Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

zaccny pisze:Ryzyko mam zawsze małe tzn około 1% na pozycję. Wiec w tym problemu nie ma;-) problem jest w tym ze rynek często mnie wywala i idzie w moja strone

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Czyli za ciasny stop. Po prostu potestuj historyczne swoje zagrania i zobacz jaki (szerszy SL) da ci lepszy wynik. Trochę roboty jest jeśli jak ja jesteś manualem, ale na prawdę warto. Niezależność finansowa to coś wyjątkowego, co dają rynki finansowe. Ja po prostu dawno temu stałem się swoim szefem, funduszem emerytalnym i sponsorem w jednej osobie. Dzięki rynkom finansowym. Potestuj bo na prawdę warto.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Testuje cały czas:-) wiem ze warto dlatego się tym zajmuje w każdej wolnej chwili;-) dodatkowo sprawia mi to bardzo wielka radość i satysfakcję z udanych trade'ow.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

zaccny pisze:Testuje cały czas:-) wiem ze warto dlatego się tym zajmuje w każdej wolnej chwili;-) dodatkowo sprawia mi to bardzo wielka radość i satysfakcję z udanych trade'ow.

To najważniejsze robić to co sie lubi. Współczuję ludziom, którzy codziennie rano muszą się zrywać z ciepłych łóżeczek i zasuwać gdzieś, gdzie nie jest im dobrze, mają kiepskiego szefa i po prostu sie męczą. Dramat.

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Ja pracuje na etacie ale pracuje również z przyjemnością. Fakt ze gdybym miał wybierać między moja praca a Forex na pewno wybrałbym to drugie;-) no dobra koniec tego off topu;-)

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Zaccny, Adrianoforex z tego co widzę lubi takie małe off topic :D
Ja mam takie pytanie Adrianoforex. Może już pisałeś o tym ale przebić się przez wszystkie Twoje posty to raczej niemożliwe :D . Chodzi mi o to, że kiedy dokładasz do stratnych pozycji to masz jakiś schemat zwiększania lota? Kiedy wiesz, że dalej nie ma sensu dokładać?
Gratuluję oczywiście wyników i pozdrawiam.
Spiesz się powoli.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

pozytyw pisze:Zaccny, Adrianoforex z tego co widzę lubi takie małe off topic :D
Ja mam takie pytanie Adrianoforex. Może już pisałeś o tym ale przebić się przez wszystkie Twoje posty to raczej niemożliwe :D . Chodzi mi o to, że kiedy dokładasz do stratnych pozycji to masz jakiś schemat zwiększania lota? Kiedy wiesz, że dalej nie ma sensu dokładać?
Gratuluję oczywiście wyników i pozdrawiam.

Mam schemat, ale nie jest on taki sztywny jakby to się wydawało. W pewnym stopniu zależy od sytuacji na danej parze i sytuacji około rynkowej. Czasami zaczynam od 0,1 lota a czasami nawet od 0,5 lota. Kolejną pozycję staram się zwiększać o 100% trzecią pomiędzy 70 a 100%. Kolejne już znacznie mniej. Staram się ostatniej nie dawać większej niż 2,27 lota. Ilość pozycji na max to 8-9, ale zdarza się to niezmiernie rzadko.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

zaccny pisze:Ja pracuje na etacie ale pracuje również z przyjemnością. Fakt ze gdybym miał wybierać między moja praca a Forex na pewno wybrałbym to drugie;-) no dobra koniec tego off topu;-)

Jeśli lubisz swoją pracę to być może warto pomyśleć o tym, aby trading dostosować jakoś do niej. Ja w terenie gram na zwykłym starym samsungu z małym wyświetlaczem. Czasami gram na tablecie 7 cali, pod warunkiem, że moi młodzi nie koszą na nim w jakieś gry. :lol: Może znajdziesz chwilę by skontrolować sytuację na rynku i wrzucić zlecenie. Kontrolować możesz przecież przy pomocy TP i SL, albo TS jak masz VPS. Albo świeczki dzienne i łączysz przyjemne z pożytecznym.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Hm.... Widzisz ciężko jest rozmawiać na ten temat. Są plusy i minusy pracy na etacie w porównaniu do Forex. Otóż moja praca strasznie absorbuje czas i raczej musze się na niej skupiać i ciężko jest gdzieś wcisnąć wykresy choć w wolnych chwilach jak najbardziej spoglądam. Dodatkowo jestem człowiekiem który chce czerpać z życia jak najwięcej tzn podróże uprawianie różnych sportów itd a tak jak mówiłem praca moja absorbuje znaczna część mojego dnia. Dlatego chciałbym (chcieć nie oznacza móc) iść w stronę niezależności finansowej poprzez handel na Forex. Wiem ze to wykonalne ale wiem też ze to dość długi proces i pełno wyrzeczeń

Adrianoforex
Maniak
Maniak

zaccny pisze:Hm.... Widzisz ciężko jest rozmawiać na ten temat. Są plusy i minusy pracy na etacie w porównaniu do Forex. Otóż moja praca strasznie absorbuje czas i raczej musze się na niej skupiać i ciężko jest gdzieś wcisnąć wykresy choć w wolnych chwilach jak najbardziej spoglądam. Dodatkowo jestem człowiekiem który chce czerpać z życia jak najwięcej tzn podróże uprawianie różnych sportów itd a tak jak mówiłem praca moja absorbuje znaczna część mojego dnia. Dlatego chciałbym (chcieć nie oznacza móc) iść w stronę niezależności finansowej poprzez handel na Forex. Wiem ze to wykonalne ale wiem też ze to dość długi proces i pełno wyrzeczeń

To jest jak najbardziej wykonalne. Znam sporo osób, które porzuciły etaty. Być może to szokuje, ale można z tego spokojnie żyć i realizować marzenia. Właśnie teraz siedzimy całą rodzinką i planujemy tegoroczne, szalone wakacje. najpierw Bieszczady stamtąd ciut Słowacji, kawałek Rumunii i w końcu Chorwacja a potem promem do Włoch i powrót przez Rzym, Wenecję. Dla takich chwil właśnie warto to robić.

FOREX i giełda to ciężki kawałek chleba, ale jak odpowiednio je popieścić to odwdzięczają się na maxa.

Co do długości tego procesu to wcale nie musi być szmat czasu. Niektórym wystarczy rok innym cztery lata. Ale na prawdę warto. Potem co miesiąc z części zysku wypłacasz sobie regularną pensję.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Heh właśnie dzięki takim wpisom jak ten wyżej wiem ze warto;-) wiem również ze nie mogę dać wodzy fantazji bo to również bywa zgubne. Po prostu robić swoje i uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć sie;-)

Zablokowany