Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

pr7emo pisze:a jeśli cena idzie zgodnie z trendem to łapie SL czy hedżujesz? albo co wtedy robisz?

Jeśliby tak szło to złapałoby SL. Jednak w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie miałem takiej sytuacji. Jedynie piramida na jenie została zamknięta na minusie. A zły byłem. :mrgreen:

Pamiętam jak w połowie lat 80-tych wiceprezes jednego z wojewódzkich oddziałów NBP na prywatnej imprezie tłumaczył nam jak graja grubi gracze na rynku walutowym. Powtarzał, że warto grac na odwrót niz mówią i było w tym sporo racji. Tak samo jest z ich prognozami itp. Musi być przerwa w trendzie, aby wymienił sie kapitał, niecierpliwi zrealizowali zyski i pojawili sie nowi z workami kasy.

Bank Anglii na początku lat 90-tych zrobił bardzo duzy błąd lekceważąc niejakiego Sorosa. Twierdzili, że nie będzie w stanie zachwiać ich walutą. A jemu sie udało. I z tego co pamiętam to wykorzystał do tego, własnie takie nawrotki, na których Bank Anglii czy jak mu tam wtedy było chciał złapac oddech. :mrgreen:

A tak na prawde wiele systemów opartych jest na grze przeciw trendzie. PA również. Te wszystkie opory, przebicia, pullbacki. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

szukanie korekt to moje ulubione zajęcie na forexie ;)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

pr7emo pisze:szukanie korekt to moje ulubione zajęcie na forexie ;)

Ja też to uwielbiam. Dla jednych ma to sens i pozwala godziwie zarabiać. Dla innych to pewne droga do bankructwa. Dlatego zawsze powtarzam każdy z nas musi znaleźć sposób dla siebie. Według mnie nie da się skopiować wielu systemów pomimo prostoty ich założeń. Dlaczego nie daję już swoich systemów? Bo od znajomych i rodziny słyszałem "co ty dałeś?", "to traci". Pytam więc "Krzysiu a czemu zagrałeś tutaj i tutaj". Co słyszę? "Przecież już prawie wygenerował się sygnał, dzięki temu byłbym trochę lepszy od rynku". Jak się okazuje to "prawie" robi zasadniczą różnicę. :mrgreen:

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Na tych screenach widać wszystko klarownie;-) ogólnie patrząc na wykresy da się tak zarabiać jedyne zagrożenie to teleportacja ceny;-)

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Adrianoforex
Maniak
Maniak

zaccny pisze:Na tych screenach widać wszystko klarownie;-) ogólnie patrząc na wykresy da się tak zarabiać jedyne zagrożenie to teleportacja ceny;-)

Ale ta teleportacja to grozi każdemu systemowi w przypadku mocnego ruchu. Chciałem kiedys tutaj wkleić dwa przykłady teleportacji pozytywnej, gdy wyrwałem ruch 1 lotem 400 pipsów w założonym kierunku i mniej pozytywny, ale zyskowny, gdy w trakcie decyzji centralnego banku szwajcarskiego załapałem sie na dobry kierunek i broker wykorzystał mój TP ustawiony wtedy na 90 pipsów, podczas, gdy ruch w parę chwil był na 1000 pipsów. Po drodze nie było transakcji na rynku realnym, na rynku MM tez nie. W związku z tym zadowoliłem sie tym zyskiem i zrezygnowałem na zawsze z brokera. Stracili klienta na stałe i chyba jeszcze kilku innych, którym poradziłem, aby przenieśli sie ze mną gdzie indziej. Do tej pory otrzymuję maile z prośbami, abym wrócił, że to była specyficzna sytuacja. Ale nic z tego. :mrgreen:

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Fakt każdy system jest narażony na takiego pecha. Działa to w dwie strony:-) ja w piątek miałem miła niespodziankę gdzie zbudowałem piramidę na 400 pips ale to była piramida zysków. Może jak będę miał więcej czasu to wpłacę jakaś mała sumkę i pobawie się w gridowanie ;-)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

To piękną zrobiłeś piramidkę. Skoro idzie ci tak dobrze, to zostań przy swoim sposobie. Kilka takich piramid w miesiącu i żyjesz spokojnie.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

No fajnie fajnie. Odkąd gram tak mam ze skuteczność mam małą ale jak już przywale to z grubej rury:-D w ogólnym rozrachunku na małym plusie ale na bardzo malym;-)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

zaccny pisze:No fajnie fajnie. Odkąd gram tak mam ze skuteczność mam małą ale jak już przywale to z grubej rury:-D w ogólnym rozrachunku na małym plusie ale na bardzo malym;-)

Jeśli będą to już regularne małe zyski to jesteś bardzo do przodu. Teraz przyjdzie czas by pomyśleć jak to ulepszyć, by zyski były większe. Może to kwestia zamykania tych pozycji. Może trochę mniejsza ekspozycja na ryzyko.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Ryzyko mam zawsze małe tzn około 1% na pozycję. Wiec w tym problemu nie ma;-) problem jest w tym ze rynek często mnie wywala i idzie w moja strone

Zablokowany