Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: bfx »

klonmarcin pisze:No i jak ??? - ktoś coś wycisnął z tego dzisiejszego ruchu DOWN ??
Ja grałem S o 3ciej w nocy, wyszedłem przed otwarciem tej H1 na której Ty byś wchodzil :oops: Dałem się nabrać..
...określone i specyficzne zachowanie się ceny w wybranym odcinku czasowym - w moim przypadku odnosi się to do odcinka długości 15 minut - czyli jedna świeca M15...
Takie pytanie, odpowiedź bardzo by mi pomogła. Czy żeby zobaczyć twoje potwierdzenie musisz obserwować świecę w trakcie jej budowy, czy widać to również na historii na mniejszym interwale?
Rano na podstawie analizy świecy aktualnej h1 - czyli w tym przypadku była to świeca z godziny 8 rano - a dokładnie do analizy posiadałem dwie zamknięte świece m15 - z godziny 8 i 8:15 - i na podstawie tej krótkiej analizy - tak tak przeszłości i aktualnego zachowania ceny napisałem to co cytuję poniżej:...
Pamiętam te świeczki, widziałem tam pewne zachowanie ceny, tylko jak dla mnie takie ruchy wskazywały by raczej kierunek up :D Możliwe, że zobaczyłem coś innego. Masz jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego cena zachowuje się w taki sposób, czy po prostu zauważyłeś taką zależność i wykorzystujesz ją mimo, że nie wiesz dlaczego tak się dzieje?
Cieszy mnie to, że mogę spokojnie zająć się czymś innym i nie myśleć o FX
To chyba najlepsza rzecz jaka spotyka tradera po tym jak zacznie zarabiać na FX.
Po prostu zostaje "rysa" na psychice - zarówno jak zarabiamy i jak i tracimy. Zresztą jest to skomplikowany proces - kiedyś może napiszę szczegółowo co się "działo" w mojej głowie przez te sześć lat... a działo się i to dużo....
Było by fajnie jakbyś to napisał.
Trzeba sobie uświadomić, że zachowanie ceny odzwierciedla zachowania ludzi - a te nie są losowe.
"Odzwierciedla zachowania ludzi" czy wywiera wpływ na zachowania ludzi? Chyba że to jedno i to samo.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Dadas pisze:Co byś grał w tych sytuacjach?
He he - próbujesz mnie pod włos - :D tak jak pisałem - bez oglądu aktualnej sytuacji na ostatniej świecy - wtedy to tylko praktycznie ślepy strzał - po drugie nie mamy opisanego TF - równie dobrze może to być wykres TF Monthly jak i M1.

Strzelam: pierwsza sytuacja - S - druga L.

cdn....
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

klonmarcin pisze:No i jak ??? - ktoś coś wycisnął z tego dzisiejszego ruchu DOWN ?? Dlaczego tak nagle cicho się zrobiło w tym dzienniku ??? :D
Ja troszeczkę :) Jedno wejście z aud/usd pokazywałem w innym dzienniku. Natomiast trochę na edziu i na kablu pocisnąłem. Nie było to coś idealnego ale zawsze coś :) Cena oczywiście do TP nie doszła ale myślę że niedługo tam dojdzie, tylko mnie na tę chwilę tam nie ma może pozwolą się jeszcze dołączyć :) Narazie wg mnie nie widać aby trend miał się zmienić można grać up na jakieś krótki szybkie ruchy natomiast ogólnie wg mnie trzeba szukać jak na tę chwilę cały czas down. Do kiedy? Do wtedy kiedy rynek powie że chce iść up kiedy to będzie nie wiem :)
Dadas pisze:Co byś grał w tych sytuacjach?
Wiem, że to pytanie do Marcina ale ja nie wiem co bym w tej sytuacji grał za mało informacji, czyli nic bym nie grał. Ja jak gram to sprawdzam wykres od D1 nawet do M5 a tutaj nie wiem jaki interwał jaka sytuacja jest na rynku, ciężko by cokolwiek zagrać tylko na podstawie takie widoku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

No to macie pełny obraz.
Tylko, pomyślcie jakby to było, gdybyście nie widzieli jeszcze przyszłości.
[DAX30]M5.png

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Dadas gdzie zniknales ? ;)
A co tradowac na dax? Tylko S ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Dadas

Nie widzę żadnych podstaw do tradowania S, tam gdzie pisałeś, Marcinie.
S powinno się dopiero tradować po pokonaniu tego wsparcio-oporu (3 czerwone pełne).
Dlaczego? To widać wyraźnie na wykresie.
EURUSDM30.png

