Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie sugeruj się tym co bym zrobił ja, bo zaraz będzie inna kontrowersyjna sytuacja i znów będziesz szukał kogoś kto rozwieje Twoje wątpliwości. Sam musisz wiedzieć co powinieneś zrobić w oparciu o swoją strategię i jej założenia (w których zawarte są też takie sytuacje i tolerancja na pewne rozbieżności).

Cofnij wykres o 3 lata wstecz i zacznij analizować świeca po świecy - bezcenna nauka. Akurat na długie zimowe wieczory ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

raposo pisze:Nie sugeruj się tym co bym zrobił ja, bo zaraz będzie inna kontrowersyjna sytuacja i znów będziesz szukał kogoś kto rozwieje Twoje wątpliwości. Sam musisz wiedzieć co powinieneś zrobić w oparciu o swoją strategię i jej założenia (w których zawarte są też takie sytuacje i tolerancja na pewne rozbieżności).

Cofnij wykres o 3 lata wstecz i zacznij analizować świeca po świecy - bezcenna nauka. Akurat na długie zimowe wieczory ;).
Spoko, słuszna rada. Nie chodziło mi jednak o to, żeby zagrać tak jak powiesz tylko o opinię -) Bo tak czy tak mam odpalone demo, więc żadnej straty/zysku fizycznego nie będzie. Co do strategii to właśnie szukam, czytam i kombinuję, dlatego pytam doświadczonych co zrobiliby w takiej sytuacji. Ale faktycznie- studiowanie wykresów sprzed m-cy jest ciekaweym pomysłem.

A podpowiedz mi jeszcze taką rzecz- do wyznaczania trendu bierzemy pod uwagę dwie świece (formacje świec wyglądające jak środkowy palec wyciągnięty w geście przyjaźni -) ) I tak dla H4 te dwie formacje będą się zaczynały 2-go stycznia (w poprzednich screenach, które wrzuciłem) a na H1 już tylko od 9-go stycznia godź. 14. Obydwie pokazują trend spadkowy. Czy w takim razie ten trend jest mocniejszy przez to, że niejako nakłada się w dwóch/trzech interwałach czy po prostu linie trendu na innych interw. używa się do innej gry?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie chcę Ci przekazywać mojej opinii na wskazany przykład, bo po 1. wolę dawać wędkę niż rybę, 2. nic Ci ona nie da, bo przyjdzie kto inny i jego zdanie może być z goła inne. I nie jest powiedziane, że któryś z nas będzie myślał źle (tylko inaczej).

Jest weekend i szczerze powiedziawszy nie mam ochoty teraz patrzeć na wykresy ;). Ale odnosząc się ogólnie do tego zagadnienia - jak na jednym interwale masz trend spadkowy i na drugim też to nic tylko świadczy o tym, że kierunek jest jeszcze bardziej słuszny ;).

Poczytaj o trendach wyższego i niższego rzędu, np. tu:
http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=246
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: HTR »

raposo pisze: Poczytaj o trendach wyższego i niższego rzędu, np. tu:
http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=246
I ta wędka nieco rozjaśnia sytuację, dzięki,
pozdrawiam!

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Zapytam trochę przekornie.
Szukam jakiejś strategii/systemu który dałby mi skromne (jak na ambicje niektórych z tego forum :wink: ) zyski, rzędu 10-20 pipsów dziennie. Może być czasochłonny i skomplikowany, chodzi o to, aby:
- dawał stały zysk na zakładanym poziomie przez bardzo długi okres czasu, niezależnie od warunków panujących na rynku (ma pracować procent składany, nie muszę być milionerem pojutrze)
- nie był ryzykowny (ważny jest mały DD)
- był pozbawiony jakiejkolwiek uznaniowości - jasne sygnały kiedy wejść i wyjść, a kiedy w ogóle sobie odpuścić.
Poleci mi ktoś coś takiego?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jakby coś takiego istniało to każdy kto podpiął by się pod ten system byłby w dłuższym terminie milionerem.
Najważniejsze w forex jest zarabianie stałe i regularne.
Nie ma takich systemów. Zaraz pewnie odezwą się ludzie, którzy koszą pipsy regularnie co miesiąc - spytam się tylko o pokazanie konta na MyFXbook, bo z bajek już wyrosłem.
Adrianoforex pewnie będzie pierwszy.
Solą życia jest kasa.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Doskonale rozumiem, że nie ma strategii która na 100% zagwarantowałaby te 10 pipsów dziennie (tyle naprawdę całkowicie mnie zadowala), ale z pewnością są systemy powszechnie uznawane za:
a) bezpieczne (wysoka skuteczność, niski dd)
b) nawet w odległej perspektywie przynoszące stałe, choć relatywnie niskie wyniki.
Jeśli ktoś zna coś takiego, to byłbym bardzo wdzięczny za informację.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

nikt Ci takiego systemu tutaj nie poda bo raz - większość osób która zarabia szanuje swoją pracę i poświęcony czas na stworzenie dochodowej strategii i za darmo jej nie udostępni, a dwa - nawet gdyby ktoś się na to zgodził to nie masz gwarancji że będziesz uzyskiwał takie same wyniki jak autor tegoż systemu :) najlepiej jest stworzyć coś własnego, nie kopiować czyjegoś pomysłu, bo po pewnym czasie będziesz się nieswojo z tym czuł ;) wiem co mówię i uwierz mi że na to wszystko potrzeba czasu - gdyby było inaczej to nie byłoby tego forum bo każdy z nas już dawno spałby na kasie :P

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Patryś pisze:z pewnością są systemy powszechnie uznawane za:
a) bezpieczne
I jeszcze żeby to był automat pewnie :d

Powszechnie to wiadomo tylko że strategie spekulacyjne mają dystrybucję fat tail i dlatego nie są bezpieczne.
radical material simplification

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Patryś pisze:Doskonale rozumiem, że nie ma strategii która na 100% zagwarantowałaby te 10 pipsów dziennie (tyle naprawdę całkowicie mnie zadowala), ale z pewnością są systemy powszechnie uznawane za:
a) bezpieczne (wysoka skuteczność, niski dd)
b) nawet w odległej perspektywie przynoszące stałe, choć relatywnie niskie wyniki.
Jeśli ktoś zna coś takiego, to byłbym bardzo wdzięczny za informację.
Ten system jest powszechnie znany, "nazywa się twój własny mózg"

DR Van K. Tharp kiedyś twierdził że o sukcesie w tradingu w 60% decyduje psychologia, 30% stanowi strategia zarządzania pozycją i 10% system...... tak uważał przez dwie dekady aby w końcu przyznać w ostatnich latach, że nie doceniał wpływu psychologii.....

ODPOWIEDZ