DayTrading: Piątek 21.11.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 22 lis 2014, 00:00

Wzrost
5
18%
Bez zmian
5
18%
Spadek
18
64%

Liczba głosów: 28

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 21.11.2014

Nieprzeczytany post autor: highend »

DJ w interwale kwartalnym.

wyglada wzrostowo czy spadkowo? 8)

czerwona ukośna kreska. Kiedyś była wsparciem. Potem oporem kilka razy. Teraz znowu jest wsparciem. I działa.
Kreska, która działała ;) ale czy znowu zadziała.... ???

Podobną krechę wyznaczyłem we wrzesniu na DAX i idealnie trafiała w poziom 9900 jako początek spadku. Na teraz stanowi opór daxa ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
Venomouss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Venomouss »

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

highend pisze:
Nowy123 pisze: przelicz jeszcze raz 2050 2063 2068 2070 grajac na cofke dodajac ze Chn ne mógł nikt przewidziec zamknięte przy 2055 jeszcze do tego uwzaglednajac jakie wielkosc sie dobieralo przy 2070 i 2068 nie narzekam oczywiscie lepiej bylo po Chinskm wyskoku i po kasowym otwarciu pakowac Shorty po 2070 lecz jak w/w Chin akcji nikt nie przewidzial wiec drabina poszla tak a nie inna od razu mowilem po otwraciu ze taka luka na SP500 jeszcze na szycztach nowych ze zjazd murowany luka w nastepnym tygodnu pownna byc domkneta i ze znowu na podbiciu bede zbieral S
Nic nie będę przeliczał. Ja nie prowadzę dzienniczka Twoich wejść w shorty na sp500 bo i po co.
W moim poście opisałem tylko strategię jaką stosujesz, a wartości indeksu sp500 podałem przykładowe i okrągłe żeby łatwiej i ładniej to zaprezentować. Powyższym postem potwierdziłeś, że właśnie taką strategię stosujesz. 4 shorty i z tego 3 zamknięte z zyskiem i jeden ze stratą, sumarycznie wyszedłeś na plus. I bardzo dobrze. Pytanie tylko co by było gdyby sp500 rósł nadal na 2080, 2090, 2100... itd..... Na to pytanie niech każdy odpowie sobie sam :D

A ja Ci podam lepszą strategię. Bierz L i S na sp500 jednoczesnie. I załóżmy, że cena sobie wędruje
od 2040 do góry, a Ty co 10pkt bierzesz L i S (w skrócie LIS, czyli łapiesz lisa ;)). czyli 2050, 2060, 2070.... masz w tym momencie 4 longi i 4 shorty. Na 2070 zamykasz longi i spokojnie czekasz na spadek. Patrz jakie łatwe i podwójnie zarobiłeś :D :D :D
Taka strategia nazywa się: łapanie LISa za ogon :d :d :d I nawet nie trzeba na wykres patrzeć :twisted:
Co w efekcie też dużo nie pomoże, jeżeli cena mocno strenduje jednokierunkowo.
To są wszystko takie gierki, dla mnie durnawe, jak przechytrzyć system.
Szczególnie, gdy nie chce sie komuś pracować i na łatwiznę idzie, a takie podejście ma krótkie nogi.
Nie tylko w tradingu, zresztą.

-- Dodano: ndz 23-11-2014, 12:35 --

Czy DAX wygląda spadkowo?
Jeżeli ktoś chce tak widzieć, to tak zobaczy, będzie szukał takich oznak, które sugerują spadki.
DAX nijak spadkowo nie wygląda.
Wystarczy zrobić analizę bez szukania spadków, czy wzrostów.

