BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

luxtorpeda pisze:
openinvestment pisze:Gdyby brak "daily statementów" był bzdetem, to by przedstawiciel Bossy Nas nie zwodził.
Przejdźmy do meritum - w jakim celu Bossa "specjalnie" nie wysyła statementów mailem, bo pewnie macie jakąś teorie spiskową, godną szumu, jaki tu robicie?
openinvestment pisze:I jeszcze zauważ, że taki nie-bzdet kosztuje 200 zł (pkt 6 cennika: Potwierdzone zaświadczenie o stanie rachunku wstecz: powyżej 3 lat) i każde "Wystawienie zaświadczenia na wniosek Klienta, odszukanie dokumentów archiwalnych – powyżej 3 miesięcy (płatne z góry za każdy dokument lub zaświadczenie)" kosztuje 30 PLN.
Opłaty za takie rzeczy są powszechne, a jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy mailem a papierowym dokumentem to czas odpocząć od komputera - świadczy to o zaburzeniach w odróżniany rzeczywistości wirtualnej od realnej.
Pewnie , że opłaty za takie sprawy są powszechne ale czy jak kolega napisał kwota 200zł jest też powszechna. Tyle faktycznie kosztuje wydrukowanie bzdeta???
Podsumowując, jeżeli klient chce , żeby coś było wysyłane na maila to należałoby to zrobić (o ile jest to mozliwe technicznie-- a jest) i tyle w temacie. Jeśli ktoś nie wykonuje dyspozycji klienta to nie jest już dobrze.

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

andrzej-sk pisze:Podsumowując, jeżeli klient chce , żeby coś było wysyłane na maila to należałoby to zrobić (o ile jest to mozliwe technicznie-- a jest) i tyle w temacie. Jeśli ktoś nie wykonuje dyspozycji klienta to nie jest już dobrze.
Szeregowy Klient jest zwykle ignorantem (podobnie jak Ty w tym temacie), dlatego jego zachcianki nie powinny być bezmyślnie wykonywane. Nie oceniam oferty Bossy, ale zgadzam się z p. Zadorą w kwestii bezpieczeństwa i uważam ten krok za słuszny. Dalej jednak nikt nie raczył wytłumaczyć, dlaczego klient nie może sobie sam pobrać statementu z platformy?

Technicznie możliwe jest także wyłączenie żądania hasła logowania do platformy i na pewno znajdą się klienci, którzy takiego hasła nie ustawią - jak sam widzisz - gadasz od rzeczy, nie mając zielonego pojęcia o tych kwestiach.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze:
andrzej-sk pisze:Podsumowując, jeżeli klient chce , żeby coś było wysyłane na maila to należałoby to zrobić (o ile jest to mozliwe technicznie-- a jest) i tyle w temacie. Jeśli ktoś nie wykonuje dyspozycji klienta to nie jest już dobrze.
Szeregowy Klient jest zwykle ignorantem (podobnie jak Ty w tym temacie), dlatego jego zachcianki nie powinny być bezmyślnie wykonywane. Nie oceniam oferty Bossy, ale zgadzam się z p. Zadorą w kwestii bezpieczeństwa i uważam ten krok za słuszny. Dalej jednak nikt nie raczył wytłumaczyć, dlaczego klient nie może sobie sam pobrać statementu z platformy?

Technicznie możliwe jest także wyłączenie żądania hasła logowania do platformy i na pewno znajdą się klienci, którzy takiego hasła nie ustawią - jak sam widzisz - gadasz od rzeczy, nie mając zielonego pojęcia o tych kwestiach.
Oj Drogi Kolego mylisz się w swojej ocenie. Po pierwsze nie jestem ignorantem a po drugie mam pojęcie o tych kwestiach-- większe niż Ci się wydaje- ale nie w tym rzecz. Rozumiem, więc że np. BZWBK nie dba o kwestie bezpieczeństwa klientów bo bezmyślnie wysyła statement, podobnie jak XTB i cała masa zagranicznych broków.
Jeżeli dla Ciebie żądanie wysyłania statementu jest zwykłą zachcianką to pewnie dla innych broków też zlecenie wypłaty jest fanaberią-- więc nie realizują takich dyspozycji.
Co do hasła logowania to akurat technicznie wyłączenie hasła nie jest możliwe-- mało jeszcze wiesz. Z resztą takie porównanie jest bezsensowne i świadczy o poziomie wiedzy piszącego. To tyle w temacie.
co do Twojego zapytania :
Dalej jednak nikt nie raczył wytłumaczyć, dlaczego klient nie może sobie sam pobrać statementu z platformy?"
odpowiem Ci w Twoim stylu---ze względów bezpieczeństwa-- klient nie powinien za bardzo się orientować jakich transakcji dokonał-- z resztą jest pewnie ignorantem i mało wie odnośnie rynku forex to po co mu zatem taki wyciąg (pewnie idąc Twoim tokiem myslenia i tak by nie wiedział o co tam chodzi).

