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Dadas pisze:
EURCHFDaily.png
No proszę, czyli czegoś się jednak nauczyłem :564: Dzięki Dadas.
Sorry za offtop :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

Dadas pisze: Argumentacja, że tacy lub inni analitycy bardzo poważnych firm także nie przewidzieli czegoś nie
stanowi żadnego usprawiedliwienia, ani nie świadczy o tym, że ci ludzie, tylko dlatego, że pracują
w takiej firmie, to musza być mądrzejsi lub bardziej zorientowani niż jakaś indywidualna osoba,
która sobie po cichu robi swoje w zaciszu swojego domu.
Oczywiście że nie muszą. Ale przeważnie są bo to ich codzienna robota (mają doświadczenie). Oczywiście możesz myśleć że bez wiedzy ekonomicznej, finansowej itd. i tak jesteś lepszy od wszystkich dookoła, ale takie myślenie wcześniej czy później skończy się katastrofą. Pewnie że trzeba mieć własny rozum i umieć pójść pod prąd żeby zarobić. Ale to oczywiste.
Dadas pisze: SNB nie ma żadnego obowiązku ostrzegania kogokolwiek o swoich zamierzonych decyzjach,
ani że osoba tradująca z tym założeniem po prostu nie ma pojęcia czym ryzykuje, dopóki
nie doświadczy tego na własnej skórze.
Pewnie że nie ma obowiązku. Ale nie będę już dyskutować bo są tu więksi ode mnie specjaliści od polityki banków centralnych (Semafor i Dadas). A i tak nie ma to związku z meritum sprawy.

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

bolek_i_lolek pisze:
Dadas pisze: Argumentacja, że tacy lub inni analitycy bardzo poważnych firm także nie przewidzieli czegoś nie
stanowi żadnego usprawiedliwienia, ani nie świadczy o tym, że ci ludzie, tylko dlatego, że pracują
w takiej firmie, to musza być mądrzejsi lub bardziej zorientowani niż jakaś indywidualna osoba,
która sobie po cichu robi swoje w zaciszu swojego domu.
Oczywiście że nie muszą. Ale przeważnie są bo to ich codzienna robota (mają doświadczenie). Oczywiście możesz myśleć że bez wiedzy ekonomicznej, finansowej itd. i tak jesteś lepszy od wszystkich dookoła, ale takie myślenie wcześniej czy później skończy się katastrofą. Pewnie że trzeba mieć własny rozum i umieć pójść pod prąd żeby zarobić. Ale to oczywiste.
Dadas pisze: SNB nie ma żadnego obowiązku ostrzegania kogokolwiek o swoich zamierzonych decyzjach,
ani że osoba tradująca z tym założeniem po prostu nie ma pojęcia czym ryzykuje, dopóki
nie doświadczy tego na własnej skórze.
Pewnie że nie ma obowiązku. Ale nie będę już dyskutować bo są tu więksi ode mnie specjaliści od polityki banków centralnych (Semafor i Dadas). A i tak nie ma to związku z meritum sprawy.
Sprawa jest prosta:
Jeżeli ktoś nie potrafi wziąć pełnej odpowiedzialności za wszystkie rezultaty, jakie w życiu osiąga,
to będzie szukał winnych wszędzie, tylko nie w samym sobie.
Będzie babrał się w przeszłości, zamiast wziąć "byka za rogi" i iść do przodu.

Loserzy widzą każdą porażkę jako przeszkodę, którą ktoś inny im kładzie na drodze, a gdy
już nie ma na kogo zwalić, to oskarżają Boga.
Zwycięzcy traktują każdą porażkę jako okazję do doskonalenia siebie.
Przeszłość stanowi jedynie wskazówkę czego nie należy robić, a co należy.

Rzeczywistość jest taka, że żyjemy tylko i wyłącznie w teraźniejszości.
Wczoraj już było i się nie powtórzy.
Jutro zawsze będzie jutro.
A rzeczywistość i punkt mocy jest zawsze tu i teraz.

Każdy ma wybór.
Może utknąć w przeszłości i babrać się w g*wnie, albo wziąć się do roboty tu i teraz.
Debet nie zniknie dlatego, że będzie narzekać i szukać winnych.

Jestem przekonany, że są już tacy, którzy odrobili straty i są na zyskach.
I to są zwycięzcy, którzy po działają, zamiast rozżalać się nad sobą i szukać winnych.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2015, 22:12 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

Dadas pisze: Jestem przekonany, że są już tacy, którzy odrobili straty i są na zyskach.
Sure.
BTW, piękna filozofia (ta o zwycięzcach i loserach). Jestem zauroczony.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2015, 22:34 przez bolek_i_lolek, łącznie zmieniany 2 razy.