Wykres miesięczny (MN) jednoznacznie pokazuje trend wzrostowy z konsolidacją.
Najniższa cena Close miesięczna z stycznia 2014 (9284) nie została pokonana.
Najwyższa cena Close z maja 2014 (9950) nie została pokonana.
Cały rok wydaje się stać pod znakiem konsolidacji, a obecnie cena ponownie atakuje szczyty, a nie dołki.
Zamknięcie świecy listopadowej powyżej ceny otwarcia świecy październikowej (Młot), będzie
potwierdzeniem formacji wzrostowej.
Ewentualne zamknięcie powyżej ceny zamknięcia z maja, będzie oznaczało nowe szczyty.

Wykres W1 niczego nie zmienia, i trudno tu się dopatrzeć jakichkolwiek oznak do zmiany trendu głównego.

Wykres D1 pokazuje, że mieliśmy cały tydzień wzrostowy, a piątkowa świeca ma mały knot górny,
co dla mnie jest wyraźną oznaką siły trendu wzrostowego.
Schodząc do H1, nadal jedyne co widać, to kierunek na północ w kierunku retestu ceny 10 000.
[DAX30]Monthly.png
[DAX30]Weekly.png
[DAX30]Daily.png
[DAX30]H1.png

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

A co myslicie o wykresie Dow Jones, co wkleiłem?
wygląda jakby miał jeszcze urosnąć ze 2x tyle czy tylko mnie sie tak wydaje? :lol:

-- Dodano: 23 lis 2014, 12:03 --
Venomouss pisze:raport cftc - najnowszy.

http://www.gfx.gbm.scotiabank.com/Chart_Feed/IMM.pdf

z raportu: "Gold bullish increasing 9,747 "
pod szwajcarie sie ustawiaja?

Awatar użytkownika
melpomena
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: melpomena »

Za xPuls:
BNP rekomenduje krótkie pozycje w euro, dokładnie na parach EURUSD i EURGBP, nie ma tu wielkiej filozofii. Odnotowujemy głównie dlatego, aby podać Państwu cele Banku: 1,18 dla EURUSD i 0,7757 dla EURGBP.

Taka ciekawostka: gdyby cele te miały spełnić się jednocześnie, GBPUSD spadły do 1,5212

Nasza prognoza nie jest dla funta aż tak kiepska: prognozujemy 1,17 na koniec 2015 roku dla EURUSD i 1,5350 dla GBPUSD.

Read more: http://xpuls.pl/bnp-o-euro/#ixzz3JtQKEEuf

I jeszcze o UJ:
Obydwa banki wierzą w to, że para kieruje się na poziom 124, co jest tylko kwestią czasu. Inaczej widzą jednak trajektorię tego ruchu. Credit Suisse uważa, że teraz ma nastąpić cofnięcie do 115,50, zaś SG wypowiada się bardzo niejasno: „o ile cofnięcie nastąpi, będzie niewielkie, do 113-114″

Read more: http://xpuls.pl/credit-suisse-socgen-o- ... z3JtRjPZiF

-- Dodano: 23 lis 2014, 13:27 --

Trójkącik na Brencie:
LCOF5H4.png
W związku z posiedzeniem OPEC, możemy dalej oczekiwać krótkoterminowo wzrostów, choć po drodze do pokonania jeszcze jeden opór na 81.60.

Awatar użytkownika
shogomad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: shogomad »

Co do strategi gry Nowego123 to chyba możemy sobie odpuścić wszelkie komentarze. To po prostu trochę inna liga. Metodologia nietypowa, ale skoro dla niego działa to kim jesteśmy ,żeby to oceniać. Co innego naśladowanie - to po prostu nie zadziała. Informacja ,ze ma S na SP500 od poziomu XXXX,XXX nic nikomu nie da nie znając reszty szczegółów dotyczacyczh % skut. wejśc, MM ,RR, etc . Wcale też nie świadczy o generalnej tendencji jaką Nowy123 widzi czy nie, bo po prostu traduje, w przeciwieństwie do reszty. To że jemu się ładnie zarabia potwierdza wszystkim znaną prawdę ,ze zarabia 5% co robi zupełnie coś innego niż reszta.

