mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
9%
Poza paroma minusami są ok
8
36%
Przeciętny
6
27%
Mają wiele wad
3
14%
Stanowczo odradzam
3
14%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ADASKO2012 pisze:Czyli reasumujac zmien brokera.Teraz pomyslisz o brokerze MM,na ktorego wszyscy pluli o rekwotowania a pewnie przeszedles na ECN , zobaczyles brokera,ktory niczego nie gwarantuje i okazuje sie jeszcze gorszy od poprzedniego.Broker ECN nadaje sie praktycznie tylko do skalpowania.Poszukaj jakiegos dobrego MM/STP.
Oj żebyś się nie zdziwił. U MM poślizgi też występują. Dodatkowo sztuczne, sztywne rozszerzanie spreadów, utrudnianie w przeróżny sposob handlu (oczywiscie w skrajnych przypadkach) i inne... W STP otrzymasz te same warunki co w ECN.

Nie tu tkwi rozwiazanie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

Prośba do raposo

Ostatnio wiele osób, włącznie ze mną, zauważa zawieszanie się platformy MT4 mForex w czasie istotnych danych. Ponieważ wcześniej, kiedy mForex nie był jeszcze tak bardzo popularny, tego problemu nie było, a teraz pojawia się u osób z przeróżnych części kraju i z różnymi IP, jedyna rozsądna konkluzja to, że problem leży w aktualnie używanym i niewydolnym systemie mForex, który nie potrafi sobie poradzić ze zbyt dużą ilością klientów i danych w momentach publikacji danych.

Proszę Cię raposo, w imieniu swoim, ale zapewne inne osoby też są tym zainteresowane, abyś zapytał w mForex i przekazał nam, publicznie na tym poczytnym Forum, odpowiedź, kiedy mForex zamierza upgradować swój system, tak aby obecne problemy z zawieszaniem się notowań się nie powtarzały.

Sądzę, że nie powinni zignorować takiego pytanie z Twojej strony, jako osoby, która przyprowadziła do nich znaczną ilość ich klientów.

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

raposo pisze:
ADASKO2012 pisze:Czyli reasumujac zmien brokera.Teraz pomyslisz o brokerze MM,na ktorego wszyscy pluli o rekwotowania a pewnie przeszedles na ECN , zobaczyles brokera,ktory niczego nie gwarantuje i okazuje sie jeszcze gorszy od poprzedniego.Broker ECN nadaje sie praktycznie tylko do skalpowania.Poszukaj jakiegos dobrego MM/STP.
Oj żebyś się nie zdziwił. U MM poślizgi też występują. Dodatkowo sztuczne, sztywne rozszerzanie spreadów, utrudnianie w przeróżny sposob handlu (oczywiscie w skrajnych przypadkach) i inne... W STP otrzymasz te same warunki co w ECN.

Nie tu tkwi rozwiazanie.

Jest kilku brokerow co maja sztywne spready np.2 pipsy nawet brokerzy STP.Jest kilku brokerow,ktorzy stop loss zamykaja tak jak sie ustawi(bez luki).Wiec mozna strategie ulozyc uwzgledniajac jeden poslizg.
A co broker ECN oferuje?Poslizg na otwarciu zlecenia,pozlizg na zamknieciu zlecenia,rozszerzajacy spread przy otwarciu lub zamknieciu.Wiec ktos kto gra zleceniami oczekujacymi broker ECN absolutnie sie nie nadaje.Dziwne tez,ze te wasze ECN-y czesto zawieszaja platformy na danych.

