"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"
Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"
Akhh, nie chodzi tu czy broker polski czy nie, ale o zasadę. Wczoraj USA, jutro PL, pojutrze może UE. to wcale nie służy ochronie Kowalskiego. Zamiast stracić w tydz, straci za miesiąc. Zakazy tego typu są złe, robi się z ludzi debili. A często ten Kowalski ma więcej oleju w głowie od tych co te zakazy powołują do życia. Jak by nie wszelkiej maści sztuczne regulacje, nakazy, ograniczenia ludzie by byli bogatsi, bankowcy biedniejsi itd. Dali by ludziom wolną rękę wszelkiej maści sztuczne kryzysy raz dwa by rozwiązali ku niezadowoleniu wszelkiej maści hienom. Co do USA, jak by nie mieli zakazu otwierania kont poza USA, to by tamtejsi brokerzy raz dwa odczuli odpływ kapitału.
-
- Stały bywalec
Wysuwasz Akhh zbyt pochopne wnioski. Czemu Twoim zdaniem duży lewar = mały interwal? Czemu ktoś chce Mnie ograniczać i kazać Mi zamrazac dużą część gotówki skoro to nie jest Mi potrzebne? I czemu panuje przekonanie że kasa u broka to cała kasa jaką się posiada?
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan
AKhh - też się z Tobą nie zgadzam.
Co niby miałaby dać dźwigni z 1:50 ? Myślisz, że to jakoś zmieni podejście ludzi ? Kto nie używa tego co ma pomiędzy uszami tak czy inaczej przepuści depozyt.
Każdy zakaz zwiększa biurokracje (trzeba wydać ustawy, ktoś to musi kontrolować) i ogranicza konkurencyjność naszych firm (tu brokerów).
Efekt będzie taki, że i tak nowicjusze będą topić depozyty, a inni wyniosą się za granicę i tam zostawią swoje prowizje.
Dodatkowo nie sposób się zgodzić, że ludzi traktuje się jak debili których trzeba zakazami chronić aby sami sobie krzywdy nie zrobili. Czekam na ustawę zabraniającą picia wrzątku czy wbijania sobie ołówka w oko.
KNF powinien zająć się raczej edukacją, przestrzeganiem przepisów i reagowaniem na sytuacje taka jak ta:
http://biznes.pl/magazyny/finanse/gield ... detal.html - ze spółki giełdowej wyparowało 12 baniek a okazuje się, że KNF nic zrobić nie może (bo spółka z NC a nie GPW)
A jak już chcą badać rynek fx w Polsce to niech chociaż podadzą metodologię tych badań ....
Parę dni temu słuchałem podcastu o naszym rynku fx:
http://www.sii.org.pl/8214/aktualnosci/ ... tml#ak8214
miałem odczucie że Grzegorz Zalewski ciut użalał się nad losem brokera fx i tym, że niedobry KNF uparł się zrobić wszystko by zaszkodzić tynkowi fx w Polsce. Teraz sobie myślę, że jednak chyba w tym sporo racji było ....
Co niby miałaby dać dźwigni z 1:50 ? Myślisz, że to jakoś zmieni podejście ludzi ? Kto nie używa tego co ma pomiędzy uszami tak czy inaczej przepuści depozyt.
Każdy zakaz zwiększa biurokracje (trzeba wydać ustawy, ktoś to musi kontrolować) i ogranicza konkurencyjność naszych firm (tu brokerów).
Efekt będzie taki, że i tak nowicjusze będą topić depozyty, a inni wyniosą się za granicę i tam zostawią swoje prowizje.
Dodatkowo nie sposób się zgodzić, że ludzi traktuje się jak debili których trzeba zakazami chronić aby sami sobie krzywdy nie zrobili. Czekam na ustawę zabraniającą picia wrzątku czy wbijania sobie ołówka w oko.
