Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

mariusztrader pisze:Witam,

Mam pytanie odnośnie złożenia PIT-a za fx...
Miałem konto w Armada Markets, jak wiemy, działalność w Polsce tego brokera się zakończyła. Czy Armada wystawi mi mimo wszystko PIT?
Nie wystawi, ponieważ obiązek wystawiania PITa mają tylko DM lub Brokerzy zarejestrowani w PL pod nadzorem KNF, czyli posiadający licencję na taką działalność, ale możesz napisać do suportu (o ile nadal funcjonuje polski :roll: ) o zrobienie zestawienia pozycji pod kątem rozliczenia PIT i z tego co pamiętam to nie było to dla Nich problemem. :wink:
Nawet na stronie Armady był link z instrukcją w jaki sposób wpisać i jakie wartości należy brać z raportu szczegółowego(historia transakcji) z konta MT4 do wpisania w PIT, ale tylko i wyłącznie dla rachunków prowadzonych w PLN.

Przy rachunkach prowadzonych w USD lub EUR procedura wyliczanki jest bardziej skomplikowana, ponieważ należy brać średni kurs danej waluty podawany przez NBP z godziny 17:00 PL dla każdego dnia transakcji. Sporo z tym zamieszania... :(
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

mariusztrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mariusztrader »

Dziękuję :)
"Nie ma rzeczy niemożliwych, istnieją jedynie trudne do zrealizowania"

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

niemiaszek pisze: Przy rachunkach prowadzonych w USD lub EUR procedura wyliczanki jest bardziej skomplikowana, ponieważ należy brać średni kurs danej waluty podawany przez NBP z godziny 17:00 PL dla każdego dnia transakcji. Sporo z tym zamieszania...
A nie jest to średni kurs NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia transakcji?

pol80
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: pol80 »

Właśnie tak jak mówisz chybna tak.

Awatar użytkownika
miler4403
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: miler4403 »

Witam.
Jestem tutaj z Wami od baardzo dawna ( 2009r.) Zawsze była to zabawa na Demach i interesowałem się do dziś samym wykresem, AT itd. Niestety w naszym pięknym kraju szybko można stracić pracę, tak się właśnie stało ze mną. Nigdy nie interesowałem się, nie zagłębiałem się w sferę prawną Forexu.
I tu moje pytanie do Was. Jestem osobą bezrobotną, chcę otworzyć rachunek w Polsce, co z Urzędem Pracy? Czy muszę się wyrejestrować? Pita oczywiście dostanę. Nie mam zielonego pojęcia co trzeba zrobić, co komu przedstawić i czy w ogóle to robić. Jeśli będę musiał się wyrejestrować to co dalej, gdzie, komu płacić żeby iść normalnie do lekarza, być ubezpieczonym.
Ależ to życie jest .. bez sensu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Lepiej +10 niż -100

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

Darkst pisze:
niemiaszek pisze: Przy rachunkach prowadzonych w USD lub EUR procedura wyliczanki jest bardziej skomplikowana, ponieważ należy brać średni kurs danej waluty podawany przez NBP z godziny 17:00 PL dla każdego dnia transakcji. Sporo z tym zamieszania...
A nie jest to średni kurs NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień zamknięcia transakcji?
Jakiś czas temu tak było jak piszesz, ale obecnie działa ta reguła:

KURS WYMIANY WALUTY NA POTRZEBY OBLICZENIA PODATKU OD ZYSKÓW KAPITAŁOWYCH
W przypadku transakcji rozliczanych w walucie innej niż PLN, na potrzeby obliczenia przychodów i kosztów uwzględniany jest kurs NBP z dnia rozliczenia transakcji.

Nie mogę znaleźć podstawy prawnej/podatkowej, więc jeżeli komuś by wpadło w oczy to niech wrzuci linka a napewno się przyda innym :wink:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

przem81621
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przem81621 »

Ustawa PDOF
"
Art. 11a. 1. Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.

Art. 17. 1. Za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się:
....
10) przychody z odpłatnego zbycia pochodnych instrumentów finansowych oraz z realizacji praw z nich wynikających.
1b. Przychód określony w ust. 1 pkt 10 powstaje w momencie realizacji praw wynikających z pochodnych instrumentów
finansowych. "

Oczywista jak ktoś ma rachunek w walucie ;)
warto zwrócić uwagę z jakiego żródła mamy kurs średni NBPu-
"
§ 8. NBP ogłasza:

1) bieżące kursy średnie walut, o których mowa w § 2 pkt 1 i 2, w:

a) serwisach informacyjnych: Reuters, Telerate, Bloomberg, telegazecie TVP1, na stronie internetowej NBP i w oddziałach NBP - w dniu ich wyliczenia,

b) prasie - następnego dnia po dniu wyliczenia kursów, a jeżeli dzień ten wypada w dniu świątecznym - w najbliższym dniu po dniu świątecznym, "

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

miler4403 pisze:Witam.
Jestem tutaj z Wami od baardzo dawna ( 2009r.) Zawsze była to zabawa na Demach i interesowałem się do dziś samym wykresem, AT itd. Niestety w naszym pięknym kraju szybko można stracić pracę, tak się właśnie stało ze mną. Nigdy nie interesowałem się, nie zagłębiałem się w sferę prawną Forexu.
I tu moje pytanie do Was. Jestem osobą bezrobotną, chcę otworzyć rachunek w Polsce, co z Urzędem Pracy? Czy muszę się wyrejestrować? Pita oczywiście dostanę. Nie mam zielonego pojęcia co trzeba zrobić, co komu przedstawić i czy w ogóle to robić. Jeśli będę musiał się wyrejestrować to co dalej, gdzie, komu płacić żeby iść normalnie do lekarza, być ubezpieczonym.
Ależ to życie jest .. bez sensu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Jedyne co mi wpada do głowy to jest w prawie podatkowym coś takiego jak "działalność wykonywana osobiście". Możesz też założyć działalność gospodarczą np. Miller4403 Trading Company :) ale wpakujesz się wtedy w niepotrzebne koszty stałe a rynek ma to w d...., że musisz w tym miesiącu zapłacić zus.
Składkę zdrowotną (aby mieć prawo do publiczne służby zdrowia) można sobie samemu opłacać.
Szukaj pod tym kątem.

hblekot
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hblekot »

irmentruda pisze: Jedyne co mi wpada do głowy to jest w prawie podatkowym coś takiego jak "działalność wykonywana osobiście". Możesz też założyć działalność gospodarczą np. Miller4403 Trading Company :) ale wpakujesz się wtedy w niepotrzebne koszty stałe a rynek ma to w d...., że musisz w tym miesiącu zapłacić zus.
Składkę zdrowotną (aby mieć prawo do publiczne służby zdrowia) można sobie samemu opłacać.
Szukaj pod tym kątem.
A po co ci działalność?
Rozliczasz się raz w roku z dochodów kapitałowych podatkiem Belki - na koniec kwietnia.

No chyba że składki emerytalne chcesz płacić - ale chyba inwestowanie w ZUS nie ma większego sensu.

Jeżeli jesteś zarejestrowany w Urzędzie Pracy - to chyba masz ubezpieczenie zdrowotne -rajt?

Jak się wyrejestrujesz - to idziesz do NFZ i zawierasz indywidualną umowę ubezpieczenia zdrowotnego - tylko w miarę żwawo bo im dłuższa przerwa w ubezpieczeniu to płaci się zaległe składki czy jakieś tam kary.
Składka miesieczna jest wyliczana ze średniego wynagrodzenia z GUSu raz na kwartał - w tej chwili to jakies 360PLNow.
Na tej jednej umowie - możesz ubezpieczyć całą rodzinę - trzeba tylko w ZUSie jakies formularze zgloszeniowe dla każdej osoby wypełnić.

Jeżeli będziesz czesał grubą kaskę - no to z urzędu pracy też niby się trzeba wyrejestrować - jest tam gdzieś jakiś przepis że traci się status bezrobotnego jeżeli uzyskujesz stały miesięczny dochód powyżej jakiegoś tam minimum socjalnego, czy czegoś takiego - nie wiem jaka to kwota - ale nie spodziewałbym się kokosów.

Inna kwestia jest taka - kiedy to niby stwierdzić. Czy liczy się jeden miesiąc - czy PIT na koniec roku i wtedy dopiero się idziesz wyrejestrować bo wtedy można stwierdzić że uzyskujesz średnio stały miesięczny dochód.

Z działalnością gospodarczą to nie wiem czy gra jest warta świeczki - bo nie wiem czy w przypadku dochodów kapitałowych można sobie tak bez problemowo rozliczac koszty i np. rozliczyc koszty samochodu.
Może się ktoś wypowie kto tak robi - w sumie to sam jestem ciekawy czy w praktyce mogłoby to działać.

Ja lecę na zwykłym PItcie.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Zgadza się. Na działalności za wiele nie odliczysz. Komputer i abo na neta. To za mało. I tak największym kosztem będą stratę transakcje a te rozliczasz w picie .

ODPOWIEDZ