Jak słusznie wspomniał Dadas, cała masa ludzi z traderów zamienia się w inwestorów długoterminowych jak wykres poleci w drugą stronę niż zajęta pozycja. Założe się ,że wszyscy choć raz takie coś przeżyli - ja również. Od siebie dodam, że wciskane wszystkim na siłę reguły MM ( 1% czy 2% etc ) tylko nobilitują takie zachowania i wzmacniają błędne decyzje jako słuszne.

Jak trafiłem pierwszy raz na temat DT to po parunastu postach byłem w szoku jak ludzie tutaj długo trzymają pozycje, nawet myślałem ,że jeszcze do tego dorosne, że to normalne i moje granie na niskich FT to taki wybryk za mała kase.

Teraz widzę ,że nie ma nic w tym złego. Że każdy ma swoją " wiarę" tradingową, i że taki temat to właściwie towarzyski jest w sumie (DT tutaj, jak dla mnie ) . Mam nadzieję ,ze nikt nie zawiera transakcji na podstawie tego co tu piszą ludzie, bo można sie nieźle przewieźć. Naprawdę jak ktośwkleja jakiś wykres to to przecież tylko "wierzchołęk góry " jego systemu.

Awatar użytkownika
rambo80
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rambo80 »

freakout pisze:SP500 W1 - to już chyba ten czas :d brak mi tylko odpowiedniej formacji świecowej - bo ten młotek to taki byle jaki :roll:

już miał być ten czas wg ciebie kilka dni temu, mam nadzieję że nie grałeś

-- Dodano: 23 lis 2014, 17:28 --
highend pisze:Dadas ja to wiem wszystko :) ;)
W koncu wycwicze w sobie to.

Nawet nie wiesz jak byłem dumny z siebie waląc w piątek soczystego LONGA na sp500 od 2060 punktów (!) i zamykając go z zyskiem na co prawda "tylko" na 2066, ale za to z ładnym zarobkiem. To taki mały krok ku lepszemu. Chodzi o to, że potrafiłem w sobie przemóc strach i pokonać opór w głowie.

A wracając do tematu shortów. Co dla Ciebie będzie potwierdzeniem, że można się podłączyć w dół?
A co jeśli świece weekly na DAX i SP500 (ten wieelki młot gdzie sp500 mial 1830, a DAX 8300 punktow) - są preludium do dalszych wzrostów i są (a w zasadzie BYŁY) okazjami do longów i teraz ciśniemy mocno do góry - będziemy się ślizgać górną częścią kanału wzrostowego (jak pisał Karnak). A korekty minimalne.... i dopiero załóżmy w styczniu jakaś większa zwałka? Hmmmn? :D

p.s. a co do biznesu, teraz to głównie usługi - więc nie ma handlu ;) Ale z poprzedniego biznesu zostały mi niedobitki i niestety sprzedaję je taniej niż kupiłem. Bo musze sie ich pozbyc, a wartosc straciły.
to może wrzuć screen rachunku z tego zarobku na 6pkt sp500 niech wszyscy zobaczą ten soczysty zarobek :lol: bo tu tylu niedowiarków jest i myślą że 0,1 lota zarobisz krocie na 6 pkt

-- Dodano: 23 lis 2014, 17:31 --
melpomena pisze:Za xPuls:
BNP rekomenduje krótkie pozycje w euro, dokładnie na parach EURUSD i EURGBP, nie ma tu wielkiej filozofii. Odnotowujemy głównie dlatego, aby podać Państwu cele Banku: 1,18 dla EURUSD i 0,7757 dla EURGBP.

Taka ciekawostka: gdyby cele te miały spełnić się jednocześnie, GBPUSD spadły do 1,5212

Nasza prognoza nie jest dla funta aż tak kiepska: prognozujemy 1,17 na koniec 2015 roku dla EURUSD i 1,5350 dla GBPUSD.