luxtorpeda

andrzej-sk pisze:Oj Drogi Kolego mylisz się w swojej ocenie. Po pierwsze nie jestem ignorantem a po drugie mam pojęcie o tych kwestiach-- większe niż Ci się wydaje- ale nie w tym rzecz.
Twoje uwagi nie wskazują na wiedzę w tej dziedzinie, ale nic, nie będę się spierał, bo nie znam Cię.
andrzej-sk pisze:Rozumiem, więc że np. BZWBK nie dba o kwestie bezpieczeństwa klientów bo bezmyślnie wysyła statement, podobnie jak XTB i cała masa zagranicznych broków.
Włamanie się na pocztę jest zwykle prostą rzeczą, na kogo zostanie skierowany gniew klienta, jeśli wyciekną dane jego rachunku? Podpowiem - mało kto uderzy się w pierś i przyzna się, że słabo zabezpieczył pocztę.
andrzej-sk pisze:o do hasła logowania to akurat technicznie wyłączenie hasła nie jest możliwe-- mało jeszcze wiesz.
Niczego nie zakładaj na temat mojej wiedzy. Nie da się tego wyłączyć wprost ale zrobić to się da.
andrzej-sk pisze:Z resztą takie porównanie jest bezsensowne i świadczy o poziomie wiedzy piszącego.
Dla człowieka myślącego jest. Każdy człowiek zajmujący się bezpieczeństwem IT wie, że głupota i beztroska użytkowników to wręcz aksjomat. To porównanie miało pokazać, że nawet tak ogromna dziura jak brak hasła nie robi na niektórych żadnego wrażenie. I piszę to z własnego doświadczenia, bo spotkałem się z takimi przypadkami.
andrzej-sk pisze:klient nie powinien za bardzo się orientować jakich transakcji dokonał-- z resztą jest pewnie ignorantem i mało wie odnośnie rynku forex to po co mu zatem taki wyciąg (pewnie idąc Twoim tokiem myslenia i tak by nie wiedział o co tam chodzi).
Zadam to pytanie trzeci i ostatni raz: dlaczego klient (jeśli faktycznie potrzebuje wyciąg), nie może go pobrać bezpośrednio z MT4?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

luxtorpeda pisze: Zadam to pytanie trzeci i ostatni raz: dlaczego klient (jeśli faktycznie potrzebuje wyciąg), nie może go pobrać bezpośrednio z MT4?
Może sobie nawet przepisać ręcznie na karteczkę ale chyba nie o to chodzi, prawda...? ;)

Co do bezpieczeństwa... Zawsze można się przyczepić, bo pisząc np. jakąś reklamację do brokera mailowo trzeba podać numer rachunku oraz przedstawiamy się imieniem i nazwiskiem i już podstępny haker będzie miał dostęp do tych samych informacji, które są w statemencie.

Osobiście uważam, że jak ktoś chciałby 'wykraść' czyjś numer konta MT4 to i tak by to zrobił i raczej ciężko klientowi będzie udowodnić, że ma go z tego, a nie innego źródła (jak i na odwrót). A same statementy wysyłane na maila są dość przydatne. Ale że nie mam konta w Bossie to zupełnie mi to nie robi... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

luxtorpeda

raposo pisze:Może sobie nawet przepisać ręcznie na karteczkę ale chyba nie o to chodzi, prawda...?
Nie o to, bo tu wystarczy kliknąć i masz statement na dysku.
raposo pisze:Co do bezpieczeństwa... Zawsze można się przyczepić, bo pisząc np. jakąś reklamację do brokera mailowo trzeba podać numer rachunku oraz przedstawiamy się imieniem i nazwiskiem i już podstępny haker będzie miał dostęp do tych samych informacji, które są w statemencie.
Mając te dane na poczcie tylko ułatwiamy sprawę.
raposo pisze:Osobiście uważam, że jak ktoś chciałby 'wykraść' czyjś numer konta MT4 to i tak by to zrobił i raczej ciężko klientowi będzie udowodnić, że ma go z tego, a nie innego źródła (jak i na odwrót). A same statementy wysyłane na maila są dość przydatne. Ale że nie mam konta w Bossie to zupełnie mi to nie robi...
Nie ma zabezpieczeń nie do złamania. Także Twoja filozofia jest błędna, bo równie dobrze możemy wyłączyć hasła na platformach - jak komuś zależy, to i tak się włamie, po co mamy utrudniać mu życie? Właśnie na tym polega bezpieczeństwo - na maksymalnym utrudnianiu życia agresorom.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