Muffi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Muffi »

Jest kilku brokerow co maja sztywne spready np.2 pipsy nawet brokerzy STP.Jest kilku brokerow,ktorzy stop loss zamykaja tak jak sie ustawi(bez luki).Wiec mozna strategie ulozyc uwzgledniajac jeden poslizg.
A co broker ECN oferuje?Poslizg na otwarciu zlecenia,pozlizg na zamknieciu zlecenia,rozszezajacy spread przy otwarciu lub zamknieciu.Wiec ktos kto gra zleceniami oczekujacymi broker ECN absolutnie sie nie nadaje.Dziwne tez,ze te wasze ECN-y czesto zawieszaja platformy na danych.
Przesadzasz z tymi poślizgami. Mam rachunek u brokera ECN i jest zupełnie normalnie. :D

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

ADASKO2012
Podaj aktualne przykłady takich brokerów, o których piszesz.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Muffi pisze:
A co broker ECN oferuje?Poslizg na otwarciu zlecenia,pozlizg na zamknieciu zlecenia,rozszezajacy spread przy otwarciu lub zamknieciu.Wiec ktos kto gra zleceniami oczekujacymi broker ECN absolutnie sie nie nadaje.Dziwne tez,ze te wasze ECN-y czesto zawieszaja platformy na danych.
Przesadzasz z tymi poślizgami. Mam rachunek u brokera ECN i jest zupełnie normalnie. :D
Przeciez nie kazde zlecenie generuje poslizg to wszystko zalezy od rynku.Granie wieczorami gdy rynek stoi w miejscu to wtedy nie ma poslizgow masz racje.
Jacy brokerzy chodzby trading212 .Jeszcze raz powtarzam,ze wszystko zalezy od strategii.Jesli grasz kilka razy dziennie to tylko ECN .Jesli krecisz sie wokol danych to szukaj innego.

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

rem pisze:Prośba do raposo

Ostatnio wiele osób, włącznie ze mną, zauważa zawieszanie się platformy MT4 mForex w czasie istotnych danych. Ponieważ wcześniej, kiedy mForex nie był jeszcze tak bardzo popularny, tego problemu nie było, a teraz pojawia się u osób z przeróżnych części kraju i z różnymi IP, jedyna rozsądna konkluzja to, że problem leży w aktualnie używanym i niewydolnym systemie mForex, który nie potrafi sobie poradzić ze zbyt dużą ilością klientów i danych w momentach publikacji danych.

Proszę Cię raposo, w imieniu swoim, ale zapewne inne osoby też są tym zainteresowane, abyś zapytał w mForex i przekazał nam, publicznie na tym poczytnym Forum, odpowiedź, kiedy mForex zamierza upgradować swój system, tak aby obecne problemy z zawieszaniem się notowań się nie powtarzały.

Sądzę, że nie powinni zignorować takiego pytanie z Twojej strony, jako osoby, która przyprowadziła do nich znaczną ilość ich klientów.
A jeszcze lepiej, aby w tej sprawie wypowiedział się bezpośrednio użytkownik BRE FX ECN , który - jak widać - jest czasami aktywny.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witam, witam.

Byłem na urlopie za granicą bez dostępu do komputera więc wybaczcie za niezbyt rozwinięte wypowiedzi ale już jestem więc służę pomocą ;).
ADASKO2012 pisze: Jest kilku brokerow co maja sztywne spready np.2 pipsy nawet brokerzy STP.Jest kilku brokerow,ktorzy stop loss zamykaja tak jak sie ustawi(bez luki).Wiec mozna strategie ulozyc uwzgledniajac jeden poslizg.
A co broker ECN oferuje?Poslizg na otwarciu zlecenia,pozlizg na zamknieciu zlecenia,rozszerzajacy spread przy otwarciu lub zamknieciu.Wiec ktos kto gra zleceniami oczekujacymi broker ECN absolutnie sie nie nadaje.Dziwne tez,ze te wasze ECN-y czesto zawieszaja platformy na danych.
Skoro ktoś nazywa się STP i oferuje sztywne spready to tym samym... śmieje Ci się w twarz... ;)
Jeśli ktoś realizuje Ci SL zawsze po wskazanej cenie i nazywa się STP to albo jest mistrzem płynności albo... Śmieje Ci się w twarz.

To nic osobistego ale jeśli jest taki broker to lepiej go wskazać, aby ostrzec osoby niedoświadczone przed tym niechlubnym kłamstwem. To warunki nierynkowe i z STP nie mają nic wspólnego, a już na pewno nasze transakcje nie trafiają poza podwórko brokera.

