irmentruda pisze:
Jedyne co mi wpada do głowy to jest w prawie podatkowym coś takiego jak "działalność wykonywana osobiście". Możesz też założyć działalność gospodarczą np. Miller4403 Trading Company

ale wpakujesz się wtedy w niepotrzebne koszty stałe a rynek ma to w d...., że musisz w tym miesiącu zapłacić zus.
Składkę zdrowotną (aby mieć prawo do publiczne służby zdrowia) można sobie samemu opłacać.
Szukaj pod tym kątem.
A po co ci działalność?
Rozliczasz się raz w roku z dochodów kapitałowych podatkiem Belki - na koniec kwietnia.
No chyba że składki emerytalne chcesz płacić - ale chyba inwestowanie w ZUS nie ma większego sensu.
Jeżeli jesteś zarejestrowany w Urzędzie Pracy - to chyba masz ubezpieczenie zdrowotne -rajt?
Jak się wyrejestrujesz - to idziesz do NFZ i zawierasz indywidualną umowę ubezpieczenia zdrowotnego - tylko w miarę żwawo bo im dłuższa przerwa w ubezpieczeniu to płaci się zaległe składki czy jakieś tam kary.
Składka miesieczna jest wyliczana ze średniego wynagrodzenia z GUSu raz na kwartał - w tej chwili to jakies 360PLNow.
Na tej jednej umowie - możesz ubezpieczyć całą rodzinę - trzeba tylko w ZUSie jakies formularze zgloszeniowe dla każdej osoby wypełnić.
Jeżeli będziesz czesał grubą kaskę - no to z urzędu pracy też niby się trzeba wyrejestrować - jest tam gdzieś jakiś przepis że traci się status bezrobotnego jeżeli uzyskujesz stały miesięczny dochód powyżej jakiegoś tam minimum socjalnego, czy czegoś takiego - nie wiem jaka to kwota - ale nie spodziewałbym się kokosów.
Inna kwestia jest taka - kiedy to niby stwierdzić. Czy liczy się jeden miesiąc - czy PIT na koniec roku i wtedy dopiero się idziesz wyrejestrować bo wtedy można stwierdzić że uzyskujesz średnio stały miesięczny dochód.
Z działalnością gospodarczą to nie wiem czy gra jest warta świeczki - bo nie wiem czy w przypadku dochodów kapitałowych można sobie tak bez problemowo rozliczac koszty i np. rozliczyc koszty samochodu.
Może się ktoś wypowie kto tak robi - w sumie to sam jestem ciekawy czy w praktyce mogłoby to działać.
Ja lecę na zwykłym PItcie.