"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
EFFECTIVE

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

signal pisze:
EFFECTIVE pisze:Pracowalem w roznych firmach jak i bankach, obecnie pracuje w dziale forex/cfd/futures gdzie widze pozycje grubasow od 80 mln do nawet miliarda euro.
Dwa pytania:

1) Na jakim stanowisku pracujesz.
2) Gdzie te pozycję widzisz?

Pytam, bo sam pracowałem w tej branży i zastanawiam się, w którym miejscu masz dostęp do takich informacji.
Więc wiesz, że są to poufne informacje, ogolnikami mozna gadac ale ze reszte grozi więzienie.

Lucek, blagam, nie wypowiadaj się jak nie masz pojecią o co chodzi, trader to ni tylko trader(koles siedzacy w domu i spekulujacy na FX...) to tak że osoba pracująca w korpo, dostajaca za to stale wynagrodzenie plus premie ale nei koniecznie zarabiajaca tyle co ten zawodowy domowy trader... Swoją drogą jak wiekszosc tutaj wie, caly 2013 zylem wylacznie z tradingu... teraz mam prace marzeń gdzie moge polaczyc obie rzeczy, a prace zawdzieczam przede wszystkim nie wykształceniu a wlasnie FX, wygranych konkursach na FX(GPW też) i ogolnej wiedzy z tym związanej, bo jak by nie bylo za nim zaczelo sie zarabiac to przeczytalo się te 15 pozycji ksiazkowych (ktore notabene nie uczą jak zarabiac, ale dają fajną wiedze) duzo sie czytalo nawigatora od 2010 roku, to wszystko procentuje w zyciu zawodowym. trzeba tylko umiec to wykorzystać... W to pochmurne poranne popoludnie odpisalem z grzeczności bo nie lubię palić za sobą mostów.

Przemku, nie pisz zwyczajnie, ze leje wodę bo nie mam w tym zadnego celu... na jaką cholere mam sciemniac? to ze sie nie zgadzam z wiekszością to zle? wiekszosc przegrywa na FX i cale zycie idę jednak tą drogą mniejszosci... dlatego jakos to wszystko ogarniam nie chodząc schematami....

powaznie jesli macie do mnie jeszcze jakies ale to nie widzę sensu dalszej dyskusji... dalej mozecie sobie tutaj uprawiać te błazenadę pseudo intelektualistów.

peace

aaa i wlasnie ze sporą częścią z was nawet korespondowałem na prive dając rady i wskazowki o ktore mnie pytaliscie, Lucek byles jedną z tych osob... nie ma za co :) szuja predzej czy pozniej zawsze wyjdzie z czlowieka. Na prawde staralem sie odpisywac kazdemu a wiem, ze wiekszosc tego nie robi i w koncu sam zaczalem pisac ,ze nie mam czasu... po tym jak sie czyta wlasnie takie komentarze. Kazdy liczy tylko na latwy zysk dlatego mam nadzieje, ze bedzie ta dzwignia 1:50 to przynajmniej polowa zaprzestanie tu pisac...

milego weekendu :564:

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Odp: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Effective, poprzez lanie wody nie miałem na myśli że ściemniasz, ale właśnie to że piszesz ogólnikami.
Wracając do tematu wątku, dalej jestem ciekaw Twojego punktu widzenia, odnośnie dźwigni 1:50. Czemu Twoim zdaniem to ma służyć? W jaki sposób uważasz że to coś zmieni? 1:50 jest ok moim zdaniem, aczkolwiek niektórym komplikuje pewne sprawy, jak np zamrożenie gotówki.
Pozdrawiam serdecznie. :)
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

signal

Nieprzeczytany post autor: signal »

EFFECTIVE pisze:Więc wiesz, że są to poufne informacje, ogolnikami mozna gadac ale ze reszte grozi więzienie.
Sprytny unik, ale prawdopodobnie niezbyt dokładnie przeczytałeś zobowiązanie, bo takie informacje do poufnych nie należą. Ale niech będzie: ogólnikowo jestem ciekawy, jak technicznie możesz podglądać zlecenia innych uczestników rynku.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

EFFECTIVE jesteś mało wiarygodne.

Pozdrawiam
No pain, no gain

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

http://www.parkiet.com/artykul/7,139712 ... edazy.html

papa polscy brokrzy czas na Zagranicznych

-- Dodano: ndz 09-11-2014, 13:32 --
raposo pisze:Zgadzam się z Microbi. Wszelkiego rodzaju zakazywanie to po prostu pójście na łatwiznę. Jest to szybsze i tańsze rozwiązanie niż długofalowa, solidna edukacja. Mało tego, taki ruch to krok wstecz, a nie w przód. Jak ktoś nie wie jak działa dźwignia to bez znaczenia czy wykorzystuje 1:500 czy 1:50. Rozchodzi się tylko o czas w jakim straci kasę. Przedłużenie agonii i tyle.

Ale cóż. Jeśli ich celem jest wprowadzenie szybkich i doraźnych (niekoniecznie do końca przemyślanych) zmian to pewnie - świetny pomysł ;).

straca na tym tylko brokerzy Polscy a zagraniczni zyskaja

-- Dodano: ndz 09-11-2014, 13:34 --
Microbi pisze:
Akhh pisze:Widzisz jak się ogląda i słucha o tym co ludzie robią z kontami właśnie przez przelewarowanie to zmienia się punkt widzenia. Ja nie patrzę przez swój pryzmat, tylko dobra ogóły polskiego rynku FX.

Ochrona tych niedoświadczonych, ułatwienie im przetrwania na rynku jest ważniejsze niż chuchanie na te kilka osób wykorzystujących większą dźwignię. A oni i tak mają konta u zagranicznych brokerów. Sprawdź sam ile lewara wykorzystujesz na raz?

Bo 100:1 to w przybliżeniu lot na każde 1k USD, gdzie 10 pips straty to 10% konta. Przy 50:1 to i tak 5% straty konta przy 10 pipsach. Przy modzie na ECN jak ktoś wykorzystuje lewar 100:1 to wystarczy, że nie wie o danych i mu poślizg zeruje konto.

Narzucanie z góry, robienie z ludzi debili że nie myślą to krok do zabrania swobody, wolności itd. W jakim celu? Ze znów Państwo wie lepiej do obywatela. Do czego to prowadzi dobrze wiemy. Na pewno nie do ochrony depozytów początkujących. I o to tu chodzi. Bo ktoś ktoś przyjdzie wrzuci te kilkaset złotych na pierwszy rachunek i nie wie co robi to nawet dobrze że wyzeruje rachunek. Lepiej te kilka stówek niż więcej. A jak wyzeruje przez lewar, to się nauczy układać MM i zarządzania. Wyliczenia które podałeś to teoria. Co do lewara, to Ci powiem, tak 1:500 wykorzystuję prawie w całości przy jednym modelu MM. To jest FX, jesteśmy tu dla kasy. Więc jak ktoś się ogarnie, to właśnie lewar pozwoli mu zarobić kasę, by potem grać za 1-2% . Prawda jest taka, że jak by nie ograniczanie przedsiębiorczości ludzi, ludzie by żyli lepiej, a hieny bankowe by nie zarabiały tyle. Więc nie mów mi że to dla dobra ludzi. W tym biznesie się myśli a nie cacka. Jak w każdym biznesie jest ryzyko. Na FX często mniejsze niż w " tradycyjnym "

Na szczęście to plany i raczej nic z tego nie wyniknie.
aleod tego jest ten nieudolny rzad nierobow przy korycie POPISSLD

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Super partia k..... ! :wall: :wall: :wall:
Od kiedy to wejdzie? Czy jest jeszcze iskierka nadziei, że senat coś zmieni?

https://www.youtube.com/watch?v=tfpo7jQiCG0

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Mnie zastanawia ile z tych posłów ma w ogóle pojęcie o czym głosowało :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ciekawe czy reszta UE za tym pójdzie czy się bedzie cieszyć że ich rodzime firmy będą zarabiać :-)

PSV ale co to zmienia ? zobacz na oferty zagraniczne , o wiele lepsze od naszych, a wypełnienie samodzielnie pita to bajka czy nawet zaplacenie te 100-200 zł ksiegowemu :-)

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Wiem, że większość polskich brokerów jest 100 lat za murzynami, ale dla mnie zmienia, bo chciałem uczynić HFTBrokers moim podstawowym brokerem.
Do tego rachunki w PLN to duża korzyść, bo oszczędza się na przewalutowaniach i czasie.
Armada moim zdaniem już nie wróci, a do Admirala nie mam zaufania. FXSalt to też już niestety nie to co kiedyś.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Armada wróci :-) AM testuje na razie po zmianach i jest ok

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

"korzystających z krajowych firm inwestycyjnych". a który bank jego DM w PL oferujący OTC jest krajowy :))) ??? jak to interpretować

np.
mBank -DM = Commerzbank

WBK - DM = Santander

ODPOWIEDZ