gunia12 pisze:Witam mam pytanie dotyczące aktualnego kursu dolara, zauważyłem że dolar zyskuje nie tylko do EUR ale także to innych walut takich jak np JPY czy PLN. Czy oznacza to że dane makro oraz stan aktualnej gospodarki USA jest ważniejszy niż np w krajach azjatyckich czy europejskich ? Czy wzrost dolara ma jakiś związek z malejącą ceną ropy oraz złota?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Witaj,
Zmiana kursu na jednej parze walutowej odbija się też na innych w których skład wchodzi USD. Jeśłi umacnia się dolar to zjawisko to ma charakter 'globalny'. To, że do innej waluty umacnia się mniej lub bardziej świadczy tylko o mniejszym lub większym zainteresowaniu inwestorów tą drugą walutą z pary.
Słowo klucz: korelacja.
Zapraszam do artykułu:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/korelacje-rynkowe/
-- Dodano: pn 12-01-2015, 18:24 --
prostokąt pisze:Dzięki za odpowiedź.
1)Załóżmy że chce użyć 400 USD z dźwignią 1:500 czyli moge otworzyć np. 1 LOT.
Czyli margin level = 100 000/200*100% = 500
60% z 500 = 300.
Stop out na 60 % oznacza że jeśli equity zejdzie do 199700 to zamknął mi pozycje tak ? (199700 bo 60% z 500= 300 więc 200000-300=199700) ?
2)Gdy strata przerośnie ten depozyt 200USD np o 50 USD więcej to jeszcze nie zamykane są pozycje?
To że przy 400USD zastosowałem dźwignie 1:500 oznacza że saldo rachunku wynosi 200 000 tak?
Ad.1) Nie mam pojęcia jak to policzyłeś więc nawet nie wiem czy dobrze

.
Margin level = 60%
Equity = X (bo nie wiesz ile będziesz miał na koncie kiedy zadziała Stop-out)
Margin = ilość kasy zamrożona przez brokera zależna od wolumenu (więc i instrumentu) i dźwigni
Podstaw to teraz porządnie tak żeby pani od matematyki z Liceum była dumna

.
Ad.2) Na koncie masz tyle ile wpłaciłeś. Dźwignia powoduje, że możesz wykorzystać tę -krotność do otwarcia pozycji. Tyle, że za całość też nie otworzysz pozycji więc to tylko teoretyczny przykład.
Jeśli X zostanie przekroczone o centa w dół to już zadziała Stop-out, a przynajmniej powinien.