luxtorpeda pisze:
raposo pisze:Może sobie nawet przepisać ręcznie na karteczkę ale chyba nie o to chodzi, prawda...?
Nie o to, bo tu wystarczy kliknąć i masz statement na dysku.
Tyle, że nie siedzimy cały czas przy komputerze i czasem fajnie po prostu pobrać sobie pocztę na telefonie i zobaczyć zestawienie pozycji na koniec dnia.

Owszem, nie ma zabezpieczeń nie do złamania ale reklamacje czasem się zgłasza i w ten oto równie prosty sposób te same tajemne dane można przechwycić.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

luxtorpeda pisze:
Zadam to pytanie trzeci i ostatni raz: dlaczego klient (jeśli faktycznie potrzebuje wyciąg), nie może go pobrać bezpośrednio z MT4?
Oczekujesz, że przedstawiciel Bossy udzieli Ci rzetelnej odpowiedzi na to pytanie?

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Myślę że jest jak zawsze, jak nie wiadomo o co chodzi --chodzi o kasę. Zasłanianie bezpieczeństwem jest co najmniej w tym przypadku śmieszne. Wychodzi , że większość brokerów nawet bankowych nie dba tak jak Bossa o bezpieczeństwo-- rozsyłajac na prawo i lewo informacje na maila.
Większośc brokerów gdy otwieramy rachunek przesyła nawet info z jego danymi na maila. Też nie dbają więc o bezpieczeństwo. Z resztą czy podanie nr. rachunku i imienia i nazwiska jest jakimś dużym problemem bezpieczeństwa.
Przypomnę tylko, że wyciągi z rachunków bankowych z tymi samymi danymi są wysyłane listami zwykłymi albo na pocztę mail i jakoś banki nic nie mówią o bezpieczeństwie. Oczywiście BOŚ też wysyła zwykłym listem co miesiąc wykaz operacji na rachunku( mamy tam dane klienta) i jest ok.
Wychodzi więc , że nie chodzi tu o bezpieczeństwo tylko.... nie wiem.

luxtorpeda

openinvestment pisze:Oczekujesz, że przedstawiciel Bossy udzieli Ci rzetelnej odpowiedzi na to pytanie?
Oczekuje, że zwolennicy teorii spiskowych (czyli np. Ty) udzielą mi tej odpowiedzi. Dalej im się to nie udało, ale oczywiście oni w tym problemu nie widzą.
andrzej-sk pisze:Myślę że jest jak zawsze, jak nie wiadomo o co chodzi --chodzi o kasę.
Przedstaw mi proszę, jakie różnicy finansowe stworzy włączenie wysyłanie raportów na email.
andrzej-sk pisze:Większośc brokerów gdy otwieramy rachunek przesyła nawet info z jego danymi na maila. Też nie dbają więc o bezpieczeństwo. Z resztą czy podanie nr. rachunku i imienia i nazwiska jest jakimś dużym problemem bezpieczeństwa.
Każdy ma swoją politykę bezpieczeństwa. Ta stosowana przez Bossę jest bardzo konserwatywna - ich wybór, ich biznes. Nie rozumiem, dlaczego drzecie o to szaty, bo jak na razie nie podaliście o co chodzi, a szum już jest od paru stron. Jesteś w ogóle klientem bossy, że Ci to przeszkadza? Jeśli tak, to rynek jest wolny, możesz korzystać z jakiego brokera Ci się podoba, z czym masz więc problem? Wiesz w ogóle?
andrzej-sk pisze:Wychodzi więc , że nie chodzi tu o bezpieczeństwo tylko.... nie wiem.
andrzej-sk pisze:Myślę że jest jak zawsze, jak nie wiadomo o co chodzi --chodzi o kasę.
Niezłe, jeden post i pełno sprzeczności. Jak nie wiesz, to się po prostu nie wypowiadaj, bo wychodzisz na totalnego głupka.

ODPOWIEDZ