No i jak ??? - ktoś coś wycisnął z tego dzisiejszego ruchu DOWN ?? Dlaczego tak nagle cicho się zrobiło w tym dzienniku ???
Gorąco zapraszam do dyskusji - ładnie zaczęła się rozwijać - a tutaj nagle STOP
Winny jestem małego wyjaśnienia - pisząc w poprzednich postach takie sformułowanie jak "tendencja spadkowa/wzrostowa" w żadnym razie nie mam na myśli ruchu ceny w dół lub w górę. Jest to sformułowanie wymyślone dla potrzeb mojej strategii - i przez niego rozumiem takie coś jak - określone i specyficzne zachowanie się ceny w wybranym odcinku czasowym - w moim przypadku odnosi się to do odcinka długości 15 minut - czyli jedna świeca M15. W tym zawierają się moje potwierdzenia. Być może po prostu mogłem to nazwać inaczej - ale mniejsza z tym. Tyle w temacie wyjaśnień.
Rano na podstawie analizy świecy aktualnej h1 - czyli w tym przypadku była to świeca z godziny 8 rano - a dokładnie do analizy posiadałem dwie zamknięte świece m15 - z godziny 8 i 8:15 - i na podstawie tej krótkiej analizy - tak tak przeszłości i aktualnego zachowania ceny napisałem to co cytuję poniżej:
klonmarcin pisze:Dzisiaj też bez gry - jestem poza domem.
Damfry pisze:Ja jednak myślę, że bardzo dobrze rozumiesz i analogicznie do tego powiedzenia, skłonny byłbym stwierdzić że umiałbyś to opisać, oczwiście jeśli miałbyś taką ochotę
Wszystko można opisać językiem matematyki - ale ja nie jestem matematykiem. Np. bierzemy przedział czasu - niech będzie pierwsze piętnaście minut świecy h1 - i co tam można wypatrzeć ??? - nie mam teraz pod ręką mt4 - jedynie wykres z forexfactory - ale spróbuję - świeca spadkowa - dość krótka - patrząc na mniejsze TF na samym początku była niezdecydowana - dopiero w następne 5 minut - rozwinął się ruch w dół - a w kolejnych 5 minut wg mnie już potw. lekko spadek - i gdybym miał grać to grał bym S....
wieczorem cdn...
Czyż to nie piękne - wykres mówi nam co robi i co z dużym prawdopodobieństwem będzie robił w ciągu najbliższych godzin.
Wystarczy tylko albo aż nauczyć się jego języka - nauczyć się go rozumieć - a do tego potrzeba czasu - dużo czasu - bardzo dużo czasu i co najważniejsze chęci - ktoś kto się do tego zmusza - on nigdy nie będzie profitował. Ja lubię to co robię - ktoś może się nie zgadzać z tym co piszę - ale ja to wszystko staram się opisywać prostym - swoim językiem - wszystkiego tego wcześniej nie wiedziałem. Jak już pisałem - byłem kompletnym zerem w kwestii FX. Na początku nawet bałem się grać na demo - bo myślałem, że gdzieś, ktoś każe mi coś płacić

Ale całą tą "zabawę" polubiłem dość szybko - nawet mimo braku zysków. I lubiłem - byłem z FX w dobrych i złych chwilach - także rozstawaliśmy się kilka razy - raz nawet na pół roku - ale po tych trudnych chwilach wracaliśmy do siebie - bogatszy o nowe doświadczenia i wiedzę. Teraz śmiało mogę powiedzieć, że z FX będę już do samego końca... To jest to co lubię i kocham robić. I pewnie będę robił za 5, 10, 20, 40 lat - jeśli tylko dane mi będzie dożyć tak sędziwych lat.
Ciekawy jestem jak FX zmieni się w ciągu tych kilkudziesięciu lat.
Trochę się znowu rozpisałem - a miało być konkretnie.
Damfry pisze:Czemu ludzie reagują na daną sytuacje, a co musiało by się stać by przestali tak reagować? Jedyne co mi przychodzi do głowy to..... Musieli by przestać wierzyć, że to do czego są przyzwyczajeni nie dzieje się jak zwykle.... (to miałeś na myśli?)
Tak - to miałem na myśli.
Damfry pisze:Teoretycznie teraz na edku jesteśmy w miejscu skąd założyłbym kontynuacje wzrostów, ale tego nie rozegram, bo.... nie znam schematu... albo zwyczajnie mu nie ufam, bo widziałem wiele razy jak rynek się w takim miejscu zatrzymał, zbudował świecę do kontynuacji i zanurkował niżej.... Po czym poznać, że rynek będzie chciał kontynuować, to jest pytanie?
Piszesz, że nie znasz schematu - nie znasz klucza. Ale teraz napisz co Cię skłoniło do tedy aby konkretnie w tym miejscu i czasie liczyłeś na kontynuację wzrostu ???
Dadas pisze:Mylisz się bardzo co do jednej rzeczy:
My nie tradujemy z innymi ludźmi.
My tradujemy z automatami, z programami komputerowymi.
Dzisiejszy rynek to nie krzyczący ludzie na parkiecie, tylko tysiące komputerów ustawionych
w regałach w ogromniej sali o obszarze kilku boisk piłkarskich na Wall Street, plus wszystkie inne w
największych bankach żądzących tym rynkiem i ustalających międzybankowe kursy walut.
Ale kto tworzy programy ??? na jakiej podstawie tworzone są algorytmy postępowania ??? Tak się składa, że trochę się znam na temacie i co z tego, że gramy z programami ?? programy są stworzone na "obraz i podobieństwo" do ludzi - mają taki sam tok myślenia - nie wdając się w szczegóły. To nie jest tak, że program tworzy jakiś OBCY z innej galaktyki o całkowicie nieznanym i niezrozumiałym dla człowieka toku myślenia.
cdn... na razie pozdrawiam i życzę miłego weekendu - czas na odpoczynek - ten tydzień skończony na +203,2p = +13,46%.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.