Hej, nie bij mnie.tuvok pisze:Podstawowy błąd popełniany przez wielu analityków. Podczas silnego trendu oscylatory nie mają zbyt wielkiego znaczenia. Silny trend nic sobie z ich wykupienia czy wyprzedania nie robi, i to właściwie na dowolnym TF. Popatrz na wykres tygodniowy indeksów amerykańskich na przykład, zobaczysz, że trend sobie a oscylatory sobie.koks pisze:zasadnicza. ale ostrzegam o skrajnym wykupieniu w ujęciu weekly (rsi maks od 3 lat) i ponad 75kr85kr pisze:Usd pln 3,30
Jakie szanse na taki kierunek?![]()
to może utrudniać dalsze wjazdy. najbliższy opór po 3,2650 to 3,2840
W obecnej sytuacji szortowanie usdpln to trochę proszenie się o kłopoty - z jednej strony indeks dolarowy codziennie pokazuje swoją siłe. Z drugiej strony złotówka będzie słabnąć przez nieuniknione obniżki stóp jeszcze w tym roku.
Oczywiście korekta dla usdpln wskazana, ale wg mnie lecimy w śrenim terminie na 3.36
Wykupienie na oscylatorach jest jedynie żółtym światełkiem, ostrzegającym że ta para może przynajmniej zwolnić swój bieg i zaczną prawdopodobnie powstawać dywergencje. Co do słabnięcia złotego tytułem obniżek stóp procentowych to jest to scenariusz bazowy i myślę, że już dyskontowany (zwłaszcza po czwartkowych minutkach).
Opory:
3,2840 (szczyty sprzed roku)
3,3030 (78.6)
3,33 - okolice zasięgu formacji "W"
3,37 - linia trendu spadkowego (najważniejsza)
3,3874 - max 2013
jest z czego wybrać. wykupienie sugeruję możliwość korekty w razie obniżki w październiku o 50pbs to PLN straci do wszystkiego, nawet EURPLN powinien zyskać ten 1% na takim ruchu.
Trend na złotówce jest jasny, jak na razie.