Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

JAREK67 pisze:Marcin. Tu jest świetne narzędzie do rysowania stref. http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=428268
Dzięki - ale ja wolę ręcznie rysować.
bfx pisze:Marcin chyba rysuje te strefy tylko dla nas a sam gra bez..
Właściwie tak :D ale czasem używam do orientacji. Bo normalnie, na co dzień wystarcza mi narzędzie krzyżyk z mt4 :D po prostu tak jest szybciej określić aktualną sytuację.
bfx pisze:Napisałeś ostatnio, że twoja strategie deko się zmieniła. W jaki sposób teraz określasz w którą stronę chce iść cena. Dalej twoje magiczne potwierdzenia czy wystarczy, że spojrzysz na układ świec, prawdopodobnie M15 na H1?
Zmianie uległy mniej znaczące elementy strategii. Co do fundamentalnych podstaw na jakich określam kierunek, target i potencjalne prawdopodobieństwo pomyślnego ruchu nie zmieniły się. Tutaj nie ma co już zmieniać - jedynie co - elementami podlegającymi zmianie/ulepszeniu to wszystko "dookoła" całego procesu składającego się na trade - włącznie z przygotowaniem i podsumowaniem. Jedynie tutaj widzę możliwość zmian. Sama zasada na, której podejmowana jest decyzja o kierunku jest już wg mnie ulepszona do granic możliwości.
bfx pisze:Dalej twoje magiczne potwierdzenia czy wystarczy, że spojrzysz na układ świec, prawdopodobnie M15 na H1?
Potwierdzenia nadal są integralnym i jednym z najważniejszych elementów strategii. Dla mnie tak naprawdę wystarcza jedna rzecz - wskaźnik typu custom candle - w ustawieniu pokazującym d1 na m15 i h1 na m15.
bfx pisze:Jedyne co mogą dać mi pieniądze to wolność dla mnie i dla rodziny.
Z tym się zgodzę - ale w zdecydowanej większości ci, którzy jeszcze nie osiągnęli zadowalającego stanu "pieniężnego" myślą, że gdy już będą mieć kasę wszystko stanie się proste - wszystko kupią i nikt nie miał wpływu na nich. Są w ogromnym błędzie. Przyznaję się - ja też kiedyś tak myślałem. Z czasem się to zmienia - dochodzi się do tego, że jednak pieniądze nie dają szczęścia. Pewne rzeczy pozostają poza kontrolą - nawet gdybyście byli najbogatszym człowiekiem na świecie. I wcale nie chodzi tutaj o takie sprawy jak zdrowie czy śmierć. Po prostu do pewnych rzeczy nie da się nikogo zmusić - nawet za wszystkie pieniądz świata.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Tak się zastanawiam, czy w tej metamorfozie dalej Marcin polujesz na wejścia w nocy? Mówisz, że strategia pozwala Ci rozpocząć inwestycje o której tylko chcesz, ale nie powiesz mi że dołączysz się do ruchu w byle jakim miejscu? :)
a i czy dalej TS 16 pips ciągniesz? :)
Pozdr

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Zgodnie z tym co wczoraj wrzucałem na screenach poszły trejdy :D

Były dwie pełne stawki w grze - aktualnie zostawiłem tylko 3/4 z jednej pełnej stawki. I dla tych pozycji (trzy) TP ustawiony jest na 25570 - można było dać większy TP ale wg mnie nie ma takiej potrzeby - dla mnie wystarczy. Oczywiście im dalej tym większe ryzyko cofki a co za tym idzie malej prawd. tego, że nasz trade zostanie z dużym profitem.

szczegóły na screenie.

cdn..

