DayTrading: Piątek 19.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 20 wrz 2014, 00:00

Wzrost
7
41%
Bez zmian
4
24%
Spadek
6
35%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
koks
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 19.09.2014

Nieprzeczytany post autor: koks »

tuvok pisze:
koks pisze:
kr85kr pisze:Usd pln 3,30
Jakie szanse na taki kierunek?
zasadnicza. ale ostrzegam o skrajnym wykupieniu w ujęciu weekly (rsi maks od 3 lat) i ponad 75 :!: :idea: to może utrudniać dalsze wjazdy. najbliższy opór po 3,2650 to 3,2840
Podstawowy błąd popełniany przez wielu analityków. Podczas silnego trendu oscylatory nie mają zbyt wielkiego znaczenia. Silny trend nic sobie z ich wykupienia czy wyprzedania nie robi, i to właściwie na dowolnym TF. Popatrz na wykres tygodniowy indeksów amerykańskich na przykład, zobaczysz, że trend sobie a oscylatory sobie.
W obecnej sytuacji szortowanie usdpln to trochę proszenie się o kłopoty - z jednej strony indeks dolarowy codziennie pokazuje swoją siłe. Z drugiej strony złotówka będzie słabnąć przez nieuniknione obniżki stóp jeszcze w tym roku.
Oczywiście korekta dla usdpln wskazana, ale wg mnie lecimy w śrenim terminie na 3.36
Hej, nie bij mnie.
Wykupienie na oscylatorach jest jedynie żółtym światełkiem, ostrzegającym że ta para może przynajmniej zwolnić swój bieg i zaczną prawdopodobnie powstawać dywergencje. Co do słabnięcia złotego tytułem obniżek stóp procentowych to jest to scenariusz bazowy i myślę, że już dyskontowany (zwłaszcza po czwartkowych minutkach).
Opory:
3,2840 (szczyty sprzed roku)
3,3030 (78.6)
3,33 - okolice zasięgu formacji "W"
3,37 - linia trendu spadkowego (najważniejsza)
3,3874 - max 2013

jest z czego wybrać. wykupienie sugeruję możliwość korekty w razie obniżki w październiku o 50pbs to PLN straci do wszystkiego, nawet EURPLN powinien zyskać ten 1% na takim ruchu.
Trend na złotówce jest jasny, jak na razie. :idea:
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2014, 22:53 przez koks, łącznie zmieniany 1 raz.
Swing

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

tuvok pisze:Nie do końca przekonuje mnie ta metoda. Czasem są zmyłki. Popatrz np. na SP500 D1. Wczoraj piękna dynamiczna biała świeczka. A dzisiaj co - padaka i zejście poniżej wczorajszego minimum. Bez specjalnego powodu w dodatku - brak istotnych danych makro, brak komentarzy o trzeciej wojnie światowej itp...
gdybyś wiedział co to za formacja ta ostatnia biała świeczka to byś dzisiejszymi spadkami nie był zdziwiony ;)

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

11 tygodni edka, w których robił kolejne nowe minima... nieźle... szacun... co za trend
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

freakout pisze:
tuvok pisze:Nie do końca przekonuje mnie ta metoda. Czasem są zmyłki. Popatrz np. na SP500 D1. Wczoraj piękna dynamiczna biała świeczka. A dzisiaj co - padaka i zejście poniżej wczorajszego minimum. Bez specjalnego powodu w dodatku - brak istotnych danych makro, brak komentarzy o trzeciej wojnie światowej itp...
gdybyś wiedział co to za formacja ta ostatnia biała świeczka to byś dzisiejszymi spadkami nie był zdziwiony ;)
Oświeć mnie bo patrze i nie widze ;) Jak dla mnie wygląda prowzrostowo, w dodatku z wybiciem nowych szczytów więc spadkami jestem nieco zdziwiony. Chyba że myślisz o formacji rolowania kontraktów :lol:
Expect the Unexpected...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

laranja pisze:
Dadas pisze:To nie ma najmniejszego znaczenia.
Forex, Indices, CFD, Futures, Stocks, co jeszcze chcesz?
Okazji to stracenia kasy jest codziennie tyle, że choćbyś się ze..ał, nie dasz rady!
Ale o co chodzi? :D
Że kwestia zarobienia nie jest zależna od jakiejś wyjątkowej sytuacji geo-politycznej.

-- Dodano: pt 19-09-2014, 23:25 --
tuvok pisze: Też to zauważyłem. ALe zupełnie nie rozumiem z czego to wynika. Nie są to duże różnice, ale zdecydowanie zauważalne.
Być może różne platformy różnie to liczą?
Wynika to z różnic kwotowania.
Cena nie jest jedna - obiektywnie, tylko każdy broker ma inne kwotowania.
Różnica może być pozornie niewielka, ale istotna.
Świece też się sporo różnią.

Platforma, o której mówię, to MT4.
MT4 jest każda taka sama, dostarczona przez firmę MetaQuotes.
Kwotowania są brokera.
tuvok pisze:
Dadas pisze: Dlatego, Fx jest totalnie względny.
Sens można jedynie wyciągnąć z dynamiki i świec trendowych.
Nie do końca przekonuje mnie ta metoda. Czasem są zmyłki. Popatrz np. na SP500 D1. Wczoraj piękna dynamiczna biała świeczka. A dzisiaj co - padaka i zejście poniżej wczorajszego minimum. Bez specjalnego powodu w dodatku - brak istotnych danych makro, brak komentarzy o trzeciej wojnie światowej itp...
No bo chyba nie wiesz na co patrzeć.
SP500Daily.png
Tu masz formacje, jakich na rynku Forex próżno szukać.
Zauważ, że ta zielona świeca na dole, to była luka.
To jest formacja Hossy.
A dalej tylko kontynuacja.
Zauważ też, że dzisiaj był Long, a potem cena spadła.
W efekcie mamy konsolidację.
Ale, to nie oznacza, że trend się musi odwrócić.

