Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

fajne ale czemu na tak niskim interwiale..?

nie mozna na D1 z H4 i H1...??
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

andy11 pisze:fajne ale czemu na tak niskim interwiale..?

testowałem wersję na H1(ogólne zasady sysa bez zmian - przebicie poziomu, zamknięcie świecy, potwierdzony kierunek średnimi) i coś tam się skubało :wink:
jest jedno małe ale klikając na H1, gdyż zauważyłem jedną specyficzną zależność co do wejść, tzn.
cena przebija jakąś z kresek (w skali Daily - R, S, D_Pivot), kierunek potwierdzony średnimi, ale wejście powinno być dopiero na kolejnej świeczce, ponieważ cena wraca do przebitego poziomu(potwierdza go) lub wracając odbija się zaraz przed poziomem :idea:

najważniejszy moment wyczekania i dopiero właśnie wtedy są idealne wejścia, gdzie poziom straty sięga max 3 do 5 pipsów, a zasięg ruchu jest/powinien być, jak zawsze do następnej kreski zgodnie z kierunkiem przebicia :wink:

jak się uda to zademonstruję wejście z H1, oczywiście będzie z opisem i szczegółami :D :D
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

niemiaszek pisze:
andy11 pisze:fajne ale czemu na tak niskim interwiale..?

testowałem wersję na H1(ogólne zasady sysa bez zmian - przebicie poziomu, zamknięcie świecy, potwierdzony kierunek średnimi) i coś tam się skubało :wink:
jest jedno małe ale klikając na H1, gdyż zauważyłem jedną specyficzną zależność co do wejść, tzn.
cena przebija jakąś z kresek (w skali Daily - R, S, D_Pivot), kierunek potwierdzony średnimi, ale wejście powinno być dopiero na kolejnej świeczce, ponieważ cena wraca do przebitego poziomu(potwierdza go) lub wracając odbija się zaraz przed poziomem
:idea:

najważniejszy moment wyczekania i dopiero właśnie wtedy są idealne wejścia, gdzie poziom straty sięga max 3 do 5 pipsów, a zasięg ruchu jest/powinien być, jak zawsze do następnej kreski zgodnie z kierunkiem przebicia :wink:

jak się uda to zademonstruję wejście z H1, oczywiście będzie z opisem i szczegółami :D :D
tak jest czesto i gesto...ale takie to uroki wysokich interwialow...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kto chce się zapoznać o co biega w moim sysie a jeszcze nie pisał PW, więc każdy ma możliwość przeczytania opisu tutaj :wink:
trochę niechronologicznie, ale osoby, które pisały do mnie PW, to otrzymały mniej więcej taką odpowiedź:

""" Codziennie w DT wrzucam tabelkę z poziomami, bo są takie osoby, którym szablon mt4 nie pasuje ponieważ nie działają na mt4 i wolą/muszą ręcznie nanosić sobie kreski(sporo PW dostałem z taką prośbą).
Kilka miesięcy temu sam opracowałem prostego sysa na poziomy(R, Pivot, S) i zamieściłem na forum wraz z szablonem do mt4.
Po wykresach widzę, że bardzo dużo osób korzysta z tego, więc i cała terminologia w DT bazuje na określeniach (np. D_S1, D_R2, Pivot) i bardzo wiele osób pisało do mnie od razu po publikacji po szczegóły i wyjaśnienia.
Może ładnie to nie wygląda(opis, forma, treść), ale jak ktoś choć trochę czasu poświęcił na siedzenie przed ekg to wie dokładnie o czym mowa i jak to rozgryźć.
Po raz pierwszy opis sysa/strategii wrzuciłem do cudzego jurnala, ale wtedy sytuacja tego wymagała:
http://forex-nawigator.biz/forum/strate ... ml#p661429

Wskaźnik/szablon do wyznaczania pivotów(PivotPointsMultitimeframe):
http://forex-nawigator.biz/forum/ciekaw ... ml#p517540

Dzięki Melce(melpomena) jest wersja z cienkimi kreskami do pobrania poniżej, więc dla niej należą się podziękowania.

Klikając na pivoty/poziomy najbardziej istotną kwestią jest nie samo przebicie poziomu a zamknięcie świeczki poprzedzającej zajęcie pozycji pod/nad poziomem w zależności od tego czy gramy pozycję L czy S.
Troszkę zmodyfikowałem mojego sysa dla M5 i dodałem dwie średnie(SMA21 i SMA200), aby przebicie danego poziomu było dodatkowo potwierdzone układem trendowym przez średnie. Przecięcie i układ SMA21 nad SMA200 mamy trend wzrostowy. Spadkowy przy odwrotnym ułożeniu średnich.
Jeżeli klikasz na H1 to zwróć uwagę, że świeca która przebija i zamyka się pod/nad poziomem jest tylko do obserwacji, gdyż najczęściej to kolejna świeca ceną wraca do przebitego poziomu i to jest dopiero sygnałem do zajęcia pozycji zgodnie z kierunkiem wcześniejszego przebicia. :!:

Najważniejszym elementem żeby zacząć w realu to obserwacja, obserwcja i jeszcze raz obserwacja, aż zauważysz schematyczność działania wykresu i zachowania ceny.
Zacznij ćwiczyć na demo a dopiero jak załapiesz o co chodzi(opatrzysz się, że cena chodzi od kreski do kreski) i będziesz pewny działania sysa dopiero wtedy możesz zacząć klikać na realu.
Im większe doświadczenie/opatrzenie tym lepszy specjalista w danym temacie :wink:
Jak zaczniesz kombinować po swojemu i przedobrzysz lub będziesz klikał na siłę, na wynik, przelewarujesz depo to możesz być pewny, że poniesiesz sromotną klęskę. """
Prostota tego sysa jest jego największą zaletą, żeby zbierać pipsy. :d

Tabelka z poziomami dotyczy tylko i wyłącznie DT. :!:
Odnośnie poziomów z M, to przy pierwszym kontakcie ceny działają zazwyczaj przeciwnie do kierunku ruchu, inaczej mówiąc działają jako wsparcie lub opór przeciwko trendowi z mniejszych TF.

