"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: psV »

[Strzelam]
Prawdopodobnie dają jakiś mały % od depozytu i nawet jak ktoś rozwalił konto, to co kwartał dopiszą mu parę centów więc jest na plusie. ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

psV pisze:[Strzelam]
Prawdopodobnie dają jakiś mały % od depozytu i nawet jak ktoś rozwalił konto, to co kwartał dopiszą mu parę centów więc jest na plusie. ;)

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś wypłacali.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Ja osobiście uważam, że lewar 1:100 jest odpowiednim i optymalny dla większości strategii, ale 1:50 to już przesada jest niestety. Osobiście musiałbym zrezygnować z lokat i po prostu wsadzić większości pieniędzy na konto forexowe, żeby móc kontynuować zyski takie jak do tej pory. Jak widać, ludzie nadal nie rozumieją, że każdego typu ograniczenia tylko powodują skutki odwrotne do zamierzonych. Ludzie niech tracą na FX, może nawet czym szybciej tym lepiej. Ja osobiście nie znam żadnego trader'a, który najpierw nie wyzerował konta, by móc później nauczyć dobrego money management'u na własnej skórze. Żadne konta dema, niska dźwignia nie nauczą najważniejszego aspektu inwestowania w FX, czyli Money Management. Moim skromnym zdaniem tak to już jest na rynku FX, najwięcej człowiek uczy się z własnego doświadczenia.
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

green7 pisze: Jak rozumiem z tym 2008 chodziło Ci o to, że banki nie są bezpieczne. To pytam konkretnie dlaczego, czy były jakieś problemy z depozytami ? I kurs pln nie ma tu nic do tego.
Do rodzin z USA natomiast nie muszę "zaglądać" bo tak się składa, że wszyscy moi bracia tam właśnie z rodzinami mieszkają. I wiesz co ? Nikt żadnych depozytów nie stracił.
Masz mądrych braci, gratuluje.
green7 pisze: Ale nie mów mi tu "wielu". Podaj mi KONKRETY. Jaki DM ? Jakie oprocentowanie. Ja Ci podałem - 4% uzyskasz na lokacie bez problemu. Jak chcesz (łatwo znaleźć, a jak nie wystarczy 5 minut pooglądać TV) podam Ci gdzie.
Wiem, ze jest to mozliwe ale najlepsza lokata dlugoterminowa wynosi 3% z kawalkiem brutto, u DM jest troche mniej ale bez przesady, w porownaniu z FX czy fundami to żadne pieniądze. Kiedys jak sie interesowalem skokami to lokata wynosila tam 6% brutto przy gwarancji do 100 tys euro.

green7 pisze: A Co Ci do tego kolego? I co to przepraszam ma do tematu ?
Nic mi do tego, twoja wygrana zainspirowała mnie niegdyś do FX i troche to smutne, że nie potrafisz normalnie przedstawić swoich argumentów tylko od razu się wywyższasz lekceważąco do mojej osoby.

green7 pisze: Cóż tak mam, że jak widzę, że ktoś wypisuje bzdury to czasem nie wytrzymuję i reaguję. Oczywiście możesz twierdzić, że ilość reklam w stronach html jest zależna od systemu operacyjnego. Ale jeśli tak - to podaj konkretne argumenty dlaczego tak się dzieje.
Sęk w tym, z moja przyjaciółka z pracy ma rodzinę informatyków i zawsze mi się chwali ze u niej wszyscy uzywają Linuxa bo nie ma wlasnie tych wszystkich reklam jakich uświadczamy na windowsie więc nie uznał bym swoich wypocin za bzdury, tylko fakty.

green7 pisze: Twierdzisz, że pracujesz w bankowości a jak widać masz problem z obliczeniem brutto-netto. Więc teraz do tego mieszasz inflację.
Z tego co teraz napisałeś wynika że 4% lokata (niech będzie nawet brutto) nie ochroni Cię przed inflacją. Która to dodajmy inflacja w 2013 średniorocznie wyniosła 0,9% a w tym roku aktualnie wynosi 0,2% i prawdopodobnie skończy poniżej 0 bo od lipca mamy w kraju deflację. Więc sorry - ale dokładnie o matematykę tu chodzi, jak dla mnie 4 jest większe od 0. Czekam na dowód, że nie.
Pracowalem w roznych firmach jak i bankach, obecnie pracuje w dziale forex/cfd/futures gdzie widze pozycje grubasow od 80 mln do nawet miliarda euro. Nie musze wiedziec wszystkiego ale potrafie obliczyc wiele wartosci, w tym netto-brutto i wypominanie tego sam przyznaj, ze jest troche dziecinne. Lokaty ostatnio ciut się polepszyły ale to i tak chłam, sam przyznaj.

ciekawy artykul apropo inflacji: http://samcik.blox.pl/2012/08/Rece-opad ... okata.html

pozdrawiam i nie mam zamiaru wiecej dyskutować, bo tylko wyrażam swoje zdanie na temat dzwigni, która uważam jest za wysoka i gdybym nie mial 5 lat doswiadczenia na karku tylko był wlasnie świeżakiem nie majacym co zrobic z kasą to chcial bym wlasnie aby ktos mnie przestrzegł przed zbyt wysoka dzwignią, a 1:50 do sensownego zarabiania spokojnie wystarczy.

ps. ja nikomu niczego nie zazdroszczę prócz czasu na zwiedzanie świata.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 lis 2014, 01:15 przez EFFECTIVE, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

lokaty sie polepszyly ? Po ostatniej obnizce stopy lombardowej jeszcze zjechali w dol ;)
Myśleć i działać jak Goldman !