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dadas pisze:Nie widzę żadnych podstaw do tradowania S, tam gdzie pisałeś, Marcinie.
S powinno się dopiero tradować po pokonaniu tego wsparcio-oporu (3 czerwone pełne).
Dlaczego? To widać wyraźnie na wykresie.
EURUSDM30.png
Zgodzę się z tym co piszesz pod warunkiem, że przyjmujemy założenia o dość bezpiecznym postępowaniu. Można było to rozegrać tak - dajemy próbnie 1/4 pozycji tam gdzie pisałem - a dokładamy po pokonaniu wsparcio-oporu. Ale jak pewnie widziałeś - napisałem, że grałbym S - ale także napisałem, że lekko potwierdzili - a to dla mnie znaczy, że to jeszcze nie jest twarde potw. Kolejna sprawa to - po zamknięciu świecy h1 z godz. 9 dla mnie stało się jasne, że będzie S. Gdybym naprawdę grał to bym ryzykował już rano - czyli tam gdzie pisałem o lekkim potw. dałbym pełną stawkę - a potem już bym nie dokładał. Skończyłoby się moje zagranie pewnie na BE - z racji sporej mini korekty zapoczątkowanej po godz. 10. Ryzykowałbym w myśl zasady - NO RISK NO FUN. Po prostu - ktoś może się z tym nie zgadzać - nie moja sprawa.

ps. Dadas - co to za bajer z tym skryptem do buy/sell ?? a drugie pytanie - jak zrobiłeś to, że linia aktualnej ceny jest prowadzona tylko do ostatniej świecy a nie przez cały wykres ??? Widziałem coś takiego chyba w jforex - ale w mt4 - pewnie jakiś wskaźnik to robi ??

cdn... 8) 8)
No pain - No gain

Dadas

klonmarcin pisze: ps. Dadas - co to za bajer z tym skryptem do buy/sell ?? a drugie pytanie - jak zrobiłeś to, że linia aktualnej ceny jest prowadzona tylko do ostatniej świecy a nie przez cały wykres ??? Widziałem coś takiego chyba w jforex - ale w mt4 - pewnie jakiś wskaźnik to robi ??

cdn... 8) 8)
No to 2 plusy dla ciebie, ale nie zauważyłeś jeszcze jednej rzeczy, bardzo istotnej.

Ja dużo pisałem, kodowałem różnych pomysłów.
Do linii ceny napisałem już dawno taki wskaźniczek:
Bid.mq4
Można wydłużyć w lewo lub tylko do ceny.
Trzeba w właściwościach wykresu dać kolor siatki "NONE", linia ask "NONE".
Możnaby to programowo wymusić, ale trzeba pozostawić opcję użytkownikowi.

Nowy MQ4 jest bardzo podobny do MQ5 i można sporo ciekawych rzeczy robić teraz.
Można robić buttons w prosty sposób, tak jak każdy inny obiekt, i także bitmap label.
Stąd już prosta droga do zrobienia EA z takim podręcznym OneClickTraderem.
Jeszcze mam to powiązane z kalkulatorem wolumenu pozycji.
Czyli, u mnie ten systemik zarządzania pozycją to 2 wskaźniczki i EA.

Pozatym, jest taka cała funkcja OnChartEvent(), która umożliwia wykonywanie innych kodów
na klik na określonym obiekcie wykresu.
Mam pod każdą "świeczką" ukryty obiekt, i gdy klikam na danej świeczce, to te linie same się rysują.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

klonmarcin pisze:No i jak ??? - ktoś coś wycisnął z tego dzisiejszego ruchu DOWN ?? Dlaczego tak nagle cicho się zrobiło w tym dzienniku ??? :D
Jakieś 63 pipy, liczyłem na 90 do dolnego wsparcia ,ale cena zaczęła mocno bujać do góry .Jesteśmy w strefie konsoli obecnie więc nie ryzykowałem.
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

dulf pisze:Jakieś 63 pipy, liczyłem na 90 do dolnego wsparcia ,ale cena zaczęła mocno bujać do góry .Jesteśmy w strefie konsoli obecnie więc nie ryzykowałem.
I tak trzymać 8)

Ja jak już kiedyś pisałem - będę musiał zrobić przerwę w grze przynajmniej do połowy listopada. Przeszedłem pozytywnie weryfikację i aktualnie - będę miał inne obowiązki i zadania - dość odpowiedzialne - więc nie chcę się niepotrzebnie skupiać na FX.

Ale, żeby ten okres nie był całkowicie bezproduktywny w aspekcie FX to postanowiłem rozejrzeć się za jakimś innym brokerem. Bo jak to się mówi - kto stoi w miejscu - ten się cofa :D

I teraz pytanie za sto punktów - jakiego brokera polecacie - wymagania:

- mt4
- REGULOWANY
- szybkie i bezproblemowe wypłaty przelewem
- najlepiej z czasem londyńskim
- serwery w Europie
- waluta PLN - ewentualnie EUR
- w miarę nie robiący w konia :D

Czy np. broker xm.com - jest w miarę dobry ??? Z ich opis wygląda w miarę spełniałby moje warunki. Jakie opinie ???

Chciałbym przez ten "wolny" czas zrealizować wszystkie formalności - tak aby w połowie listopada móc spokojnie rozpocząć testy rzeczywiste.

Dlaczego chcę opuścić FxSalt ??? - po prostu - już od dłuższego czasu się do tego przymierzam.

pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

ODPOWIEDZ