KNF powinien zająć się raczej edukacją, przestrzeganiem przepisów i reagowaniem na sytuacje taka jak ta:
http://biznes.pl/magazyny/finanse/gield ... detal.html - ze spółki giełdowej wyparowało 12 baniek a okazuje się, że KNF nic zrobić nie może (bo spółka z NC a nie GPW)
A jak już chcą badać rynek fx w Polsce to niech chociaż podadzą metodologię tych badań ....
Parę dni temu słuchałem podcastu o naszym rynku fx:
http://www.sii.org.pl/8214/aktualnosci/ ... tml#ak8214
miałem odczucie że Grzegorz Zalewski ciut użalał się nad losem brokera fx i tym, że niedobry KNF uparł się zrobić wszystko by zaszkodzić tynkowi fx w Polsce. Teraz sobie myślę, że jednak chyba w tym sporo racji było ....
Właśnie dlatego, że KNF szkodzi Forexowi, ten ruch zamknie im usta.
W sumie źle stałoby się gdyby tylko Polska wykonała taki ruch, ale taki ruch dla UE i zakaz przyjmowania klientów z UE dla brokerów nie spełniających tych zasad byłby ciekawym krokiem. Wiem, że się ze mną nie zgadzacie, natomiast takie są moje subiektywne odczucia bazujące na statystykach, z którymi się spotykam.
W sumie źle stałoby się gdyby tylko Polska wykonała taki ruch, ale taki ruch dla UE i zakaz przyjmowania klientów z UE dla brokerów nie spełniających tych zasad byłby ciekawym krokiem. Wiem, że się ze mną nie zgadzacie, natomiast takie są moje subiektywne odczucia bazujące na statystykach, z którymi się spotykam.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
-
- Pasjonat
Widziałem statystyki ogólne knf że 80% grajków traci ale nie słyszałem że ponad 95% osób traci na małych interwałach.Akhh pisze:..., bo naprawdę statystyki pokazują, że ogromna ilość osób (ponad 95%) grających na małych interwałach traci.
Możesz pokazać źródło tych danych?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
-
- Stały bywalec
Re: Odp: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"
W jaki sposób KNF szkodzi? Bo może coś przeoczyłem. Bez ironii pytam. A wracając do tematu, Ci którzy zarabiają i nie chcą mrozic gotówki będą mieli więcej roboty papierowej ze spółkami offshore. I znikną i prowizje i podatki ot co.Akhh pisze:Właśnie dlatego, że KNF szkodzi Forexowi, ten ruch zamknie im usta.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan
Akhh pisze:Właśnie dlatego, że KNF szkodzi Forexowi, ten ruch zamknie im usta.
Nie wierzę w to co czytam. Widocznie prowadzenie portalu, oglądanie jakiś tam statystyk, kumplowanie z brokerami na tyle odciągnęło Cię od tradingu że piszesz takie bzdury. Czyli wprowadźmy silniki do 40 KM bo po co więcej skoro przeciętny Kowalski jeździ 80% swojego czasu po mieście, proponuję instrukcję picia rano herbaty i kawy - można się poparzyć, czy inne bzdury. Po prostu szok. Każdy ma swój rozum Akhh i nie trzeba zakazywać a edukować. Tak samo w finansach, jak by uczyli od szkoły zarządzania kasą, to by nie było tyle dramatów jak pętle kredytowe i inne gówna w które ładują się ludzie skuszeni reklamami itd. Edukacja i jeszcze raz edukacja a nie robienie z każdego debili. Prawda jest taka że obecny system bankowy chce debili a nie wyedukowanych ludzi. Jako osoba która prowadzi taki portal, dziwię się temu co piszesz. Czyli ograniczmy ludziom możliwość zarabiania , myślenia itd. Niech KNF się zajmie tym czym powinien, a nie udaje że jest potrzebny.
Proponuję wprowadzić zakaz prowadzenia w UE własnej działalności gospodarczej bo są bankructwa, samobójstwa , długi dla cąłych rodzin. Bo skoro kilku osobom nie wyszło to jest to bardzo niebezpieczne zajęcie. Proponuję pójść dalej, skoro Kowalski jest debilem i trzeba za niego myśleć proponuję jeden kołchoz pracy za bony i towar ustalony z góry. Za duży wybór to też źle.
