DayTrading: Piątek 19.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 20 wrz 2014, 00:00

Wzrost
7
41%
Bez zmian
4
24%
Spadek
6
35%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
robin2003
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 19.09.2014

Nieprzeczytany post autor: robin2003 »

Obrazek

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

robin2003 pisze:{Obrazek}
Już była o tym mowa, patrz poprzednie posty!
Oversold nic nie znaczy :!:
Jest to wskaźnik liczący, jak wszystkie tego typu, średnie dla jakiegoś okresu, czyli
to oznacza, że instrument jest :!: RELATYWNIE OVERSOLD :!: , lub :!: RELATYWNIE OVERBOUGHT :!: .
Żaden wskaźnik nie wie, czy rynek jest faktycznie oversold, czy overbought, ponieważ
takich danych wogóle nie ma, nigdzie!!!

S&P500
To jest przykład, jak istotnym jest to, co broker nam pokazuje:
FUS500M5.png
FUS500H1.png
-- Dodano: sob 20-09-2014, 8:24 --
Bemowo1 pisze: To jest odpowiedź na Twoje pytanie

jaką pozycję otworzyć ???

za chwilę odpowiedź

Dziękuję za uczciwość :564:
Teraz popatrz na różnicę, jaką robi, przynajmniej dla mnie, mój wykres z moimi sygnałami:
GBPJPYDaily.png
W obszarze, w którym ty mi zadałeś podstępną zagadkę, nie mam sygnałów.
Sygnał do wyznaczenia strefy wsparcia był na historycznym dołku - mamy wsparcie.
Sygnał do wyznaczenia strefy oporu był po historynej górce.
Teraz dopiero mam właściwy kontekst do rozpatrywania sytuacji.
Nie ma mowy o szukaniu w tamtym miejscu jakichś shortów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
robin2003
Gaduła
Gaduła

AndrzejGB pisze:Witam Panowie. Zwracam się z zapytaniem do osób co orientują się w znaczeniu świec i sygnałów na forex. To mój pierwszy post i mam niemały problem. Dopiero co otworzyłem konto realne i od razu wtopa na start. Dałem zamówienie kupna na pare funt/dolar licząc na zyski bo referendum korzysten dla UK, ale nie ustawiłem stop losa i cena poszła baaaardzo dzisiaj w dół, czy osoby zajmujące się analizą mogły by coś doradzić, zamykać tą pozycje czy to jedynie korekta po wzrostach? Prosił bym bez hejtów jak dla kogoś głupie pytanie, ale dałem dupy teraz mam problem i może ktoś ocenił by sytuacja na podstawie swojej wiedzy. Z góry dziękuje
Ruch powrotny który wyciął ci depo to prawdopodobnie korekta ostatnich wzrostów po silnej świecy spadkowej na h4. Spadek osiągnął własnie 50% ostatnich wzrostów, znajduje się lekko nad linią trendu wzrostowego, wszedł w obszar luki weekendowej która jest w miarę silnym wsparciem, osiągnął poziom 0,382 fibo ostatnich dużych wzrostów. Wszystko to wskazuje na możliwość zatrzymania korekty w okolicach linii trendu.

https://www.tradingview.com/v/s5WeqzaB/

Dadas

robin2003 pisze:
AndrzejGB pisze:Witam Panowie. Zwracam się z zapytaniem do osób co orientują się w znaczeniu świec i sygnałów na forex. To mój pierwszy post i mam niemały problem. Dopiero co otworzyłem konto realne i od razu wtopa na start. Dałem zamówienie kupna na pare funt/dolar licząc na zyski bo referendum korzysten dla UK, ale nie ustawiłem stop losa i cena poszła baaaardzo dzisiaj w dół, czy osoby zajmujące się analizą mogły by coś doradzić, zamykać tą pozycje czy to jedynie korekta po wzrostach? Prosił bym bez hejtów jak dla kogoś głupie pytanie, ale dałem dupy teraz mam problem i może ktoś ocenił by sytuacja na podstawie swojej wiedzy. Z góry dziękuje
Ruch powrotny który wyciął ci depo to prawdopodobnie korekta ostatnich wzrostów po silnej świecy spadkowej na h4. Spadek osiągnął własnie 50% ostatnich wzrostów, znajduje się lekko nad linią trendu wzrostowego, wszedł w obszar luki weekendowej która jest w miarę silnym wsparciem, osiągnął poziom 0,382 fibo ostatnich dużych wzrostów. Wszystko to wskazuje na możliwość zatrzymania korekty w okolicach linii trendu.

https://www.tradingview.com/v/s5WeqzaB/
Od lipca 2014 para GBPUSD znajduje się w trendzie spadkowym.
Ostatnia korekta wzrostowa była spowodowana sytuacją geo-polityczną,
jaką było oczekiwanie na referendum secesyjne w Szkocji.
Obecnie, cena po prostu wraca do trendu.
Nie widzę najmniejszych podstaw, aby spoodziewać się ponownych wzrostów w najbliższym czasie.
GBPUSDDaily.png
Szanowny kolego AndrzejGB.
Kalega nie dałeś "dupy", tylko nie wiedziałeś o tym, że gdy cena rusza się w górę na wykresie,
nie koniecznie oznacza, że trend jest wzrostowy, i że cena będzie rosła.

ZbychuM
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ZbychuM »

Tracha pisze:Z tym się zgodzę :) Ale jednak konto real to emocje które zazwyczaj przynoszą złe decyzje :) Więc nawet najlepsi na demo wchodzą na real i potrafią tracić :)
Też jestem wrogiem demo. Najlepiej otworzyć sobie na początek konto z darmowym bonusem i mikrolotami. Byle grać na prawdziwych pieniądzach. Emocje muszą być.

Dadas

ZbychuM pisze:
Tracha pisze:Z tym się zgodzę :) Ale jednak konto real to emocje które zazwyczaj przynoszą złe decyzje :) Więc nawet najlepsi na demo wchodzą na real i potrafią tracić :)
Też jestem wrogiem demo. Najlepiej otworzyć sobie na początek konto z darmowym bonusem i mikrolotami. Byle grać na prawdziwych pieniądzach. Emocje muszą być.
Oczywiście, ale pod właśnie tym warunkiem, że ryzykujemy tylko tyle na ile nas stać!
Mam na myśli, że ryzykujemy całe depo, a nie tylko SL.

Z tym, że jest to tylko pozornie dobre.
Pilot odrzutowca uczy się pilotażu na symulatorze, nie na prawdziwym odrzutowcu.
Potencjalnie przyszły trader powinien na demo zasymulować takie warunki, w jakich może się obracać w realu.

W tym momencie wielu brokerów jest nieuczciwych, bo reklamują darmowe demo z $100 000 wirtualnej kasy.
A taki nowicjusz może, przy dobrych układach, zainwestować $1000.
Znając polskie realia, wielu się napala, że z 1000 PLN zrobią milion, a nie stać ich jest na stratę tego 1000 PLN.

Co rozumiem przez "stać"?
Rozumiem prezr to, że gdy trader straci 1000 PLN, to natychmiast może wpłacić następne 1000 PLN, i
nie będzie to w żaden sposób go bolało.
IOW, 1000 PLN musi być twoim kieszonkowym, codziennie.

Takie są realia!
Kto uważa inaczej i robi inaczej, po prostu bawi się w hazard.

Awatar użytkownika
rexex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rexex »

ZbychuM pisze:
Popieram ale nawet trzeba wpłacić swoją kasę i wtedy to dopiero jest real bo darmowe gratisy to prawie jak demo . Jak ktoś się boi stracić to lepiej niech wpłaci na lokatę i po problemie . Demo to zupełnie inna historia i tak naprawdę nie sprawdzisz swoich emocji w prawdziwym boju . Oczywiście lepiej zaczynać z małymi kwotami na mikro lotach

ZbychuM
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ZbychuM »

Demo jest właśnie w tym zdradliwe, że oferuje handel na potężnej kasie. Moim zdaniem lepiej zacząć od malutkiej, ale handlować naprawdę. Wtedy strata nie boli, a odtwarzasz realne warunki. Są emocje, jest ryzyko, to takie realne demo :) No bo ile ryzykujesz handlując na mikrolotach za 0,01 lota ? To są grosze. Granie od razu na 100 tys. dolcach uczy złych nawyków. A tak idzie Ci dobrze, to wpłacasz tysiaka i przeskakujesz na 0,1. A idzie Ci jeszcze lepiej, to wpłacasz więcej. Ja tak robiłem, i uważam, że to dobra nauka. Porządny stop loss na mikrolocie 0,1 to strata kilku złotych. To naprawdę nie boli. A można zacząć od 0,01.

Awatar użytkownika
robin2003
Gaduła
Gaduła

Dadas pisze: Nie widzę najmniejszych podstaw
Oj tam, oj tam, jak nic nie widzisz to poco stukasz w klawiaturę?

Obrazek

Dadas

robin2003 pisze:
Dadas pisze: Nie widzę najmniejszych podstaw
Oj tam, oj tam, jak nic nie widzisz to poco stukasz w klawiaturę?
Oj tam, oj tam.
To jest jedynie twoja interpretacja, twoja wizja.
A nieszczęśliwy początkujący straci pierwsze depo!
GBPUSDH1.png

Zablokowany