BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

czerwinek pisze: Z drugiej strony lubię takie ruchy łapać zawsze teraz ewentualnie na korekcie można próbowac wchodzić ponownie :)
No ja właśnie próbowałem to zrobić, trochę męczyli ale chyba w końcu ruszli. Pozycje zabezpieczone. Trochę dziwnie mi się gra bo niby eur na spadki liczyłem w tutaj niby silniejsze od gbp. Z tego wynikałoby że gbp poleci i tam trochę na kablu przyskalpowałem ale widzę że dużo niżej lecą. TP na kablu jak dla mnie widoczne ale już wczoraj tam sell próbowałem grać ale ciągle tak bujali w górę w dół i dzisiaj się dopiero sesrali :) no cóż nie można mieć wszystkiego i grać pod to w czym dobrze się czujemy.
W załączniku moje wejście dzisiejsze aktualnie tylko w tym siedzę wczorajsze aud/jpy pozamykane i ejek (szkoda mi trochę ejka, gdzieś forum czytałem i ktoś na L szykował się i niestety taka dupa ze mnie że trochę się przestraszyłem dalej trzymać a teraz już za poźno dla mnie dokładać S).
Zobaczcie gbp/chf jakie fajne FBo zrobili przez zjazdem w dół, ładnie widać początek FBO na M5 a i nawet po M1. Ja wszedłem zaraz po M1 jednym tradem bo objęciu ale potem na chwilę zwątpiłem i wyszedłem. Aktualnie trzymam i zobaczę co zrobią mam nadzieję że chociaż TP1 :)

EDIT: no zapowiada się raczej BE, nic trzeba czekać :)

EDIT2: BE :( mogłem wychodzić po tym dolnym FBO jednak to już gdybanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

A ja mam takie pytanie techniczne - trochę niezwiązane z tematem - czerwinek - jak udaje Ci się obserwować tyle par jednocześnie ?

Czy masz może do tego jakieś specjalne narzędzia ? Czy może masz ustawiony jakiś "powiadamiacz" który aktywuje się w momencie wystąpienia jakiegoś wstępnego warunku ?

pozdrawiam Marcin
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

czerwinek pisze:Widzę że temat unika śmiercią naturalną :) ...
Każdy już widocznie pozarabiał i ludzie już nie chcą się udzielać. :roll: :lol:

Wczoraj spokojny wieczór to i na spokojnie można było przySosić. FBO na H4 z zagraniem na powrót - czyli klasyczny setup. Niecała figura zysku.

Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:A ja mam takie pytanie techniczne - trochę niezwiązane z tematem - czerwinek - jak udaje Ci się obserwować tyle par jednocześnie ?

Czy masz może do tego jakieś specjalne narzędzia ? Czy może masz ustawiony jakiś "powiadamiacz" który aktywuje się w momencie wystąpienia jakiegoś wstępnego warunku ?

pozdrawiam Marcin
Niestety a może stety nie mam żadnego automatu ale podejrzewam że nie ma chyba możliwości napisania automatu takiego jaki bym chciał a poza tym lepiej samemu doglądać i analizować niż pozostawić to automatowi. Poza tym analiza wykresu to fajna sprawa i nawet można napisać przyjemna :) więc po co to sobie odbierać :)
Ja ogólnie mam w sojej platformie około 12 -15 par są to takie które kiedyś wybrałem i już nie pamiętam ale musiały mieć spread poniżej 3 pipek. Nie analizuję wszystkich wykresów z reguły jest tak że niektóre robię tylko rzut oka na parę sekund i jak nie widzę nic ciekawego to przesuwam go na koniec kolejki. Najczęściej jest tak że analizuję kilka par około 5-6 i potem ewentualnie jeżeli analizuję edka i kabla to dodatkowo przyjdzie myśl czasem aby zerknąć jak się eur/gbp a jak i eur/gbp to i gbp/chf i tak to czasami wygląda. Tak samo jak nie mogę ciekawej pozycji na edku znaleźć to szukam na ejku i również spojrzę na ujka jak to wygląda, więc stąd wynika najczęściej że obserwuję więcej par. Dodatkowo lubię czasami jak na jakiejś parze robią to co chcę i oczekuje to staram się skupić na niej i łapać wówczs ruchy w górę i w dół a potem jak już wszystko zrobią co mają to taka para i może być przez dłuższy czas przez mnie nie analizowana.
Wracając jescze do dzisiejszego gbp/chf to za późno zauważyłem co jest grane doszli do tp1, które przeoczyłem (czyli było to najbliższe ekstremum) i potem fbo na dole na H4 pięknie to zaczyęło wyglądać na longa powinienem to zobaczyć i wyjść z sell u grać od razu longa. Jednak za nim to zauważyłem co jest grane to było trochę poźno i powycinało na be ale za to trochę na longu przyskalpowałem. Zrzuty pokazują co potem zrobili. Jutro bym spodziewał się kontynuacji ruchu na tej parze w górę.

