Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Patryś pisze:Zapytam trochę przekornie.
Szukam jakiejś strategii/systemu który dałby mi skromne (jak na ambicje niektórych z tego forum :wink: ) zyski, rzędu 10-20 pipsów dziennie. Może być czasochłonny i skomplikowany, chodzi o to, aby:
- dawał stały zysk na zakładanym poziomie przez bardzo długi okres czasu, niezależnie od warunków panujących na rynku (ma pracować procent składany, nie muszę być milionerem pojutrze)
- nie był ryzykowny (ważny jest mały DD)
- był pozbawiony jakiejkolwiek uznaniowości - jasne sygnały kiedy wejść i wyjść, a kiedy w ogóle sobie odpuścić.
Poleci mi ktoś coś takiego?

Jest taka strategia.
Moze nie 10 pipsow dziennie ale mniej ale za to ciezko stracic.
Kup sobie obligacje RFN albo US albo UK. Trzymaj, jak bedzie gorka to sprzedaj. A do tego czasu ciagnij odsetki.
Oczywiscie depozyt nie bedzie wynosil 100$ jak kusza brokerzy.
Pzdr.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Patryś pisze:Doskonale rozumiem, że nie ma strategii która na 100% zagwarantowałaby te 10 pipsów dziennie (tyle naprawdę całkowicie mnie zadowala), ale z pewnością są systemy powszechnie uznawane za:
a) bezpieczne (wysoka skuteczność, niski dd)
b) nawet w odległej perspektywie przynoszące stałe, choć relatywnie niskie wyniki.
Jeśli ktoś zna coś takiego, to byłbym bardzo wdzięczny za informację.

Zastanów się przede wszystkim jaki stop chciałbyś ustawić. Jeśli to będzie tylko 10 pipsów, to jaką musisz mieć trafność w ocenie rynku by zarabiać? Jeśli masz chęć poczytaj na przykład wątek na FF: As simple as possible: 00 level trading
Nie wiem czy mogę wkleić link, więc nie wklejam. Takich systemów jest masa, pytanie, czy sobie z którymś poradzisz w dłuższym terminie. Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prostokąt »

Witam!
Mam pytanie dotyczące depozytu zabezpieczającego.
Załóżmy że otwieram pozycje w której depozyt minimalny wynosi 100USD a ogólnie depozyt który wpłaciłem wynosi 200USD. Więc moje saldo wynosi 100 USD ponieważ 100USD zostało wzięte jako depozyt zabezpieczający. Mój broker określił stop-out na 60% czyli gdy wolne saldo (nie te które zostało wziete jako depozyt zabezpieczający) osiągnie poziom mniejszy niż 60 %(w tym wypadku 40 USD) to pozycja zostanie zamknięta ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

prostokąt pisze:Witam!
Mam pytanie dotyczące depozytu zabezpieczającego.
Załóżmy że otwieram pozycje w której depozyt minimalny wynosi 100USD a ogólnie depozyt który wpłaciłem wynosi 200USD. Więc moje saldo wynosi 100 USD ponieważ 100USD zostało wzięte jako depozyt zabezpieczający. Mój broker określił stop-out na 60% czyli gdy wolne saldo (nie te które zostało wziete jako depozyt zabezpieczający) osiągnie poziom mniejszy niż 60 %(w tym wypadku 40 USD) to pozycja zostanie zamknięta ?
Stop-out nastąpi, gdy Margin Level osiągnie poziom 60%.

Margin Level = Equity / Margin *100%
Equity - bilans konta uwzględniający otwarte pozycje
Margin - depozyt zabezpieczający

A teraz znane Ci dane podstaw do wzoru :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

gunia12
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: gunia12 »

Witam mam pytanie dotyczące aktualnego kursu dolara, zauważyłem że dolar zyskuje nie tylko do EUR ale także to innych walut takich jak np JPY czy PLN. Czy oznacza to że dane makro oraz stan aktualnej gospodarki USA jest ważniejszy niż np w krajach azjatyckich czy europejskich ? Czy wzrost dolara ma jakiś związek z malejącą ceną ropy oraz złota?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki za odpowiedź. :)

1)Załóżmy że chce użyć 400 USD z dźwignią 1:500 czyli moge otworzyć np. 1 LOT.
Czyli margin level = 100 000/200*100% = 500
60% z 500 = 300.

Stop out na 60 % oznacza że jeśli equity zejdzie do 199700 to zamknął mi pozycje tak ? (199700 bo 60% z 500= 300 więc 200000-300=199700) ?