Read more: http://xpuls.pl/bnp-o-euro/#ixzz3JtQKEEuf

I jeszcze o UJ:
Obydwa banki wierzą w to, że para kieruje się na poziom 124, co jest tylko kwestią czasu. Inaczej widzą jednak trajektorię tego ruchu. Credit Suisse uważa, że teraz ma nastąpić cofnięcie do 115,50, zaś SG wypowiada się bardzo niejasno: „o ile cofnięcie nastąpi, będzie niewielkie, do 113-114″

Read more: http://xpuls.pl/credit-suisse-socgen-o- ... z3JtRjPZiF

-- Dodano: 23 lis 2014, 13:27 --

Trójkącik na Brencie:
LCOF5H4.png
W związku z posiedzeniem OPEC, możemy dalej oczekiwać krótkoterminowo wzrostów, choć po drodze do pokonania jeszcze jeden opór na 81.60.
już gorszych bzdur niż xtb i ich analizy to nie widziałem, wstyd przytaczać, wystarczy wspomnieć o usd już za chwilę już za momencik, jednak rośnie może spadnie. Katastrofa

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

rambo80 pisze:[
to może wrzuć screen rachunku z tego zarobku na 6pkt sp500 niech wszyscy zobaczą ten soczysty zarobek :lol: bo tu tylu niedowiarków jest i myślą że 0,1 lota zarobisz krocie na 6 pkt
Obawiam sie, że nie wrzuce, ale zapewniam że wielkość pozycji była sporo wieksza niż 0,1 lota
U mnie 1 pkt na sp500 to około 200 PLN przy wielkości pozycji 1 lot. 6pkt = 1200 PLN.
Ale i tak Ci nie powiem ile było ;)
Metodą Nowego można by brać shorty po 0,1 lota gdzie 100 punktów to jakieś 2000 PLN. Ale czy warto? I potem to kisić?
dodatkowo w mForex codziennie(!) wypłacają dywidende na indeksy. Dodatnią dla pozycji L, ujemną dla S.... żyć nie umierać. Szkoda, że podobno szykuje się zwała ;)

Nieważne.

Kto się nie boi ten bierze S na akcje TESLI. Analize wrzucałem dawno.
Fundamenty:
- opóźnienie modelu X o kolejny rok
oraz koniecznosc wymiany napędów trakcyjknych: http://samochodyelektryczne.org/w_samej ... m#comments

Co prawda Tesla daje 8 lat gwarancji (bez limitu KM) na silnik, ale firma musi ponieść koszt ich wymian u klientów gdzie padły. MAsakra, w aucie na prąd to właśnie silnik ma być tym najbardziej niezawodnym elementem. Wietrzę jakiś sabotaż w Tesli. Szkoda mi ich. Ale akcje będą spadać. Obecnie to bania straszna jest.

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: pedro »

widzieli? :) http://oddajcienaszezloto.pl/

nie tylko niemcy, szwajcarzy czy finowie chcą swoje złoto z powrotem do siebie : )

a co do indeksów, to ... kluczowym jest to, czy fed podniesie stopy procentowe w przyszłym roku ... :)

jako, że to kłamczuchy są, to wg mnie do podniesienia stóp nie dojdzie i jeszcze 1-2 lat hossy akcyjnej... bo przecież każde dziecko wie, że wartość akcji bogactwem narodów :lol:
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

rambo80 pisze:
freakout pisze:SP500 W1 - to już chyba ten czas :d brak mi tylko odpowiedniej formacji świecowej - bo ten młotek to taki byle jaki :roll:

już miał być ten czas wg ciebie kilka dni temu, mam nadzieję że nie grałeś
grałem - jak już wcześniej pisałem biorę po 20 pips / punktów i styka :) oczywiście gram w obie strony żeby nie było że się uparłem tylko na shorty, ale analizy które tu zamieszczam nie są głównymi wytycznymi w moim tradingu bo gram na H1, a nie na D1 ;)

korzystając z okazji - czy ktoś z forumowiczów mógłby podrzucić linka do jakiegoś dobrego serwisu pokazującego aktualną korelację par? będę wdzięczny :)

Zablokowany