Akh, poniosło Cię, odnoszę wrażenie że stałeś się bardziej teoretykiem niż traderem. Kto tracił, będzie tracił niezależnie od lewara.
Pokaż te statystyki - może i nasz przekonasz ....Akhh pisze:Wiem, że się ze mną nie zgadzacie, natomiast takie są moje subiektywne odczucia bazujące na statystykach, z którymi się spotykam.
Jak mawiał mój prof. "statystyką można udowodnić dowolną tezę, trzeba tylko odpowiednio dobrać dane".
Obawiam się, że nie mogłeś mieć dostępu do sensownych statystyk bo takich po prostu nie ma ....
Jest i oficjalna odpowiedź KNF:
http://akademiaforex.com/goracy-temat-o ... row-forex/
http://akademiaforex.com/goracy-temat-o ... row-forex/
Statystyki to badania własne brokerów i nikt ich nie publikuje i założę się, że nie opublikuje bo raczej nie jest to w ich interesie (dłużej trzymane pozycje = mniejszy obrót = mniejsza prowizja).
A jak to zwykle bywa można powiedzieć, że tak jest, można to udowodnić a ludzie i tak zrobią swoje. To tak z systemami - dasz komuś system, którym zarabiasz Ty i kilku innych traderów, a on i tak zrobi po swojemu i straci.
Mnie przekonują ruchy w Japonii, która jest lata świetlne przed nami,
KNF generalnie straszy Forexem i tymi 81% tracących - z chęcią zobaczyłbym ilu traderów zarabia na kontraktach na GPW - statystyka pewnie jeszcze gorsza.
Byś może staję się bardziej teoretykiem niż traderem, dlatego że nie patrzę przez swój pryzmat i doświadczenia iluś tam lat na FX. Masz na skypie grupę traderów i rozmawia się we własnym gronie - bardzo zamkniętym. A ja spotykam się z początkującymi traderami, który stanowią grubo ponad 90% osób na konferencjach, forach etc. I na rynek patrzę przez pryzmat ich interesów.
Kończę ze swojej strony bo zaraz wyjdzie, że KNF mi za lobbing płaci
Natomiast Microbi nie jesteś w stanie spojrzeć na to z tej strony, Green Ty też i wiele innych osób. Za dużo w tym siedzicie, za dużo w gronie doświadczonych ludzi i umyka Wam nieco sedno takiej decyzji.
A jak to zwykle bywa można powiedzieć, że tak jest, można to udowodnić a ludzie i tak zrobią swoje. To tak z systemami - dasz komuś system, którym zarabiasz Ty i kilku innych traderów, a on i tak zrobi po swojemu i straci.
Mnie przekonują ruchy w Japonii, która jest lata świetlne przed nami,
KNF generalnie straszy Forexem i tymi 81% tracących - z chęcią zobaczyłbym ilu traderów zarabia na kontraktach na GPW - statystyka pewnie jeszcze gorsza.
Byś może staję się bardziej teoretykiem niż traderem, dlatego że nie patrzę przez swój pryzmat i doświadczenia iluś tam lat na FX. Masz na skypie grupę traderów i rozmawia się we własnym gronie - bardzo zamkniętym. A ja spotykam się z początkującymi traderami, który stanowią grubo ponad 90% osób na konferencjach, forach etc. I na rynek patrzę przez pryzmat ich interesów.
Kończę ze swojej strony bo zaraz wyjdzie, że KNF mi za lobbing płaci

Natomiast Microbi nie jesteś w stanie spojrzeć na to z tej strony, Green Ty też i wiele innych osób. Za dużo w tym siedzicie, za dużo w gronie doświadczonych ludzi i umyka Wam nieco sedno takiej decyzji.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów