Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ANGAWE
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: ANGAWE »

Dokładnie. Na przyszłość: im wcześniej wyślesz pit37 tym predzej dostaniesz zwrot!

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

czy jest jeszcze jakis inny program do rozliczenia zysków z forex w euro oprócz Forex Club ? :roll:
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Panowie jeśli broker nie wysyła pit 8c to dane wpisuje w części C pozycja 22 i 23 tak?

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

jordan pisze:Panowie jeśli broker nie wysyła pit 8c to dane wpisuje w części C pozycja 22 i 23 tak?
tak
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Jones pisze:-czy jak z forex mam zysk czyli podatek a ze stosunku pracy mam zwrot to mogę podatek pomniejszyć o ten zwrot ?

drugie pytanko
jeżeli żona nigdzie nie pracowała to ma złożyć pit zerowy czy jak
może dodać ją do swojego 37 jako rozliczenie wspólnie z małżonkiem ?

jaki program byście polecili do rozliczenia ?

hej
Wraz z PIT-ami możesz złozyć do US wniosek o uznanie kwoty zwrotu z PIT-37 na poczet PIT-38.

Z żoną, która nie osiągnała dochodów podlegajacych opodatkowaniu możesz się rozliczyć na wspólnym formularzu PIT 37. Obecnie to jedna z najwiekszych ulg podatkowych.

Osobiście od lat korzystam z tego:
http://pit.dobry.pl/

Awatar użytkownika
vegajk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: vegajk »

Witam,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mnie olśnić w pewnej kwestii. ( może być też info na priv )
Planuję wyjazd wraz z wymeldowaniem się z Polski na dłuższy czas lata/dekady/stałe. Jeśli chodzi o kwestie opodatkowania to skoro nie będe rezydentem Polski i nie zostawiam tu rodziny ani auta/mieszkania itp to przychody z zagranicy nie podlegają już opodatkowaniu w Polsce... ale jeśli nie ma się tu tak zwanego ośrodka interesów życiowych . Teraz ważna kwestia bo nie widze sensu zamykania konta bankowego i maklerskiego/fx w Polsce ... co oznacza że jakieś dochody/straty będą osiągane co można uznać że jednak dalej tu jestem i zarządzam w jakiś sposób kapitałem ale odbywa się to przecież z innego kraju za pośrednictwem internetu i tabletu. ( czy w takim razie odsetki na koncie w polsce i od zysków kapitałowych -zarządzanie kontem k/s moga zostać uznane za ośrodek interesów życiowych) Chodzi o to żeby rozliczać legalnie dochody z polski w polsce a dochody zagraniczne tylko w kraju X ( a nie w kraju X i jeszcze w Polsce różnice - to jest bez sensu). Nie ma w tym żadnego kombinowania bo podatek odprowadze tu i tam chodzi o to że ktoś sobie może pomyśleć że skoro jest obrót i zyski to jednak potajemnie jestem w Polsce i działam na jej terenie więc wymeldowanie to ściema i jednak mam tu ośrodek interesów życiowych? - ale technologia dziś umożliwia taką sytuację.
Czy może nic z tego i muszę wszystko tu pozamykać ? :?:

Wszelkie odpowiedzi praktyków mile widziane. :wink:

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć (nie chce mi się czytać programu partii) co mam rozumieć przez "opodatkowanie transakcji giełdowych", które ma zamiar wprowadzić PiS? Wszystko wskazuje na to, że to ta partia wygra wybory i nie wiem czy w związku z nowym podatkiem mam się powoli rozglądać za innym krajem do życia, czy może nie ma się czym przejmować. Orientuje się ktoś o co chodzi?

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hrabia »

Thor89 pisze:Mógłby ktoś mi wytłumaczyć (nie chce mi się czytać programu partii) co mam rozumieć przez "opodatkowanie transakcji giełdowych", które ma zamiar wprowadzić PiS? Wszystko wskazuje na to, że to ta partia wygra wybory i nie wiem czy w związku z nowym podatkiem mam się powoli rozglądać za innym krajem do życia, czy może nie ma się czym przejmować. Orientuje się ktoś o co chodzi?
a teraz to co niby płacisz?przeciez mamy już 19% wiec :wpale:

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

hrabia pisze:
Thor89 pisze:Mógłby ktoś mi wytłumaczyć (nie chce mi się czytać programu partii) co mam rozumieć przez "opodatkowanie transakcji giełdowych", które ma zamiar wprowadzić PiS? Wszystko wskazuje na to, że to ta partia wygra wybory i nie wiem czy w związku z nowym podatkiem mam się powoli rozglądać za innym krajem do życia, czy może nie ma się czym przejmować. Orientuje się ktoś o co chodzi?
a teraz to co niby płacisz?przeciez mamy już 19% wiec :wpale:

Chyba nie rozumiesz o co kaman.
Teraz masz 19% od dochodu. PIS chce by transakcje giełdowe były opodatkowane 1% od obrotu.
Czyli jeśli teraz np. płacisz w biurze maklerskim przy zawarciu transakcji 0.40% to zapłacisz dodatkowe 1%.
A 19% to dopiero z tego co zarobisz ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Oczywiści nie dotyczy to rynku spot,oraz instrumentów na innych giełdach, jedynie giełda GPW. Transakcje spot na walutach i towarach pozostają niezmienione.
Więc bez obaw.

http://www.parkiet.com/artykul/29,13378 ... ldowe.html
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