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Dadas pisze:
openinvestment pisze:
Dadas pisze:
Tym wszystkim, od których broker żąda zwrotu powstałego debetu proponuję takie rozwiązanie:
Zamiast tracić czas na babranie się w przeszłości, nie płacić.
W tym czasie zrobić wszystko, żeby nauczyć się zarabiać.
I zarobić u innego brokera.

Być może wtedy -10K stanie się kwestią +10K w jednej transakcji.
I sytuacja z przeszłości będzie pozytywnym doświadczeniem, dzięki któremu
nauczyliśmy się zarabiać i zarobiliśmy.
Taka sama gadka jak brokera. Skompromitowales się naganiaczu.

Od oszustów stronić. Zrywać z byciem ofiarą szybko, nie dawać się wyzyskiwać kolejny raz. To jest rada i prawidłowa nauka z błędów.
Sprostowanie:

Nie jestem przedstawicielem żadnego brokera, ani nie jestem brokerem.
Jestem taką osobą, co sobie siedzi w zaciszu swojego domu i ma zdrowy rozsądek, i żyje teraźniejszością.

A twoje podejście, to typowe podejście osoby o mentalności ofiary, która widzi jedynie oszustów,i
która nie potrafi wziąć odpowiedzialności za wyniki osiągane w swoim życiu.
Przez uważną analizę uniknąłem strat, które bym poniósł, jak czas pokazał, korzystając w Bossa Forex, mForex itp. Za to sukcesywnie zyskiwałem na inwestycjach na giełdach. Wśród instrumentów miałem i mam np. kontrakty (z dźwignią). Nie wychodzę chyba jednak na ofiarę, którą bym był gdybym stosował podejście, które zaproponowałeś.

Jest dokładnie odwrotnie niż to, co napisałeś. "Żale wylewane przez wszystkich tych, którzy stracili przez ten pechowy czwartek, lub w każdej innej sytuacji " jednak mają coś (-pogrubienie moje) "(...) wspólnego z tym, czy innym brokerem (...)".

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Dadas pisze:

Jestem przekonany, że są już tacy, którzy odrobili straty i są na zyskach.
Raczej wątpię.
Prosty przykład.
Inwestor na szwajcarskim przekręcie stracił cały kapitał, jaki miał u brokera. Przyjmijmy, że to kwota X. Dodatkowo ma debet ujemny o wartości Y.
Aby móc inwestować dalej MUSI mieć dodatkowy kapitał, który nie był na koncie brokerskim. Załóżmy, że tak jest i że to kwota X. Teraz inwestor MUSI podpisać nową umowę z nowym broekrem, bo u starego ma debet Y.
Podpisanie umowy i uruchomienie rachunku trwa od 3 dni do 2 tygodni.
No, ale załóżmy, iż byli tacy co przewidzieli podobną okoliczność i byli na nią przygoowani i od razu zaczęli zarabiać u nowego brokera.
Czyli mają na koncie kwotę X i muszą odrobić stratę X.
100 % w dwa tygodnie !
No proszę Cię !
To nierealne. Mam na myśli regularne zyski, bo jednorazowo to nic nie znaczy.
Nawet mnie raz się zdarzyło zarobić 100% w dwa tygodnie, przy dynamicznym ruchu moich pozycji. Od razu zrozumiałem, że mimo żmudnego wyliczania wielkości pozycji w stosunku do kapitału mam za dużą pozycję bo nie przewidziałem tak silnego ruchu i wydawało mi się, że mam pozycje o bezpiecznych wielkościach.
Poza tym pisałes coś o rozsądku.
Rozsądny inwestor po szwajcarskim kancie wypłaca kasę od WSZYSTKICH brokerów i czeka co najmniej miesiąc aby wyjaśniło się, którzy brokerzy przetrwali frankowe tsunami.

@Dadas
Szanuję Cię za umiejętność tworzenia wskaźników oraz (zwłaszcza) za chęć pomagania w tej kwestii innym, lecz w dyskusji za bardzo się nakręcasz i tracisz obiektywizm.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

Jak was ta lekcja niczego nie nauczyła to dalej trzymajcie się forexu.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

forexpolska pisze:Jak was ta lekcja niczego nie nauczyła to dalej trzymajcie się forexu.
a dlaczego niby mamy sie nie trzymac forexu....?
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

ODPOWIEDZ