Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wypłaty nie mają nic do rzeczy. Płacisz podatek od kwoty zarobionej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

bartos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartos »

SuperFOREX pisze:Co do składania PIT-a ze strat a to zdecydowanie warto to zrobić, choć nie wystepuje zobowiązanie podatkowe. W tej chwili nie kojarzę, czy jest to obowiązkowe. Potem łatwiej jednak wykazać jaką stratę się rozliczało ;-)
Stratę trzeba rozliczać czy można, bo to dla mnie korzystniej?

Jeżeli mam stratę za zeszły rok to które pola w PIT-38 muszę wypełnić? Inne przychody (i tutaj w przychód dać "0", a koszt uzyskania przychodu będzie moją stratą)? Sorry za banalne pytanie, ale nigdy tego nie robiłem

edit: teraz doczytałem, że jest rozliczany na podstawie PIT-8C. Czyli mam czekać aż od brokera dostanę ten PIT? Co jeśli nie dotrze?

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

bartos pisze:Stratę trzeba rozliczać czy można, bo to dla mnie korzystniej?
Sprawdziłem. Jest obowiązek składania PIT-38 w przypadku poniesienia straty. Za niezłożenie deklaracji w przypadku straty z inwestycji grozi mandat lub grzywna, a w przypadku zysku nawet ... więzienie. W takim "przyjaznym państwie" żyjemy :-(
bartos pisze:Jeżeli mam stratę za zeszły rok to które pola w PIT-38 muszę wypełnić? Inne przychody (i tutaj w przychód dać "0", a koszt uzyskania przychodu będzie moją stratą)? Sorry za banalne pytanie, ale nigdy tego nie robiłem

edit: teraz doczytałem, że jest rozliczany na podstawie PIT-8C. Czyli mam czekać aż od brokera dostanę ten PIT? Co jeśli nie dotrze?
Generalnie przeważnie strata nie jest równa kosztom. Oczywiście najprościej rozliczyć się na podstawie PIT-8C, ale jesli jeszcze go dnie dostałeś, to moze broker go nie wystawia. Jest obowiązek, aby firmy inwestycyjne wysłały PIT-8C do inwestora (i kopię do US) do końca lutego. Druga mozliwość, to PIT jest dostępny tylko online - tak działa np. DM BOŚ.

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Ponieważ zagraniczni brokerzy nie wysyłają PITów do polskiego urzędu podatkowego to jestem ciekaw czy będzie się trzeba tłumaczyć potem z czego są te dodatkowe przychody/straty w urzędach. Są tutaj na pewno traderzy, który już wysyłali nie jeden PIT z przychodów/strat z zagranicznych brokerów, jakie jest wasze doświadczenie w tym? Czy urzędnicy potem wzywają żeby się tłumaczyć?
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

sponn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sponn »

Panowie czy ktoś sprawdzał wyliczenia dla brokerów zagranicznych zrobione skryptem (arkuszem kalkulacyjnym).

Super narzędzie i kapitalnie działało w tamtym roku dla mnie. Ale w tym mam jakiś problem. Mianowicie mi wylicza straty jakos dziwnie - jakby podwójnie.

Na przykład jedno z moich kont wygląda tak
Wyliczenia przez exel
SUMA ZYSKOW 7 627,82 zł
SUMA STRAT -19 099,04 zł
ROZNICA -11 471,22 zł
PODATEK -2 179,53 zł

Z mt4 statementu mam
Gross Profit: 2 383.67 (sredni kurs wychodzi 3.20 czyli okej)
Gross Loss: 3 641.08 (sredni kurs wychodzi 5.24 czyli bez sensu)
Total Net Profit: -1 257.41 (Sredni kurs wychodzi 9.12)

Ktos w to zagladal i może cos poprawil. Z góry dzięki za pomoc.

-- Dodano: pn 24-03-2014, 23:39 --

Sprawdziłem jeszcze raz i niestety jeżeli danego dnia sa transakcje zyskowne i stratne to z jakiegoś powodu czasem liczy podwójnie transakcje stratne (być może też i zyskowne ale akurat ja widzę ze liczy stratne). Ma ktoś pomysł jak to poprawić bo chciałbym złożyć rozliczenie a nijak nie mogę a na piechotę liczyć to jest masakra.

-- Dodano: wt 25-03-2014, 0:39 --

Poza tym kurs EUR czy USD jest ten sam dla wszystkich transakcji czyli cos jest nie tak. Ja niestety nie mam żadnej ale to żadnej wiedzy o excelu. Czy jest ktoś wśród forumowiczów kto mógłby zerknąć w arkusz i pomóc. Z góry dzięki.

-- Dodano: wt 25-03-2014, 8:42 --

Wydawało mi się że wątek cieszy się dużą popularnością a tu cisza. Nikt się nie rozlicza z podatku czy znaleźliście jakiś inny program ?