Nie liczyłem nigdy dokładnie ale myślę, że tak na oko przerobiłem 40-50 brokerów przeróżnej maści na własnych, niemałych, środkach realnych. Pod różnym kątem. Nie wszystko jest takie na jakie wygląda. Często mamy nieuzasadnione pretensje do brokerów nie zdając sobie sprawy z wielu niuansów technicznych. Oczywiście zdarza się też, że nie mamy tych pretensji, a mieć je powinniśmy - ale z racji, że człowiek zawsze woli najpierw kogoś obwiniać zamiast zagłębić się w temat to wygląda to tak jak wygląda. Spokojnie, też tak robiłem zanim odkryłem co w trawie piszczy ;).

Dziwne jest to, że traderzy szukają rozwiązania swojego problemu tutaj na forum pisząc ogólnikami zamiast faktycznie wyjść na przeciw problemowi i naprawdę chcieć go rozwiązać kontaktując się z mForex. Ileż to przypadków jest na forum w tym dziale, że ktoś pisze, iż mu coś nie działa albo został "oszukany" przez brokera - dziwne jest to, że najpierw szuka poparcia na forum lub liczy tutaj na szybkie (?) rozwiązanie problemu (czekając kilka dni lub tygodni na odpowiedź) zamiast skontaktować się od razu z obsługą klienta.

Nie taki broker straszny jak go malują - nie bójmy się go. Trochę życzliwości (wskazana jest oczywiście z obu stron) i dobrej woli naprawdę wiele potrafi zdziałać :).

Ale do czego zmierzam...

Kontaktowałem się z mForex w sprawie owego "zamulania". Szczerze powiem, że mi nic o tym wiadomo nie było, bo sam czegoś takiego tam nie doświadczyłem. Tym samym też nie wiem jak miałbym to zjawisko wywołać na siłę, aby potem móc znaleźć rozwiązanie problemu.
Broker przegląda forum raz na tydzień, ogranicza do minimum udzielanie się tutaj - jak większość - i wszyscy wiemy dlaczego. Natomiast zawsze jest gotów pomóc pod numerem infolinii czy choćby mailowo pod kontakt@mforex.pl. Obsługa sprawdziła. Nie otrzymano żadnego maila w sprawie owego 'zamulania'. Nikt dokładnie nie opisał problemu co się wydarzyło, w jakim czasie, jakich okolicznościach, na jakim instrumencie. Zatem nie dość, że ciężko brokerowi odnieść się do tego zjawiska, to jeszcze ciężko mu pomóc konkretnym osobom. A już zdążyły pójść insynuacje, że to zły broker kombinuje i mrozi specjalnie kwotowania. I dziwne, że to tylko wybranym kilkum osobom, które nawet "nie zdążyły się" z nim skontaktować.

Im bardziej precyzyjna informacja zostanie udzielona, tym lepiej, bo pomaga szybciej zdiagnozować problem, a uwierzcie mi, że mForex chce, abyście byli zadowoleni i im wszystkie usterki i niedogodności techniczne także nie są na rękę. Nie mam na celu Was zniechęcać do pisania na forum - jeśli jakakolwiek firma coś spieprzy to jak najbardziej warto o tym napisać ku przestrodze. Czy to mForex czy ktokolwiek inny. Ale apeluję o rozsądek ;). Jeśli coś nie działa to zbadajcie najpierw dokładnie problem, opiszcie go brokerowi, przedstawcie jego reakcję czy odpowiedź. Może ktoś ma tak samo i od razu otrzyma od Was rozwiązanie. A może faktycznie wyjdzie, że broker jest zły i wtedy też warto o tym napisać - ale najpierw warto to zbadać zamiast psuć mu opinię i siać teorie spiskowe.

