Psychika ludzka kaze sprzedawac dołki i kupować górki. Inaczej wszyscy by zarabiali tutaj.Dadas pisze: Twoje shorty na Apple były bez sensu, ponieważ były brane na wsparciu, a nie na oporze.
Pozatym, SL!!!.
DayTrading: Piątek 21.11.2014
Re: DayTrading: Piątek 21.11.2014
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
A ty masz coś z biznesem wspólnego?highend pisze:Psychika ludzka kaze sprzedawac dołki i kupować górki. Inaczej wszyscy by zarabiali tutaj.Dadas pisze: Twoje shorty na Apple były bez sensu, ponieważ były brane na wsparciu, a nie na oporze.
Pozatym, SL!!!.
Jakbyś sprzedawał jabłka, tobyś kupował je drożej?
Czy byś szukał tanich dostawców, żebyś mógł zarobić na tym?
Psychika ludzka każe łapać, bo ucieka.
Psychika ludzka każe uciekać, bo biją.
Uciekasz przed Stop Lossem, bo on cię chce bić.
Kupujesz na nagłym ruchu ceny w górę, bo ci ucieka okazja.
A tu trzeba być cwańszym lub mądrzejszym.
Pozwolić Stop Loss zadziałać, żeby stracić mniej.
Kupować po wybiciu ceny, ale po wcześniejszym potwierdzeniu, np. Higher Low.
A ostatecznie liczy się stosunek wynikowy Risk/Reward.
I to jest to, co należy ćwiczyć.
Szukanie "tanich" wejść do Long.
Szukanie "drogich" wejść do Short.
Zamykanie większych zysków niż strat.
Dadas ja to wiem wszystko

W koncu wycwicze w sobie to.
Nawet nie wiesz jak byłem dumny z siebie waląc w piątek soczystego LONGA na sp500 od 2060 punktów (!) i zamykając go z zyskiem na co prawda "tylko" na 2066, ale za to z ładnym zarobkiem. To taki mały krok ku lepszemu. Chodzi o to, że potrafiłem w sobie przemóc strach i pokonać opór w głowie.
A wracając do tematu shortów. Co dla Ciebie będzie potwierdzeniem, że można się podłączyć w dół?
A co jeśli świece weekly na DAX i SP500 (ten wieelki młot gdzie sp500 mial 1830, a DAX 8300 punktow) - są preludium do dalszych wzrostów i są (a w zasadzie BYŁY) okazjami do longów i teraz ciśniemy mocno do góry - będziemy się ślizgać górną częścią kanału wzrostowego (jak pisał Karnak). A korekty minimalne.... i dopiero załóżmy w styczniu jakaś większa zwałka? Hmmmn?
p.s. a co do biznesu, teraz to głównie usługi - więc nie ma handlu
Ale z poprzedniego biznesu zostały mi niedobitki i niestety sprzedaję je taniej niż kupiłem. Bo musze sie ich pozbyc, a wartosc straciły.

W koncu wycwicze w sobie to.
Nawet nie wiesz jak byłem dumny z siebie waląc w piątek soczystego LONGA na sp500 od 2060 punktów (!) i zamykając go z zyskiem na co prawda "tylko" na 2066, ale za to z ładnym zarobkiem. To taki mały krok ku lepszemu. Chodzi o to, że potrafiłem w sobie przemóc strach i pokonać opór w głowie.
A wracając do tematu shortów. Co dla Ciebie będzie potwierdzeniem, że można się podłączyć w dół?
A co jeśli świece weekly na DAX i SP500 (ten wieelki młot gdzie sp500 mial 1830, a DAX 8300 punktow) - są preludium do dalszych wzrostów i są (a w zasadzie BYŁY) okazjami do longów i teraz ciśniemy mocno do góry - będziemy się ślizgać górną częścią kanału wzrostowego (jak pisał Karnak). A korekty minimalne.... i dopiero załóżmy w styczniu jakaś większa zwałka? Hmmmn?

p.s. a co do biznesu, teraz to głównie usługi - więc nie ma handlu

Czyli stosujesz SL, a nie trzymasz towaru w nieskończoność w nadziei, że może kiedyś nabierze większej wartości.highend pisze: Ale z poprzedniego biznesu zostały mi niedobitki i niestety sprzedaję je taniej niż kupiłem. Bo musze sie ich pozbyc, a wartosc straciły.

cczy Scenejro na SP500 wczorj se ne sprawdzil z bieranem shortow i oddaniem przy 2055 ?? z cofka na dax 9680 choc dax sie nie do konca sprawdzil bo wesja byla inna ale coz reaguje sie jak daja
scenariusz na ponedzialek znany opisany z laga w dol na 1 h gora pod szczyty czekane na USA lub w gore 9780 za tym poleca jeszcze SP500 futy za daxsem i po wejsc USa cofka
scenariusz na ponedzialek znany opisany z laga w dol na 1 h gora pod szczyty czekane na USA lub w gore 9780 za tym poleca jeszcze SP500 futy za daxsem i po wejsc USa cofka
Na DAX wszystko się będzie roztrzygać na poziomie 9800.
Ten poziom trzeba zaliczyć, potem może być znowu jazda w dół.
Ten poziom trzeba zaliczyć, potem może być znowu jazda w dół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
highend pisze:ej panowie - spokojnie.
Ja nie mowie, ze bedzie mega hossa w poniedzialek.
Tez jestem za spadkami (!)
Chodzi mi o to, ze kolega Freakout juz kilka razy pisal, ze swiece spadkowe itp... a innyi (np. Karnak) mu pisali, ze jednak Graal nie dziala. I tylko w tym temacie.
Jak od poniedzialku sie okaze, ze lecimy w dół (co zreszta tez napisalem, ze tak uwazam pare stron wczesniej) - to chwała mu za to i Nowemu tez.
Wiadomo, że realizacja zysków musi być. Mi sesja USA dala do myslenia.
Piszecie, zeby nie szukac szczytow czy dolkow tylko podlaczac sie pod ruch.
To jednak co robi Nowy123 (bierze S jak rosnie) i to co pisze Freakout (że teraz będzie spadać - a rosło), moze prowadzic do błędnej oceny przez innych traderow i wpływać na ich decyzje. Bo obaj w tym momencie zaklinają spadki w trendzie wzrostowym.
-- Dodano: 22 lis 2014, 09:23 --
Poki co to w przypuszczeniach tonie Freakout ("to już chyba ten czas") i Nowy.Dadas pisze:highend, ja nikogo nie bronię.
Ty i tobie podobni toniecie w domysłach i przypuszczeniach, nic nie wiecie.
Wyraz "chyba" jest przypuszczeniem.
Taktyka zbieracza S w trendzie wzrostowym: wrzucam depo 100.000 PLN i biore S na teoretycznych oporach na sp500 (mimo, ze rosnie)
załóżmy, że biore S od 2040, potem 2050, 2060 i nagle 2070.... super - trafiony.
cena spada na 2050 i mamy dwie S zarobione, jedna na zero i jedna na minusie.
Zamykamy wszystko ogólnie z zyskiem.
No bajka - strategia zawsze da zarobić. Powinni w ksiazkach uczyc.
Tylko dlaczego nie zabrać L od 2040 z SL 2035 i spokojnie sobie czekac?
Mnie to ryba, że nadmuchana banka, ze rosnie w kosmos, ze ceny akcji mega drogie. Przeciez nie ma pojecia "drogie" czy "tanie". Rosnie? Rosnie. Trend wzrostowy? Czesciej rosnie niz spada? No to dlaczego nie tradowac z trendem? Bo nie widac gorki bo idzie na nowe maxy? Wiadomo, ze w koncu spadnie. Ale łatwiej grać z trendem.
Sam sie wkopalem z Apple, bo zamiast grac z trendem to mi sie zachcialo S. A jakby nie patrzec to Apple jest w indeksie sp500.
przelicz jeszcze raz 2050 2063 2068 2070 grajac na cofke dodajac ze Chn ne mógł nikt przewidziec zamknięte przy 2055 jeszcze do tego uwzaglednajac jakie wielkosc sie dobieralo przy 2070 i 2068 nie narzekam oczywiscie lepiej bylo po Chinskm wyskoku i po kasowym otwarciu pakowac Shorty po 2070 lecz jak w/w Chin akcji nikt nie przewidzial wiec drabina poszla tak a nie inna od razu mowilem po otwraciu ze taka luka na SP500 jeszcze na szycztach nowych ze zjazd murowany luka w nastepnym tygodnu pownna byc domkneta i ze znowu na podbiciu bede zbieral S
gralem pod 2 opcje na SP500 to ze wyszli 5 -6 ptk wyzej to sie dobralo S i
do Dax trzeb podejsc inaczaj ze wzgledu ze on jest duzo stylu za SP500 ale tam gorna banda shorty na cofke razem z SP500
Z drugiej strony biorąc trend, czyli od strony wsparcia, obraz się jawi ciekawy.
Może być atak na 10000 plus.
Może być atak na 10000 plus.
Francuzka analogia ostrzega, że może to wszystko pierdyknąć, jak w lipcu - sierpniu 2011 ( również i wigunia u nas): 

Karnak - nie strasz 
Nowy123 - nie zapieniaj się
Ja Cie rozumiem i nic nie mowie, że coś robisz źle. Rób sobie po swojemu i tyle 

Nowy123 - nie zapieniaj się