-- Dodano: pt 19-09-2014, 23:31 --

Dodam obrazek:
[SP500]H1.png
Zwykła korekta, realizacja zysków.
IOW, nie ma tu żadnych "spadków" ani zmiany trendu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tracha »

Kompletnie nie rozumiem niektórych osób które czekają na odwrócenie trendu. Nigdy tak nie grałem i uważam, że granie przeciwko trendowi jest złe :) Ale wypowiedzi niektórych w tym temacie to głównie: "Zaraz dojdzie do poziomu x.xxxx i sie odbije - wchodze za 25 LOTa bo pewny zysk. No tak, Trend trwa 10 tygodni ale za godzinkę się zmieni, takie prawdopodobne :)

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Tracha pisze:Kompletnie nie rozumiem niektórych osób które czekają na odwrócenie trendu. Nigdy tak nie grałem i uważam, że granie przeciwko trendowi jest złe :) Ale wypowiedzi niektórych w tym temacie to głównie: "Zaraz dojdzie do poziomu x.xxxx i sie odbije - wchodze za 25 LOTa bo pewny zysk. No tak, Trend trwa 10 tygodni ale za godzinkę się zmieni, takie prawdopodobne :)
:564:

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

Dadas pisze:Zwykła korekta, realizacja zysków.
IOW, nie ma tu żadnych "spadków" ani zmiany trendu.
To, że zwykła korekta to wiem, natomiast zaskoczyła mnie dynamika zniżek i to, że tak szybko od ostatniego szczytu nastąpiła. Wkleje też dwa swoje obrazki. Z jednej strony na potwierdzenie, że to korekta a z drugiej jako kontynuacje porannego wątku na temat mojej metody tradowania i odbijania od ema.
Ta precyzja nigdy nie przestaje mnie zadziwiać :)
SP500:
http://www.mql5.com/en/charts/2384888/f ... rski-banku

Nasdaq:
http://www.mql5.com/en/charts/2384890/f ... rski-banku

-- Dodano: pt 19-09-2014, 23:49 --
Tracha pisze:Kompletnie nie rozumiem niektórych osób które czekają na odwrócenie trendu. Nigdy tak nie grałem i uważam, że granie przeciwko trendowi jest złe :) Ale wypowiedzi niektórych w tym temacie to głównie: "Zaraz dojdzie do poziomu x.xxxx i sie odbije - wchodze za 25 LOTa bo pewny zysk. No tak, Trend trwa 10 tygodni ale za godzinkę się zmieni, takie prawdopodobne :)
A ja ich rozumiem, mimo że się z nimi zupełnie nie zgadzam :)
Uważam, że z psychologicznego punktu widzenia intuicja podpowiada, że jak coś mocno spada to zaraz musi się wyrównać. W przyrodzie wszystko dąży do równowagi. Ludziom się wydaje że rynek to przypadkowe ruchy raz w górę raz w dół. Jak rzucasz 10 razy monetą to statystycznie jest mała szansa że 10 razy wypadnie orzeł. Więc jak coś spada 10 dni z rzędu to ludziom się wydaje, że powinno w końcu wzrosnąć. Niestety, albo właściwie na szczęście, rynek ma nieco inne zasady i trzeba się ich nauczyć przestrzegać
Expect the Unexpected...

AndrzejGB
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: AndrzejGB »

Witam Panowie. Zwracam się z zapytaniem do osób co orientują się w znaczeniu świec i sygnałów na forex. To mój pierwszy post i mam niemały problem. Dopiero co otworzyłem konto realne i od razu wtopa na start. Dałem zamówienie kupna na pare funt/dolar licząc na zyski bo referendum korzysten dla UK, ale nie ustawiłem stop losa i cena poszła baaaardzo dzisiaj w dół, czy osoby zajmujące się analizą mogły by coś doradzić, zamykać tą pozycje czy to jedynie korekta po wzrostach? Prosił bym bez hejtów jak dla kogoś głupie pytanie, ale dałem dupy teraz mam problem i może ktoś ocenił by sytuacja na podstawie swojej wiedzy. Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
laranja
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: laranja »

Dadas pisze:
laranja pisze:Ale o co chodzi? :D
Że kwestia zarobienia nie jest zależna od jakiejś wyjątkowej sytuacji geo-politycznej.
Ok, rozumiem, że to odnośnie tego referendum. Po prostu mnie rozbawiło to, co napisał Nowy, bo referendum było ważne dla mieszkających tam ludzi itd., a z punktu widzenia tradera nie ważne, czy to dobre dla nich i dla innych, po prostu jakby się oddzielili, to by była zwała. Tak to przynajmniej odebrałem i się z tym zgadzam.
Dlatego nie wiedziałem, po co mi od razu piszesz o CFD i innych, na samych wyjątkowych wydarzeniach się nie zarobi, bo są rzadko i często nieprzewidywalne, ale czasem można i warto sobie z nich zdawać sprawę - patrz np. EUR/CHF 2 lata temu.

Zablokowany