MastaMari
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MastaMari »

witam czy PITy ( 37+38) trzeba składać w tym samym czasie ? czy można jakimś odstępie czasowym ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Można w odstępie ale przed końcem kwietnia ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Tomson
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tomson »

Witam,
czy można odliczyć koszt VPSa oraz mobilny internet w tablecie (trading w trasie) od przychodu?

Cytat z poniższej strony:
"Do kosztów uzyskania przychodów zaliczane będą natomiast wyłącznie koszty bez których przeniesienie własności udziałów nie będzie możliwe."

Jak mogę udowodnić, że bez VPSa i tableta nie osiągnąłbym tego co osiągnąłem? :d

http://www.sii.org.pl/6574/podatek-giel ... tml#ak6574

Awatar użytkownika
AK53
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: AK53 »

Jest takie pojęcie:"zabezpieczenie źródła przychodów", i to powinno rozwiązać sprawę.

Wierny sobie
Stały bywalec
Stały bywalec

Re:

Nieprzeczytany post autor: Wierny sobie »

Wojciech pisze:hmm...

"... Nie ważne gdzie jest serwer Liczy sie gdzie dupcia siedziała podczas klikania ."

jedna z "zalet" forex-u jest to ze "dupcia" moze siedziec w poniedzialek na krzesle na Thaiti, we wtorek na fotelu na Cook Island w srode ta "dupcia" moze opalac sie w Honolulu natomiast juz w czwartek moze ona ta "dupcia" siedziec na trawniku na Arubie po to tylko zeby na Jamajce siedziec w czasie piatkowego oglaszania "Unemployment Rate" w tym czasie klikamy buy lub sell lub zamykamy to i owo... a serwer jest np na ulicy Ogrodowej w Warszawie... i co wowczas...? to pytanie do SPEKUL-a... lub kogos innego kto zna odpowiedz...

ja tez jeszcze niewiele zarobilem i nie wyplacalem wiec nie trzeba sie az bardzo z odpowiedzia spieszyc... ;)

chyba tez sie zaczne "martwic"... jak juz cos zarobie...

ps... jak serwer jest na ogrodowej to chyba nie ma w zasadzie problemu... inaczej gdy serwer jest gdzies lecz nie wiadomo gdzie..;)

;)
Pozwole sobie odświeżyć post bo nie widziałem rozwiniecia tego tematu ;)

Pewnie wielu z Was czytało o programie TOR Browser, a jak nie to wrzucam to co najwazniejsze ;)

Program zapewnia pełne bezpieczeństwo podczas korzystania z sieci internetowej, a także chroni dane użytkownika i gwarantuje mu pełną anonimowość. Tor Browser Bundle jest zintegrowany z przeglądarką internetową Mozilla Firefox, dzięki temu podczas korzystania z programu, nie musimy instalować zewnętrznych programów do przeglądania stron internetowych.

Należy pamiętać o tym, że program zapewnia ochronę użytkownikowi jeśli korzysta wyłącznie z wbudowanej przeglądarki Firefox. Tor Browser Bundle zapewnia anonimowość i prywatność podczas przeglądania stron internetowych. Otrzymujemy anonimowy adres IP, który wspomaga ukrywanie prawdziwej tożsamości i dodatkowo zapewnia ochronę przed włamaniem.

Tor Browser Bundle to niezwykle przydatny program do ukrywania własnych danych i wszelkich śladów w Internecie. Po połączeniu z siecią Tor, możemy swobodnie przeglądać strony internetowe, a także prowadzić rozmowy przy użyciu komunikatorów. Obsługa programu jest bardzo prosta. Wystarczy uruchomić go w systemie Windows i po chwili sam automatycznie nawiąże połączenie z siecią Tor, a także włączy wbudowaną przeglądarkę Mozilla Firefox. Posiada on też ogromną ilość różnych opcji konfiguracyjnych, za pomocą których możemy ustawić połączenie z siecią Tor i ustanowić nowe połączenie TCP wpisując inny adres IP.

Co do wybierania IP z którego chcemy sie łaczyć klikamy " Atlas" i tam wybieramy z jakiego kraju chcemy mieć IP i łaczyć sie z siecia :) Kraj do wyboru do koloru, ale musi tam być postawiony serwer. W tym momencie jak urzędnicy są w stanie udowodnić czy w tym momencie byłem faktycznie na Kajmanach, Wenezueli, Peru itd ? Co mam im bilet za samolot dokleić do pitu ? Nie zauwazyłem żeby platofrmy blokowały dostep poprzez Tora. Oczywiscie moze sie myle i to wszystko nie ma sensu wiec zapraszam do dyskusji :) Pozdrawiam, udanego dnia 8)

ODPOWIEDZ