2)Gdy strata przerośnie ten depozyt 200USD np o 50 USD więcej to jeszcze nie zamykane są pozycje?
To że przy 400USD zastosowałem dźwignie 1:500 oznacza że saldo rachunku wynosi 200 000 tak?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

gunia12 pisze:Witam mam pytanie dotyczące aktualnego kursu dolara, zauważyłem że dolar zyskuje nie tylko do EUR ale także to innych walut takich jak np JPY czy PLN. Czy oznacza to że dane makro oraz stan aktualnej gospodarki USA jest ważniejszy niż np w krajach azjatyckich czy europejskich ? Czy wzrost dolara ma jakiś związek z malejącą ceną ropy oraz złota?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Witaj,

Zmiana kursu na jednej parze walutowej odbija się też na innych w których skład wchodzi USD. Jeśłi umacnia się dolar to zjawisko to ma charakter 'globalny'. To, że do innej waluty umacnia się mniej lub bardziej świadczy tylko o mniejszym lub większym zainteresowaniu inwestorów tą drugą walutą z pary.

Słowo klucz: korelacja.

Zapraszam do artykułu:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/korelacje-rynkowe/

-- Dodano: pn 12-01-2015, 18:24 --
prostokąt pisze:Dzięki za odpowiedź. :)

1)Załóżmy że chce użyć 400 USD z dźwignią 1:500 czyli moge otworzyć np. 1 LOT.
Czyli margin level = 100 000/200*100% = 500
60% z 500 = 300.

Stop out na 60 % oznacza że jeśli equity zejdzie do 199700 to zamknął mi pozycje tak ? (199700 bo 60% z 500= 300 więc 200000-300=199700) ?

2)Gdy strata przerośnie ten depozyt 200USD np o 50 USD więcej to jeszcze nie zamykane są pozycje?
To że przy 400USD zastosowałem dźwignie 1:500 oznacza że saldo rachunku wynosi 200 000 tak?
Ad.1) Nie mam pojęcia jak to policzyłeś więc nawet nie wiem czy dobrze ;).

Margin level = 60%
Equity = X (bo nie wiesz ile będziesz miał na koncie kiedy zadziała Stop-out)
Margin = ilość kasy zamrożona przez brokera zależna od wolumenu (więc i instrumentu) i dźwigni

Podstaw to teraz porządnie tak żeby pani od matematyki z Liceum była dumna :).

Ad.2) Na koncie masz tyle ile wpłaciłeś. Dźwignia powoduje, że możesz wykorzystać tę -krotność do otwarcia pozycji. Tyle, że za całość też nie otworzysz pozycji więc to tylko teoretyczny przykład.

Jeśli X zostanie przekroczone o centa w dół to już zadziała Stop-out, a przynajmniej powinien.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Troche to trudno jasno przedstawić ;)
Może po prostu zapytam się ile moge mieć na minusie(kiedy zamkną mi pozycje): Chce zainwestować 200 EUR przy dźwigni 1:500 i otworzyć pozycje 10 000 (0.1lota). Depozyt zabezpieczający wyniesie ok. 20 EUR. Wezwanie do uzupełnienia depozytu wynosi 80% a Stop-out wynosi 60 %.

Mam konto demo. I mam tam takie informacje:
Saldo rachunku: 1000000 USD Saldo rachunku operacyjnego: 1000150 USD Wymagany depozyt:120 Wolne środki:1000030 USD Poziom zabezpieczenia:859829 %.
Podejrzewam że gdy ten poziom zabezpieczenia dojdzie poniżej 60% to zamkną pozycje.Tylko jak to polizczyć w takim razie...?

Byłbym wdzięczny za informcję bo już nie wiem gdzie szukać.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie masz nigdzie szukać tylko zrobić tak jak Ci napisałem. Masz wzór, pozostaje tylko prosta matematyka.
Poziom zabezpieczenia to właśnie Margin Level.

Pierwszy przykład poniżej. Z drugim już poradź sobie sam.

200 EUR to Balance (bez znaczenia w tych wyliczeniach). Equity to X. Margin Level to 60%. 0.1 lota przy 1:500 to 20 EUR (depozyt zabezpieczający).

0,6 (60%) = X / 20 * 1 (100%)
X = 12 EUR

Jak stan konta spadnie poniżej 12 EUR to zamknie Ci wszystkie otwarte pozycje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

OKej dziękuje bardzo za cierpliwość.
Czyli dla pewnośći najlepiej przeznaczyć tyle pieniędzy żeby móc otworzyć pozycje i jeszcze raz tyle ?

ODPOWIEDZ