klonmarcin pisze:A ja mam takie pytanie techniczne - trochę niezwiązane z tematem - czerwinek - jak udaje Ci się obserwować tyle par jednocześnie ?
Czy masz może do tego jakieś specjalne narzędzia ? Czy może masz ustawiony jakiś "powiadamiacz" który aktywuje się w momencie wystąpienia jakiegoś wstępnego warunku ?
pozdrawiam Marcin
Niestety a może stety nie mam żadnego automatu ale podejrzewam że nie ma chyba możliwości napisania automatu takiego jaki bym chciał a poza tym lepiej samemu doglądać i analizować niż pozostawić to automatowi. Poza tym analiza wykresu to fajna sprawa i nawet można napisać przyjemna

więc po co to sobie odbierać

Ja ogólnie mam w sojej platformie około 12 -15 par są to takie które kiedyś wybrałem i już nie pamiętam ale musiały mieć spread poniżej 3 pipek. Nie analizuję wszystkich wykresów z reguły jest tak że niektóre robię tylko rzut oka na parę sekund i jak nie widzę nic ciekawego to przesuwam go na koniec kolejki. Najczęściej jest tak że analizuję kilka par około 5-6 i potem ewentualnie jeżeli analizuję edka i kabla to dodatkowo przyjdzie myśl czasem aby zerknąć jak się eur/gbp a jak i eur/gbp to i gbp/chf i tak to czasami wygląda. Tak samo jak nie mogę ciekawej pozycji na edku znaleźć to szukam na ejku i również spojrzę na ujka jak to wygląda, więc stąd wynika najczęściej że obserwuję więcej par. Dodatkowo lubię czasami jak na jakiejś parze robią to co chcę i oczekuje to staram się skupić na niej i łapać wówczs ruchy w górę i w dół a potem jak już wszystko zrobią co mają to taka para i może być przez dłuższy czas przez mnie nie analizowana.
Wracając jescze do dzisiejszego gbp/chf to za późno zauważyłem co jest grane doszli do tp1, które przeoczyłem (czyli było to najbliższe ekstremum) i potem fbo na dole na H4 pięknie to zaczyęło wyglądać na longa powinienem to zobaczyć i wyjść z sell u grać od razu longa. Jednak za nim to zauważyłem co jest grane to było trochę poźno i powycinało na be ale za to trochę na longu przyskalpowałem. Zrzuty pokazują co potem zrobili. Jutro bym spodziewał się kontynuacji ruchu na tej parze w górę.
Ral1n widzisz jakie to proste ale proste rzeczy są trudne

Ja cały tydzień się czaiłem na sell na edziu i co i nie ugrałem chyba złamanego pipsa na tym a sprawa oczywista

Piękne FBO na H4 i mieli gdzie iść czyli do dolnego BO czego chcieć więcej książkowy przykład wystarczyła cierpliwość i nie kombinować. Masz trochę inny wykres i ładny PB na H4 u Ciebie wyszzedł gdybym też takie miał to może mniej bym się wachał

Chociaż ostatnio staram się coraz mniej sugerować PB itd tylko wolę patrzeć jak cena się zachowuje jeżeli na danym jednak jeszcze trochę musze się napatrzeć w te wykresy aby dogłębnie to skumać. Choć cały czas uważam że to jest wszystko "proste" tylko trzeba cierpliwości i zdecydowania. Bo tak cena robi to co chcemy jest solidne FBO jedziemy do BO a tutaj nagle robią wszystko aby cię zmylić czyli jakieś PB z dołu jakieś mini FBO i tak dalej i człowiek coraz bardziej traci wiarę w swoją analize i wychodzi z pozycji i rynek próbuje robić w konia i często mu się to udaje

Ral1n jakbyś mógł wrzuć wykres z ejka ze swojej platformy z H4 chciałbym coś sprawdzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.