Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Wypłaty nie mają nic do rzeczy. Płacisz podatek od kwoty zarobionej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Stratę trzeba rozliczać czy można, bo to dla mnie korzystniej?SuperFOREX pisze:Co do składania PIT-a ze strat a to zdecydowanie warto to zrobić, choć nie wystepuje zobowiązanie podatkowe. W tej chwili nie kojarzę, czy jest to obowiązkowe. Potem łatwiej jednak wykazać jaką stratę się rozliczało ;-)
Jeżeli mam stratę za zeszły rok to które pola w PIT-38 muszę wypełnić? Inne przychody (i tutaj w przychód dać "0", a koszt uzyskania przychodu będzie moją stratą)? Sorry za banalne pytanie, ale nigdy tego nie robiłem
edit: teraz doczytałem, że jest rozliczany na podstawie PIT-8C. Czyli mam czekać aż od brokera dostanę ten PIT? Co jeśli nie dotrze?
- SuperFOREX
- Gaduła
Sprawdziłem. Jest obowiązek składania PIT-38 w przypadku poniesienia straty. Za niezłożenie deklaracji w przypadku straty z inwestycji grozi mandat lub grzywna, a w przypadku zysku nawet ... więzienie. W takim "przyjaznym państwie" żyjemybartos pisze:Stratę trzeba rozliczać czy można, bo to dla mnie korzystniej?

Generalnie przeważnie strata nie jest równa kosztom. Oczywiście najprościej rozliczyć się na podstawie PIT-8C, ale jesli jeszcze go dnie dostałeś, to moze broker go nie wystawia. Jest obowiązek, aby firmy inwestycyjne wysłały PIT-8C do inwestora (i kopię do US) do końca lutego. Druga mozliwość, to PIT jest dostępny tylko online - tak działa np. DM BOŚ.bartos pisze:Jeżeli mam stratę za zeszły rok to które pola w PIT-38 muszę wypełnić? Inne przychody (i tutaj w przychód dać "0", a koszt uzyskania przychodu będzie moją stratą)? Sorry za banalne pytanie, ale nigdy tego nie robiłem
edit: teraz doczytałem, że jest rozliczany na podstawie PIT-8C. Czyli mam czekać aż od brokera dostanę ten PIT? Co jeśli nie dotrze?
Ponieważ zagraniczni brokerzy nie wysyłają PITów do polskiego urzędu podatkowego to jestem ciekaw czy będzie się trzeba tłumaczyć potem z czego są te dodatkowe przychody/straty w urzędach. Są tutaj na pewno traderzy, który już wysyłali nie jeden PIT z przychodów/strat z zagranicznych brokerów, jakie jest wasze doświadczenie w tym? Czy urzędnicy potem wzywają żeby się tłumaczyć?
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.
Panowie czy ktoś sprawdzał wyliczenia dla brokerów zagranicznych zrobione skryptem (arkuszem kalkulacyjnym).
Super narzędzie i kapitalnie działało w tamtym roku dla mnie. Ale w tym mam jakiś problem. Mianowicie mi wylicza straty jakos dziwnie - jakby podwójnie.
Na przykład jedno z moich kont wygląda tak
Wyliczenia przez exel
SUMA ZYSKOW 7 627,82 zł
SUMA STRAT -19 099,04 zł
ROZNICA -11 471,22 zł
PODATEK -2 179,53 zł
Z mt4 statementu mam
Gross Profit: 2 383.67 (sredni kurs wychodzi 3.20 czyli okej)
Gross Loss: 3 641.08 (sredni kurs wychodzi 5.24 czyli bez sensu)
Total Net Profit: -1 257.41 (Sredni kurs wychodzi 9.12)
Ktos w to zagladal i może cos poprawil. Z góry dzięki za pomoc.
-- Dodano: pn 24-03-2014, 23:39 --
Sprawdziłem jeszcze raz i niestety jeżeli danego dnia sa transakcje zyskowne i stratne to z jakiegoś powodu czasem liczy podwójnie transakcje stratne (być może też i zyskowne ale akurat ja widzę ze liczy stratne). Ma ktoś pomysł jak to poprawić bo chciałbym złożyć rozliczenie a nijak nie mogę a na piechotę liczyć to jest masakra.
-- Dodano: wt 25-03-2014, 0:39 --
Poza tym kurs EUR czy USD jest ten sam dla wszystkich transakcji czyli cos jest nie tak. Ja niestety nie mam żadnej ale to żadnej wiedzy o excelu. Czy jest ktoś wśród forumowiczów kto mógłby zerknąć w arkusz i pomóc. Z góry dzięki.
-- Dodano: wt 25-03-2014, 8:42 --
Wydawało mi się że wątek cieszy się dużą popularnością a tu cisza. Nikt się nie rozlicza z podatku czy znaleźliście jakiś inny program ?
Super narzędzie i kapitalnie działało w tamtym roku dla mnie. Ale w tym mam jakiś problem. Mianowicie mi wylicza straty jakos dziwnie - jakby podwójnie.
Na przykład jedno z moich kont wygląda tak
Wyliczenia przez exel
SUMA ZYSKOW 7 627,82 zł
SUMA STRAT -19 099,04 zł
ROZNICA -11 471,22 zł
PODATEK -2 179,53 zł
Z mt4 statementu mam
Gross Profit: 2 383.67 (sredni kurs wychodzi 3.20 czyli okej)
Gross Loss: 3 641.08 (sredni kurs wychodzi 5.24 czyli bez sensu)
Total Net Profit: -1 257.41 (Sredni kurs wychodzi 9.12)
Ktos w to zagladal i może cos poprawil. Z góry dzięki za pomoc.
-- Dodano: pn 24-03-2014, 23:39 --
Sprawdziłem jeszcze raz i niestety jeżeli danego dnia sa transakcje zyskowne i stratne to z jakiegoś powodu czasem liczy podwójnie transakcje stratne (być może też i zyskowne ale akurat ja widzę ze liczy stratne). Ma ktoś pomysł jak to poprawić bo chciałbym złożyć rozliczenie a nijak nie mogę a na piechotę liczyć to jest masakra.
-- Dodano: wt 25-03-2014, 0:39 --
Poza tym kurs EUR czy USD jest ten sam dla wszystkich transakcji czyli cos jest nie tak. Ja niestety nie mam żadnej ale to żadnej wiedzy o excelu. Czy jest ktoś wśród forumowiczów kto mógłby zerknąć w arkusz i pomóc. Z góry dzięki.
-- Dodano: wt 25-03-2014, 8:42 --
Wydawało mi się że wątek cieszy się dużą popularnością a tu cisza. Nikt się nie rozlicza z podatku czy znaleźliście jakiś inny program ?
witam czy PITy ( 37+38) trzeba składać w tym samym czasie ? czy można jakimś odstępie czasowym ?
Można w odstępie ale przed końcem kwietnia
.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Witam,
czy można odliczyć koszt VPSa oraz mobilny internet w tablecie (trading w trasie) od przychodu?
Cytat z poniższej strony:
"Do kosztów uzyskania przychodów zaliczane będą natomiast wyłącznie koszty bez których przeniesienie własności udziałów nie będzie możliwe."
Jak mogę udowodnić, że bez VPSa i tableta nie osiągnąłbym tego co osiągnąłem?
http://www.sii.org.pl/6574/podatek-giel ... tml#ak6574
czy można odliczyć koszt VPSa oraz mobilny internet w tablecie (trading w trasie) od przychodu?
Cytat z poniższej strony:
"Do kosztów uzyskania przychodów zaliczane będą natomiast wyłącznie koszty bez których przeniesienie własności udziałów nie będzie możliwe."
Jak mogę udowodnić, że bez VPSa i tableta nie osiągnąłbym tego co osiągnąłem?