Ral1n widzisz jakie to proste ale proste rzeczy są trudne :) Ja cały tydzień się czaiłem na sell na edziu i co i nie ugrałem chyba złamanego pipsa na tym a sprawa oczywista :) Piękne FBO na H4 i mieli gdzie iść czyli do dolnego BO czego chcieć więcej książkowy przykład wystarczyła cierpliwość i nie kombinować. Masz trochę inny wykres i ładny PB na H4 u Ciebie wyszzedł gdybym też takie miał to może mniej bym się wachał :) Chociaż ostatnio staram się coraz mniej sugerować PB itd tylko wolę patrzeć jak cena się zachowuje jeżeli na danym jednak jeszcze trochę musze się napatrzeć w te wykresy aby dogłębnie to skumać. Choć cały czas uważam że to jest wszystko "proste" tylko trzeba cierpliwości i zdecydowania. Bo tak cena robi to co chcemy jest solidne FBO jedziemy do BO a tutaj nagle robią wszystko aby cię zmylić czyli jakieś PB z dołu jakieś mini FBO i tak dalej i człowiek coraz bardziej traci wiarę w swoją analize i wychodzi z pozycji i rynek próbuje robić w konia i często mu się to udaje :)
Ral1n jakbyś mógł wrzuć wykres z ejka ze swojej platformy z H4 chciałbym coś sprawdzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Aha i jakby ktoś chciał zgłębiać BO i FBo to porównajcie dzisiejszy mój zrzut z M15:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/93427
ze zrzutem kiedy dał kiedyś Thorez, często go traktuję jako wzorcowy:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/42566
Zobaczcie że cen praktycznie się identycznie zachowała i tam gdzie jest zaznaczone miejsce wejścia tam powinno być wejście. Minęło tyle czasu między tymi zrzutami a cena ciągle robi to samo. JEżeli chcemy zarabiać wystarczyło by czekać tylko ciągle na taką sytuację i byłoby pięknie. Choć dla mnie jest wiele również innych wejść dla FBO i BO ale tamto to jest takie wzorcowe. Ja dzisiaj z tego sell dlatego powinienem zmykać po takim zachowaniu ceny ale sami wiecie z doświadczenia jak to jest jak człowiek siedzi w sell to nie chce widzieć że może być long i ciężko się wtedy przełac dopiero jak złapie SL lub BE to mówi ale jestem głupi przecież idealnie tutaj widać sygnał na up dlaczego ja tego nie zagrałem ... :)

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Proszę bardzo EJ H4.

Obrazek

Dam Ci pewne clue - spójrz, gdzie skończył się drugi pinbar - gdzie jest miejsce a raczej do jakiej wysokości pierwszego pina - było dogodne miejsce do wejścia w S w tym przypadku? :lol:

Branoc. :564:

Obrazek

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

myślę że można była niedawno fajnie załpać się na longa na gbp/chf jako kontynuacja wczorajszego ruchu.
Ogólnie stawiam Edek dalej sell aud/usd mocno dalej sell jeszcze dzisiaj.

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Ja tez obstawiam edka w dol jescze jakies 70 pipsow pozniej trzeba obserwowac.

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Edka miałem 3470 TP ustawione, ale z wiadomych przyczyn zamknięte wyżej.

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Panowie, czyżby false na liściu klonowym? 8)
Sky is the limit

ODPOWIEDZ