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Effective skoro potrafisz to oblicz, odrazu się wyjaśni :) No offence, wydajesz się być oblatany w temacie. Ale po Twoim laniu wody na ten temat już sam nie wiem :)
A, wytłumacz Mi proszę co rozumiesz przez pojęcie ,, a 1:50 do sensownego zarabiania spokojnie wystarczy"?
Pozdrawiam :)
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

przemek211 pisze:Effective skoro potrafisz to oblicz, odrazu się wyjaśni :) No offence, wydajesz się być oblatany w temacie. Ale po Twoim laniu wody na ten temat już sam nie wiem :)
A, wytłumacz Mi proszę co rozumiesz przez pojęcie ,, a 1:50 do sensownego zarabiania spokojnie wystarczy"?
Ale jakim laniu wody? :) do smingusa jeszcze szmat czasu. caly czas leję fakty więc o co kaman? czy chcesz moze potrollowac? Napisz mi jakis argument gdzie leje wodę? moze w kranie ci leci, wezwij hydraulika bo to nie ciekawa sprawa, mozesz zalac sąsiadów, a jak nie masz ubezpieczonego mieszkania to moze zawitać bessa na świeta w twojej rodzinie. A ty co rozumiesz przez to pojęcie? i w ogole co to znaczy dzwignia 1:888? hmm? ktos tu juz ladnie wczesniej napisal ze niektorzy zwyczajnie wolą wszystko przepieprzyć w 2 dni zamiast np w pol roku. Jesli tobie jest potrzebna taka dzwignia to dla mnie znaczy tylko tyle ze nie powinienes się tutaj wypowiadać. Nic sobą na tym forum nigdy nie zaprezentowałeś więc wybacz ale ciezko jest mi dyskutowac z kims jak nie wiem co potrafi. :) Moze pokaż swój dziennik to pogadamy bo tutejsi pyskacze tez nigdy nic nie pokazali. Zapraszam do journali :) Jestem zawodowym traderem ,a ty kim jestes? pochwal się skoro chcesz znac moje prywatne umiejetnosci obliczania kwoty brutto. oko za oko, prive za prive. O greenie wiem duzo ale o tobie nic.

Ja moge tak bez konca jesli jeszcze ktos chce wejsc w dyskusje to zapraszam..... nie no joke, jeszcze mnie nie pojebalo, tak więc see ya ! 8)

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

EFFECTIVE pisze:
przemek211 pisze:Effective skoro potrafisz to oblicz, odrazu się wyjaśni :) No offence, wydajesz się być oblatany w temacie. Ale po Twoim laniu wody na ten temat już sam nie wiem :)
Ale jakim laniu wody? :) do smingusa jeszcze szmat czasu. caly czas leję fakty więc o co kaman? czy chcesz moze potrollowac? Napisz mi jakis argument gdzie leje wodę? moze w kranie ci leci, wezwij hydraulika bo to nie ciekawa sprawa, mozesz zalac sąsiadów, a jak nie masz ubezpieczonego mieszkania to moze zawitać bessa na świeta w twojej rodzinie. A ty co rozumiesz przez to pojęcie? i w ogole co to znaczy dzwignia 1:888? hmm? ktos tu juz ladnie wczesniej napisal ze niektorzy zwyczajnie wolą wszystko przepieprzyć w 2 dni zamiast np w pol roku. Jesli tobie jest potrzebna taka dzwignia to dla mnie znaczy tylko tyle ze nie powinienes się tutaj wypowiadać. Nic sobą na tym forum nigdy nie zaprezentowałeś więc wybacz ale ciezko jest mi dyskutowac z kims jak nie wiem co potrafi. :) Moze pokaż swój dziennik to pogadamy bo tutejsi pyskacze tez nigdy nic nie pokazali. Zapraszam do journali :) Jestem zawodowym traderem ,a ty kim jestes? pochwal się skoro chcesz znac moje prywatne umiejetnosci obliczania kwoty brutto. oko za oko, prive za prive. O greenie wiem duzo ale o tobie nic.

Ja moge tak bez konca jesli jeszcze ktos chce wejsc w dyskusje to zapraszam..... nie no joke, jeszcze mnie nie pojebalo, tak więc see ya ! 8)
Tak idiotycznego posta dawno nie widziałem. Zawodowy trader? A nie ZAWODOWY DAWCA KAPITAŁU?

Pozdrawiam
No pain, no gain

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Cały Twój powyższy post to właśnie lanie wody. Dużo napisane, 0 konkretów, do tego wycieczka osobista w moją stronę. O dźwigni, gdzie najzwyczajniej w świecie byłem ciekaw Twojego spojrzenia na sprawę, dalej wskakujesz na Mnie i po co? Coś Ci zrobiłem? Obraziłem Cię? Chciałem abyś sprostował i tyle. Co do Mnie i moich umiejętności, nie bardzo wiem jak to się ma do tego tematu? Nie rozmawiamy o zarobkach/wynikach, więc jedyne co Ci potrzebne do tego to przeczytanie ze zrozumieniem Mojego pytania. Jesteś zawodowym traderem? Serio? Jak panujesz nad emocjami skoro nawet bez mojego ataku wyladowywujesz na Mnie swoją frustrację? Gdzie Ty pracujesz? W teletrade? Że Cię to tak żre?
Tak btw. to był bardzo fajny merytoryczny wątek, zanim zacząłeś się w nim udzielać.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

signal

Nieprzeczytany post autor: signal »

EFFECTIVE pisze:Pracowalem w roznych firmach jak i bankach, obecnie pracuje w dziale forex/cfd/futures gdzie widze pozycje grubasow od 80 mln do nawet miliarda euro.
Dwa pytania:

1) Na jakim stanowisku pracujesz.
2) Gdzie te pozycję widzisz?

Pytam, bo sam pracowałem w tej branży i zastanawiam się, w którym miejscu masz dostęp do takich informacji.

ODPOWIEDZ