http://www.sii.org.pl/6574/podatek-giel ... tml#ak6574
Jest takie pojęcie:"zabezpieczenie źródła przychodów", i to powinno rozwiązać sprawę.
-
- Stały bywalec
Re:
Pozwole sobie odświeżyć post bo nie widziałem rozwiniecia tego tematuWojciech pisze:hmm...
"... Nie ważne gdzie jest serwer Liczy sie gdzie dupcia siedziała podczas klikania ."
jedna z "zalet" forex-u jest to ze "dupcia" moze siedziec w poniedzialek na krzesle na Thaiti, we wtorek na fotelu na Cook Island w srode ta "dupcia" moze opalac sie w Honolulu natomiast juz w czwartek moze ona ta "dupcia" siedziec na trawniku na Arubie po to tylko zeby na Jamajce siedziec w czasie piatkowego oglaszania "Unemployment Rate" w tym czasie klikamy buy lub sell lub zamykamy to i owo... a serwer jest np na ulicy Ogrodowej w Warszawie... i co wowczas...? to pytanie do SPEKUL-a... lub kogos innego kto zna odpowiedz...
ja tez jeszcze niewiele zarobilem i nie wyplacalem wiec nie trzeba sie az bardzo z odpowiedzia spieszyc...
chyba tez sie zaczne "martwic"... jak juz cos zarobie...
ps... jak serwer jest na ogrodowej to chyba nie ma w zasadzie problemu... inaczej gdy serwer jest gdzies lecz nie wiadomo gdzie..

Pewnie wielu z Was czytało o programie TOR Browser, a jak nie to wrzucam to co najwazniejsze

Program zapewnia pełne bezpieczeństwo podczas korzystania z sieci internetowej, a także chroni dane użytkownika i gwarantuje mu pełną anonimowość. Tor Browser Bundle jest zintegrowany z przeglądarką internetową Mozilla Firefox, dzięki temu podczas korzystania z programu, nie musimy instalować zewnętrznych programów do przeglądania stron internetowych.
Należy pamiętać o tym, że program zapewnia ochronę użytkownikowi jeśli korzysta wyłącznie z wbudowanej przeglądarki Firefox. Tor Browser Bundle zapewnia anonimowość i prywatność podczas przeglądania stron internetowych. Otrzymujemy anonimowy adres IP, który wspomaga ukrywanie prawdziwej tożsamości i dodatkowo zapewnia ochronę przed włamaniem.
Tor Browser Bundle to niezwykle przydatny program do ukrywania własnych danych i wszelkich śladów w Internecie. Po połączeniu z siecią Tor, możemy swobodnie przeglądać strony internetowe, a także prowadzić rozmowy przy użyciu komunikatorów. Obsługa programu jest bardzo prosta. Wystarczy uruchomić go w systemie Windows i po chwili sam automatycznie nawiąże połączenie z siecią Tor, a także włączy wbudowaną przeglądarkę Mozilla Firefox. Posiada on też ogromną ilość różnych opcji konfiguracyjnych, za pomocą których możemy ustawić połączenie z siecią Tor i ustanowić nowe połączenie TCP wpisując inny adres IP.
Co do wybierania IP z którego chcemy sie łaczyć klikamy " Atlas" i tam wybieramy z jakiego kraju chcemy mieć IP i łaczyć sie z siecia