Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Witam,
podpowiedźcie mi czy od wygranej na forex płaci się ryczałtem 19 % od dochodu czy jednak stosuje się progi podatkowe ?
Czy od dochodu z forexu można odliczyć jakieś ulgi np: na dzieci itp ??
podpowiedźcie mi czy od wygranej na forex płaci się ryczałtem 19 % od dochodu czy jednak stosuje się progi podatkowe ?
Czy od dochodu z forexu można odliczyć jakieś ulgi np: na dzieci itp ??
19% niezależnie od kwoty. Ulg, z tego co mi wiadomo, nie ma możliwości odliczenia.
- SuperFOREX
- Gaduła
Można jedynie 1% podatku przeznaczyć na OPP. Kwoty do zapłaty to nie zmiejszy, ale w jednym procencie uracjonalni jej wykorzystanie 

Dzieki za informację, czy ktoś z was odliczał stratę, jak to wygląda, składacie pita iż w danym roku straciliście i w kolejnym jak zarobicie to odliczacie, czy też można taką stratą obniżyć dochód z innego źródła ???
- SuperFOREX
- Gaduła
Zyski i straty na Forexie można rozliczać wspólnie z dochodami/stratami na akcjach, kontraktach czy np. na sprzedaży udziałów w spółce z o.o.jacek1989 pisze:Dzieki za informację, czy ktoś z was odliczał stratę, jak to wygląda, składacie pita iż w danym roku straciliście i w kolejnym jak zarobicie to odliczacie, czy też można taką stratą obniżyć dochód z innego źródła ???
Jeśli masz w danym roku straty na jednym rodzaju inwestycji (np. FX) i zyski na innym (np. akcje) to wypełniając PIT-38 od razu nastapi kompensata.
Jeśli w danym roku zanotowałeś sumaryczną stratę na inwestycjach kapitałowych, to można ją rozliczyć w ciągu 5 lat, z zastrzeżeniem, że w żadnym roku nie można odpisać więcej niż połowy kwoty z tej straty.
Co do składania PIT-a ze strat a to zdecydowanie warto to zrobić, choć nie wystepuje zobowiązanie podatkowe. W tej chwili nie kojarzę, czy jest to obowiązkowe. Potem łatwiej jednak wykazać jaką stratę się rozliczało ;-)
używając programu PIT format 2013 aby rozliczyc podatek FOREX mam wybrac punkt :
- pozarolnicza działalność gospodarcza na zasadach ogólnych
- pozarolnicza działalność gospodarcza opodatkowana stawka liniowa 19%
proszę o nakierowanie
- pozarolnicza działalność gospodarcza na zasadach ogólnych
- pozarolnicza działalność gospodarcza opodatkowana stawka liniowa 19%
proszę o nakierowanie
Z tego co wiem to Forex rozliczasz na PIT-38.JEŚLI prowadzisz działalność to rozliczasz ją osobno.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Otrzymałem zapytanie emailem które kiedyś również mi "chodziło" po głowie. Czy nie można tego raz na zawsze ustalić ? Czy ktoś może w jakiś sposób przechylić szalę tego sporu?
Myślę że warto to poruszyć na forum. Chodzi o osiągniecie przychodu ( z rynku Forex lub GPW ) podczas "bycia" bezrobotnym.
Przepisy są na tyle (nie)jasne że tego typu przychód przecież nie jest z pracy ani z działalności. Są to środki pieniężne (z)gromadzone na koncie których przychód nie jest objęty podatkiem od osób fizycznych a podatkiem od dochodów kapitałowych ( podatkiem belki). Ponadto jest rozliczany w oparciu o pit -8c więc zgodnie z zasadami jest odprowadzony podatek. Więc chyba jedno z drugim nie koliduje.
Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie
Myślę że warto to poruszyć na forum. Chodzi o osiągniecie przychodu ( z rynku Forex lub GPW ) podczas "bycia" bezrobotnym.
Przepisy są na tyle (nie)jasne że tego typu przychód przecież nie jest z pracy ani z działalności. Są to środki pieniężne (z)gromadzone na koncie których przychód nie jest objęty podatkiem od osób fizycznych a podatkiem od dochodów kapitałowych ( podatkiem belki). Ponadto jest rozliczany w oparciu o pit -8c więc zgodnie z zasadami jest odprowadzony podatek. Więc chyba jedno z drugim nie koliduje.
Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie

Osoba bezrobotna, to osoba, która m.in. Nie jest zatrudniowa z umową o pracę, więc to raczej nie będzie ze sobą kolidować.
Masz o tym w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnieni i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm.).nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę , z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku bankowym,
Witam.
Czy podatek płaci sie od całej zarobionej kwoty, która jest na koncie brokera czy tylko od wypłaconej?
Przykładowo
W roku 2013 wplaciłem na konto brokera 10.000 złotych
Zarobiłem dodatkowe 20.000, ale ich nie wypłacam.
Płacę podatek od 20 tys w 2014 roku.
Czy podatek płaci sie od całej zarobionej kwoty, która jest na koncie brokera czy tylko od wypłaconej?
Przykładowo
W roku 2013 wplaciłem na konto brokera 10.000 złotych
Zarobiłem dodatkowe 20.000, ale ich nie wypłacam.
Płacę podatek od 20 tys w 2014 roku.