ps. czy ktoś jeszcze siedzi w longach na e/u ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Wejścia były dokładnie o 7:37 - i od razu po tym jak wstałem :D - tak dzisiaj trochę zaspałem. Aktualnie po trzech świecach zielonych na edku wygląda na to, że czwarta będzie czerwona. Natomiast jeszcze nie doszliśmy do żadnego poziomu na którym mogli by się zatrzymać albo odwrócić. Poczekamy do nowej świecy h1 z 12 - wtedy podejmę decyzję czy trzymać dalej pozycje - czy zamykać - bo dokładnie widać, że "coś się zaczyna dziać". :D Wiedz, że coś się dziej :D :D
Damfry pisze:Tak się zastanawiam, czy w tej metamorfozie dalej Marcin polujesz na wejścia w nocy? Mówisz, że strategia pozwala Ci rozpocząć inwestycje o której tylko chcesz, ale nie powiesz mi że dołączysz się do ruchu w byle jakim miejscu? :)
a i czy dalej TS 16 pips ciągniesz? :)
Pozdr
TS na razie nie stosuję - tzn. tylko automatyczne przesuwanie na +1 po osiągnięciu profitu +16p. Inne domyślne wartości w LVOE to TP na +45 i SL na -16p.

Oczywiście, że dopuszczam możliwość wchodzenia w nocy - natomiast dzisiaj ostatni raz widziałem wykres ok. 2:30 - wtedy już wiedziałem, że jeśli cena nie będzie spadać to rano wchodzę w L. Niestety trochę zaspałem i wejście było trochę później niż mogło być.
Jasne, że nie dołączam się w "byle" jakim miejscu - pisząc, że dążę do tego aby wchodzić w trade gdy tylko siądę do wykresów - mam na myśli taką sytuację:

- odpalam mt4 i gdy jest dogodna sytuacja to wchodzę w trade - ale jeśli sytuacja nie jest odpowiednia dla mnie to nie wchodzę i nie czekam - odpuszczam i idę robić co innego
- czyli podsumowując - staram się nie siedzieć przed wykresami i czekać na odpowiednią sytuację - tylko w momencie mojego włączenia mt4 jest tak jak powinno być to wchodzę - nie jest dobrze - odpuszczam.
- czyli to wszystko składa się na to, że trade może być zawarty natychmiast po włączeniu mt4 w dowolnym momencie dnia. A takich sytuacji w ciągu doby jest cała masa - po co siedzieć i się gapić na wykres ? skoro można co jakiś czas podglądać i wchodzić gdy jest do tego okazja.

cdn...
No pain - No gain

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Powoli stajesz się prawdziwym traderem!
Jeszcze jeden etap przed tobą: trading musi się stać po prostu nudną rutyną.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

klonmarcin pisze: A takich sytuacji w ciągu doby jest cała masa - po co siedzieć i się gapić na wykres ? skoro można co jakiś czas podglądać i wchodzić gdy jest do tego okazja.
Do końca się nie zgodzę, takich sytuacji jak piszesz może jest dużo jak ktoś siedzi na M5, gdy ktoś siedzi na m15/m30 są to przeważnie 1 max 2 sygnały w ciągu dnia na danej parze i głupio byłoby je przegapić.. Ja osobiście nie potrafiłbym odpalić platformy, zrobić rozeznania i przy braku okazji sprawdzać co jakiś czas bo nie był bym dostatecznie skoncentrowany, wolę siedzieć cały czas i się gapić :wink: . Jeśli trading jest naszym jedynym zajęciem to z góry zakładamy ile poświęcimy czasu na naszą pracę i jeśli jednego dnia nic nie zarobimy to jutro też jest dzień.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

MaciejWLKP pisze:
klonmarcin pisze: A takich sytuacji w ciągu doby jest cała masa - po co siedzieć i się gapić na wykres ? skoro można co jakiś czas podglądać i wchodzić gdy jest do tego okazja.
Do końca się nie zgodzę, takich sytuacji jak piszesz może jest dużo jak ktoś siedzi na M5, gdy ktoś siedzi na m15/m30 są to przeważnie 1 max 2 sygnały w ciągu dnia na danej parze i głupio było by je przegapić.. Ja osobiście nie potrafiłbym odpalić platformy, zrobić rozeznania i przy braku okazji sprawdzać co jakiś czas bo nie był bym dostatecznie skoncentrowany, wolę siedzieć cały czas i się gapić :wink: . Jeśli trading jest naszym jedynym zajęciem to z góry zakładamy ile poświęcimy czasu na naszą pracę i jeśli jednego dnia nic nie zarobimy to jutro też jest dzień.
Dużo zależy od instrumentu, a i od charakterystyki rynku w danym czasokresie.
Gdy Edek robił zasięgi dzienne typu 30, max 50 Pips, to było trudno coś złapać więcej niż skalp.
Ostatnio Edek trochę jeździ.
Siedzenie przy kompie wcale nie jest dobre, chociaż wszyscy to robimy, zanim się nie nauczymy inaczej.
Z założenia wystarczy 1 lub 2 ruchy na dzień.
Dobry DayTrader nie powinien poświęcać tradingowi więcej niż 2 godziny dziennie.
Znaleźć wejście lub kilka wejść, otworzyć pozycje, ustawić od razu swoje założenia lub zaangażować automat.
Tyle.
Na resztę wpływu nie mamy i lampienie się w wykres niczego nie zmieni.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