Krótka rada od mForex, którą przekazuję:
[...]namierzyliśmy już router który nie dal rady z obciążeniem, mimo ze wg specyfikacji cisco powinien.
Szybka rada dla klientów – jeśli jest problem tego typu można szybko zmienić DC (klikamy w prawym dolnym rogu na oznaczenie transferu danych) i zmieniamy DC. Mamy 4 operujace w roznych lokalizacjach i przez rozne maszyny. Jeśli np. 1 maszyna zamuli wówczas można manualnie szybko przesiasc się na inna, sam system tez robi realokacje ale jak mamy problem to często na szybko można go tak rozwiazac.
Gdyby problemy nadal występowały to proszę Was - koniecznie najpierw skontaktujcie się z mForex i opiszcie problem jak najdokładniej. A jeśli nie uzyskacie od nich pomocy, zostaniecie olani lub odniesiecie wrażenie, że to jednak mimo wszystko zły broker z premedytacją uprzykrza Wam życie to jak najbardziej - poinformujcie o tym forumowiczów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Raposo, dobrze to ująłeś. Faktycznie jeśli nikt nie zgłaszał, to nikt nie powinien mieć pretensji, tylko zgłosić problem. Bo tak faktycznie wychodzi na to, że broker jest problematyczny, a nikt oficjalnie się nie skarży.

Z drugiej strony skoro wiele osób zauważyło takie same problemy w trakcie publikacji danych, to o czym to świadczy?
1. Broker nie przejmuje się jak działa jego platforma i nie testuje jej pod obciążeniem w trakcie danych (jedne z najważniejszych testów tej aplikacji), oraz nawet nikt od brokera nie monitoruje zachowania tej platformy na bieżąco w newralgicznym czasie. Krótko mówiąc - brak profesjonalizmu.
lub
2. Ludzie 'mijają się z prawdą' wspominając tutaj, że mają problemy, bo są np. są z konkurencji i robią czarny PR.

Mówisz, że przedstawiciele brokera nie wchodzą często tutaj na forum i nie udzielają się.
Ok, niech się nie udzielają za często, bo by ich ludzie zahejtowali :) Ale na miejscu brokera to ja np. bym sprawdzał czy faktycznie takie problemy jak ludzie piszą na forum występują/inwestygował/pytał o szczegóły na PW. Bo jak ktoś ma kilka kont real, gra DT na danych codziennie rutynowo i mu 3 razy tak zamuli/straci, to będzie grał na innym koncie, bo po co tracić okazje. I w ten sposób był klient / nie ma klienta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Widzisz, teraz mamy do czynienia z przerzucaniem winy z jednej strony na drugą i możemy się tak bawić aż do znudzenia ;).

Ty mówisz, że masz problem. Ja mówię - zgłoś to brokerowi, pomoże Ci. Ty mówisz - broker nieprofesjonalny, bo nie monitoruje co się u niego dzieje.

Może nieprofesjonalny, a może nie wyłapał takiego problemu. A może monitoruje tylko z pewną, ograniczoną częstotliowścią, aby móc zająć się też innymi rzeczami. Może warto było mu zgłosić od razu ten problem po jego zaobserwowaniu, dzięki czemu rozwiązanie znalazłoby się o wiele szybciej i tym sposobem każdy byłby szczęśliwy? ;) Wydaje mi się, że to ostatnie "może" jest optymalne dla wszystkich. Dlatego zachęcam żebyśmy częściej korzystali z tego "może".

Nie sugeruję, że jesteście z konkurencji i robicie czarny PR. Myślę jednak, że w nie do końca logiczny sposób chcieliście rozwiązać to co Wam przeszkadza. Pisząc na forum liczycie na szybką reakcję zamiast jak najszybciej do niego napisać/zadzwonić bezpośrednio i szybko pozbyć się problemu. Tymbardziej, że to dla Was uporczywe.

Mam wrażenie, że niektórzy z góry traktują brokera jako swojego wroga. Czemu? Bo zarabia na prowizji, którą mu płacimy? Jak idziemy do sklepu to też pani ekspedientka jest naszym wrogiem, bo zarabia na naszym zakupie? :)
Nie kopmy się tylko starajmy sobie nawzajem pomóc. I niech ta świąteczna, deszczowa aura temu sprzyja.

Pozdrawiam ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