Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

wybiło mnie na funcie niestety. czekam na kolejną okazję która już niebawem. ECH perfekcyjnie odbił się dokładnie na poziomach 161/261. kiwi jednak spada zgodnie z założeniami.

obserwuję - UJ z potencjałem na długą w dwóch strefach.

pzdr

wrzutka poniżej

PS 10-37

hohoh bardzo prospadkowa świeczka po retail sales w UK :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

MACIEK408 pisze: obserwuję - UJ z potencjałem na długą w dwóch strefach.
Ja na USD/JPY widze ladnego Bata:

Obrazek

A co to za formacja, ktora moze powstac przy 0.786 XA? Tej nie znam, a wiem, ze jest sporo takich nieopisanych.

Dodano po 9 minutach:

Tak, z ciekawosci - jakie ustawiacie poziomy SL przy wchodzeniu na rynek przy formacjach Bat? Wszedlem wczoraj w EUR/CHF, SL ustawilem 25 pipsow ponizej PRZ. W nocy o malo mi w niego nie walnelo i to chyba tylko z tego powodu, ze GFT niezbyt czesto kwotowal, bo eSignal pokazuje mi, ze SL zostal osiagniety. Poniewaz cena zeszla ponizej PRZ i zaczela sie konsolidowac, wyszedlem dzis rano z transakcji przy 2 pipsach straty. A teraz wchodze i patrze, ze gdybym nie wyszedl, moj TP zostalby osiagniety. Zdarza mi sie to juz nie pierwszy raz (takie zbyt wczesne wychodzenie) i kurwicy mozna dostac przez cos takiego...

Obrazek

Awatar użytkownika
bbjurek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bbjurek »

marcin.lisiecki pisze:obserwuję - UJ z potencjałem na długą w dwóch strefach.

Ja na USD/JPY widze ładnego Bata:
Mnie się wydaje, że na razie tworzy się to małe 5-0

Teraz dopiero zauważyłem jeszcze na UJ idealne ABCD na zniesieniu 56,4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 11:32 przez bbjurek, łącznie zmieniany 1 raz.
bbjurek

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

co do formacji to traktuję je uznaniowo. mam komplet współczynników i przerobioną historię na kilku parach i indeksach co do nich. czy to bat czy gartley to już nie patrzę - zresztą Carney traktował je dosyć ściśle, więc konkretne nazwy miały sens. inni widzą szereg alternatyw czyli butterfly może mieć kilka odmian w zależności od ostatniego ramienia czy też zniesienia BC.

co do ECH - użyłeś 1.27/2.00, a ja 161/261 dlatego wczoraj cena mi <uciekła>.

A co to za formacja, ktora moze powstac przy 0.786 XA? Tej nie znam, a wiem, ze jest sporo takich nieopisanych.

jeżeli zrozumiałem cię chodzi ci o UJ? - tu mógł pojawić się klasyczny gartley ale po tej świeczce ostatniej jakoś średnio to widzę.

wogóle sparzyłem się na GU - niestety na fx dane mogą wszystko popsuć. a na indeksach niestety na razie zastój w harmonii :/
Money Never Sleeps

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

MACIEK408 pisze:co do formacji to traktuję je uznaniowo. mam komplet współczynników i przerobioną historię na kilku parach i indeksach co do nich. czy to bat czy gartley to już nie patrzę - zresztą Carney traktował je dosyć ściśle, więc konkretne nazwy miały sens. inni widzą szereg alternatyw czyli butterfly może mieć kilka odmian w zależności od ostatniego ramienia czy też zniesienia BC.
Czy podczas analizy historii dokonałeś jakichś spostrzeżeń - np. że na danym rynku sprawdza się BAT, a nie sprawdza np. BUTTERFLY, albo że dany rynek częściej respektuje jakieś zniesienie, a innego nie respektuje.

W ogóle polecasz taką analizę, dużo Ci dała? Można w taki sposób poznać specyfikę rynku (w zakresie analizy harmonicznej) ?

Awatar użytkownika
28fingers
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: 28fingers »

MACIEK408 pisze:wybiło mnie na funcie niestety.
Ja też wyleciałem z kretesem :) , pomimo, że RR miałem dość słaby 1:1,9

Już nie wchodzę na drugim zniesieniu, tylko czekam na H4 do odbicia z od poziomu 1.9753- 1.9776, wtedy short, mam nadzieję...
Do not mix efforts with results !!!

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

dzacek pisze:na danym rynku sprawdza się BAT, a nie sprawdza np. BUTTERFLY, albo że dany rynek częściej respektuje jakieś zniesienie, a innego nie respektuje.
myślę że trzeba by przerobić większy kawałek czasu żeby jakieś stosowne wnioski wysnuwać dla ogółu. dlatego sie nie podejmuję.ja wybrałem sobie współczynniki jakie wg mnie występują najczęściej - tzn chodzi mi o zewnętrzne bo wewnętrzne i tak chyba każdy ma takie same. z wewnętrznych staram się nie używać fibo .886 i .236. co do konkretnych typów formacji to nie mam opinii - jak już mówiłem nie jest dla mnie ważne czy pokrywa to się z nazewnictwem Carneya. najważniejsze są harmoniczne z XA i BC i zniesienia fibo ostatniej fali.

no i na fx jest napewno dużo trudniej, przynajmniej na TF midterm.

PS :arrow: DAX się zaczyna składać, już jest jedno skrzydełko. może jutro lub w pon coś wykroi
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
28fingers
Stały bywalec
Stały bywalec

Sorry za może głupie pytanie ale pod jaką nazwą jest DAX w MT4 XTB ?
Jeżeli w ogóle jest.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

W XTB DEACASH
W GFT DE30
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
28fingers
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki Maciek

Czy możesz napisać na jakim TF widzisz tę formację ?

ODPOWIEDZ