Wszelkie pozostałe kwestie, niezrozumiałe dla wielu z powyższego opisu, postaram się wytłumaczyć w dzienniku jak również, praktyka i wejścia pokazane na bieżąco napewno powinny być bardzo pomocne :D

Autor nie przewidział książki skarg i zażaleń, ponieważ każdy ponosi pełną odpowiedzialność za działanie na swoich rachunkach, więc proszę nie traktować tego jurnala jako źródło rekomendacji i 100% strzałów na których się tylko zarabia :!: :!: :!:

Sugestie, propozycje, zapytania czysto merytoryczne związane z tematem jak najbardziej mile widziane, natomiast pisanie o "dupie maryni" i wszczynanie wycieczek osobistych będzie na moją prośbę usuwane przez Moda. :d :p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

widzę, że cisza i zainteresowanie żadne rozmową... pewnie sys kiepski, nikt go nie stosuje więc nikt nie zarabia :d :p

no cóż, nic na siłę, ale ostatnio moda jest na nawi na pokazywanie reala, więc i ja się skusiłem, a co tam :wink:

https://www.myfxbook.com/portfolio/real ... ck/1140428

https://www.mql5.com/en/signals/81701#!tab=trading

muszę tylko dołożyć OCT(nie mogę znaleźć licencji) od Andrzeja Pierza do tego rachunku i już wszycho będzie ogarnięte... oczywiście pozostaje kwestia czasu, ale do świąt wielkanocnych powinienem mieć trochę więcej... pożyjemy, zobaczymy :wink:

MrNov
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MrNov »

Hi
Mój pierwszy post na forum chociaż obserwuję od dawna
Sys mnie zainteresował i trochę liczyłem też, że:
niemiaszek pisze:....... się wszycho poukłada, ale bądźmy dobrej myśli, że tych zagrań pokazanych w jurnalu będzie jak najwięcej :wink:
Może uda się tutaj:
Na pewno będę tam zaglądał.
Powodzenia :564:

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Niemiaszku, odblokuj historię transakcji :).
Tam nie ma kwot, ale można zobaczyć % zyski / straty jakie ponosiłeś na danej transakcji.

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mpapiez pisze:Niemiaszku, odblokuj historię transakcji :).
Tam nie ma kwot, ale można zobaczyć % zyski / straty jakie ponosiłeś na danej transakcji.
ale tam nie ma więcej transakcji, bo to świeży rachunek... :roll:
ma status Public i nie mam nic do ukrycia... stosuję zasadę wszystko albo nic, więc zabawa w chowanego nie wchodzi w grę :d :p

jak się uda to do pozycji zgodnych z sysem będę wrzucał screena, ewentualnie krótki opis jaka jest zajęta(wcześniejsze wpisy), żeby później nie było rozliczania mnie z klikania własnym sysem, że coś robię nie tak, nie zgodnie z założeniami 8)
mogą być wejścia na "czuja", ale to nie podlega opisowi z dokładnym tłumaczeniem dlaczego tak
postaram się ograniczać z takimi zagraniami i walczyć głównie na bazie sysa :wink:

na demo pokazanym jakiś czas temu nie będzie już żadnych pozycji, tylko aktualny real do wglądu :!:

na myfxbook i mql5, są wcześniejsze rachunki, więc wszycho do wglądu, jakie pozycje, kiedy, ile w plecy a ile do przodu :568: :564:

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Właśnie skoro na tym czymś http://www.mql5 wszystko jest pokazane to po co ukrywasz to na myfxbook?
Depo i takie tam.

Pozdrawiam,
Leo
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Leonardo pisze:Właśnie skoro na tym czymś http://www.mql5 wszystko jest pokazane to po co ukrywasz to na myfxbook?
Depo i takie tam.

Pozdrawiam,
Leo

chyba się nie rozumiemy :roll:
niczego nie ukrywam i już o tym pisałem, być może z racji tego, że jeszcze nie ma pełnej weryfikacji konta na myfxbook(chyba coś muszę dodatkowo zatwierdzić po pierwszej transakcji) i nie widzisz wszystkiego... nie wiem gdzie tkwi problem, bo jaki by to miało sens, że na mql5 widać wszycho a na myfxbook miałbym ukrywać, co tam sobie klikam :shock:
przecież jednocześnie pokazałem linki do myfxbook.com i mql5 (kilka postów wyżej)

pomyśl sam, bo odpowiedź jest w Twoim pytaniu :wink:

jak dodać w stopce na nawi linka do myfxbook :?:
wystarczy skopiować link System URL :?:
jak wrzucam to jako link w stopkę to nie wyświetla mi tak jak ma Mpapiez :(

ODPOWIEDZ