No zgoda, nie na sensu gapienie się po 12 godzin dzień w dzień w wykres szkoda pleców i oczu.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Ja traktuję to tak - np. jest taka sytuacja jak dzisiaj - wejście o 7:37 - wyjście o 12:35. To w tym przedziale czasowym istnieje możliwość wejścia do gry. I tak samo jeśli bym nie wszedł rano to także traktowałbym tą sytuację i ten dzisiejszy ruch jako potencjalną szansę na profit. I tak np. opalając platformę o godz. 9:04 (przykładowa godzina) po chwili analizy robię wejście - i nie byłoby dla mnie wielkiej różnicy między tym wejściem a tym ewentualnym z rano.

Zresztą - co kto lubi - ja mam takie podejście - ktoś inny ma inne - nie mam zamiaru nikogo zmuszać do swojego toku myślenia.

Co do aktualnej sytuacji - pewnie jeszcze trochę podjadą do góry - a następnie można liczyć na jakąś korektę - czyli ruch w dół - ale co i jak - zobaczymy później - być może ten ruch UP to właśnie korekta ostatnich spadków.

ps. wszystkie moje pozycje pozamykane - w tym trzy skończone przez TP. Cieszy mnie bardzo to, że moje analizy się sprawdzają. Podsumowanie dam wieczorem - teraz czas na odpoczynek :D 8)

pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiejsze podsumowanie - jest dobrze - a nawet mogło być lepiej - ale nie ma co narzekać - osiągnąłem wysoce zadowalający profit z tego wzrostu.

Tak pisałem w piątek:
i pewnie w poniedziałek też wejdą longi - jako zagranie pod odreagowanie tych spadków - czyli z targetem gdzieś w okolicach 2570 - przynajmniej - ale być może cena wyżej wjedzie i głębiej "spenetruje" tą złamaną dzisiaj strefę.
a tak wczoraj:
Wrzucam analizę na najbliższy czas - liczę na odreagowanie ostatnich spadków - przynajmniej do strefy tej najniższej - a jak wszystko pójdzie dobrze to nawet dalej - oj - tutaj już byłby spory ruch - tak czy inaczej cena jeśli pójdzie UP to z dużym prawd. będzie robić krótsze lub dłuższe przystanki w miejscach zaznaczonych na screenach. Idealnie gdyby na którejś z nich nastąpił odwrót i wtedy cena "powinna" pojechać aż do zielonej strefy - oznaczona na screenie z TF Weekly.
a tak dzisiaj:
Zgodnie z tym co wczoraj wrzucałem na screenach poszły trejdy :D

Były dwie pełne stawki w grze - aktualnie zostawiłem tylko 3/4 z jednej pełnej stawki. I dla tych pozycji (trzy) TP ustawiony jest na 25570 - można było dać większy TP ale wg mnie nie ma takiej potrzeby - dla mnie wystarczy. Oczywiście im dalej tym większe ryzyko cofki a co za tym idzie malej prawd. tego, że nasz trade zostanie z dużym profitem.
Cena dzisiaj poszybowała w górę - idealnie - moje trade były z bardzo bezpiecznym TP. Równie dobrze cena mogła się wcześniej zatrzymać lub odwrócić. Ktoś inny pewnie to lepiej rozegrał.

Praktycznie cały ruch ceny z piątku - dzisiaj został "zjedzony".

Kolejny raz strategia potwierdziła swoją skuteczność - perfekt...

pozdrawiam Marcin 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

ODPOWIEDZ