highend pisze:Nowy123 pisze:
przelicz jeszcze raz 2050 2063 2068 2070 grajac na cofke dodajac ze Chn ne mógł nikt przewidziec zamknięte przy 2055 jeszcze do tego uwzaglednajac jakie wielkosc sie dobieralo przy 2070 i 2068 nie narzekam oczywiscie lepiej bylo po Chinskm wyskoku i po kasowym otwarciu pakowac Shorty po 2070 lecz jak w/w Chin akcji nikt nie przewidzial wiec drabina poszla tak a nie inna od razu mowilem po otwraciu ze taka luka na SP500 jeszcze na szycztach nowych ze zjazd murowany luka w nastepnym tygodnu pownna byc domkneta i ze znowu na podbiciu bede zbieral S
Nic nie będę przeliczał. Ja nie prowadzę dzienniczka Twoich wejść w shorty na sp500 bo i po co.
W moim poście opisałem tylko strategię jaką stosujesz, a wartości indeksu sp500 podałem przykładowe i okrągłe żeby łatwiej i ładniej to zaprezentować. Powyższym postem potwierdziłeś, że właśnie taką strategię stosujesz. 4 shorty i z tego 3 zamknięte z zyskiem i jeden ze stratą, sumarycznie wyszedłeś na plus. I bardzo dobrze. Pytanie tylko co by było gdyby sp500 rósł nadal na 2080, 2090, 2100... itd..... Na to pytanie niech każdy odpowie sobie sam
A ja Ci podam lepszą strategię. Bierz L i S na sp500 jednoczesnie. I załóżmy, że cena sobie wędruje
od 2040 do góry, a Ty co 10pkt bierzesz L i S (w skrócie LIS, czyli łapiesz lisa

). czyli 2050, 2060, 2070.... masz w tym momencie 4 longi i 4 shorty. Na 2070 zamykasz longi i spokojnie czekasz na spadek. Patrz jakie łatwe i podwójnie zarobiłeś

Taka strategia nazywa się: łapanie LISa za ogon

I nawet nie trzeba na wykres patrzeć

Co w efekcie też dużo nie pomoże, jeżeli cena mocno strenduje jednokierunkowo.
To są wszystko takie gierki, dla mnie durnawe, jak przechytrzyć system.
Szczególnie, gdy nie chce sie komuś pracować i na łatwiznę idzie, a takie podejście ma krótkie nogi.
Nie tylko w tradingu, zresztą.
-- Dodano: ndz 23-11-2014, 12:35 --
Czy DAX wygląda spadkowo?
Jeżeli ktoś chce tak widzieć, to tak zobaczy, będzie szukał takich oznak, które sugerują spadki.
DAX nijak spadkowo nie wygląda.
Wystarczy zrobić analizę bez szukania spadków, czy wzrostów.
Wykres miesięczny (MN) jednoznacznie pokazuje trend wzrostowy z konsolidacją.
Najniższa cena Close miesięczna z stycznia 2014 (9284) nie została pokonana.
Najwyższa cena Close z maja 2014 (9950) nie została pokonana.
Cały rok wydaje się stać pod znakiem konsolidacji, a obecnie cena ponownie atakuje szczyty, a nie dołki.
Zamknięcie świecy listopadowej powyżej ceny otwarcia świecy październikowej (Młot), będzie
potwierdzeniem formacji wzrostowej.
Ewentualne zamknięcie powyżej ceny zamknięcia z maja, będzie oznaczało nowe szczyty.
Wykres W1 niczego nie zmienia, i trudno tu się dopatrzeć jakichkolwiek oznak do zmiany trendu głównego.
Wykres D1 pokazuje, że mieliśmy cały tydzień wzrostowy, a piątkowa świeca ma mały knot górny,
co dla mnie jest wyraźną oznaką siły trendu wzrostowego.
Schodząc do H1, nadal jedyne co widać, to kierunek na północ w kierunku retestu ceny 10 000.
[DAX30]Monthly.png
[DAX30]Weekly.png
[DAX30]Daily.png
[DAX30]H1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.